הרצל פינת דובאי
השייח' אחמד אל־מנסורי מנהל באיחוד האמירויות מוזיאון לתולדות הציונות ולהנצחת השואה • אתמול חשף באירוע לציון 125 שנה לקונגרס הציוני הראשון איגרת נדירה שכתב הרצל • "חשוב לי שהדור הצעיר במדינות ערב יכיר את העם היהודי"
הפתעה מחממת לב למשתתפי האירוע החגיגי שהתקיים אתמול בבאזל שבשוויץ לציון 125 שנה לקונגרס הציוני הראשון, שנערך בעיר: מוסלמי מאיחוד האמירויות חשף איגרת נדירה שנכתבה על־ידי חוזה המדינה בנימין זאב הרצל ושאותה רכש.
האיש שגנב את ההצגה, באירוע שבו השתתפו כ־1,400 מנהיגים יהודים מהעולם, הוא תושב דובאי, השייח' אחמד עובייד אל־מנסורי, חבר לשעבר במועצה הלאומית של איחוד האמירויות.
ב־2006 הוא פתח בביתו מוזיאון פרטי שעוסק בציונות. הממשלה האמירותית, למרבה ההפתעה, החליטה להעביר את המוזיאון למתחם מכובד יותר. חמש שנים לאחר מכן, הרבה לפני הסכמי אברהם, הוא הועתק לבית המלוכה העתיק במתחם ההיסטורי של דובאי ונפתח לציבור.
בערב יום השואה אשתקד הפתיע אל־מנסורי שוב, ופתח במוזיאון אגף לנושא השואה. גם אותו פוקדים המוני תלמידים, סטודנטים תיירים ומשלחות. בנוסף לכך הקים שם מרכז מדיני שבו מתקיימים דיונים לקידום ההבנה בין שלוש הדתות.
את האיגרת של הרצל רכש מכספו ב־2016. הרצל כתב בה לאדם שזהותו לא ידועה, שהוא נאלץ לדחות את בקשתו להצטרף למועדון חברתי שקידם. האיגרת נכתבה בשנים שבהן קידם הרצל את חזונו, שהביא להקמת מדינה ישראל.
השייח', היסטוריון בהשכלתו, אמר אתמול ל"ידיעות אחרונות": "היהודים תמיד היו חלק חשוב מהמזרח התיכון ואני מחויב לספר את סיפורם ואת פרק הציונות. אני לא ציוני, אבל חשוב שהדור הצעיר במדינות ערב ילמד את העובדות ויגבש עמדה.
"הרצל היה מנהיג חשוב מאוד, לא איש חלומות אלא איש חזון, אם אני מסתכל על זה מנקודת מבט היסטורית ולא פוליטית. זה כבוד גדול בשבילי להציג את הרצל במוזיאון שלי. הוא היה מנהיג מאוד מצליח שעשה הרבה שינויים באזור".
יעקב חגואל, יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, העניק לו אמש אות הוקרה ואמר: "הפעילות יוצאת הדופן שלך להנצחת השואה היא דוגמה ומופת לעולם הערבי בשינוי השיח על השואה ועל חשיבות מדינת ישראל. הרצל לא חלם שיבוא יום ומנהיג ערבי אמיץ ישתתף בקונגרס הציוני".

