פיצה זוגית
זאת רשת הפיצה הכי משפחתית בישראל: מוטי ריכטר הוא המנכ"ל ואשתו חן סמנכ"לית השיווק • ביחד הם לקחו הימור כבד והשקיעו את כל החסכונות בזיכיון המקומי של "פאפא ג'ונס" אחרי שהבעלים הקודם נקלע לקשיים • היום מחזיקה הרשת כבר 22 סניפים: "נשארנו בלי כלום, חשבו שהשתגענו"
זה היה הימור משפחתי משותף. אחרי שנים של ניסיון בענף הפיצה החליט מוטי ריכטר להמר על הזיכיון של רשת פאפא ג'ונס, שהחזיקה שלושה סניפים בישראל, והתקשתה להתרומם. אז הוא גייס לפרויקט את אשתו חן בתפקיד סמנכ"לית השיווק. "בדיוק סגרתי עשר שנים בענף הפרסום והיית ממש בכלוב של זהב", מספרת חן ריכטר. "העבודה שלי הייתה אז מקור הפרנסה היחיד שלנו, אבל הבנתי שמוטי חייב דחיפה. הימרתי על החיים שלי, עזבתי את העבודה וחברתי אליו".
היום הם מנהלים ביחד את הרשת שמונה כבר 22 סניפים ונמצאת בשלבי התרחבות. דווקא הקורונה הייתה זאת שעזרה להם להתרחב. "היו אנשי עסקים חזקים שהתמודדו מולנו על פאפא ג'ונס", אומר מוטי. "הבנו שאנחנו לא יכולים להתחרות מבחינת הון, אז צריך להביא משהו אחר. בנינו תוכנית עסקית לעשר שנים קדימה, עם השינויים שאנחנו מתכננים. מנהלי הרשת היו מופתעים. היום הם מציגים אותנו כסיפור הצלחה לכל העולם: סניפי רחובות ורמת־גן נכנסו ל'טופ 5' העולמי במכירות של פאפא ג'ונס".
חן ריכטר: "ב־11 במרץ, ימים לפני הסגר הראשון, כשקיבלנו את האישור מהאמריקאים, לא ידענו מה זו קורונה בכלל. פתאום ישראל נכנסה לסגר, הכל נעצר. מוטי נכנס לדיכאון.
אני הייתי בהיריון שני, כל החסכונות שלנו הלכו על הסניפים האלה. נשארנו בלי כלום. כל הנשמות הטובות חשבו שהשתגענו. מצד שני, עם כל התסכול והפחד, התקופה של הקורונה נתנה לנו זמן להיערך. הקמנו את כל התשתיות, בנינו אפליקציה, רכשנו קופות, חידשנו מלאי. עברנו שלב שלב". מוטי: "פתאום באמצע הקורונה הייתה צמיחה גדולה בביקושים לזכיינות. משלוחים היו הדבר הכי חם בקורונה וכולם ראו את הפוטנציאל. קיבלנו כל יום עשרות מיילים עם בקשות מזכיינים".
החזרה מלונדון
מוטי ריכטר, 36, חי ונושם פיצות מגיל 15. הוא התחיל כמכין בצקים בסניף קטן של פיצה האט, בגיל 18 הפך כבר למנהל הסניף ובגיל 25 בלבד הוזנק לתפקיד סמנכ"ל הרשת בישראל. "גם במהלך השירות הצבאי", הוא מספר, "עבדתי עדיין בסופי שבוע. נהניתי מזה. אחרי השחרור הציבו אותי בסניף הכי בעייתי של הרשת, בחולון. אמרו לי שזה מקרה אבוד, אבל עשיתי שם פלאים. אחרי שנתיים הפכתי למנהל אזור המרכז של הרשת. בתקופה הזו הכרתי את חן אשתי, קיבלתי רכב מהעבודה, ולקחתי אותה לדייט ראשון. אחרי שהגעתי לתפקיד סמנכ"ל עזבתי: הרגשתי שהגעתי שם לתקרת זכוכית. הפכתי ליועץ לעסקים.
"לפני כחמש שנים פנה אליי איש העסקים והמיליארדר טדי שגיא. היה לו חלום לפתוח רשת פיצריות בלונדון והוא הציע לי להקים אותה. בדיוק אז נולד לנו הילד הראשון. שהיתי בלונדון כל השבוע, מראשון עד שישי, והקמנו שם ארבעה סניפים של 'קמדן פיצה'. שקלנו לעבור לגור בלונדון, אבל חן הייתה אז בשיא הקריירה שלה כסמנכ"לית שיווק, עם ילד קטן, וזה היה מאוד מורכב. אחרי שנה וחצי על הקו הבנתי שיותר חשוב לי להיות עם המשפחה בבית. העדפתי לוותר על העסק הזה ולחזור לארץ".
מספר שבועות אחר־כך פנה אליו הזכיין המקומי של פאפא ג'ונס — רשת הפיצות הרביעית בגודלה בעולם אחרי דומינו'ס ופיצה האט, שמפעילה יותר מ־5,000 סניפים, מגלגלת קרוב לשני מיליארד דולר בשנה, ונסחרת בנאסד"ק בשווי של 3.2 מיליארד דולר. בישראל החזיקה הרשת שלושה סניפים בלבד ולא הצליחה להתרומם. "הוא היה במצוקה קשה והציע לי להתמודד על העסק. הם היו קיימים שלוש שנים אבל היו על סף פשיטת רגל".
והמשלוח חינם
ריכטר חש בפוטנציאל והחליט להמר: "בהתחלה הייתי סקפטי. הלכתי לראות את הסניף בתל־אביב ועקבתי אחרי הלקוחות. זו הייתה ממש עלייה לרגל: ישבתי שם בפינה ונפל לי האסימון. ראיתי אנשים מגיעים מנתניה, ממודיעין, מחדרה, נכנסים ומתרגשים. סיפרו לי שאכלו בפאפא ג'ונס בארה"ב, בדרום אמריקה, בצ'ילה, והם מחפשים את הטעם המיוחד, שמעורר בהם את הזיכרון. מדובר במתכון סודי, רוטב עגבניות שמסופק לכל 6,000 הסניפים בעולם. בכלל, בפאפא ג'ונס פיתחו נישה של רטבים מיוחדים לצד הפיצה: אנשים נכנסים, קונים מגש פיצה ו־20 קעריות רוטב. זו חוויית פיצה אחרת".
היום מונה הרשת בארץ 22 סניפים מצליחים. והסוד? "במתכון", אומרת חן ריכטר. "אנחנו משתמשים בסוג מסוים של חיטה שמסננת את המים. אנחנו גם הרשת היחידה שיש לה מפעל בצקים משלה. מייצרים בכל יום ושולחים טרי לסניפים, עד אילת. הכל לפי מתכונים מדוייקים, שום דבר לא עובר הקפאה. יש לנו פיצות כשרות: הכשרנו מפעלים בארה"ב בשביל זה; יש לנו פיצות לסוכרתיים; רוטב העגבניות עשוי מזן מיוחד. אין לנו חומרים משמרים".
מוטי ריכטר: "אנחנו היחידים שלא ניצלו את העלייה בדמי המשלוחים. הסיסמה שלי היא 'פיצה במשלוח חינם, ותוך 30 דקות אצלך בבית'. על זה גדלתי".

