כאב הראש החדש
אחרי שצלח את משוכות ההסכמים הקואליציוניים עם מפלגת הציונות הדתית, נתניהו עומד בפני דילמת יו"ר הכנסת • לתפקיד היו"ר הזמני יבחר ככל הנראה באחד ממקורביו, יריב לוין ואמיר אוחנה, שמיועדים לתפקידים בכירים יותר בממשלה שתושבע • היו"ר הקבוע הוא כבר בעיה גדולה יותר: אם לא יצליח להגיע למועמד מוסכם מבין ארבעת המתמודדים, תיערך הצבעה חשאית בליכוד שבה עלול לנצח מי שראש הממשלה המיועד פחות מעוניין שיחזיק בתפקיד החשוב
אחרי עימותים, התקפות הדדיות, תדרוכים ודם רע בין נתניהו לסמוטריץ', צפויים צוותי המו"מ של הליכוד והציונות הדתית לחתום על הסכם קואליציוני להרכבת הממשלה. בכך השלים נתניהו חתימה על הסכמים עם עוצמה יהודית, נעם והציונות הדתית.
דווקא המפלגות החרדיות ש"ס ויהדות התורה, הקרובות יותר לנתניהו ברמה האישית והפוליטית, לא הצליחו להגיע להסכמים מול הליכוד. בשתי המפלגות מאשימים את נתניהו כי הוא אינו מכבד הסכמים שכבר התקבלו במסגרת המו"מ הקואליציוני וכי הוא מתייחס אליהן באופן לא הוגן.
בין ליל שני לשלישי נפגשו נתניהו וסמוטריץ' כמה פעמים לסירוגין והגיעו להסכמות על רוב הנושאים, ובעיקר על רוטציה על תיק האוצר בין סמוטריץ' לבין דרעי וכן על העברת המנהל האזרחי ממשרד הביטחון לידיו של סמוטריץ' במשרד האוצר. בהודעה משותפת של שתי המפלגות נכתב: "התקדמנו הלילה במו"מ והגענו לסף חתימה ולהסכמות במרבית הנושאים". במהלך הפגישה ביניהם אמר סמוטריץ', כי הוא אינו מתנגד או מעכב את החלפת יו"ר הכנסת מיקי לוי מיש עתיד. "הציונות הדתית נעתרה לבקשת ראש הממשלה המיועד נתניהו למינוי יו"ר כנסת זמני באופן מידי", נאמר בהודעת המפלגה.
האור הירוק שנתן סמוטריץ' להחלפת יו"ר הכנסת פתח את הקרב היצרי והקשוח בליכוד על אחד התפקידים החשובים והיוקרתיים בקואליציה ובכנסת. הליכוד התחיל לאסוף אתמול 64 חתימות הדרושות כדי להגיש בקשה להחלפת יו"ר הכנסת. המטרה של נתניהו: למנות יו"ר כנסת זמני כדי לקדם את הליכי "חוק דרעי" שנועד להכשיר משפטית את מינויו של דרעי שהורשע בפלילים לתפקיד שר הפנים והבריאות בממשלה. התנאי של דרעי להשבעת ממשלה הוא העברת החוק (שבאופן רשמי הגיש ח"כ משה ארבל מש"ס) כדי שדרעי יוכל לכהן כשר כבר במהלך השבעת הממשלה.
יו"ר הכנסת מיקי לוי (יש עתיד) אמר אתמול בכנס "ישראל מדינה בוחרת אתגרים וחוסן דמוקרטי" באוניברסיטת רייכמן כי אין לו שום כוונה לעכב את ההצבעה בכנסת על החלפת יו"ר הכנסת, אולם הליכוד ונתניהו טרם הגישו בקשה כזאת.
ההחלטה על מינוי יו"ר כנסת הוא כאב ראש לא קטן מבחינת נתניהו, שרוצה בתפקיד החשוב רק אחד מנאמניו הבולטים בסיעה. יש לו שתי אפשרויות למינוי יו"ר כנסת לפרק זמן מוגבל, שיתפטר מתפקידו לאחר השבעת הממשלה, ולכן הוא שוקל למנות את ח"כ יריב לוין, שמיועד לתיק המשפטים.
אפשרות נוספת היא מינוי מקורבו אמיר אוחנה, שמיועד ככל הנראה לתיק החוץ. שמו של אוחנה הוזכר גם כמינוי קבוע לתפקיד יו"ר הכנסת. "נתניהו חייב לשים אחד מהם בתפקיד יו"ר זמני כי כל אחד מהם מיועד לתפקיד בכיר יותר בממשלה ולכן הם לא יתעקשו להישאר בתפקיד יו"ר הכנסת", אמר בכיר בליכוד. "נתניהו חושש למנות מישהו אחר לתפקיד כדי שהזמני לא יישאר קבוע”. יחד עם זאת, גורם בכיר בליכוד העלה את הטענה כי לוין קיבל "רגליים קרות" מתיק המשפטים וכי הוא מעוניין לקבל את תיק החוץ או לחזור לתפקיד יו"ר הכנסת.
במקביל להליך מינויו של יו"ר כנסת זמני מתחמם הקרב על תפקיד היו"ר הקבוע, שעליו מתמודדים לא פחות מ־4 חברים בסיעת הליכוד: דני דנון, אופיר אקוניס, יואב קיש ודודי אמסלם. בהנחה שלוין ואוחנה יכהנו כשרי המשפטים והחוץ, נתניהו יצטרך לבחור מועמד נאמן לתפקיד. המטרה של נתניהו היא להגיע למועמד מוסכם, ואם לא, תיערך הצבעה חשאית בסיעה. גורם המקורב לנתניהו בסיעת הליכוד טען, כי הוא אינו מעוניין שאמסלם יכהן כיו"ר הכנסת. דנון הוא היחיד שהודיע באופן רשמי על כוונתו להתמודד, אולם מאחורי הקלעים פועלים גם יתר המועמדים כדי לקבל את תמיכתו של נתניהו.

