עם קצת דמיון חופשי
שבועות ספורים לפני מותו התראיין יצחק קלפטר למוסף 7 לילות של "ידיעות אחרונות" ודיבר על הכל • החברות עם אריק איינשטיין והעבודה על "שביר" אחרי תאונת הדרכים שעבר, להקת כוורת שהיו בה יותר זמרים מנגנים ולמה שר דווקא את "שיר הטמבל", השיר לבת המצווה של הבת של גלי עטרי שהפך להמנון העצמה נשית – וגם הגיל שדופק בדלת, המצב הגופני המידרדר, והפחד מהמוות: "כולנו מתים בסוף. אני רק מקווה שאם זה יבוא, שזה יהיה לי מהר ושאני לא ארגיש הרבה כאבים, ושיהיה עוד רחוק, כן?" • יצחק קלפטר, במילים שלו
טקס האשכבה לגיטריסט והיוצר יצחק קלפטר, שהלך לעולמו ביום חמישי, יתקיים הבוקר בתאטרון הלאומי הבימה, כדי לאפשר לחבריו ולקהל הרב שאהב אותו לחלוק לו כבוד אחרון.
לטקס צפויים להגיע חבריו ללהקת כוורת, מעריצים וקולגות מתעשיית המוזיקה, וינאמו בו שר הביטחון בני גנץ וראש עיריית תל אביב רון חולדאי. לאחר מכן יצא מסע הלוויה לבית העלמין האזרחי בראשון לציון, שם יובא קלפטר למנוחות.
בסוף השבוע ניסו חבריו של קלפטר לעכל את דבר מותו ולהיפרד מגיבור הגיטרה שהתמודד בשנים האחרונות עם בעיות בריאותיות, אבל היה אופטימי והמשיך ליצור עד הסוף. הוא השאיר אחריו לחנים רבים שיצר, גם מהשנים האחרונות, חלקם לגלי עטרי, שביצעה לאורך הקריירה מספר משיריו שהפכו ללהיטים גדולים, בהם ״סוף העונה״ ו״מה שאת אוהבת״.
כפי שסיפרה עטרי למוסף 7 לילות של "ידיעות אחרונות", היא שמרה על קשר עם קלפטר גם בשנים האחרונות ונהגה להיפגש איתו בחיפושיה אחרי לחנים חדשים. כמה מהם כבר נמצאים בעבודה, כך שיתכן מאוד שנשמע שיר חדש בלחן של יצחק קלפטר כבר בשנה הקרובה.
בראיון האחרון עם קלפטר שפורסם ב־21 באוקטובר במוסף 7 לילות, שבועות ספורים לפני מותו, סיפר המוזיקאי על העבודה עם עטרי. "אומרים לי במהלך השנים שזה אחד הלחנים הכי יפים שלי, והפעם אני די מסכים", אמר על "סוף העונה". "גלי לקחה את זה לביצוע קולי מאוד מרשים ונקי, ואילן וירצברג עשה ללחן עיבוד מאוד מוצלח. יצא להיט. עשיתי לגלי כמה שירים טובים במהלך הקריירה, והיא עשתה אותם טובים מאוד עבורי באותה מידה".
על "מה שאת אוהבת", שנכתב על בתה של עטרי והפך להמנון העצמה נשית, אמר קלפטר בצניעות אופיינית שההצלחה הפתיעה אותו. "לאורך השנים מצאתי את עצמי במלחמות עם החומרים שלי, כי יש לי חוש ביקורת מאוד גבוה ולכן לא פעם אני בכלל מוותר", סיפר. "גם הפעם חשבתי שזה לא יהיה להיט גדול, אבל התחברתי מאוד לטקסט של מאיר גולדברג. גלי לקחה את הלחן עוד לפני שהגיעו המילים היפות שלו. מה שנהיה עם השיר הזה לאורך השנים זה דבר גדול. מרגש אותי שאנשים מרגישים שהוא נותן להם כוח".
לפני תשע שנים נפרד קלפטר מחברו הטוב ושותפו ליצירה אריק איינשטיין, שנפטר במפתיע. בראיון נזכר בתחילת היחסים ביניהם: "הכרתי את אריק איינשטיין באזור .1972הוא התקשר אליי ואמר, 'יצחק, בוא תנגן משהו'. אמרתי לו, 'אריק, אני לא כזה יודע לנגן. אז הוא אמר, 'בוא תנגן רע'. אז באתי וניגנתי רע", סיפר. "אני שמח מאוד שהוא החשיב אותי כחבר, כי לא יודע אם אני דוגמה לחבר טוב תמיד, אבל אני כן משתדל. אהבנו להיפגש ב'כתר המזרח' בתל-אביב, משם גם התמונה על האלבום הראשון שעשינו יחד, 'יושב על הגדר'. ושנינו כמובן אוהדי הפועל ת"א, אז הרבה דברים חיברו בינינו. אני הייתי חסר ביטחון עצמי ואריק דירבן אותי לכתוב. הוא אמר לי שהיצירה שלי טובה ושאני צריך להאמין בעצמי".
על השיר "שביר" עבדו קלפטר ואיינשטיין אחרי תאונת דרכים קשה שעבר האחרון. "אני בעצמי הייתי שם, שלוש מכוניות אחרי המכונית של אריק. חזרנו מאותה מסיבה", אמר. "לא ראיתי ממש את ההתנגשות, אבל כן את האוטו שלהם עף לצד ואת אריק לכוד בתוכו. נסענו מיד לבית החולים להיות איתו. הוא החלים מהפציעות לאט־לאט והתחלנו להיפגש שוב ולכתוב שירים. המילים של 'שביר' נכתבו בהשראת של מה שקרה בתאונה. בשיר אחר באותו אלבום, 'אחותי הלבנה' הוא כתב על הרופאים והאחיות שטיפלו בו. באותה תקופה הוא כבר לא רצה להופיע. הוא הסביר לי שהוא לא יכול יותר לעלות לבמה".
אבל התקופה המשמעותית ביותר מבחינה מוזיקלית בחייו של קלפטר הייתה בלהקת כוורת. "שיר הטמבל" היה אחד השירים היחידים של הלהקה ששר בעצמו. "הייתה בכוורת בעיה שהיא לא תמיד שלילית", הסביר. "כולם ניגנו טוב מאוד, וכולם שרו. לא היה לי מקום שם כזמר והייתי צריך חלל בשבילי. בכוורת היו יותר זמרים מגיטריסטים, ולי פחות היה את המרווח לזה. אז לפני 'שיר הטמבל' בלהקה רצו שאקח עליי שיר כזמר. אמרתי טוב, וזה קרה".
"היא כל כך יפה", עם הלחן של קלפטר למילים של דני סנדרסון, הוא "השיר הכי מצליח שלי בכוורת", סיפר. "בכלל לא ידעתי שהוא יהיה להיט. חשבתי שעשיתי שיר טוב, כזה בכיף. הוא בעצם בנוי משני לחנים שהיו לי, שאפרים שמיר שמע ואמר 'למה שלא תחבר ביניהם?'. היום אני איכשהו יכול להסכים עם המחמאות, אבל בזמן אמת וגם שנים אחרי ההצלחה של השיר הייתה עבורי הפתעה גדולה. גם אפרים וגם גידי רצו לשיר אותו, אבל חשבנו בלהקה שהקול של אפרים יותר התאים שם".
אחד הלהיטים הגדולים של קלפטר אחרי ההתפרקות של כוורת היה "לוקח ת'זמן", שהלחין למילים של יהונתן גפן - שנכתבו על קלפטר עצמו: "כשיהונתן נתן לי את הטקסט, לא ידעתי שזה עליי, כמו שהוא מספר", העיד. "אני דווקא לא תמיד אחד שלוקח את הזמן, עובד קשה מאוד. אני חושב שאת 'לוקח ת'זמן' משמיעים היום יותר מאשר בזמן שהוא יצא. בכלל משמיעים היום יותר את השירים שלי ואני גם מרוויח יותר".
לשאלה איך הוא מרגיש בימים אלה השיב קלפטר בן ה־72: "אני לא יכול להגיד שאני בתקופה אישית הכי טובה, יש לי כמה מחלות כרוניות. אני מחובר לחמצן, כדי להתגבר על הבעיה הישנה שאני סוחב בריאות. ברמה המנטלית, אני מרגיש בסדר גמור, מצוין אפילו. גופנית הרבה פחות, רוב הזמן בבית. אני בטח כבר לא בחור בן 20שרוכב על אופנוע כמו שהייתי. מרגיש שהגיל דופק לי בדלת כל יום. יש לי עוזרת אישית, לימור ביאו, שעוזרת לי עם הכל". ביאו היא זו שמצאה את גופתו של קלפטר בביתו ביום חמישי.
"ההתייחסות שלי למוות היא שאין ברירה, אלה החיים", הוסיף. "כולנו מתים בסוף. אני רק מקווה שאם זה יבוא, שזה יהיה לי מהר ושאני לא ארגיש הרבה כאבים, ושיהיה עוד רחוק, כן? עד ,20לא?"

