yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אביגיל עוזי
    חדשות • 21.06.2022
    בחירות? מחירי הדיור לא יחכו
    שיתוק כלכלי זה הדבר האחרון שזקוקים לו בשוק הנדל"ן • כשהתוכניות והרפורמות תקועות, יש עדיין חמישה צעדים שאפשר לעשות במהירות כדי למנוע עלייה נוספת במחירי הדירות
    מאת אורי חודי

    הפוליטיקאים נאבקים ביניהם על השליטה במדינה אבל הליכה לבחירות בתקופה כזו היא לא פחות מאסון לענף הנדל"ן.

     

    מחירי הדירות נסקו ומונעים מרבים להגיע לדירה; במקביל הכאוס בשוק השכירות והזינוק בשכר הדירה החודשי משאיר רבים אובדי עצות אל מול שוקת שבורה. אי־יציבות פוליטית ושורה של החלטות שלא מצליחות לעבור הן מתכון בטוח להמשך אי־הוודאות בענף, ולסיכוי נמוך מאוד לקירור שוק המגורים הרותח. אבל רגע לפני שהכנסת מתפזרת, הנה כמה דברים חשובים שאפשר אולי להספיק לעשות כדי לאפשר המשך פעילות תקינה של השוק, עד שהממשלה החדשה תתחיל לעבוד:

     

    1. תמ"א 38 בסכנה

     

    תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה מבוססת, בין היתר, על הטבות מיסוי משמעותיות המאפשרות את פעילותה. הטבות אלו צריכות להיות מאושרות על ידי הכנסת מידי תקופה. ממש בימים אלו הייתה הכנסת אמורה לאשר את ההקלות וההטבות האמורות שוב, אבל זה עוד לא קרה, ואין לדעת אם יוכל לקרות.

     

    מדובר בבשורה רעה מאוד לכל מי שעוסק בתחום, ולכל בעלי הדירות שממתינים להתקדמות תהליך החיזוק, או ההריסה והבנייה־מחדש, בבניין שלהם.

     

    2. חלופה לתמ"א 38

     

    "חלופת שקד", שיזמה שרת הפנים, היא התוכנית שאמורה להחליף את תמ"א 38 וכל כך קרובה לאישור... אבל באותו הזמן כל כך רחוקה. התוכנית עברה כבר את המשוכות של ועדות הכנסת וממתינה רק לאישור סופי של קריאה שנייה ושלישית.

     

    התוכנית אמורה להביא ודאות לתחום חיזוק המבנים, ולהעניק ללא מעט רשויות מקומיות את הדרך הנכונה מבחינתן לקדם תוכניות. אבל ללא אישור בכנסת החלופה תצטרך להמשיך לחכות. לפחות תמ"א 38 הוארכה בשנה, זה גם משהו.

     

    3. לעצור את התייקרות הדירות החדשות

     

    בשבועות האחרונים דובר לא מעט על התיקון לחוק המכר. אותו תיקון שמקדמים במשרד הבינוי והשיכון למורת רוחם של הקבלנים. מדובר בתיקון שחלקו הארי מתייחס לשינוי מהותי בחישוב מדד תשומות הבנייה והצמדה שלו למחיר הדירה.

     

    נזכיר כי היום מדד תשומות הבנייה מוצמד למחיר הדירה המלא, אולם הצעת החוק האמורה מבקשת לקבוע כי המדד יוצמד רק לחלק היחסי במחיר הדירה שמתייחס באמת לבנייה, ולא להוצאות אחרות של היזם או הקבלן, כמו הקרקע למשל.

     

    במשרד הבינוי והשיכון טוענים שמדובר בשינוי שיכול לחסוך לא מעט כסף לכל רוכשי הדירות החדשות, ומצד שני הקבלנים אומרים שמדובר בטעות שלא תחסוך כסף. בכל מקרה, זה הזמן לתת גז על דיוני הוועדה בכנסת כדי שהתקנות יוכלו להיכנס לתוקף ומכרזי הקרקע של המדינה יוכלו לכלול את השינוי.

     

    4. לאשר מינויים

     

    לאחרונה המליצה שרת הפנים למנות את רפי אלמליח, בכיר ברשות מקרקעי ישראל כבר שנים ארוכות, לראש מינהל התכנון במקום דלית זילבר שכהונתה הסתיימה. בלי קשר לשאלה האם מדובר במינוי נכון או לא, המינוי זקוק לאישור ממשלה. יש מי שיגיד שמדובר באירוע טכני בלבד, אולם גם לזה צריכה להתפנות הממשלה בימיה האחרונים כדי לא לגרור גם את מינהל התכנון לתקופה של אי־וודאות.

     

    באותה נשימה, אגב, כדאי היה לאשר גם עוד תפקידים חשובים בענף הנדל"ן - כמו מנהל רשות המטרו החדשה, או יו"ר של ועדות מחוזיות וועדות ערר. כל גוף כזה ללא ראש, משמעותו עוד אי־וודאות.

     

    אותו הדבר נכון גם לגבי העלאת השכר ושיפור התנאים של בודקי תוכניות וגורמים מקצועיים בוועדות התכנון. ספק גדול אם אפשר לקדם את המהלך בזמן הקצר שנותר – אבל גם התחלה תהיה מהלך חשוב, וכדאי לקוות שיהיה גם מי שימשיך אותו בכנסת הבאה.

     

    5. לשחרר חסמים

     

    ועדת החסמים במשרד ראש הממשלה, אחת היוזמות החשובות של הממשלה הנוכחית, שאין לדעת אם תוכל להמשיך ולפעול.

     

    חסמים בענף הנדל"ן לא חסר, וכדי להצליח ולקדם תוכניות דיור ולהרגיע את המחירים המשתוללים חייב להיות מבוגר אחראי שיכול לפתור את החסמים הרבים. לפני כמה שנים הקימו בשביל זה את קבינט הדיור וגם את מטה הדיור. אבל בממשלות האחרונות החליטו לפזר שוב את הסמכויות למטה תכנון, דיור, תשתיות וכד'. חשוב שענף הנדל"ן יוכל לפעול עם יד מכוונת, ועם גורם שיודע לפתור גם בעיות.

     


    פרסום ראשון: 21.06.22 , 18:28
    yed660100