גובר החשש: הרוסים ישתמשו ב"פצצה מלוכלכת" בחרסון
דאגה במערב: האשמות הדדיות שמחליפות לאחרונה מוסקבה וקייב לגבי אופציית נשק גרעיני טקטי הופכות אותה למוחשית יותר ויותר • בית משפט רוסי דחה את ערעור הכדורסלנית האמריקנית בריטני גריינר על תשע שנות המאסר שנגזרו עליה
האם המלחמה באוקראינה עומדת להסלים באופן דרמטי? האפשרות הזו הופכת מוחשית יותר ויותר לאור התפתחויות שונות בימים האחרונים. בין היתר האשמות הדדיות בין מוסקבה לקייב בנוגע לשימוש אפשרי ב”פצצה מלוכלכת” – פצצה קונבנציונלית שבה משולבים פסולת גרעינית או חומרים רדיואקטיביים. שימוש בה עלול לגרום לפיזור קרינה ולזיהום רדיואקטיבי.
שגריר רוסיה באו”ם, ואסילי נבנזיה, שיגר מכתב למזכ”ל האו”ם ולמועצת הביטחון שבו הזהיר: “נתייחס לשימוש בפצצה מלוכלכת על ידי משטר קייב כפעולה של טרור גרעיני. אנו דוחקים במדינות המערב להפעיל את השפעתן על המשטר בקייב לנטוש את תוכניותיו המסוכנות המאיימות על היציבות הבינלאומית. יהיו לכך השלכות חמורות והן יגרמו למספר קורבנות עצום בקרב האוכלוסייה האזרחית”.
המכתב נשלח לאחר דברים ברוח דומה שאמר בימים האחרונים שר ההגנה הרוסי, סרגיי שויגו, למקביליו מצרפת, בריטניה וארה”ב. בין השאר אמר להם שויגו, במה שנראה כהכנת הקרקע, כי המלחמה באוקראינה נעה לכיוון "הסלמה בלתי מבוקרת" על רקע ראיות שיש לכאורה לקרמלין על כוונה אוקראינית לעשות שימוש בפצצה מלוכלכת.
בקייב ובמערב דחו כמובן את ההאשמות הללו, אותן הגדירו “אבסורד”, וציינו כי רוסיה, בהבינה שפניה לתבוסה צבאית בגזרת חרסון, עלולה לבצע מהלך מסוכן של שימוש בנשק גרעיני טקטי ואז להטיל את האחריות על הצד האוקראיני.
העובדה שהרוסים ממשיכים לפנות תושבים מהגדה המזרחית של הדנייפר מעידה כנראה על כוונה שלהם להסיג משם גם את הכוחות שלהם, לפחות בחלקם, לאור ההתקדמות האוקראינית לכיוון העיר חרסון.
בתוך כך, דחה אתמול בית משפט סמוך למוסקבה את ערעורה של הכדורסלנית האמריקנית בריטני גריינר על תשע שנות המאסר שנגזרו עליה בחודש אוגוסט אחרי שהורשעה בהחזקה והברחה של שמן קנאביס. גריינר והצוות המשפטי שלה ביקשו לבטל את ההרשעה או לכל הפחות להפחית את העונש החמור, בטענה שאינו תואם את העבירה בה הורשעה.
בהחלטתו קבע בית המשפט שהעונש לא ישונה, מלבד אופן חישוב ימי המאסר, כך שייכללו בו גם החודשים הארוכים שבהם ישבה גריינר במעצר טרם ההרשעה. כל יום במעצר לפני ההרשעה יחושב לפי ההחלטה כיום וחצי בכלא, כך שבפועל קוצר העונש לשמונה שנים.
תקוותה של גריינר, כמו גם של לפחות עוד שני אזרחים אמריקאים הכלואים ברוסיה, היא שוושינגטון ומוסקבה יצליחו להגיע להסכמה על עסקת חילופי אסירים בקרוב, שתאפשר להם לשוב הביתה.

