ציפור השיר הראשונה
"שלום רב שובך ציפורה נחמדת", כך נפתח שירו הראשון של חיים נחמן ביאליק ואחד המוכרים שבהם, "אל הציפור" • הוא ועוד תשעה שירים נוספים, נכתבו במחברת הראשונה של ביאליק הצעיר כשהיה כבן 18 בלבד • בקרוב ימלאו 150 שנה להולדתו של המשורר הלאומי, וכעת נחשפת המחברת לראשונה
"שָׁלוֹם רָב שׁוּבֵךְ, צִפֹּרָה נֶחְמֶדֶת,/ מֵאַרְצוֹת הַחֹם אֶל־חַלּוֹנִי —/ אֶל קוֹלֵךְ כִּי עָרֵב מַה־נַּפְשִׁי כָלָתָה/ בַּחֹרֶף בְּעָזְבֵךְ מְעוֹנִי". במילים הנצחיות האלה פותח חיים נחמן ביאליק את שירו הראשון "אל הציפור", שפורסם בשנת 1891.
השיר, שלימים נפוץ בלחנים רבים, סלל את דרכו של המשורר הצעיר עד שנהיה לגדול המשוררים בעברית, אבל מעטים מכירים את הגרסה הראשונה - ובעצם את מחברת השירים הראשונה של המשורר הלאומי, הנקראת "מחברת וולוז'ין" (על שם הישיבה שבה למד באותה תקופה). לרגל חגיגות 150 שנה להולדתו, נחשפת המחברת לראשונה לציבור, כחלק מתהליך הדיגיטציה שהיא עוברת ביוזמת ארכיון בית ביאליק והספרייה הלאומית.
ביום שישי הקרוב תוצג המחברת לצד מאמרים נרחבים ויצירות שנכתבו במיוחד ל"ידיעות אחרונות", במסגרת מוסף חגיגי של "ספרות ותרבות" לרגל חגיגות 150 שנה להולדתו של ביאליק.
"בתוך המחברת עשרה שירים בלבד", אומרת יהודית דנון, מארכיון בית ביאליק של תל־אביב־יפו, "אחד מהם עתיד לשנות לא רק את חייו של ביאליק הצעיר אלא את פניה של הספרות העברית כולה. ביאליק מחליט לעזוב את ישיבת וולוז'ין ולמצוא את עתידו בעיר אודסה שהייתה באותה תקופה ערש התרבות והספרות של העולם היהודי. שם הוא אוזר אומץ ופונה לרב אבלסון, אביו של חברו מוולוז'ין, וזה מפנה אותו ללילינבלום שנותן בידו מכתב המלצה אל לא אחר ממושא הערצתו של ביאליק, הסופר אשר גינצברג - הלא הוא אחד העם. שם מתחילה דרכו".
בית ביאליק ועיריית תל־אביב יציינו את חגיגות 150 שנה להולדתו של ביאליק במגוון אירועים. בשנה הקרובה יתקיימו מספר אירועים הקשורים לביאליק וליצירתו, לכל הגילים, ביוזמתה של איילת ביתן שלונסקי, אוצרת ומנהלת מתחם ביאליק. ביום רביעי ה־14.12 יפתחו החגיגות עם המופע "הכוכבים רימו אותי" במסגרת פסטיבל ניגונים בצדק בהיכל התרבות, ובהשתתפות ריטה, ברי סחרוף, שלומי שבן, אסתר רדא, אלון אולארצ'יק, טדי נגוסה, בליווי התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד.
לצד מחברת השירים הראשונה, שמור בארכיון בית ביאליק עזבונו של המשורר הלאומי הכולל כתבי יד מקוריים, מכתבים שכתב וקיבל מסופרים, משוררים, פוליטיקאים ואנשי רוח לצד מכתבים של אנשים מן השורה שפנו אליו בשאלות בענייני השעה כמו גם בבקשות אישיות. במסגרת העבודה המשותפת נרשמו ונסרקו מעל ל־45 אלף רשומות שיעלמו באתר הספריה הלאומית.
ביום שישי במוסף ספרות ותרבות: גיליון מיוחד לרגל 150 שנה להולדת ביאליק

