רשת לחם תושיה נסגרת אחרי 36 שנה: "הצעירים לא קונים לחם"

המאפייה שהתמחתה בלחמי שיפון נסגרה בסוף השבוע • הבעלים יובל דורון: "מי שנשאר הם רוסים מבוגרים שצורכים שיפון מהבית" • חצי מ־26 הסניפים שנמצאים בזכיינות ישנו את שמם

מאפיית לחם תושיה בפארק ראם ורשת החנויות שלה המונה 26 סניפים, נסגרה בסוף השבוע לצמיתות לאחר 36 שנה מאז הקמתה. יום שישי היה היום האחרון שסניפי הרשת מכרו את לחמי המאפייה שהתמחתה בלחמי שיפון העשויים ממחמצת מגרמניה.

 

לאחר שמכירותה ירדו העסיקה תושיה כ־30 עובדים. בשיאה מנתה הרשת, שהייתה מחלוצות חנויות הלחם, 43 סניפים, 15 מתוכם בתל־אביב. מחצית מהסניפים שנסגרו הם בבעלות יובל דורון המייסד והבעלים. יתר החנויות נמצאים בזכיינות וישנו את שמם.

 

רשת תושיה נסגרה ללא חובות. את שטח המפעל, שהשתרע על פני 5 דונם, מכר דורון בתמורה למיליוני דולר, ציוד המפעל נמכר ליבואן מכונות מאפה. דורון אמר ל"ממון": "הקהל שנשאר הוא בעיקר של רוסים מבוגרים שצורכים את לחם השיפון עוד מהבית. היום תרבות האכילה השתנתה והפסיקו כמעט לאכול לחם, כשאת הולכת לאירוע השקה את אוכלת לחם? באירוע של 100 איש, שמים אולי 2 לחמים, פעם אכלו לחם עם כל דבר. עם מרק ועם מנה עיקרית. באירועים כיבדו בסנדוויצ’ים. ואף אחד לא דיבר על גלוטן. מי לוקח היום סנדוויץ' לעבודה? לחברות יש קייטרינג להסעדת עובדים, לחם היום קונים בעיקר לסנדוויצ’ים לילדים ומסתפקים בשבילם בלחם מהסופר. הצעירים לא קונים לחם. בבוקר הם קונים מאפים. צעירים רוצים מקום מעוצב עם שקית יפה כמו גלידת גולדה. לא נאה להם לקנות בחנות שעוצבה לפני 35 שנה, היה לנו נגר שעשה את כל ארונות התצוגה מעץ בוק איכותי עם פוליטורה צהובה. היום הצעירים אוהבים הכל שחור. בכלל אנשים כבר לא מטריחים את עצמם ללכת לקנות לחם במיוחד כמו פעם. קונים הכל בסופר".

 

בתל־אביב כל 100 מטר יש מאפייה קונדיטוריה, אולי זה פגע בך?

 

דורון: "כל המאפיות החדישות שאת רואה, הם לא מרוויחים מהלחם, יש להם אולי 4 סוגי לחם לתצוגה. הם מרוויחים מהקפה, מהסנדוויצ'ים שהם מוכרים ומהמאפים. כל הצעירים שפתחו, אף אחד לא הצליח לייצר בגט כמו בפריז כי צריך כדי שייצא אמיתי, להתעסק עם הבצק והאפייה 48 שעות. גם לחם שיפון מלא אני היחידי שעושה. כמעט כל השאר אם תסתכלי על הרכיבים, זה רק 20% שיפון. לייצר מחמצת שיפון איכותית יודעים רק בצפון אירופה, אני ייבאתי את המחמצת מגרמניה".

 

מאיפה משיגים כוח אדם מקצועי של אופים?

 

דורון: "זאת אחת הסיבות שאני סוגר כי אי־אפשר להשיג עובדים. בזמנו היו אנשי מקצוע מהעלייה הרוסית שכבר יוצאים לפנסיה. זאת עבודת לילה ואין עובדים. ענף האפייה עובר היום למכונות אוטומטיות ולהקפאה, את המאפה מביאים קפוא לסניף ושם הוא מוכנס לתנור. אנחנו הבאנו כל יום לחם טרי. בגרמניה כל יום נסגרות מאפיות קטנות. רק בצרפת שומרים בכוח על המאפיות כי זה חלק מהתרבות שלהם. יש לי שלושה בנים בהייטק. אני כבר בן 75 בלי בן ממשיך, לא הצלחתי למכור את העסק אז אני סוגר".

 

בלי שיפון אמיתי, איזה לחם תאכל?

 

דורון: "אני אוכל רק פיתות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים