עורה עמק

יצירות אמנות על קירות בתים, פעילויות קרקס בשדות, מסעדה בשרית עם נוף כפרי, אמנות, ארכיאולוגיה וטעימות ביקב חדש: עמק יזרעאל החליף את צבעו מירוק־חורף לזהוב־שיבולים, ושבועות הוא זמן טוב לבקר בשלל נקודות העניין שהוא מציע, לצד פעילויות "פסטיבל חלב ודבש" המתקיים בו בפעם ה־21

מרבדי השיבולים הזהובים שמרפדים בימים אלה את עמק יזרעאל הם אולי הסימן המובהק ביותר לכך שחג השבועות באוויר. הם, לצד הכרמים המלבלבים והגידולים החקלאיים האחרים, יוצרים פאזל של גוונים שנגלה לעין כמעט בכל כביש שבו נוסעים. עכשיו, לפני שמעלות החום מאמירות, זה לגמרי הזמן להגיע. למוזיאונים, ליקבים, למסעדות, לאטרקציות וגם סתם ככה, למסלולים בטבע. לרגל פסטיבל "חלב ודבש" (ראו מסגרת), המתקיים בימים אלה בעמק ומציע שלל פעילויות לכל המשפחה, יצאנו לסיור בין חמישה מוקדי עניין חדשים ומתחדשים, ששמחים לקבל את המבקרים אחרי תרדמת הקורונה.

 

 

אמנות חוצות בכפר יהושע

 

התערוכה "מחוץ לזמן — בית חנקין יוצא החוצה" נולדה מאילוץ: סגירתו של בית חנקין לשיפוצים. את בית חנקין הקים מנחם זהרוני בשנת 1950 על שמו של יהושע חנקין, שרכש בסוף המאה ה־19 מאות אלפי דונמים של קרקעות בארץ עבור ההתיישבות היהודית, בעיקר בעמק יזרעאל. חנקין הורה בצוואתו לבנות בית ללימודי טבע וידיעת הארץ בכפר יהושע, ובית חנקין אכן הוקם וכלל מוזיאון טבע עם אוסף זואולוגי, בוטני, גיאולוגי והיסטורי. הוא עבר כמה גלגולים במהלך השנים והתווסף לו אגף שהוקדש לאמנות עכשווית.

 

כעת, כאמור, לאור השיפוצים במקום, יוצאת האמנות העכשווית ששכנה עד עתה בין קירות המקום, החוצה אל האור. התוצאה מוצלחת ביותר ומזמנת מפגש מחודש ושונה בין בית חנקין לבין תושבי הכפר וקהל מזדמן. במסגרת התערוכה מוצגים צילומים ענקיים על קירות מבנים במרכז היישוב, שלזמן קצוב הפך למעין גלריה. רק שבניגוד לתנאים הידועים בגלריה, כאן מושפעות היצירות משינויי האור ומתנאי מזג האוויר. ליד כל צילום יש הסבר, שגם מנמק את מיקום היצירה.

 

כך למשל, הצילומים "תפוח" ו"רימון" של טל שוחט מ־2011 נתלו על הקיר החיצוני של בית האריזה הישן של המושב, שנבנה בשנות ה־30 של המאה הקודמת. בית האריזה והמחלבה הצמודה אליו היו המרכז הפועם של הייצור החקלאי בכפר. יבולי השדה והרפת הובלו למקום, נשקלו, נארזו ונשלחו לתנובה. לאחרונה שופץ הבניין והפך למשרדים מעוצבים — וכעת גם מעוטרים באמנות.

 

את הסיור בין צילומי הענק כדאי להמשיך גם במדשאה הסמוכה שמארחת כמה פסלים מרשימים, מגדל מים ששימש נקודת תצפית וקשר במאורעות תרצ"ו, וגם את "עץ המכשפות" — פיקוס בנגלי שניטע לפני עשרות שנים ושורשיו המשתרגים זה בזה יצרו מעין יער קטן ומוצל.

 

במסגרת פסטיבל חלב ודבש תיערך הדרכה על ידי האוצרות בתערוכה ב־3 ביוני בשעה 10:30. התכנסות ברחבת מועדון החבר (בתשלום של 35 שקל).

 

בירה ושירים במסעדת תמרלין

 

לפנינה הקולינרית החדשה של העמק — חדשה מהניילונים, בת חודשים ספורים ממש — קוראים תמרלין. זהו מקדש בשרים שמשתמש בחוכמה בנכס הכי חשוב שלו (אחרי הבשר): הנוף. המסעדה, שנמצאת בין נהלל לרמת דוד, עושה שימוש חשוב בציור האימפרסיוניסטי שמהווה רקע לארוחה, ומרבית השולחנות ממוקמים במדשאה רחבת הידיים. שם, מול הנופים הבלתי נגמרים של העמק ושורת עצי הברוש המחודדים שמזכירים את עמיתיהם מטוסקנה, באמת שלא צריך הרבה. וכנראה, עד שתסיימו להצטלם עם הרקע יוצא הדופן, האוכל גם יתקרר.

 

יש כאן הרבה מה לאכול, בעיקר בשר, שמגיע מהמשק המשפחתי של משפחת תמרלין, כיום תמר, שמייסדיה משה וזהבה הגיעו לנהלל בשנת 1926. התפריט המהודק והמשמח כתוב בגיר על שלט בכניסה, מעל לדלת המסעדה. שימו לב במיוחד לעראיס העסיסי שמגיע עם טחינה נהדרת לצידו (58 שקל); לנקניקיות עם תפוחי אדמה וכרוב צלוי (59 שקל); ובעיקר לסופלאקי — שיפוד פרגית עם שומן כבש ותפוחי אדמה (68 שקל). כיאה למקום שמבוסס של בשר, אפשר גם לבחור סטייק מהוויטרינה ולשלם לפי משקל. גלידה אמריקאית ברוטב קרמל וויסקי תסגור את הפינה.

 

במסגרת הפסטיבל ייערך במקום ערב שירה ישראלית ובירה בשקיעה (4 ביוני, ערב חג שבועות, משעה 19:00).

 

המסעדה פתוחה משני עד שבת בשעות 12:00־23:00, טלפון: 077-7242042.

 

 

יין וגבינות ביקב היוגב 8

 

סיפורו של יקב היוגב 8, שהצטרף רק לפני שנה וחצי לרשימת היקבים המתארכת של העמק, מתחיל כמה דורות לאחור. גיל והדס דורון הקימו במושב היוגב מכוורת משפחתית ולצידה משק ובו זיתים וכרם ענבים. מאוחר יותר החליטה המשפחה להקים גם יקב בוטיק מודרני. לשם כך ניטעו כרמים בחלקה המשפחתית ובחלקות של חברי מושב נוספים. החלקות הקטנות מאפשרות טיפול אישי ואוהב לגפנים, על מנת לקבל ענבים בריאים, איכותיים וארומטיים. הזנים נבחרו בקפידה תוך התאמתם לטרואר של מושב היוגב, הממוקם על גבעה בזלתית. הכרם ממוקם על שיפולי הגבעה לכיוון דרום וחשוף לשמש ברוב שעות היום.

 

במרכז המבקרים של היקב, שנחנך לפני חודשיים, טועמים יינות מהבציר הראשון של היקב, חוויה ראשונית ואפילו מרגשת. יונתן קורן, יינן היקב, מספר בהתרגשות כי הבציר הראשון הניב 11 אלף בקבוקים, והכמות צפויה לגדול.

 

כרגע מוכרים (וטועמים) שם רק יינות לבנים — גוורצטרמינר חצי יבש עם ארומות נהדרות של פירות טרופיים בדגש על אננס ופסיפלורה; סוביניון בלאן יבש עם ניחוחות של פירות טרופיים, פסיפלורה ומלון, מלווה בטעמים של אשכולית, אגס ותפוח; רוזה יבש מענבי מרסלן, מאופיין בארומות של פירות אדומים, פומלית אדומה, פטל ותות; וגם יצירה ייחודית ליקב — קברנה מעורב עם גוורץ, יין בצבע אדום בהיר ומהנה ביותר.

 

טעימות מארבעת היינות בעלות של 55 שקל. אפשר ללוות את הטעימה בפוקאצ'ה חמימה, גבינות ושלל פינוקים שמכינים במרכז המבקרים (בתשלום נוסף).

 

היקב פתוח בימים שני־שבת בשעות 10:00־16:00. בסופ"ש עדיף לתאם מראש: 04-6642448.

 

 

הקרקס החקלאי במושב היוגב

 

את המקום הנהדר הזה מפעילים נטלי והילל פרץ, אמני קרקס. הרעיון נבט בראשם במהלך סבב הופעות בקריביים, שבמהלכו גם עבדו בחממות חקלאיות לגידולי ירקות. שם, מעבר לים, עלה הרעיון המשלב בין שתי האהבות שלהם — חקלאות וקרקס. כששבו לארץ בדקו נחלות במושבים ברחבי הארץ, והפור נפל על מושב היוגב. השניים מאמינים שכאשר משפחה חווה את הקשר לאדמה ורואה את נפלאות הטבע, זו אותה התפעלות ושמחה שחווים כשצופים במופע קרקס המשלב את נפלאות הגוף האנושי עם צחוק ומשחק. עם תפיסת העולם הזאת פתחו השניים בפורים 2013 את הקרקס החקלאי שלהם — גן עדן של הפעלות על רקע שדות אינסופיים המקיפים אותו.

 

במתחם שלל תחנות פעילות — התנסות בחד־אופן תוך כדי שנעזרים במעקה, הפרחת בועות סבון ענקיות, סדנת ג'אגלינג וחישוק הולה הופ, גלישה על אבובים, מתחם שכשוכית לקטנים, פינת חי, קטיף עצמי ועוד.

 

"אנחנו מייצרים למשפחות זיכרון משותף", אומרת פרץ, בזמן שבתה, פלא, מציגה רצף גלגלונים על המדשאות. "זה לא ג'ימבורי שבו ההורים מחכים שהילדים יסיימו, או שהילדים מחכים שההורים יסיימו את הקפה. כאן חוזרים לחדוות המשחק יחד".

 

הקרקס החקלאי פתוח בשבתות ובחגים בשעות 10:30־15:00, 62 שקל לילד, 46 שקל למבוגר. פרטים ומכירה מוקדמת בהנחה באתר: agricircus.com, טלפון: 073-3744211.

 

|
|
 

קציר ואפייה במוזיאון עין דור

 

המוזיאון הארכיאולוגי בקיבוץ עין דור הוא מסוג המקומות שמצליחים לעשות את הבלתי ייאמן — לנתק ילדים לשעה קלה (ויותר) מהמסכים, ולרתום אותם למלאכת כפיים. בין הפעילויות נמצאת "מהחיטה אל הלחם", שתוצע לקהל גם ב"פסטיבל חלב ודבש" (שבת, 4 ביוני, 10:00־16:00). הפעילות מסייעת לילדים להתוודע למקורותיו של הלחם, והיא מתחילה בשדה עם נוף להר תבור, שם קוצרים חיטה בעזרת מגל. את החיטה מביאים לגורן, שם מפרידים את גרגירי החיטה מהשיבולים. אז עוברים לטחינת החיטה במגוון שיטות, בהן אבני ריחיים או עלי ומכתש. לסיום מכינים בצק ופיתות, שזוללים בעודן חמות.

 

אבל עוד לפני ההפעלה בחוץ, יש כאן גם מזגן. באגף הארכיאולוגי יש תצוגת קבע של ממצאים מחפירות ארכיאולוגיות באזור, המלמדים על אורחות חייהם של בני האדם בתקופות קדומות. התצוגה מתחילה מהתקופה הפרה־היסטורית וממשיכה עד למאה ה־19. הממצא הבולט הוא קבר שהתגלה כמעט במלואו בחפירות בכפר יהושע בשנות ה־50. הממצאים שנחפרו לצידו, בעיקר טבעת זהב שנמצאה על עצמות השלד שנקבר בו, מעידים כי מדובר בקברו של אדם חשוב במיוחד. הילדים, בכל אופן, מוזמנים למשחק חביב של מציאת פריטים על מדפי התצוגה בעזרת כרטיסיות.

 

בגלריה לאמנות עכשווית, אגף חדש יחסית במוזיאון, יש תערוכות מתחלפות של אמנות ישראלית בת זמננו. כרגע מוצגת במקום תערוכה חביבה העוסקת במכשפות.

 

פתוח כל השבוע פרט ליום שישי, בשעות 10:00־15:00, בשבת עד 16:00. 30 שקל למבוגר, 15 שקל לילד. הפעילויות המיוחדות בתשלום נוסף.

 

פסטיבל חלב ודבש: ירידים, סיורים והופעות

"פסטיבל חלב ודבש" בעמק יזרעאל חוגג 21 שנים. במסגרת הפסטיבל, שמתקיים בימים אלה עד 5 ביוני, מתקיימים שלל מופעים מוזיקליים לצד פעילויות מגוונות באתרי התיירות והמורשת בעמק, על רקע השדות המוריקים והנופים הבלתי נגמרים.

 

בין האירועים: יריד ביכורי העמק במוזיאון העמק בקיבוץ יפעת, עם דוכני תוצרת, פינות יצירה וסיורים; גראז' סייל — מתחם קיימות, וינטג' ויד שנייה במושב ציפורי; קטיף עצמי במתחם קטופותי בבית לחם הגלילית, כולל הדגמת חריש במחרשה הרתומה לטרקטור, מבוך חושים והכנת פיתה בטאבון; מופע תיאטרון בובות באתר רכבת העמק בכפר יהושע.

 

בין המופעים: מסכת חייו ושיריו של חיים חפר (1.6 באולם המופעים יפעת), דני סנדרסון חוגג 55 שנות יצירה (2.6 באמפי ויצו נהלל), ההצגה לילדים פיטר פן (4.6, אולם המופעים יפעת), מתי כספי מארח את ריקי גל (4.6 באולם המופעים יפעת).

 

מגוון פעילויות נוספות יחכו למבקרים באטרקציות, ביקבים, באתרי התיירות החקלאית, במוזיאונים ובגלריות.

 

את הפסטיבל מפיקה המועצה האזורית עמק יזרעאל, באמצעות מחלקת התרבות. ניהול אמנותי: מאיה פוגל.

 

את הביקור בעמק כדאי לא להגביל ליום אחד — יש מגוון אפשרויות לינה כפרית, לצד מלון קראון פלאזה הר הקפיצה בנצרת, שחנך לאחרונה חדרים משפחתיים מושקעים. פרטים על כל האירועים והפעילויות — באתר המועצה האזורית עמק יזרעאל: www.eyz.org.il

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים