נלחמים בהדלפות

הגשמים הראשונים כבר פה ואיתם הנזילות ובעיות האיטום וה'חאפרים' שממהרים לעשות קופה • מזמינים איטום? זהירות, העבודה מורכבת והשטח פרוץ • איך בוחרים אנשי מקצוע? מתי ללכת על זפת ומתי על יריעות או איטום אקרילי? ולמה לא שניהם? • אספנו טיפים חשובים ובחנו עלויות בסיוע אתר מידרג

"כשמגיע הגשם אני מוציא פנקס חשבונות עבה במיוחד, שאני מכנה 'פנקס הרטיבויות'. הגשם ועימו בעיות האיטום הלקוי מפרנסים אנשים רבים", אומר עו"ד עופר שחר, מומחה לבתים משותפים.

 

נשמע משעשע, עד שמגיעים לשטח: לפי שחר, "סכסוכים בין דיירים בבתים משותפים סביב איטום הגג, רטיבות ונזילות, נמצאים במקום השני אחרי סכסוכים כספיים; אפילו לפני מריבות על רקע השתלטות על רכוש משותף ובעיות רעש". זה קורה בגלל שילוב של האתגר המסובך באיטום איכותי ומוקפד, הצורך בשימוש בחומרים נכונים, הרצון של המזמינים לחסוך בעלויות בלי להבין בתחום, ועבודת ה"חאפרים", שיוצרים פוטנציאל לבעיות. בסיוע אתר "מידרג" מיפינו את הכשלים, בחנו עלויות, ואספנו כמה טיפים חשובים.

 

"בניתי את הקריירה שלי בזכות ה'חאפרים' שאני מוזמן לתקן אחריהם", אומר קבלן האיטום נאור כפיר מחולון — 18 שנה בתחום, שאליו הגענו דרך מידרג. "לרוב נופלים בפח כשרוצים לחסוך כסף", אומר דוד פרץ מ"פרץ איטומים", גם הוא קבלן איטום, שפועל באזור ירושלים־ביתר. פרץ מספר על תחרות קשה מול קבלנים מהשטחים. "עבודה שהצעתי ב־7,000 שקלים לקח קבלן כזה ב־3,000 שקלים. המזמין קיבל הבטחה לאחריות, אבל בפועל, כשהתגלתה נזילה, הקבלן סירב לתקן".

 

עוקצים את המבוגרים

 

מה צריך לדעת כשמזמינים איטום?

 

הבחירה בקבלן מקצועי והגון קריטית. במידרג מייעצים לדרוש מהמועמד תעודת קבלן מורשה מטעם מכון התקנים ומרכז הבנייה, אף שהחוק אינו מחייב שימוש בקבלן מורשה לצורך עבודות איטום. כ־1,000 קבלנים בארץ מחזיקים בתעודה כזו אחרי שעברו קורסים מטעם שני הגופים. כדאי להסתמך על המלצות כמו באתר מידרג, להתרשם ממידע בפייסבוק, או ממקורות אחרים שאתם סומכים עליהם.

 

באיזו שיטת איטום כדאי לבחור לאיטום גגות?

 

השיטה הנפוצה היא יריעות ביטומניות — יריעות עם רשת "שיריון", שעוזרות למתיחה ולהתכווצות של חומר האיטום. הן מספקות מענה תרמי מצוין, עמידות רבה יותר מהזפת הוותיקה ומחזיקות 7 עד 10 שנים — לפעמים גם 20 שנה ויותר — ללא תחזוקה, לעומת 5-3 שנים באיטום בזפת, שיש לסייד אחת לשנה.

 

איפה הקאץ׳? היריעות יקרות משמעותית. לפי פרץ, איטום גג בשטח של כ־300 מ"ר יעלה כ־12 אלף שקלים (לפני מע"מ) באיטום בזפת, ויגיע לבין 30 ל־32 אלף שקל (ללא מע"מ) באיטום ביריעות ביטומניות. בשיטה זו גם קל יותר לעבוד על הצרכן. "נתקלתי במקרה של קבלן שהבטיח לאישה מבוגרת איטום ביריעות ביטומניות", מספר נאור כפיר. "האשה כמובן לא יכלה לעלות לבדוק. היא פנתה אליי אחרי נזילות חוזרות, וכשעליתי לגג גיליתי שהוא פשוט לא עשה שם כלום. זה קורה הרבה בבניינים ישנים שבהם מתגוררים אנשים מבוגרים. כשהנזילות יחזרו יגידו להם שזה מהקירות".

 

גם אם הקבלן אמין, העבודה מאתגרת: היא רבת שלבים, כשפספוס בכל נקודה הוא פוטנציאל לצרות, ורבים "חותכים פינות". "אין פה מקום לקיצורי דרך", אומר הקבלן עקיבא פפר, "אם לא עושים פעם אחת כמו שצריך, תצטרכו לעשות את זה אחר־כך 5 פעמים". לפני האיטום, מתברר, חובה להרים את כל האלמנטים שנמצאים על הגג — דודים, קולטים, מזגנים. החאפרים עלולים לדלג על הדודים בגלל המשקל. לפי דוד פרץ: "אי־אפשר לאטום 'מסביב'. די בחוֹר אחד שהוזנח כדי להביא לכניסת מים".

 

בנוסף, אם קיימות כבר יריעות על הגג, חובה לפרק אותן. ויש גם להשתמש ביריעות נכונות, עם תו תקן ממזער צרות, וגם זה עניין של כסף. במידגם ממליצים גם לדרוש לראות את עובי היריעה -שכתוב על האריזה. "יש יריעות של 4 מ"מ ויש של 5 מ"מ. העבה יותר עדיפה, ואפשר להשתמש ביריעות 4 מ"מ אם שמים שתי יריעות זו על זו". קחו בחשבון גם שהשוק מוצף חומרי איטום זולים המהווים חיקוי של חומרים תקניים.

 

"חשוב להתאים את האיטום החדש לתשתית הקיימת. יש קבלנים המציעים איטום אקרילי (עוד שיטה טובה, פחות פופולרית, לציפוי הגג בחומרים אקריליים — ש.ח.). כשמשלבים אותו עם יריעות ביטומניות עלולה להיווצר קטסטרופה, כי מדובר בשני סוגי חומרים שעם הזמן עלול להיווצר ביניהם רווח, מקום לכניסת מים".

 

אל תחכו לנזילה

 

בסיום העבודה עם יריעות ביטומניות יש להציף את הגג במשך 72 שעות, בדיקה המדמה מערכת חורפית חזקה במיוחד. רבים לא עושים את זה, טוענים קבלני איטום.

 

ומה לגבי האחריות? לא לוותר עליה. שאלו מראש, דרשו אותה בכתב. הנזילות והרטיבות נחשבות לתחום עתיר תיקונים חוזרים. האחריות המקובלת ביריעות ביטומניות נעה בין 7 ל־10 שנים, לעומת 3 עד 5 שנים בלבד לזפת.

 

האם לשלול איטום בזפת? לא בהכרח: "אם אתם גרים בבנין המיועד לפינוי־בינוי או לתמ"א 38 בשנים הקרובות, וזקוקים לאיטום זמני, הזפת תעשה את העבודה לזמן הקצר הזה ותחסכו עשרות אלפי שקלים", מסבירה בת חן פנחס מנהלת תוכן באתר מידרג.

 

האם אי־אפשר לבצע איטום בחורף? דווקא אפשר, ובתנאי שהגג יבש לחלוטין. יש להמתין לפחות 24 עד 48 שעות מהגשם האחרון, ולפעמים יותר.

 

"אל תחכו לנזילה כדי לאטום" ממליץ עו"ד שחל. "אחת לשנה הזמינו בודק מקצועי לאיתור נזילות. מומלץ גם להזמין בודק מקצועי לפני הזמנת קבלן איטום. ההוצאה תנוע בין 1,000 ל־10,000 שקלים, לפי גודל הבניין, היא מתחלקת בין הדיירים, והיא יכולה לחסוך כסף רב. בודק מקצועי יכול לאתר מקור של נזילות שלא קשורות לאיטום. כמו עלים שסותמים מרזב, וגם להמליץ על האיטום".

 

 

כמה זה עולה?*

ככל שהשטח גדול יותר, המחיר למ"ר יורד. לבניינים סמוכים מומלץ להתאגד לאיטום תקופתי אצל קבלן אחד כדי לזכות בהנחה. לעומת זאת, בעבודות "קטנות" (שטח גג של עד 50 מ"ר) החישוב מבוצע לפי עבודה ולא לפי מ"ר, ולא כולל מע"מ.

איטום ביריעות ביטומניות 4 מ״מ: 90־110 שקל למ"ר.

איטום ביריעות ביטומניות 5 מ״מ (עדיף): 110־150 שקל למ״ר.

פינוי הגג: 250 שקלים לכל אלמנט (דוד שמש, קולט וכו׳).

עלות פירוק יריעות קודמות: בין 25 ל־50 שקל למ"ר, תלוי בגודל הגג.

איטום גג או מרפסת מרוצפת (כולל פירוק ופינוי ריצוף ישן): בין 700 ל־1,000 שקל למ"ר.

מחיר איטום גג בזפת: 40־60 שקלים למ"ר.

*בסיוע אתר מידרג

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים