yed300250
הכי מטוקבקות
    |
    ממון • 11.07.2022
    "איך אפשר להתמודד עם אמא שגונבת אוכל עבור התינוק שלה?"
    מדובר בתופעה שצוברת תאוצה בחודשים האחרונים, עם העלייה ביוקר המחיה — אנשים שנקלעו למצוקה כלכלית וגונבים מוצרים בסיסיים מרשתות המזון, הפארם והאופנה. בעלי העסקים מדווחים על הפסדים כבדים שנאמדים בעשרות מיליונים: "ישראל נמצאת במקום גרוע בהשוואה למערב, בכל מה שקשור לגניבות מתוך מחסור. ברור שאמא שגונבת תחליף חלב לתינוק שלה עושה את זה כי אין לה כסף. היא לא תסחור בזה"
    איריס ליפשיץ קליגר

    מאבטח בסניף רשת המזון מצא את עצמו במצב לא נעים. הוא ביקש מהאמא הצעירה שעמדה מולו לפתוח את התיק שלה וגילה בתוכו תחליף חלב לתינוקות. האם החלה לבכות וביקשה שירחם עליה. "היא סיפרה שאין לה כסף ושיש לה תינוקת בבית", מספר מנהל הסניף. "ויתרנו לה ולא הגשנו תלונה, אבל זאת כבר הפכה לתופעה. מדובר בסיטואציה לא נוחה בשבילי, אבל בסופו של דבר, עם כל ההבנה למצוקה החברתית, זה יורד מהכיס שלי. ראינו אנשים שגונבים עוף קפוא, זה מטורף, את חושבת שאני באמת רוצה לקחת להם את זה?! אנחנו בני אדם בסופו של דבר וגם לי יש ילדים. מצד שני אם אני יוצר נוהל של התעלמות מהגניבות אני מכניס את עצמי לבעיה קשה, זה מאוד מורכב. אני לא מאחל לאף אחד להגיע למצבים האלה. אני כבר מעדיף שאותה אמא תבוא אליי ותגיד לי שאין לה איך לקנות אוכל ואני ואראה מה אני יכול לעשות כדי לעזור לה".

     

    האינפלציה שמזנקת, יוקר המחיה הבלתי נסבל בישראל והשחיקה בשכר — ביחד עם היציאה מהקורונה והחזרה לקניונים — הביאו לעלייה חדה של 30 אחוז בגניבות מחנויות בחודשים האחרונים. לא מדובר בגניבות מאורגנות של כנופיות, שגם בהן, אגב, יש עלייה דרמטית — אלא ב"סחבנות יחידים", אנשים שבשל המצוקה הכלכלית שאליה נקלעו גונבים מוצרי יסוד או פריטי אופנה ופארם זולים באופן יחסי. כך, בצמרת הגניבות מהסופרמרקטים, אפשר למצוא מוצרים כמו מזון לתינוקות, קפה שחור, סכיני גילוח, סיגריות ואפילו בשר קפוא (!). ברשתות הפארם מזהים עליה ניכרת בגניבת תרופות ללא מרשם, בשמים ומוצרי איפור וטיפוח, וברשתות האופנה מדווחים על זינוק בגניבת משקפי שמש, אקססוריז והלבשה תחתונה. במקביל, גם אמצעי ההגנה השתכללו: ממצלמות חכמות ומערכות בינה מלאכותית ועד פתרונות מיגון פיזיים — ארונות סגורים, מנעולים וכו'.

     

    מדבקה על העוף

     

    "הקורונה הורידה משפחות רבות אל מתחת לקו העוני, גניבות מחנויות הפכו לנפוצות גם בקרב כאלה שמעולם לא דימיינו שיגיעו למצב הזה", אומר מורן אופגנג, סמנכ"ל מסחר בחברת האבטחה G1, שמתמחה בטכנולוגיות מיגון מפני גניבות. "צריך להבחין בין סחבנות יחידים, שנעשית לעיתים רבות מבלי לתכנן מראש ועל ידי אדם יחיד, לבין סחבנות כנופיות מאורגנות שמבצעות מודיעין מקדים. אנחנו רואים עלייה חדה של 30% בסחבנות יחידים שמתאפיינת בגניבת מוצרי צריכה בסיסים — מזון, שתיה, ביגוד לילדים וכו'. ישראל נמצאת במקום לא טוב בעולם בהשוואה למדינות המערב בכל מה שקשור לגניבות יחידים שנובעות ממחסור כלכלי. ברור שאמא שגונבת מזון לתינוק לא תסחור בו, היא עושה את זה ממצוקה כלכלית — ולכן גם הרגישות החברתית לעניין וההתייחסות שהיא אחרת לעומת מקרים של גנבים מקצועיים".

     

    |
    |

     

     

    המצוקה הכלכלית הכניסה לתוך רשימת המוצרים הנגנבים, גם כאלה שלא היו בה מעולם, לדוגמא עופות קפואים. המוצרים החדשים האלה מציבים בפני הרשתות וחברות האבטחה אתגרים מורכבים. "באחת מרשתות המזון נתקלנו במקרה גניבה של עוף שנמכר במעדניה והבנו שיש כאן תופעה", מספר אופגנג. "המוצרים האלה לא היו מוגנים לפני כן ונדרש פתרון יצירתי, החלפנו את מדבקות הרשת במיגון חכם, כך שהלקוח לא רואה את המדבקה החכמה. ניטרול המדבקה נעשה בקופה, גם כן באופן מוסתר".

     

    ההפסדים הכלכליים כתוצאה מהגניבות כבר מזמן לא בשוליים עבור בעלי העסקים. בחישוב כללי מדובר בנזקים של עשרות מיליונים מדי שנה. "ההפסד הוא הרבה יותר מרק עלות המוצר", אומר בעל רשת שיווק גדולה. "צריך להוסיף להפסד חוץ מהעובדה שלא מכרתי את הפריט גם כוח אדם וכו'. מדובר בסכומים של עשרות אלפי שקלים בכל סניף. למזלנו ולצערנו מדובר אצלנו מלכתחילה במוצרים זולים יחסית, אז את יכולה גם לתאר את כמות הגניבות. אנחנו עסק כלכלי, הקורונה פגעה בכולנו, במשך שנים תרופות ללא מרשם היו בחלקן על המדפים מחוץ לבית המרקחת, הבנו שנוצרה תופעה של גניבת תרופות כאלו והחלטנו להכניס אותן חזרה לידי הרוקח. זאת סיטואציה מאוד לא נעימה לקחת ממישהו תרופה שניסה לגנוב. גם כשזה קרה, מעולם לא הזמנתי משטרה".

     

    "המוצרים היקרים ביותר לגניבה הם בישום וטואלטיקה, מספיק עשרה כאלו בחודש וזה כבר כמה אלפים", אומר מנהל סניף רשת פארם גדולה. "להערכתי מדובר במעל 60 אלף שקל בחודש, היו חודשים שזה גם הגיע כמעט ל־100 אלף שקל".

     

    גם חנויות האופנה הפכו יעד פופולרי לגניבות. בעל חנות הלבשה מאזור המרכז מספר: "מאז הקורונה אנחנו מגבילים את כמות הפריטים שניתן להכניס לחדרי מדידה וגם מבקשים לא להיכנס עם תיקים. התחלנו גם למגן בצורה מוסתרת פריטים יקרים כמו ג'ינסים. החנות שלי מבוססת על לקוחות חוזרים ונמצאת במרכז מסחרי, כאשר אנחנו מזהים 'לקוחות חדשים' או כאלו שנראים חשודים, אנחנו יודעים לתת להם יותר 'תשומת לב' בשירות וכך ליצור הרתעה מכוונת".

     

    "אני לא מסכים עם המונח 'חמלה'", אומר בעל רשת מזון גדולה. "אנחנו לא משרד רווחה ויש לי הרבה ביקורת על המדינה על כך שמשפחה בכלל מגיעה למצב הזה. האם יצא לנו להחליק למישהו ולא להזמין משטרה? בטח שיצא, ולא רק במזון לתינוקות. כשמישהו פותח עם הילד שקיות אוכל בחנות ומשאיר אותן על המדף, זאת לא גניבה? בטח שכן. אז מאיפה אני צריך לדעת אם הסיבה היא כלכלית או סתם תרבות רעה? גם שם אני מחליק לפעמים. אני זוכר זוג שהגיע לקופה עם 6־7 מוצרים אבל היו בחנות קרוב לשעה, ביקשנו מהם לפתוח את התיק והאישה פרצה בבכי כי היו שם בקבוקי שתיה ובשר קפוא, במקרה הזה הם שילמו על המוצרים למרות שהדגשנו בפניהם שהם יכולים להחזיר אותם למדף.

     

    בעל חנות פארם בקניון מספר: "אדוויל הוא אחד המוצרים הגניבים ביותר, לדעתי בכל פארם, אצלנו הוא כבר נמצא אצל הרוקח. היה לקוח שביקש שלוש חבילות ואמר שיש לו עוד קניות לערוך וביקש לשלם בקופה הקדמית ולא בבית המרקחת, בדרך לשם 'נעלמו' שתי חבילות והוא שילם רק על אחת. ראינו את זה במצלמות לאחר מכן ומאז לא ניתן לשלם על תרופות שלא בבית המרקחת. הלקוח תושב האזור וזיהינו אותו, אבל הנחיתי את הצוות לא להזמין לו משטרה ולא לבצע מולו פעולות נוספות".

     

    הרתעה ועוד הרתעה

     

    בעקבות העלייה בשיעורי הגניבות, בעלי העסקים החלו לתגבר באופן ניכר את אמצעי האבטחה. "לא הייתה לי ממש ברירה, מדובר בהשקעה לא גדולה של עוד אמצעי מוסתר, בדרך כלל מדבקה אלקטרונית", מספר בעל רשת שיווק. "במדפי האלכוהול רכשנו פקק מגן מיוחד, ואם בהתחלה שמנו אותו רק על בקבוקים בשווי 150 שקל ומעלה, הופתענו לגלות שאנשים גונבים גם בקבוקים זולים של 50־60 שקל, אז כבר שמנו מדבקות על כל הבקבוקים, וחלק הכנסנו לארונות סגורים עם ויטרינה".

     

    בעל חנות פארם מאיזור המרכז מספר: "הבנו שיש בשוק שקיות מיוחדות עם בטנת אלומיניום שמונעות מהבאזר בכניסה לצפצף והן נראות כמו סתם שקיות קניות רגילות. פנינו לחברת המיגון והחלפנו את המערכת כמעט לגמרי, זה עלה כמה אלפים טובים, חוץ מזה גם החלטנו לחשוף את האנטנות בכניסה, ולא להסתיר אותן כמו פעם, ולשים שילוט כדי ליצור הרתעה נוספת. אלו כמובן פתרונות מיידיים, אם התופעה תימשך אנחנו גם נוסיף מצלמות ומה שצריך".

     

    מנהל ברשת חנויות אלקטרוניקה: "כל המוצרים בחנויות נמצאים מאחורי ויטרינות או על 'בליסטרים' (תלייה עם נעילה מרכזית) והנציגים לא ישאירו אדם לבד ליד ארון פתוח. הבעיה שהתרחבה הייתה גניבות של מכשירי הדגמה, בעיקר בסלולר, מערכת המיגון החדשה לא רק תפעיל אזעקה כשמישהו מושך את הטלפון מהעמדה, היא גם תתחיל לפעול כבר כשהטלפון נמצא זמן ממושך מחוץ לעמדת הטעינה. אם בעבר לא מיגנו כבלים ואביזרים 'זולים יחסית', היום הכל ממוגן וגם העברנו מוצרים יקרי ערך למדפים הנמצאים מול הקופות".

     

    "הגניבות בישראל יותר אגרסיביות גם בכל הקשור לגניבות כנופיות, למשל בסלולר, שממוגן על ידי חיבור לשולחן עץ, אנחנו ראינו כבר מקרים בהם ממש ניסרו את השולחן — זה משהו שלא תראי באירופה", מסביר מורן אופגנג מ־G1, לשעבר "חברת השמירה", שמגלגלת מחזור של 850 מיליון שקל ומעסיקה כ־5,800 עובדים. "עלינו להתמודד עם זה, מבלי לפגוע בתפעול או במכירות של העסק. באזורי חיכוך שמנו מעמדים עם אמצעים מוסתרים וחזקים יותר. בעולם האופנה גנבים הגיעו עם מגנטים במטרה לנסות להוציא את הזמזמים ויש גם לזה פיתרון, בגניבות לתוך תיקים אנחנו עושים שימוש בכמה טכנולוגיות במקביל כך שאם גנב חושב שהצליח לנטרל אחד, הוא לא יודע איפה נמצא אמצעי המיגון האחר".

     

    המלחמה נגד הגנבים היא מלחמת מוחות שרק משתכללת עם השנים, מסביר אופגנג. "ככל שהגנבים מתקדמים, ככה גם אנחנו, על ידי אמצעים אלקטרוניים שממש נמצאים על המוצרים, וגם באמצעים מתוחכמים כמו שימוש בביג דאטה במצלמות אבטחה, ואני אסביר — למשל בפארם ישנם מדפים ואיזורים עם מוצרים יקרים כמו בישום, המצלמות שלנו יכולות ממש לאבחן אם אדם נמצא ליד המדף זמן רב מדי ולהתריע מערכתית, משם האינפורמציה עוברת לקב"ט או ישירות למאבטח בזמן אמת. אף רשת לא רוצה להפסיד כסף, מה שלא עושים היום יעלה ביוקר מאוחר יותר, הרשתות הגדולות כבר מזמן הבינו שיש להשקיע משאבים באמצעים מתקדמים, החנויות הפרטיות מגיעות גם כן למסקנה הזאת, בהרבה מקרים רק ההרתעה מספיקה כדי להפחית את תופעת סחבנות היחידים".

     

    תחליף חלב לתינוקות

     

    תרופות ללא מרשם

     

    קפה שחור

     

    בשמים

     

    משקפי שמש

     

    סיגריות

     

    סכיני גילוח

     


    פרסום ראשון: 11.07.22 , 20:37
    yed660100