yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: שאול גולן
    חדשות • 13.08.2022
    "מעל לכל, ידלין היה מר חינוך"
    אהרן ידלין, מראשי תנועת העבודה ושר החינוך בממשלת רבין הראשונה שהיה מחלוצי ההתיישבות בנגב, נפטר בקיבוץ חצרים • "לא זנח לרגע את פיתוח החינוך, והיה מופת לחלוציות", כתבה הוועדה שהעניקה לו ב־2010 את פרס ישראל למפעל חיים •הנשיא הרצוג הספיד: "איש חזון ומעשה, מחנך ומורה בכל רמ"ח אבריו"
    אילנה קוריאל ואיתמר אייכנר

    אחד מבכירי תנועת העבודה בעשרות השנים האחרונות הלך לעולמו, בקיבוץ שבו היה חבר במשך כל אותן שנים. אהרן ידלין, שר החינוך בממשלת רבין הראשונה וחתן פרס ישראל למפעל חיים בשנת 2010, נפטר בגיל 96 בקיבוץ חצרים שבנגב. הלווייתו תתקיים היום (17:30) בחצרים.

     

    בנו, אלוף (במיל') עמוס ידלין שהיה ראש אמ"ן בצה"ל, ספד לו: "אבא שלנו האהוב הלך לעולמו. מנהיג בכוח אישיותו וערכיו, מחלוצי ההתיישבות בנגב, ממובילי תנועת העבודה, דבק בשוויון, בציונות ובערך האדם. מחנך ומורה, איש חכם וצנוע שפיו וליבו שווים. בן 96, צלול וחד, נפרד מאיתנו בשנתו".

     

    ידלין, שנולד בתל אביב, הצטרף לגרעין של קיבוץ בארי והשתתף בעלייה של הקיבוץ לנקודת הקבע שלו בנגב, במסגרת עליית 11 הנקודות בנגב ב־1946. אחר כך עבר לקיבוץ חצרים בנגב, שבו התגורר עד מותו.

     

    לכנסת נכנס ידלין לראשונה ב־1960, ובסך הכול כיהן כח"כ במשך 15 שנה, עד 1979. הוא היה לסגן שר החינוך ולמזכ"ל מפלגת העבודה, וב־1974 מונה לשר החינוך בממשלתו של יצחק רבין.

     

    ב־1979 מזכירות קיבוץ חצרים דרשה מידלין לפרוש מהכנסת כדי לחזור לעבודה במשק, וכך אכן עשה - במהלך שהיום נחשב כמעט לבלתי-נתפס. בכתבה אז ב"ידיעות אחרונות" נכתב כי "הקיבוץ הוא בית, ובית אינו יכול להיות כמלון אורחים, גם אם האורח הוא מכובד. בבית חייבים להכות שורשים עמוקים, וזה ניתן לעשות על ידי הינתקות מעבודה בחוץ".

     

    לאחר פרישתו מהכנסת שימש ידלין בין היתר כמזכיר התק"ם וכיו"ר תנועת העבודה הציונית העולמית. ביום העצמאות 2008 הוא שימש כיו"ר חבר השופטים של חידון התנ"ך העולמי לנוער. בבחירות האחרונות לכנסת הוצב ידלין במקום האחרון והסמלי ברשימת העבודה.

     

    בקיבוץ חצרים שבו התגורר, נדמה שידלין היה ידוע בלהט האידאולוגי שלו. "אם היית שואלת אותו שאלה על בן גוריון ורבין, הוא היה מדבר ולא מפסיק. הוא אהב לדבר על ההיסטוריה", סיפר בנו אמיר. חבר הקיבוץ אירי קאסל סיפר: "אני יודע שהוא שמח על ההתחדשות של מפלגת העבודה, דיברתי איתו על זה סביב הפריימריז. דאגנו שיביאו לו מחשב כדי שהוא יוכל להצביע. הוא תמך בחלק גדול מאלה שנבחרו במקומות הראשונים. הוא שמח שחבורה צעירה ניצחה בסוף". לציון פטירתו של ידלין, הוחלט בקיבוץ להפוך את מסיבת ט"ו באב המתוכננת לערב שירה. הבן אמיר ציין כי "אם הוא עדיין היה איתנו, הוא היה עושה כל מאמץ להגיע לערב כזה". הוא הוסיף כי "ביקשו שנבחר שיר שקשור אליו, והשיר שהוא הכי אהב היה שחקי שחקי של טשרניחובסקי".

     

    בשנת 2010 הוחלט להעניק לו את פרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה. בנימוקים להחלטה כתבה הוועדה: "מצעירותו תרם ידלין לפיתוח המדינה וההתיישבות החלוצית. ידלין שימש כמרצה ומורה ולאחר מכן כח"כ ושר החינוך והתרבות. הוא לא זנח בשום שלב בחייו את פיתוח מוסדות החינוך, התרבות והמדע ושימש מופת לחלוציות".

     

    נשיא המדינה יצחק הרצוג ספד לידלין: "יותר מכל דבר, היה ידלין מר חינוך. לצד היותו מראשי תנועת העבודה וההתיישבות העובדת בישראל, איש חזון ומעשה, היה אהרן מחנך ומורה בכל רמ"ח אבריו. בחייו זכה בפרסים רבים - אך יותר מכל זכינו אנחנו בו ובתרומתו".

     

    ראש הממשלה יאיר לפיד: "מדינת ישראל נפרדת מאהרן ידלין, איש אדמה ורוח. ידלין, שהוביל את התפיסה שחייבים לשים את החינוך בראש סדר העדיפות, דאג לעתיד הילדים והשקיע את מיטב שנותיו בחינוך".

     

     


    פרסום ראשון: 13.08.22 , 22:52
    yed660100