זהירות: כך עובדת שיטת העוקץ ביד 2
מדובר בתופעה: אנשים תמימים שפירסמו מוצרים למכירה באתר הפופולרי נפלו קורבן לנוכלים • הבקשה: "שלחו את המוצר לאילת ונוסיף לכם את דמי המשלוח" • הצלמת טובה קליף: "עקצו אותי ב־11 אלף שקל" • יד 2: "ההונאות לרוב מתרחשות בפלטפורמת הוואטסאפ, שעליה אין יכולת בקרה מצד צוות האתר" • כך תיזהרו
אתר יד 2 הוא אחד האתרים הפופולריים ביותר בישראל. אין כמעט אדם שלא פירסם בו. אולם עשרות מקרים שהגיעו השבוע לידי "ידיעות אחרונות", חושפים דפוס פעולה דומה של נסיונות עוקץ של אנשים תמימים שפירסמו מוצרים למכירה בקטגוריה "יד שניה".
בדרך כלל מדובר ביצירת קשר מחו"ל, ברוב המקרים על ידי גבר, שמציע תשלום מוגדל לטובת שליחות לאילת, ואז מגיעה בקשה להעברה בנקאית שכרוכה במסירת שלל פרטים אישיים, כולל מספר חשבון בנק וכתובת פרטית.
כך בדיוק היה המקרה של א'. לקראת הקיץ היא החליטה לעשות סדר בארון. בין השאר מצאה וילונות שקנתה בהזמנה אישית לבתה, כשזו רק נולדה. "אמרתי לעצמי", היא מספרת, "יאללה, הילדה כבר בת שמונה. הגיע הזמן להיפרד. אבל בגלל הערך הסנטימנטלי והייחודי שלהם, לא יכולתי למסור אותם סתם כך, אז פירסמתי מודעה ביד 2".
מעברית לאנגלית
כבר למחרת קיבלה א' וואטסאפ מאדם שמתעניין. "הוא כתב לי 'היי', בעברית, ואז עבר לאנגלית. סיפר שהוא גר בקליפורניה ורוצה להפתיע את בתו שגרה באילת עם אשתו, במתנה הייחודית. התמקח מעט על המחיר הגבוה, אבל די מהר אמר: 'בסדר, ואוסיף לך גם 500 שקלים על השליחות'. לא הבנתי למה הוא לא יכול להזמין את השליחות בעצמו, אבל זרמתי. ואז אמר שהוא רוצה לשלם לי בהעברה בנקאית, ואז שלח רשימת פרטים נדרשים כאורך הגלות, ופה", עוצרת א', "קצת נרתעתי. אולי זה כבר החינוך שיש לנו, שלא מוסרים פרטים סתם כך לאדם שלא מכירים".
כאן נכנס לתמונה האופי החקרני של א'. "החלטתי להתקשר למספר, לראות מי זה. בהתחלה הוא התחמק, בסוף ענה, בכלל במבטא אנגלי, והבטיח לשלוח את הכתובת של 'אשתו' באילת, כדי לשכנע אותי שזה אמין. האמת, הוא שלח שתי כתובות, אחת באילת, שהיתה קשקוש מוחלט והיה ברור שאין כזו כתובת, והשניה כתובת בהוד־השרון. כששאלתי מה זה הוא ענה: 'זו חברת השליחויות'. בעקבות הדברים, פירסמתי מודעה בקבוצה סגורה של בנות, שאלתי האם מישהי נתקלה בזה וקיבלתי עשרות תגובות. אחת מהן הציעה לי לבדוק מה הקידומת של מספר הטלפון ממנו סימס. זה היה ניגריה. בחורה אחרת כתבה שזו ממש רשת של אנשים שיושבים על המחשב והטלפונים 24/7 ולא תמיד מי שהתחיל את השיחה, הוא זה שהמשיך אותה אחרי כמה שעות. במקביל, כשהתקשרתי לחברת השליחויות, לפי הכתובת שנתן לי, ענה הבעלים שהחברה בהליכי פירוק והם סגורים כבר חודשיים".
"שלחתי לו את הכסף"
מיוחדת בדרכה היא הצלמת טובה קליף ששלחה לא רק את הפרטים, אלא גם את ציוד הצילום היקר שלה. "שלחתי לו פרטי חשבון, ואז הוא אמר: 'הכסף יעבור אחרי אישור שהחבילה נשלחה'. הוא שלח לי מסמך שהכסף יושב בבנק מסוים, 'וברגע שאת שולחת לי אישור, הם משחררים את הכסף'. ואז קיבלתי מייל מהבנק שאני צריכה לשים פקדון של 1,900 שקלים, והכל חוזר אליי. בגלל שלא נראו העברות, שלחתי לו את הכסף שלוש פעמים, בסך הכל 11 אלף שקלים. בפעם השלישית כש'לא עבר', הלכתי פיזית לבנק, ואיך שנכנסתי אמרו לי: 'זה לא קשור אלינו ואת לא הראשונה שזה קורה לה'. רק אחר כך הבנתי שאין בנק בעולם שיבקש ממך פקדון על סכום שמעבירים לך. כשגיגלתי על המייל ממנו שלחו לי, נכתב: זהירות, מי ששולח מהמייל הזה, זו הונאה".
מקרה דומה אירע ל-מ', שניסתה למכור ארון, שנמצא בבית־שמש, והיה צריך להגיע, איך לא, לאילת. "הוא אמר לי שיעביר לי 500 שקלים על הארון ועוד 300 על הובלה", היא משחזרת. "אני יודעת מחירים, רק מתל־אביב לבית־שמש עלה 500, אז אילת? שאלתי אותו אם הוא יודע שזה המחיר, הוא לא ענה ושלח כמו באוטומט, רשימת מכולת של כל הפרטים שהוא רוצה".
עידן, שרצה למכור רמקולים, כלל לא הגיע לשלב מסירת הפרטים. "הקונה אמר שהוא צריך את פרטי החשבון שלי. אמרתי לו: 'מצטער לא מכיר אותך. יש ביט ופייבוקס', ובזה זה נגמר. הוא הציע יותר כסף, בשביל ההובלה. כששאלתי באיזו חברה אתה משתמש, הוא נתן שם של חברה אמיתית. לא זרמתי והוא נעלם".
איפה העוקץ?
אצל לילך שפירסמה למכירה שולחן וסלון, היה טוויסט קטן: "בהתחלה את אומרת: 'איפה העוקץ אם הם רוצים לשלם?', ואז שלחו קישור, שמוביל לדף עם לוגו של יד 2 וביקשו להוריד אפליקציה להעברת תשלום, משהו לא ברור שכזה. אדם נורמלי מבין שזה פישי".
בצר לה היא פנתה לעזרה ליד 2, המקום שבו הכל התחיל. "נתנו לי תגובה מתנערת", נזכרת לילך. "כלומר שאם לא הייתי עם מספיק שכל להבין שזו הונאה אז בעיה שלי ולא נראה שהם מנסים לעשות משהו נגד זה. אני מבינה שהשימוש באחריותי, אבל אם אתם יודעים שיש משהו כזה שמתנהל באתר, אפשר לשים פופ אפ או משבצת שמתייחסת ומזהירה. הם יכולים לתפוס אותך ביום של חוסר ריכוז, ואחרי שעשית את כל הפעולות, ייפול האסימון כשכבר אבוד לך".
תחושה דומה חשה מ': "אני מרגישה שזו סוג של חדירה לפרטיות ועוד בחסות יד 2. הם צריכים לקחת על זה אחריות, כי בטוח שאני לא הראשונה שאני נופלת לזה. אנשים, בעיקר מבוגרים, הם תמימים, אומרים: 'יד 2 זה אתר גדול ומוכר', את לא מתחילה לחשוב שזה מישהו שבא לעקוץ, אז אם כבר כן, את מצפה שתהיה אבטחה". ה', שהלכה צעד קדימה והתלוננה במשטרה, זכתה למענה שהתיק נסגר מחוסר עניין לציבור.
ביד 2 לא מתנערים ומודים שהם מכירים את שיטת ההונאה, ואף שולפים העתק תלונה למשטרת ישראל מ־2020. "ההונאות לרוב מתרחשות בפלטפורמת הוואטסאפ, שעליה אין יכולת בקרה מצד צוות האתר", הם עונים לפניית "ממון", "ולכן אחרי פרסום כל מוצר, מקבל הגולש הודעה מצוות יד 2 אשר נותנת לו אופציה למספר וירטואלי, לשיחות בלבד. הדבר נותן ודאות לגולש שהשיחה הנכנסת היא אכן מיד 2, וגם המספר הווירטואלי חסום לשיחות וואטסאפ, שבה מתקיימות לרוב ההונאות. כאתר הדוגל בצרכנות נבונה אנו ממליצים למשתמשים לבחון היטב את פרטי העסקה, לבדוק את המוצרים המוצעים להם ולהימנע מתשלום מראש. יצוין כי ככל שמתגלה שימוש לא חוקי בשירותים ובפלטפורמות השונות, אתר יד 2 משתף פעולה עם נציגי החוק ונבדקת כל פנייה שמגיעה למוקד על מודעה שהתגלה בה משהו פלילי או שנוגד את תקנון האתר. אנחנו מפצירים בציבור לפנות אלינו במקרים של גילוי דבר עבירה כדי שנוכל להסירה מהאתר ולהמשיך להעניק לגולשים פלטפורמה איכותית ואפקטיבית".
"עוקצי קמעונאות יש כבר כמה שנים", אומר גורם משטרתי ממערך הסייבר. "הדבר היחיד שהשתנה בתקופה האחרונה זה היכולת של העבריין להיות אנונימי".

