בתוך הבונקר של מרדכי אנילביץ'

כ־80 שנה אחרי מותו של מפקד הארגון היהודי הלוחם במרד גטו ורשה, נחשפת עדות לחיים בבונקר שממנו ניהל את הפעילות מול הנאצים • ארכיאולוגים פולנים שחפרו לראשונה באתר מצאו חפצים ששימשו את ראשי המחתרת: תפילין, דפי תלמוד, כלים לנטילת ידיים, פמוטי שבת, משקפיים וכלי אוכל • “זה היה מרגש מאוד”, סיפר שגריר ישראל בפולין יעקב ליבנה, שביקר בסוף השבוע במקום, “פה מבינים את הדרמה הבלתי רגילה שהתרחשה במהלך המרד”

ארכיאולוגים פולנים הצליחו לאתר ולחפור את הבונקר של מרדכי אנילביץ', מפקד הארגון היהודי הלוחם במרד גטו ורשה, אשר נהרג ב־1943 בקרב מול הנאצים. בין הפריטים שנמצאו במקום: חפצים אישיים רבים ששימשו את ראשי המרד ולוחמיו, בהם תפילין, דפים קרועים מהתלמוד, כלים לנטילת ידיים, פמוטי שבת, משקפיים, כלי אוכל ומגהץ.

 

החפירה יוצאת הדופן, שבוצעה לראשונה, היא ביוזמת מוזיאון גטו ורשה שעומד לקום בבירת פולין. כיוון שכל הרובע היהודי נהרס לחלוטין בידי הגרמנים, היה קשה למצוא את האתר המדויק. המקום נמצא לבסוף באמצעות השוואה של מפות מלפני המלחמה ואחריה ובסיוע טכניקות מתקדמות של GPS. כיום ידוע בוודאות שזהו המרתף שבו היה הבונקר של אנילביץ' ונבדק אם ניתן יהיה להציג את הממצאים באתר עצמו.

 

שגריר ישראל בפולין, ד"ר יעקב ליבנה, ביקר שלשום באתר החפירות וממש נגע בחלק מהממצאים שנחשפו. "זה היה מרגש מאוד", הוא סיפר, "זו פעם ראשונה שארכיאולוגים חופרים באתר הבונקר של מרדכי אנילביץ'. זה היה בונקר מרכזי שממנו הוא ניהל את המחתרת היהודית שעמד בראשה. זו עדות מצמררת לדרמה האנושית והיהודית הבלתי רגילה שהתרחשה במרד גטו ורשה".

 

החפירות בוצעו בבונקר שהיה חלק מהבניין ברחוב מילא 18 באזור הגטו. בבונקר זה נהרגו אנילביץ', חברתו מירה פוכרַר וחלק גדול מאנשיו ב־8 במאי 1943. מפקדת הארגון היהודי הלוחם בגטו נכבשה על ידי הנאצים באחד הקרבות האחרונים של המרד. חלק מהלוחמים התאבדו על מנת לא ליפול בשבי הגרמנים.

 

באדיבות מוזיאון גטו וורשה ושגרירות ישראל בפולין
באדיבות מוזיאון גטו וורשה ושגרירות ישראל בפולין

 

 

בחפירות קודמות, שהחלו בתחילת החודש שעבר, נמצאו באזור הבונקר דפים מספרים בשפות עברית ופולנית, ביניהם רומן פולני. צוות הארכיאולוגים איתר גם דיווחים כתובים על האירועים שהתרחשו במקום וכן כלי שולחן ואריחי קרמיקה. ממצאים נוספים: נרות ונעל עור חומה של ילד.

 

מנהל מוזיאון גטו ורשה שצפוי לקום בבירת פולין, אלברט סטנקובסקי, אמר: "אנחנו מאוד מתרגשים מהממצאים, ביניהם שלושה כדים לנטילת ידיים, ספרי דת, פמוטי שבת וכלים לארוחות עם חלוקת כשרות. הפריטים האלה יהוו מרכיב חשוב בהוראה על תולדות הגטו. ייתכן שתהיה להם השפעה על שינוי הידע שלנו על המרד".

 

פרופ’ חוי דרייפוס מאוניברסיטת תל־אביב, ראש המרכז לחקר השואה בפולין ביד ושם, אומרת ש”העובדה שחופרים באזור הבונקר היא מאוד מרגשת ומסקרנת. במהלך המרד אזור זה נחרב לחלוטין ולאחר המלחמה נבנו עליו מבנים. מעולם לא נבדק מה יש במתחם, ודי ברור שיש שם גם גופות. לפני המרד נחפרה באזור עיר תחתית של ממש, עם מאות בונקרים. היהודים האמינו כי תוך מספר חודשים הצבא האדום יגיע לוורשה והתכוננו להסתתר שם לאורך זמן: הם אגרו מזון והתחברו לחשמל, מים וביוב”.

 

פרופ’ דרייפוס מוסיפה: “הממצאים האלה חשובים כי הם מסייעים לנו לעסוק לא רק בארגון היהודי הלוחם בהנהגת אנילביץ’, אלא גם בעשרות אלפי היהודים שהתבצרו בבונקרים”.

 

באדיבות מוזיאון גטו וורשה ושגרירות ישראל בפולין
באדיבות מוזיאון גטו וורשה ושגרירות ישראל בפולין

 

באדיבות מוזיאון גטו וורשה ושגרירות ישראל בפולין
באדיבות מוזיאון גטו וורשה ושגרירות ישראל בפולין

 

מתוך אתר יד ושם
מתוך אתר יד ושם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "בתוך הבונקר של מרדכי אנילביץ'"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים