ארוחת חג
לכל משפחה יש מאכלים ששמורים רק לערב החג. הילדים יודעים לזהות את הריח, הדודות לא מעיזות להביא מנה מתחרה, ולכולם ברור - זו מנת הדגל שתפארת את השולחן. חיפשנו, טעמנו והתלבטנו לא מעט, והנה לכם מנה שכולם יאהבו לאהוב. מנת חג מנצחת של עוף ממולא בכל טוב. שנה טובה!
ענת אלישע היא מטאור בשמי האינסטגרם (140 אלף עוקבים). לפני שנה בערך גיליתי אותה ברשת ומאז אני מהופנטת. מהתמונות שלה, מהטעמים שנדמה שממש מרגישים אותם רק מלהסתכל, ומהחוכמה להביא לקדמת הבמה את האוכל שגדלה עליו. "גדלתי בבית מרוקאי ותמיד בישלתי, גם כשהייתי קטנה", היא מספרת לי השבוע כשאנחנו נפגשות.
היא בת 46, אמא לארבעה, ביניהם ילדה בת 23 וילד בן שמונה, ועד לפני כמה שנים למדה NLP עד שהגיעה אחותה והציעה לה למכור את החלות המופלאות שלה. משם נולדו סדנאות אפייה לחלות ואחר כך גם סדנאות של אוכל מרוקאי, שמרים וקובה, ובין לבין החליטה לפתוח עמודי פייסבוק ואינסטגרם לסדנאות ובהמשך - גם למתכונים שהיום מככבים בעמוד שלה, ומביאים איתם קהל נאמן שהולך איתה עד למטבח.
"'בשביל לקבל צריך גם לתת', אמרה לי אחותי כששאלתי למה אני צריכה לפרסם מתכונים ולא רק סדנאות, והיא אכן צדקה". לפני שלוש שנים נפטרה אחותה מסרטן והותירה אחריה את המילים הכל כך חשובות האלה שהיום הולכות עם אלישע בכל צעד שלה.
אז מה מכינים אצלכם לחג? שאלתי. לקח לה בדיוק חמש שניות כדי לקבוע בנחרצות - את העוף הסודי של המשפחה. מתכון מדהים שהולך איתי לכל ארוחה חגיגית. מנה שהיא בעצם ארוחה שלמה שקוצרת מלא מחמאות. האורז יוצא רך כאילו בילה לילה בתנור, ספוג כולו בטעמי העוף והמרינדה, ומסביב יש בצלים ותפוחי אדמה שנמסים בפה מרוב שהתקרמלו.
בעודה מדברת כבר יכולתי להרגיש את הטעם, ולא הרבה אחר כך כבר זכיתי לטעום מידיה המוכשרות. מה אומר, אלישע הצטנעה ביחס לאושר הגדול שמגיע עם כל ביס מהמנה הזאת. נחמה אמיתית.
לצד העוף מככבים גם שני מתכונים מעולים מעולים לסלטים שאני מבטיחה לכם שתאמצו לכל ארוחה - סלט גזר וקולורבי ברוטב שום בועט עם פקאנים מתקתקים, וסלט חסות מרענן עם רוטב ויניגרט מהטובים שטעמתי. בהחלט הדרך הכי טעימה לפתוח את השנה.
עוף במילוי אורז, בשר וערמונים לצד תפוחי אדמה חומים, או: המתכון הסודי שאתם חייבים להכין
מה צריך:
עוף שלם במשקל 1.5־1.8 ק"ג ללא עצמות
למילוי:
• 1.5 כוסות אורז עגול או יסמין
• 200 גרם בשר בקר טחון
• 1/4 צרור פטרוזיליה קצוץ דק
• 1/4 צרור כוסברה קצוץ דק
• 1 בצל בינוני קצוץ דק
• 2 שיני שום כתושות
• שקית ערמונים בוואקום קצוצים דק
• 4 כפות שמן זית
• 1 כפית שטוחה בהרט
• 1/2 כפית כורכום
• 1/2 כפית פפריקה מתוקה
• 3 כפות סילאן טבעי
• 1 כפית שטוחה מלח
• 1 כפית שטוחה פלפל לבן או שחור
• 1/4 כוס יין אדום יבש.
מסביב לעוף בתבנית:
• 4־5 תפוחי אדמה קלופים או 10 תפודים קטנים
• 8 בצלים חתוכים לרבעים (סגולים או לבנים)
• סלסילת פטריות שמפיניון
תיבול:
• 4 כפות סילאן טבעי
• 1/2 כפית פלפל שחור
• 1 כף פפריקה מתוקה
• 1/2 כפית כורכום
• 2 שיני שום כתושות
• 1 כפית שטוחה בהרט
• 1 כפית שטוחה מלח
• 2 כפות רוטב סויה
• 1/2 כוס יין אדום יבש
• 6 כפות שמן זית
• 2 ו־1/2 כוסות מים רותחים
כך עושים:
1. משרים את האורז בהרבה מים רותחים במשך חצי שעה ומסננים.
2. מחממים במחבת שמן ומוסיפים בצל ושום. מטגנים כ־3 דקות ומוסיפים את הבשר. מפוררים בעזרת מזלג ומוסיפים ירק, ערמונים ותבלינים.
3. לאחר כ־2 דקות מוסיפים את האורז שהושרה מראש. מערבבים, ולאחר כ־2 דקות מסירים מהאש.
4. ממלאים את העוף בבטן העוף, בין העור לעוף עצמו ובכל מקום שאפשר. נשאר מילוי? יופי. חכו לסוף ובינתיים השאירו אותו בצד. מומלץ לקשור את העוף עם חוט ייעודי (להשיג בקצביות, לא חובה).
5. בתבנית רוסטר או סיר סוטאז' שמותאם לתנור מחממים שמן ומניחים את העוף הממולא. צורבים היטב משני הצדדים. מוסיפים בצלים, תפוחי אדמה ופטריות.
6. מוסיפים 1/2 כוס יין אדום ומאדים את האלכוהול במשך כ־6־5 דקות.
7. בקערית מניחים את התבלינים של התיבול למעט המים והיין. מזלפים את התיבול מעל העוף והירקות. מוסיפים
מים ומבשלים כ־15 דקות על להבה נמוכה.
8. מכסים בנייר אפייה ורדיד אלומיניום, ומכניסים לתנור שחומם מראש ל־170 מעלות למשך שעתיים. מסירים את העיטוף וצולים עוד כ־15 עד 25 דקות להזהבה סופית ויפה.
9. ניתן לעטר בהגשה עם פטרוזיליה קצוצה ומעט גרגירי רימון.
סלט רצועות גזר וקולורבי עם פקאנים ורוטב חלומי
מה צריך:
• 5 גזרים קלופים
• 1 קולורבי גדול קלוף
• 1/4 צרור כוסברה קצוצה דק
• 1/2 כוס פקאנים מסוכרים קצוצים גס
לרוטב:
• 2 כפות מיונז
• 1/2 לימון סחוט
• 2 שיני שום כתושות
• 1/2 כפית מלח
• 1/2 כפית פלפל שחור
כך עושים:
1. חותכים את הגזרים והקולורבי לג'וליאנים (מקלות דקים), או בעזרת קולפן מיוחד או שקולפים לפרוסות דקות, מניחים אחד מעל לשני וחותכים לרצועות דקות.
2. מניחים בקערה את הגזרים, הקולורבי, הפקאנים והכוסברה. אפשר לשמור את הסלט ככה במקרר מכוסה עד להגשה
(לא לשים את הרוטב הרבה זמן לפני ההגשה).
3. בקערית מניחים את מצרכי הרוטב ומערבבים היטב עד למרקם חלק. מזלפים את הרוטב מעל לירקות ומערבבים היטב.
סלט חסה מרענן ויפהפה
מה צריך:
• 1 חסה אייסברג
• 1 עלי חסה ערבית
• 2 כוסות עגבניות שרי חצויות
• 7־8 צנוניות קטנות חצויות לרבעים
• 1 בצל סגול פרוס דק
• 1 חופן עלי סלק/אורוגולה
לרוטב:
• 5 כפות שמן זית
• 1 שן שום כתושה
• 1 כף חומץ בן יין אדום
• 1 לימון בינוני סחוט
• 2 כפות סילאן טבעי
• 1/4 כפית מלח
כך עושים:
1. חותכים את עלי החסה לחתיכות גדולות ומניחים את שאר הירקות בקערה.
2. מכניסים את מרכיבי הרוטב לצנצנת, סוגרים ומנערים היטב.
3. מזלפים את הרוטב מעל הסלט ומגישים (מומלץ להכין את הרוטב מראש ולהוסיף אותו רגע לפני ההגשה).