yed300250
הכי מטוקבקות
    |
    חדשות • 18.10.2022
    עכשיו זה מתחיל באמת
    נתניהו ירכז מאמצים בתומכי הליכוד ויפעל להחליש את איילת שקד, לפיד יחרוש את השטח ויבקר בחברה הערבית, גנץ יתמקד בביטחון המדינה ושקד תילחם על הישרדותה הפוליטית • רגע אחרי נמנום החגים ושבועיים לפני הבחירות, במפלגות מתחילים להעלות הילוך, להציג את האסטרטגיות שלהם – ולהסתער בבליץ על הבוחרים
    יובל קרני

    בעוד שבועיים בדיוק זה יקרה: יום שלישי 1 בנובמבר 2022, ייצאו מיליוני אזרחי מדינת ישראל לקלפיות בפעם החמישית במטרה להגיע להכרעה אחרי משבר פוליטי שנמשך כאן שלוש שנים וחצי.

     

    זו הייתה מערכת בחירות ארוכה מהרגיל, בעיקר בגלל חגי תשרי. בתקופת החגים העדיפו המפלגות להוריד פרופיל, להיכנס לתרדמת או לסוג של נמנום. הציבור בישראל, שגם כך מאס במערכות בחירות בזו אחר זו, לא היה קשוב לקמפיין בחירות או למלחמת ההתשה הנצחית בין שני הגושים.

     

    אבל כל זה מסתיים הבוקר, ובמטות של המפלגות מעלים הילוך לישורת האחרונה ולבליץ הסופי של הקמפיינים. בשבועיים הקרובים נראה ונשמע כאן הכול מהכול: האשמות וקרבות בוץ, ספינים ופייקים, הבטחות והכחשות והרבה רעל, נחלתן של הרשתות החברתיות.

     

    קרב ראש בראש

     

    מערכת הבחירות הקרובה עלולה לחרוץ את גורלם של שני אישים פוליטיים: ראש הממשלה יאיר לפיד ויו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו. עבור נתניהו זו כנראה ההזדמנות האחרונה להשיג את מה שלא הצליח בארבע מערכות בחירות קודמות: 61 מנדטים של "גוש נתניהו". על הנייר, יש לימין רוב מובהק בציבור. אבל מערכת הבחירות הזו – בדיוק כמו קודמותיה – היא לא בין ימין לשמאל אלא בין מחנה נתניהו - למתנגדיו.

     

    נתניהו נמצא עד כה בעמדת נחיתות: הוא מנהל את מערכת הבחירות הזו לראשונה מעמדת יו"ר האופוזיציה ולא כראש הממשלה; הוא גם מתקשה להשיג, כך על פי הסקרים, את ה־61 המיוחלים. וגם אם ישיג אותם, כאב הראש שלו לא יפחת ברגע שיצטרך להקים ממשלת ימין צרה עם מספר דו־ספרתי של מנדטים לציונות הדתית ועם שותפים אולטרה־ימניים כמו סמוטריץ' ובן גביר ודרישות לתיקי הביטחון, האוצר וביטחון הפנים. "בממשלה הבאה יהיו לפחות חמישה בן־גבירים", התרברב הבן גביר הראשון.

     

    מה יעשה נתניהו

     

    נתניהו מבטיח שאם ישיג 61 מנדטים תהיה לו ממשלה יציבה לארבע שנים. שלטון זה ייתן; יציבות, בוודאי שלא. ומה יעשה נתניהו בשבועיים שנותרו עד ליום הבוחר? הוא ומפלגתו יתמקדו בהוצאת הליכודניקים להצביע, ובכך יתרכזו כל המשאבים. עוד יעסקו בשלושה נושאים מרכזיים: המצב הביטחוני בישראל, יוקר המחייה והשותפות לדבריו בין לפיד למפלגות הערביות, בדגש על חד"ש ותע"ל של איימן עודה ואחמד טיבי.

     

    נתניהו מתכוון לנצל את הכישלון של ממשלת השינוי כדי להדגיש שלא ניתן להקים ממשלה שבה שותפה מפלגה ערבית. והשאלה המסקרנת שמרחפת באוויר גם בשורות הליכוד: האם גוש נתניהו יחזיק מעמד אם נתניהו לא יספק את הסחורה בניסיון החמישי שלו? האם השותפים הטבעיים ינטשו את נתניהו כדי להקים ממשלה עם לפיד או גנץ? והאם בליכוד ייפתח "מרד" נגד המנהיג הבלתי מעורער של הליכוד?

     

     

    מה יעשה לפיד

     

     

    ללפיד מחכה אתגר מורכב במיוחד: איך למנוע מנתניהו להגיע ל־61 ובמקביל להרכיב ממשלה וקואליציה עם מספרים בעייתיים. זה אחד מהשניים: לשבור את בלוק נתניהו או לקבל את תמיכת המפלגות הערביות. מקורביו של לפיד בטוחים כי אם נתניהו לא יצליח להגיע ל־61 מנדטים לפיד ירכיב את המשלה הבאה.

     

    בשבועיים הקרובים ימקד לפיד את הקמפיין שלו בהמרצת מצביעים להגיע לקלפי ובמטרה לנער את המצביעים האדישים של מחנה גוש השינוי. במפלגה מתכננים לצאת לשטח ולהגיע גם למעוזי החברה העברית כמו נצרת. לפיד ידבר על "שפיות" מול ממשלת ימין קיצונית שבן גביר וסמוטריץ' יהיו המנהיגים הבולטים שלה ועתידים לשנות את פניה של מדינת ישראל.

     

    מאז שנכנס לפיד ללשכת ראש הממשלה הוא ינסה להעביר את המסרים האלה בדרך ממלכתית יותר. המטרה של לפיד היא להישאר בלשכת ראש הממשלה גם במחיר שאיש מבין המועמדים אינו מצליח להרכיב ממשלה.

     

    נקודת התורפה של לפיד הם המצביעים בחברה הערבית: אחוז הצבעה נמוך ישחק באופן מובהק לטובת נתניהו. גם הפיצול במפלגות הערביות עשוי לגרום לגוש נתניהו להתחזק באופן יחסי.

     

    התוכנית של סמוטריץ'

     

    מפלגת הציונות הדתית מעלה הילוך בקמפיין ומשיקה היום את תוכנית: "חוק וצדק לתיקון מערכת המשפט ולחיזוק הדמוקרטיה הישראלית". התוכנית תתמקד בביטול עבירת המרמה והפרת האמונים לחברי כנסת ובשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים באופן שייתן לפוליטיקאים בה רוב. יש לציין כי נתניהו מואשם בכל תיקי האלפים במרמה והפרת אמונים ולכן ברור כי למהלך זה מצד סמוטריץ' מטרה ברורה: ביטול משפט נתניהו.

     

    על פי הסקרים, הציונות הדתית היא אולי המפלגה השלישית בגודלה אולם מעבר הקולות נעשה בתוך בגוש עצמו. כלומר, סמוטריץ' ובן גביר מתחזקים על חשבון נתניהו והליכוד. נתניהו הבטיח לראשי הציונות הדתית כי אם ישיג 61 מנדטים הוא ירכיב ממשלת ימין על מלא, אולם הוא ידוע כמי שכבר נתן בעבר הבטחות דומות שלא עמד בהן.

     

    המטרה של הציונות הדתית היא להיות המפלגה הגדולה ביותר בגוש אחרי הליכוד ובכך לתת את הטון בהרכבת הממשלה, הן בקבלת התיקים והן בקווי היסוד של הממשלה. לכאורה, בין הליכוד לציונות הדתית יש תיאום מסרים אפילו ברמת הקמפיין והניסיון של נתניהו "לעדן" את הסגנון של ראשי הציונות הדתית;

     

    מתחת לפני השטח ישנה מתיחות, בעיקר מצד מועמדים בליכוד שטוענים שנתניהו "מנדב" מנדטים לציונות הדתית במקום לשתות להם אותם.

     

    גנץ יתמקד בביטחון

     

    במפלגת המחנה הממלכתי לא ממריאים , עד כה. למרות האיחוד המשולש גנץ־סער־איזנקוט ברמה האלקטורלית הם נשארים על מספר מנדטים דו־ספרתי נמוך. במידה רבה הקיפאון בעקומת המנדטים פוגע בקמפיין המפלגה, שהציגה את גנץ כמועמד היחיד שיכול להרכיב ממשלה. אם בשבועיים הקרובים לא תהיה נסיקה, יתקשו במחנה הממלכתי להציג את גנץ כמועמד שיכול להרכיב ממשלה עם 12 מנדטים.

     

    בכדי לעורר את השטח, במחנה הממלכתי ישיקו היום קמפיין חדש שיתמקד באתגרים הביטחוניים השונים ובתקופה הנפיצה וייתן משקל לעובדה שיש צורך ממשי בראש ממשלה עם ידע וניסיון ביטחוני.

     

     

    משחק אחוז החסימה

     

    מי שעשויה להכריע את הבחירות היא יו"ר הבית היהודי, איילת שקד. שקד טוענת, כי היא היחידה שיכולה לתת לנתניהו ניצחון ברור אם מפלגתה תעבור את אחוז החסימה. נתניהו טוען כי שקד אינה עוברת בשום מקרה את אחוז החסימה וקורא בתוקף שלא להצביע לה מאחר והיא מבזבזת קולות לימין. שקד מצהירה שתתמודד עד הסוף ובכל מקרה, עדיין לא ברור אם פרישה שלה מסייעת לנתניהו או לא.

     


    פרסום ראשון: 18.10.22 , 00:00
    yed660100