"עבדו על הילד שלי, ניצלו את התמימות שלו, זה עלה לי 35 אלף שקל"
כך נחשפים גולשים קטינים לתחרויות ברשת הטיקטוק שכוללות תכנים פוגעניים, מסרים גזעניים, החפצת נשים ועוד. ואם זה לא מספיק: הקטינים גם מנוצלים כלכלית על ידי כוכבי הרשת שלוחצים עליהם לרכוש עבורם מתנות וירטואליות. המתנות האלה, גילו הורים רבים לתדהמתם, עולות עשרות אלפי שקלים. טיקטוק בתגובה: "אנו מודעים לאתגר שהובא בפנינו בכתבה זו ומבטיחים כי מיטב המומחים עובדים כל הזמן על שיפור אמצעי ההגנה שלנו" • ליאור אוחנה
דנה הייתה בהלם כשקיבלה את חשבון האשראי. הכרטיס שלה חויב ב־35 אלף שקלים עבור תחרויות בטיקטוק. "אנחנו משפחה נורמטיבית, שלושה ילדים מקסימים, ולא האמנו שדבר כזה יכול לקרות לנו", מספרת דנה בדמעות. "תקופת הקורונה השפיעה לא טוב על הילדים, הם היו הרבה בבית, נחשפו למסכים, היה קשה לעצור את זה. יונתן, הבן הקטן שלי, רק בן 12, התחיל להיות ממש פעיל ברשתות החברתיות. הוא נכנס המון לטיקטוק כשבעלי ואני בעבודה, לא ידענו בדיוק מה קורה שם. יום אחד קיבלנו חיוב מטורף מחברת האשראי. חטפנו את השוק של החיים — יותר מ־30 אלף שקל שירדו ביומיים־שלושה על מתנות בטיקטוק. זה ירד ישר מחשבון הבנק כי זו עסקה שכאילו מבוצעת בחו"ל ואי־אפשר לבטל אותה. חברת האשראי פשוט לא הסכימה. שם חרב עלינו עולמנו".
דיברתם עם יונתן על זה?
"כמובן. הוא עבר משבר קשה אחרי שהכל התפוצץ. אני בוכה כשאני מספרת את זה. הילד נבהל, עבר חוויה שלילית מטורפת. יונתן לא הבין שמדובר בכסף גדול, אין לו הערכה של כסף, הוא לא הבין מה זה אומר שהאשראי שלנו נמצא בטלפון והוא פשוט יכול לקנות מה שבא לו. מאז אף כרטיס אשראי שלנו לא נמצא ברשת".
לא לומדים מטעויות
דנה לגמרי לא לבד. הורים רבים בישראל נחשפו לאחרונה, בעל כורחם, לתופעה הזו שנקראת "תחרויות לייב בטיקטוק". זה קרה אחרי שחויבו בחשבון האשראי שלהם באלפי שקלים. אז מה התופעה הזאת, שעלתה ביוקר ליותר מדי משפחות? שני כוכבי רשת עולים לתחרות אחד מול השני. על המסך שני צבעים — כחול ואדום. כל מתחרה מקבל צבע ומשדל את הגולשים לשלוח לו מתנות. כדי לנצח במשחק כוכבי הטיקטוק מבצעים משימות שונות ומשונות, חלקן משפילות, כולל התערטלות, קללות ומסרים של שנאה. כך, למשל, יש תחרויות בין גברים ונשים שזוכות גם לגוון מיני, או תחרויות בין יהודים לערבים בימים נפיצים של פיגועים. המנצח הוא זה שזוכה מקהל הגולשים ליותר מתנות: מוורד ששווה מטבע וירטואלי אחד ועד למכוניות, אריות, מטוסים פרטיים וכלי איפור, שעולים אלפי מטבעות וירטואליים. הבעיה הגדולה היא שהמטבעות הווירטואליים של אפליקציית הטיקטוק שוות כסף, והרבה, גם בעולם האמיתי. ניתן לרכוש את המטבעות תוך שימוש בכרטיס אשראי — והבקרה על הקנייה, מי קונה, בן כמה הוא ומאיזה חשבון ־ כמעט ולא קיימת. מספיק שבוצעה בסלולרי בעבר עסקה אחת בכרטיס האשראי, האפליקציה תדע לאתר את פרטי הכרטיס.
כוכבי הטיקטוק שמשתתפים בתחרויות לרוב לא תמימים. התחרויות האלה מהוות עבורם מקור להכנסה של אלפי ואפילו עשרות אלפי דולרים. במהלך התחרויות הם משדלים את הגולשים לקנות מתנות כדי לעזור להם לנצח. הם צועקים, מתחננים, מסבירים כמה חשוב להם לזכות בתחרות וכמובן שגם מקללים את המתחרים, משפילים אותם ומתארים איזה אסון יקרה אם יפסידו להם. בעדויות שהגיעו אלינו ניתן לראות גם כיצד המתחרים פונים אל הווטסאפ הפרטי של הגולשים, רובם קטינים, ומבקשים שירכשו עבורם מתנות. בתמורה למתנות מפארים המתמודדים את "התורמים" בפני קהל הגולשים, צועקים את שמם, מעודדים אותם וקוראים להם להמשיך לתרום. המתנות הווירטואליות האלה, חשוב להזכיר, שוות הרבה כסף בעולם האמיתי. הקהל החם ביותר של התחרויות האלה הם קטינים מתחת לגיל 18, אם כי לא רק.
"יונתן סיפר לנו ש'ישבו עליו' חבר'ה צעירים, שחקנים בתחרויות, שאמרו לו תקנה לנו מתנות, כתרים, ורדים", אומרת האם דנה בכעס. "הם ביקשו ממנו את מספר הסלולרי האישי שלו ושלחו לו הודעות בווטסאפ, שיכנעו אותו לקנות להם מתנות כדי שיגידו במהלך התחרות את השם שלו, עשו עליו מניפולציה כדי להרוויח עליו כסף, והוא לא הבין את זה. עשקו אותו. לא קוראים לזה שקלים אלא מטבעות כדי שזה יישמע יותר טוב, אבל זה כמובן כסף לכל דבר וילדים קטנים לא מבינים את זה. מה שכואב לי זה שהתופעה עדיין נמשכת ורק מחריפה, אף אחד לא למד מהטעות שלנו".
אצל שמואל (25) המכה הכלכלית הגיעה דרך אחותו הקטנה, ילדה בת 14 בכיתה ז'. "אחותי הקטנה לינוי התחילה לגלוש בטיקטוק ולא ידענו באמת מה היא עושה שם", מספר שמואל. "הייתי שומע צעקות מהחדר של אחותי "תשלחי לי ורד, תשלחי לי אריה", וגם את אחותי צועקת בעצמה. כשנכנסתי לבדוק מה קורה, היא הייתה מעיפה אותי מהחדר. הדברים שקורים שם מחרידים, ראיתי מישהי בגיל של אחותי שכתבה על המסך 'אם תשלחו לי פרח אעשה בשבילכם מה שאתם רוצים', ואז מישהו שולח לה מתנות והיא מתחילה להתפשט. ואחותי צופה בזה בלייב וגם משלמת".
איך אתה יודע שהיא שילמה על זה?
"אבא שלי קיבל הודעות סמס מהבנק על חיוב של 19 אלף שקל באשראי. בדקנו מה זה וראינו עשרות חיובים — טיקטוק, טיקטוק, טיקטוק. חיוב דרך החשבון גוגל של אבא שלי, שפעם הוא הכניס לשם פרטים של כרטיס האשראי שלו. חשבתי שעקצו אותו, אבא שלי אדם מבוגר, התחלתי לחקור מאיפה זה הגיע, נכנסתי לחשבונות וראיתי שהסלולרי של אחותי מחובר לחיובים האלה ולגוגל הזה. גיליתי שהיא כבר אושיה שם, יש לה מספר לא קטן של עוקבים. היא הסבירה לי בתמימות איך קונים מטבעות, לא היה לה ברור עד הסוף שהיא קונה בכסף אמיתי את המתנות האלה וכמה זה באמת עולה".
ניסית לדבר עם מישהו?
"ניסיתי ליצור קשר עם טיקטוק והם ענו שזו בעיה שלנו. אם האשראי מחובר והזמינו ממנו מטבעות לא מעניין אותם מי היה מאחורי המסך. לא הפסקתי לכתוב להם, להתחנן, אמרתי להם נראה לכם שאבא שלי בן 70 יקנה מטבעות בטיקטוק? לא עזר כלום. שילמנו וזה לא קרה שוב כי אין לאחותי יותר סמארטפון. אבא שלי קנה לה טלפון ישן בלי משחקים כאלה".
שולחים אריות במתנה
כמובן שהסיפור הזה מציף שאלות קשות לגבי האחריות ההורית בימינו וחוסר הידע שלהם על הרגלי הגלישה של ילדיהם. אי־אפשר לנקות את חלקם של ההורים בפרשה, אך אי־אפשר גם להפיל עליהם את כל התיק. מעבר למסחטת הכספים הצינית ולניצול הכלכלי המכוון של ילדים תמימים, עולות כאן גם שאלות לגבי התכנים שילדינו נחשפים אליהם: גזענות, מסרים מיניים בוטים, החפצת נשים, קללות, אלימות ועוד. הרעיון מאחורי המתנות בטיקטוק הוא חיובי במהותו: לתגמל את המשתמשים ולעודד אותם ליצור תכנים שיעוררו כמה שיותר עניין. בחלק מהמקרים משמשות המתנות הווירטואליות תרומה לחולי סרטן או לעזרה, למשל, לאוקראינים שנותרו חסרי כל במהלך המלחמה עם רוסיה. אבל בישראל, עולם הגיפטינג (קניית מתנות) מנוצל לא פעם לרעה, בעיקר על ידי התחרויות בלייב. מדובר במקור הכנסה משמעותי גם עבור טיקטוק. באפליקציה מאפשרים לטיקטוקרים להמיר את המתנות לכסף אמיתי עד לסכום של אלף דולר ביום, וכמובן שבאפליקציה גובים גם את החלק שלהם: כ־50 אחוז מכל מתנה.
צביקה סמואל (32) הוא עורך דין לענייני משפחה. בחודשים האחרונים מצא את עצמו מתמודד עם גל פניות הורים שילדיהם "נעקצו" בטיקטוק. "היה לי תיק מזונות של לקוחה שבו צריך להגיש שנה אחורה כרטיסי אשראי, פירוט חשבון בנק, תלושי שכר. הלקוחה הייתה פושטת רגל והיה לה כרטיס דביט, הורדה ישירה. עברתי על החשבונות ופתאום אני רואה מלא חיובים של טיקטוק. עשרות אלפי שקלים. שאלתי אותה מה זה? את פושטת רגל, על מה את מוציאה כסף בטיקטוק?! היא אמרה לי 'אל תשאל, הילדים חגגו לי חודש על האשראי עד שהוא נחסם ולא ידעתי כלום על זה'. נפל לי האסימון באיזו קלות זה קורה שילד בן שש לוקח את פרטי האשראי של ההורים ופשוט משלם על שטויות בטיקטוק. רציתי להבין יותר לעומק במה מדובר".
סמואל נדהם ממה שגילה. "נכנסתי לתחרויות בטיקטוק – יש מתנות שעולות 1,200 שקל לאריה אחד, מטוס עולה 400 שקל, 600 שקל לחד קרן. בלחיצה אחת קטנה, בלי יותר מדי קושי, אתה קונה מה שאתה רוצה כל עוד שמור כרטיס אשראי על המכשיר, אף אחד לא בודק של מי הכרטיס. זה כמו הקנדי קראש, האורות והצבעים על המסך גורמים לאנשים להתמכר, הכל רץ על המסך, מתנות יפות, האורות של התחרות, אם את קונה מתנה שעלתה המון כסף היא קופצת בענק מול כולם ויותר מזה: המתחרה שאת קונה לו צורח את השם שלך ומבקש מכל מי שבתחרות לעקוב אחרייך. ילדים קטנים מתרגשים ונופלים בפח".
תן לי דוגמה של תחרויות שנתקלת בהם.
"ערבים נגד יהודים, השתמשו בשנאה, מקללים, יורקים על הדגלים, עושים דברים נוראיים. יש גם רשימת טופ של מנצחים שמסכמת את השבוע, זאת רשימה שכולם רואים, אנשים מכניסים עשרות אלפי שקלים מהדברים האלה. מה שמושך את הקהל הכי הרבה זה שמי שמנצח נותן לשחקן שהפסיד משימה, בדרך כלל משפילה — לעשות קולות של חיות, לתת לקטינות להתפשט וכו'. הייתה לי לקוחה חיילת שסיפרה לי שהתמכרה לאפליקציה ונשארה בלי שקל. הגיעו אליי הרבה הורים שהילדים שלהם גיהצו עשרות אלפי שקלים. היה לי מישהו שנתן לאחיין הקטן שלו לשחק עם הטלפון, היה כרטיס אשראי שמור על המכשיר, והאחיין שרף לו בכמה דקות כמה אלפים".
המנגנון מאחורי מסחטת הכספים הזו, טוען סמואל, נצלני במיוחד. "כשאת פותחת את המסך ישר קופצת לך אופציה לשלם מתנה, זה בלתי נמנע. קחי ילד שמנודה חברתית בכיתה ואותם 'כוכבי רשת' צועקים את השם שלו בלייב מול מאות גולשים, הוא מרגיש מיוחד וככה הם מתפעלים אותו: 'מי ששולח לי אריה אני נותן לו עוקב', 'מי ששולח לי מטוס כל העוקבים שלי יתנו לו לייק לתמונה', היום את הרי נמדדת בכמות העוקבים שיש לך".
"הזוגיות שלי נפגעה"
לא רק ילדים נופלים בפח הזה. רון כהן הייתה בחופשת מחלה בבית וקיבלה קצבה מביטוח לאומי. הדיכאון והבדידות גרמו לה לפתוח את אפליקצית הטיקטוק ולעקוב אחרי לייבים, תחרויות, וסרטונים שיעודדו את מצב רוחה. תוך זמן קצר מצאה את עצמה מכורה. "יצאתי לחופשת מחלה כשאני על הפנים, נעולה בבית. התלהבתי מהתחרויות והחלטתי לשים כמה גרושים כי במילא אין לי יותר. קניתי את המתנה הראשונה, עוד אחת ועוד אחת. פתאום הפכתי למכורה, קונה בסכומי עתק ולא שמה לב. אנשים צורחים את השם שלי, אומרים לי תודה, ואני מתרגשת, קונה עוד. באמצע החודש ראיתי שביזבזתי יותר מ־2,000 שקל מהקצבת ביטוח לאומי שאני חיה ממנה. נפלתי לדיכאון, זה פגע לי בזוגיות. נהיו לי מלא עוקבים בגלל התרומות וזה ריגש אותי, היום אני מבינה כמה זה דבילי".
אף כוכב רשת שמשתתף בתחרויות לא הסכים לדבר איתנו. היחיד שנענה הוא רפאל כהן, 40, כוכב רשת בעל אלפי עוקבים. לדבריו, הוא מסרב לקבל מתנות מקטינים ובודק את מקור המתנות שלו. "כילד שגדל בשכונת מצוקה, פתאום בטיקטוק יש לי המון כוח, אני משפיע".
מה אתה עושה בתחרויות?
"אני יכול לדבר על הנושאים הכי רציניים, ואני יכול לעשות שטויות. בתחרות אצלי אני צועק 'היייייידה' ושם של תומך. יש אנשים שבוחרים לתת לי מתנות ויש אנשים שבוחרים שלא. אני בחיים לא אקלל או אפגע במישהו, במיוחד לא באישה. אני לא מעלה ילדים מתחת לגיל 18 ומבקש מהם לא לשלם לי. יש נשים שרוצות לעלות איתי לתחרות ואומרות שיעשו כל משימה שאתן להן אבל אני לא מסכים להשפיל אותן".
עדיין לא הבנתי למה נותנים לך מתנות, אני אגיד לך את האמת.
"אני אתן לך דוגמה — זמר מזרחי שר בטברנה, אדם בא להופעה שלו, שר איתו, הזמר צועק את השם שלו, ובגלל זה אותו אורח זורק עליו שטרות. קורה במציאות? אז גם ככה זה אצלנו. אבל אני תמיד אומר שמי שבא ממצב כלכלי קשה שלא ייתן לי כסף. זה סוחף וזה מסוכן".
אתה מרוויח מזה יפה?
"כמה מאות דולרים. בסוף טיקטוק מקבלים את מירב הכסף, גם אני מכור לזה, אני מבזבז שעות מול המסך, בסוף הלייב אני חצי מת, מרוקן נפשית ברמה של צער. הטכנולוגיה הזו קשה יותר מכל סם פיזי. זו התמכרות איומה והלוואי שיחסמו לי את החשבון. הורים יקרים, תפקחו עין על הילדים, התוכן לא בריא לנפש שלהם".
מטיקטוק נמסר בתגובה: "אנו משתמשים גם בטכנולוגיות וגם בצוותים אנושיים כדי לזהות, לנטר ולהסיר תוכן מסוכן או פוגעני בהקדם האפשרי ואף בטרם הגיע לצופה אחד, זאת במטרה לשמור על סביבה חיובית ובטוחה. אנו מודעים לאתגר שהובא בפנינו בכתבה זו ומבטיחים כי מיטב המומחים עובדים, כל הזמן, על שיפור אמצעי ההגנה שלנו ועל מהירות התגובה. ננצל את הבמה ונבקש להזכיר כי גיל הכניסה לשימוש בפלטפורמה הוא מגיל 13 ומעלה. אנו מנגישים להורים כלים מגוונים לניטור החוויה של ילדיהם ברשת וביניהם פונקציית בקרת הורים, המאפשרת להורים לשלוט בהגדרות של החשבונות של ילדיהם".

