yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: יריב כץ
    חדשות • 24.05.2022
    5,000 ילדים בלי גן
    הנטישה המסיבית של סייעות את המקצוע המפרך נותנת את אותותיה בשטח: 69 כיתות מעון מפוקחות ייסגרו בקיץ הקרוב, ויצטרפו ל־122 כיתות שנסגרו בשנתיים האחרונות • ”אנחנו לקראת קריסה של הענף”, מזהירה ליאורה מינקה, חברה בפורום המעונות המפוקחים • משרד האוצר: "מפעילי המעונות בוחרים לשלם שכר נמוך למטפלות" • משרד החינוך: "פועלים להסדרת פעילות המעונות וחיזוק הצוותים"
    הדר גיל-עד

    כבר חודשים ארוכים בהם מתריעים מעונות היום המפוקחים, המיועדים לגילאי שלושה חודשים עד שלוש שנים, על מצוקה של ממש בכוח האדם במסגרות ונותרים ללא מענה. השעות הארוכות, התנאים הקשים ותנאי השכר העלובים גרמו לנטישה מסיבית של סייעות את המקצוע, ואת המחיר משלמים ההורים.

     

    על פי נתוני פורום מעונות היום המפוקחים בשנתיים האחרונות (2020־2022) נסגרו עד כה לא פחות מ־122 כיתות מעון, חלקן במהלך שנת הלימודים. בקיץ הקרוב ייסגרו עוד 69 כיתות מעון. המשמעות: עד ל־1 בספטמבר יסגרו 191 כיתות ברחבי הארץ, וכ־5,000 ילדים יוותרו ללא מסגרות מפוקחות.

     

    לפי דוח מבקר המדינה שפורסם בתחילת החודש, 27 אחוז מהפעוטות בישראל שוהים במעונות היום המפוקחים - כ־147,400. חלק גדול מהם מגיעים ממשפחות קשות יום, משפחות חד־הוריות ומשפחות שמתמודדות עם קשיים כלכליים, ועל כן זכאיות מהמדינה למחיר מפוקח. עבורם, המחיר של סגירת המסגרות הוא לא פחות מקטסטרופה, שכן אין ביכולתם לממן מסגרת פרטית שעולה מאות ולפעמים אלפי שקלים יותר בחודש.

     

    בשנים האחרונות התריעו המעונות על מחסור חמור במטפלות, שהלך והחמיר והגיע לכדי מצוקה של ממש. בתחילת שנת הלימודים הנוכחית הודיעו המעונות כי הם לא יכולים להמשיך לפעול במצב הקיים, שיותר מכל פוגע לטענתם ביכולתם לתת טיפול מיטבי לילדים. הם יצאו לשביתה שהסתיימה לאחר חמישה ימים, אז סוכם על פתיחת סל מחירים בהשתתפות המדינה שילווה על ידי שר האוצר אביגדור ליברמן, אך המו"מ לא נפתח והמשכורות לא עלו.

     

    ״מאות כיתות מעונות יום נסגרו בשנתיים החולפות ורבות נוספות ייסגרו בקיץ הקרוב בגלל מחסור חמור במחנכות־מטפלות", מספרת יו״ר תנועת אמונה וחברה בפורום מעונות היום המפוקחים ליאורה מינקה. "מאות מטפלות עזבו את המערכת עקב השכר הנמוך והעומסים, וכלל הארגונים מתקשים לגייס מטפלות חדשות בגלל שמשרדי החינוך והאוצר מייבשים את המערכת. זו פגיעה בעיקר בשכבות חלשות. ההורים בסוג של ייאוש, חלקם עוד לא יודעים מה קורה איתם שנה הבאה. הסייעות עוזבות בגלל השכר הנמוך. כבר הרבה מאוד שנים שהמדינה מבטיחה להם שתהיה ועדת מחירים והשכר ישתפר והדבר לא קורה. הן מיואשות מההבטחות האלה שנשארות על הנייר".

     

    במעונות היום מועסקות יותר מ־16 אלף עובדות בתפקידי מנהלות, מחנכות־מטפלות ומבשלות. היחס בין מספר המטפלות לתינוקות עד גיל שנה במעונות בישראל עומד על 1:6, עד גיל שנתיים 1:9 ועד גיל שלוש 1:11. מדובר בסטנדרט נמוך באופן משמעותי בהשוואה למדינות ה־OECD. שהופך את העבודה הזו ליותר ויותר קשה. המטפלות במעונות מתריעות שביחס הקיים הן מתקשות לתת טיפול מיטבי לילדים, אך לא רק – המחסור החמור גורם לכך שהן לא יכולות להרשות לעצמן לקחת הפסקות במהלך היום או אפילו ימי חופש או מחלה כיוון שאין מי שיחליף אותן. כל זאת כשהן מרוויחות סכומים זעומים.

     

    "המשבר שלנו הוא חלק ממחסור כללי בסייעות ברחבי הארץ שאנחנו רואים גם בגנים", מסבירה מינקה. "זו עבודה קשה מאוד, והעבודה של סייעת במעון הרבה יותר קשה מעבודה של הסייעות בגנים, ולמרות זאת היא מתוגמלת בשכר נמוך יותר. הן עובדות יותר שעות, יותר ימים ויותר קשה בגלל שהן עובדות עם תינוקות ופעוטות ומתוגמלות בהרבה פחות. אם השכר יעלה יהיה אפשר לגייס כח אדם איכותי. ההורים מוטרדים ובצדק רב, העומס על המטפלות שנותרו גדל, יש יותר ילדים בכל כיתה במעון, וילדים רבים נותרים ללא מסגרת מפוקחת".

     

    הזלזול בתפקיד תמוה. מדובר באחריות גדולה על תינוקות ופעוטות חסרי ישע, שעות ארוכות בהן צריכות נשות הצוות לחנך, לשמור, להאכיל, לחתל וכן, גם לדאוג לניקיון. ועדיין במצב הקיים סייעת עם ניסיון של 12 שנים מגיעה למשכורת של 6,000 שקלים נטו, וגם זה כאשר היא עובדת שעות נוספות. עובדות חדשות מרוויחות שכר מינימום. במצב זה מתריעים בארגונים, קשה לגייס כוח אדם, ועוד יותר קשה לגייס כוח אדם איכותי.

     

    "משרדי החינוך והאוצר הותירו אותנו לבד במערכה", סיכמה מינקה. "מאז שהסתיימה השביתה שלנו בקיץ שעבר ועדת סל המחירים לא קיבלה אף החלטה. אין תפיסה הוליסטית רצינית שמתייחסת לבעיה הזאת. אנחנו במצוקה מאוד קשה של כוח אדם ואני לא רואה פתרון באופק לפי השיח שלנו מול המשרדים, שזה שיח שלא מתקיים. לדעתי ה־1 לספטמבר יהיה משבר גדול יותר ממה שאנחנו צופים, כי לפי מה שאני שומעת גם מעונות פרטיים נסגרים בגלל הבירוקרטיה. אני מעריכה שאנחנו לקראת קריסה של הענף הזה, שתציב להורים קושי מאוד גדול ואין לזה התייחסות רצינית".

     

    ממשרד החינוך נמסר: "מאז העברתם של מעונות היום לאחריות משרד החינוך בינואר 2022 פועל המשרד כדי להסדיר את פעילות מעונות היום ולחזק את צוותי החינוך העובדים בהם. לאור זאת, לראשונה המשרד מעניק לצוותי החינוך ליווי והדרכה פדגוגית בתוך המעון. בנוסף, המשרד נערך לבצע בשלב הראשון הכשרות מקצועיות ומקיפות לכ־7,000 מטפלות במכללות האקדמיות לחינוך ובסמינרים החרדיים. מדובר במהלך ראשון מסוגו. בתום ההכשרה הן תקבלנה מענק של 2,500 שקל. זאת ועוד, המשרד פתח את ועדת המחירים על מנת לעדכן את שכרן".

     

    ממשרד האוצר נמסר: "במסגרת העברת האחריות על מעונות היום למשרד החינוך הוקצו משאבים רבים לנושא כוח האדם במעונות היום המפוקחים, מתוכם 200 מיליון שקל לבסיס תקציב משרד החינוך לטובת ביצוע הדרכות והכשרות לצוותים, עדכון יחס התקינה והוספת אשת צוות לכל אחת מהכיתות החל משנת הלימודים הבאה (תשפ"ג). לצערנו, מבדיקות שנעשו לגבי השכר המשולם עולה כי במקרים רבים בוחרים מפעילי המעונות לשלם שכר נמוך למטפלות, זאת למרות הגמישות הקיימת בנושא. בימים אלה מבוצעת על ידי משרד החינוך בדיקת בסיס לתעריף המפוקח של מעונות היום ובמסגרתה נבחן גם שכר הגננות והסייעות. עבודה זו תוצג לוועדת המחירים הבינמשרדית בימים הקרובים".

     


    פרסום ראשון: 24.05.22 , 23:49
    yed660100