המלחמה באוקראינה: כך מנסים אנשי נדל"ן ישראלים לנהל עסקים תחת אש

"לא מוכרים יותר דירות", אומר יזם ישראלי שפועל בקייב ועסוק כעת בפעילות הומניטרית, אבל יש מי שמנסה לשדר עסקים כרגיל: "חזרנו לבנות, גם בישראל ממשיכים כשיש טרור"

המלחמה באוקראינה נמשכת כבר כשמונה חודשים, ואף אחד לא רואה את הסוף. רק אתמול בבוקר הייתה מתקפת מל"טים על קייב. בתוך כל אי־הוודאות הזו יש גם ישראלים שחיים במדינה ומנהלים שם עסקים, למרות הכל. שלושה אנשי עסקים ישראלים בתחום הנדל"ן שממשיכים לנהל את העסקים שלהם באוקראינה בעת מלחמה, סיפרו ל"ממון" כיצד הם מתמודדים עם המצב המורכב.

 

"יש פחד להשקיע באוקראינה"

 

גיא פרת, עוסק במכירות ובניהול נדל"ן למשקיעים ישראלים בקייב: "עד למלחמה ובעיקר בקיץ של 2021, השוק היה חם מאוד עם ריבוי עסקאות קנייה של משקיעים ישראלים בקייב. נדל"ן מסחרי וגם מגורים להשקעה .

 

"מאז פרוץ המלחמה בפברואר השנה, השוק הזה נדם לחלוטין. קיים פחד גדול של משקיעים זרים להשקיע כסף באוקראינה במצב הנוכחי, וחשש גדול לגורל ההשקעות שכבר בוצעו. גם אם קיימת מציאה מעניינת, ניתן לבצע עסקאות מזומן רק במטבע זר ולא דרך המערכת הבנקאית. מה שמכביד מאוד על הביצוע.

 

בנוסף, לאור קריסת המטבע המקומי, התשואות ירדו משמעותית בשקלים וכל השוק נכנס לסחרור ענק. כניסה להשקעות בדירות אשר נמסרו ברמת מעטפת גם כן נדמו מפאת חוסר כדאיות. מה שנותר זה רק ניהול של הנכסים הקיימים אשר נרכשו טרום המלחמה".

 

|
|

 

"המכירות בשוק הדירות נעצרו לגמרי"

 

עופר קרצנר, הבעלים של חברת סיטי קפיטל גרופ: "החברה שלנו עוסקת במרכזי קניות, משרדים ופרויקטים למגורים. יש לנו בניינים של משרדים שאנחנו משכירים. החברות הבינלאומיות עזבו ברובן ושוק המשרדים פחת באופן משמעותי. אשר למסחר, יש לנו מרכז קניות ותנועת הקונים גדלה בו מאז תחילת המלחמה ב־70%. עם זאת, כח הקניה של האנשים ירד בצורה משמעותית – המחירים עלו והמשכורות לא.

 

"לגבי שוק הדירות, המכירות נעצרו לגמרי. יש אחוז קטן של לקוחות שרכשו דירות בפרויקט וממשיכים לשלם, אבל הרוב לא משלמים וקצב התקדמות הבניה של פרויקטים מלפני תחילת המלחמה מאוד איטי. לא קונים דירות חדשות.

 

"הפעילות שלנו מתמקדת היום בעיקר במתן הסיוע ההומניטרי. לפי בקשת עיריית קייב, החברה שלנו מאחסנת היום במרכז המסחרי שלנו, "פלטפורמה", 2,200 טון מזון יבש ומביאה אותו לנזקקים. אני מממן את הפרויקט מכספי יחד עוד כמה חברות ישראליות.

 

אנחנו מקווים מאוד שהמלחמה תיגמר. הרי מיליונים עזבו את אוקראינה וככל שעובר הזמן האנשים מתרגלים יותר ויותר לחיות בחו"ל למרות אהבתם לאוקראינה".

 

"חזרנו לשגרה וממשיכים לבנות"

 

ארי שוורץ, בעלים ומנכ"ל של The Resort Developing, יזם מהגדולים באוקראינה: "אני אופטימי למרות המלחמה. אנחנו היום בונים פרויקט הכי אליטיסטי במדינה. 50 אחוז מהלקוחות שלנו הם ישראלים שגרים באוקראינה והשקיעו לפני המלחמה. עוד 50 אחוז הם ישראלים שהשקיעו כדי לקבל תשואה.

 

"יש לנו ארבעה ארכיטקטים בכירים מישראל שהבכיר בהם הוא עמי מור. תקציב הפרויקט 150 מיליון אירו.

 

אנחנו פרויקט הנדל"ן היחידי באוקראינה שחזר לבניה מלאה אחרי תחילת המלחמה. קיבלתי החלטה שב־1 ביוני אנחנו חוזרים לעבוד. קיבלתי אותה משתי סיבות: הלקוחות שלנו השקיעו בפרויקט את מיטב כספם; הסיבה השנייה היא שבהיותי ישראלי למוד נסיון הרי שגם בישראל, למרות הטרור ולמרות המבצעים הצבאיים, הנדל"ן תמיד בצמיחה. כך אני רואה את הדברים גם פה. כדי לנצח את הטרור הרוסי חייבים לחזור לשגרה.

 

"לכן המשכתי לשלם משכורות לעובדים אחרי ה־24 בפברואר גם כשלא עבדנו. רבים עזבו את אוקראינה, אבל הודעתי שביוני חוזרים לעבוד, וכולם חזרו.

 

"לאף יזם באוקראינה אין ביטוח היום. אבל אם חלילה יקרה משהו לבניין אני אבנה אותו מחדש. אנחנו כרגע סיימנו 35 אחוז מהבניין הראשון מתוך שלושה בניינים בפרויקט ייחודי במרכז קייב.

 

"עם תחילת המלחמה הפסיקו לקנות. אנחנו חברה גדולה מספיק כדי לממן את כל הפרויקט ללא תלות במכירות. הלקוחות שלי יודעים שאני תמיד מוסר את הדירות בזמן תוך שמירת על סנטדרטים גבוהים. כדי להבטיח הרגשה טובה ללקוחות הצבתי מצלמת אינטרנט, כך שניתן לעקוב כל הזמן אחרי ההתקדמות באתר. יש לנו משא ומתן עם חמישה לקוחות ישראלים שרוצים לרכוש דירות. מאז פברואר מכרנו שתי דירות במחיר שהיה לפני המלחמה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים