הדילמה בישראל: איך למסמס את עסקת מכירת הפניקס לאבו־דאבי

רכישת השליטה בחברת הביטוח הגדולה בארץ מעוררת דאגה: "היה צריך לחסום השקעות בגופים פיננסיים" • החשש: החסכונות והפנסיות יהיו בידי מדינה שלא הכל שקוף בה וההסכמים איתה שבריריים • הערכה: תהליך האישור יימשך עד שבצד השני יתייאשו

הפלונטר הישראלי: מסמך ההבנות לרכישת השליטה בהפניקס, חברת הביטוח הגדולה בישראל, על ידי קרן של ממשלת אבו־דאבי מדאיג רבים בשוק ההון, שלא היו רוצים לראות את החסכונות והפנסיות של הישראלים בידי מדינה שלא הכל שקוף בה, ואשר תלויים בהסכמים שבריריים, בטח באזור לא יציב כמו המזרח התיכון. אבל בגלל הרגישות המדינית ההערכה היא בשוק כי ינסו למסמס את העסקה על עיכוב האישורים הרגולטוריים כדי הימנע מסירוב גלוי לאמירותים. "עסקת הפניקס תהיה אתגר לראש הממשלה הבא. קשה יהיה להגיד לא לאמירותים, אחרי שבמסגרת הסכמי אברהם הוא הזמין אותם להשקיע בישראל. לכן, רוב הסיכויים שימסמסו את העסקה באמצעות הרגולציה. אחרי שנה, שנה וחצי במהלכם הרגולטור יבקש עוד מסמך ועוד הבהרה - או שימאס לאמריקאים או לאבו־דאבים והעסקה תיפול, כבר קרו בעבר דברים דומים", כך העריך בכיר לשעבר באוצר. אליו מצטרפים גם בכירים בשוק ההון, שאמרו ל"ממון": "ביבי יצטרך 'להרוג ברכות' את העסקה כדי שלא להיכנס לעימות עם האמירותים".

 

בשוק ההון השמיעו ביקורת קשה על כך שלא חסמו, לפחות בשלבים ההתחלתיים, את האפשרות הזו. לדברי אותם בכירים, "היה צורך, לפחות בשלב הראשוני, לשים מחסום על השקעות בגופים פיננסיים מסוג זה. יחסינו עם האמירותים, שעד לא מזמן היו מדינת אויב, בתחילת דרכם, עומדים למבחן ולא כל הכוונות שלהם ידועות לנו. לא הכל שקוף באמירויות. הפניקס מחזיקה ב־365 מיליון שקל מכספי חוסכים ישראלים, מתוכם 60 מיליון כספי פנסיה. בנוסף, הפניקס היא לא לא סתם עוד חברת ביטוח, היא כבר הרבה יותר מזה - חברת השקעות, שיש לה השקעות ריאליות בחברות ישראליות רבות, מרשת מזון (יינות ביתן) ועד פרטנר וגמא - אשראי חוץ בנקאי, רפא מפעל תרופות, גופים פיננסיים להשקעות, ועוד. השקעה בהפניקס מהווה כרטיס כניסה במסלול אקספרס לכל השוק הישראלי, לא רק לכספי החוסכים. חלק גדול מרווחיה של הפניקס מגיע מההשקעות הריאליות".

 

העסקה יצרה הד של ביקורות נגדה, בנימוק המרכזי כי קרן ADQ היא קרן ממשלתית הנשלטת על ידי שליט אבו־דאבי, השיח מוחמד בן־זאיד. מדובר במדינה שלא הכל שקוף בה ובאזור שלא תמיד יציב. מקורב לרשות ההון אמר ל"ממון": "כשהלכו להסכמים הגישה הישראלית הייתה להביא כסף להשקעות בחקלאות, בחברות, בסטרטאפים של שקל במחיר 2 שקל. חשבו שאפשר למכור להם חלומות. ביבי פתח להם את הבופה, חשבו שיסתפקו בפלאפל והם בחרו את המנה הכי יוקרתית - חברת הביטוח המובילה בישראל. נכס מוכח עם פוטנציאל ענק. אם מישהו בארץ חשב 'לעשות עליהם סיבוב' - יותר סביר שקרה ההפך. בסוף יצטרכו המחליטים להסביר, אם לא מאשרים, מה הסיכון בעסקה. אם לא תאושר העסקה, מבחינת האמירותים תיקרע המסכה מעל הכוונות של ממשלת ישראל. לפי הנסיון ארוך השנים שלי, יצטרכו להרוג את זה ברכות באמצעות הבירוקרטיה. יבקשו מהרוכשים עוד מסמכים ועוד נתונים בתקווה שהם יתייאשו, או לחילופין, רשות ההון יכולה להטיל מגבלות שונות ומשונות על הרוכשים, שיהפכו את הפניקס לפחות אטרקטיבית עבורם. אין ספק שהרגולטור בארץ יצטרך להיות קריאטיבי".

 

מנגד יש גם מי שמצדד בעסקה. בעל חברת השקעות אמר: "בעיקרון אין לבעלי השליטה השפעה או התערבות בניהול החסכונות של הפניקס. זה צעד שיעודד עוד השקעות מדובאי ומגיע בשעה שהכלכלה העולמית והישראלית הולכות להאטה וההייטק נחלש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים