מתגבר על מערכת המשפט

ערב הדיון בבג"ץ על מינויו לשר של אריה דרעי: שר המשפטים יריב לוין הציג תוכנית חסרת תקדים למהפכה במערכת המשפט • המטרה: חיזוק כוחן של הממשלה והכנסת על פני בית המשפט העליון • הצעדים הראשונים ברפורמה: הענקת רוב לפוליטיקאים בוועדה לבחירת שופטים, חקיקת "פסקת התגברות", ביטול עילת הסבירות ומינוי יועצים משפטיים במשרות אמון • "האמון במערכת המשפט התדרדר לשפל מסוכן ולפגיעה קשה בדמוקרטיה", טען לוין, ועקץ את שופטי העליון: "מי שחושב שיש אנשים נשגבים שיודעים יותר טוב - לזה קוראים דיקטטורה"

האקדח שהניח שר המשפטים יריב לוין, ערב הדיון שיתקיים היום בבית המשפט העליון ירה כבר הערב, עוד בטרם נפתחה המערכה הראשונה - דיון מורחב של בג"ץ בעניין מינויו של אריה דרעי.

 

דקות ספורות לאחר שהיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה שיגרה את תשובת המדינה בעניינו של יו”ר ש”ס, והודיעה שעל ראש הממשלה בנימין נתניהו לפטר אותו מתפקידו מכיוון שהמינוי לוקה בחוסר סבירות קיצוני, זומנו כתבי המשפט להגיע למסיבת עיתונאים דחופה בכנסת.

 

על הפרק - מכלול הרפורמות המשפטיות שאותן הגה לוין במשך שנים רבות, עיבד במשך החודשים האחרונים, ושיפץ סופית מהרגע שמונה לשר המשפטים. לוין הגיע למשרד המשפטים לאחר התלבטויות ממושכות, ורק כאשר ראש הממשלה נתניהו הבטיח לתמוך ביוזמותיו הוא מיהר לצאת לדרך.

 

"כמי שגדל על ברכי מנחם בגין, אני מאמין שיש שופטים בירושלים. אבל יש גם כנסת וממשלה בירושלים", כך פתח לוין את הצגת תוכניתו למהפכה במערכת המשפט בישראל. לאחר מכן הכריז על שורת צעדים, שהם השלב הראשון ברפורמה שמטרתה לחזק את כוחן של הממשלה והכנסת, על פני בית המשפט העליון.

 

"המהפכה החוקתית וההתערבות ההולכת וגדלה של מערכת המשפט בהחלטות הממשלה בחקיקת הכנסת, דירדרו את האמון במערכת המשפט לשפל מסוכן, הביאו לאובדן המשילות ולפגיעה קשה בדמוקרטיה", תקף לוין. לצד זאת טען כי הצעדים שהציג יידונו בהרחבה בכנסת ויישמעו דעותיהם של חברי הכנסת מכלל הסיעות וכן של אנשי מערכת המשפט.

 

הנושא הראשון שהציג שר המשפטים הוא שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. הוועדה שמונה תשעה חברים, כוללת היום ארבעה נציגים פוליטיים: בראש הוועדה עומד שר המשפטים ולצידו שר נוסף ושני חברי כנסת. למשפטנים שמור רוב של חמישה נציגים בוועדה שחברים בה נשיא בית המשפט העליון, לצד שני שופטים נוספים ושני חברי לשכת עורכי הדין.

 

על פי המהפכה של לוין, יגדל כוחם של הפוליטיקאים בוועדה כך שהם יהיו הרוב. במקום שני נציגים של לשכת עורכי הדין, ימונו על ידי שר המשפטים שני נציגי ציבור. בנוסף, הודיע השר כי במטרה להגביר את השקיפות ייערך שימוע פומבי למועמדים לשיפוט בעליון בוועדת החוק, חוקה ומשפט של הכנסת.

 

לאחר מכן התייחס שר המשפטים ליכולת של ביהמ"ש העליון לפסול חוקים: "לא עוד דיון בבית המשפט בחוקי יסוד, לא עוד פסילת חוקים של הכנסת ללא הסמכה". במקום זאת הודיע כי תתאפשר פסילת חוקים בבית המשפט העליון בהרכב מלא וברוב מיוחד של 12 שופטים מתוך 15. כמו כן, תחוקק "פסקת התגברות" ברוב של 61 חברי כנסת. מהצד השני, הוסיף כי לא תהיה התגברות הכנסת על החלטות העליון במקרה שבית המשפט פסל חוק פה אחד.

 

הנושא השלישי ברפורמה של שר המשפטים הוא ביטול עילת הסבירות. "לא עוד פסילת החלטות חוקיות לגמרי של הממשלה בתירוץ של חוסר סבירות בעיני השופט", תקף לוין ואמר כי "יחזיר את יכולת ההחלטה לממשלה הנבחרת". אמירתו מגיעה ערב הדיון בבג"ץ בעתירות נגד מינויו של אריה דרעי לשר בממשלה, בשל הרשעתו בפלילים, ועל רקע הודעת היועצת המשפטית לממשלה כי לא תגן על המינוי שכן "מינויו לשר חורג באופן קיצוני ממתחם הסבירות ודינו בטלות".

 

לוין נשאל אם הוא סבור שגורמים במערכת הפוליטית, בדגש על יו"ר ש"ס דרעי שבג"ץ אמור לדון בעתירות נגד מינויו לשר, יקבלו הטבה בזכות הרפורמה שלו. הוא השיב: "הרפורמה הזאת לא נוגעת לאדם מסוים, זו רפורמה שאני קורא לבצע אותה במשך שנים ארוכות והיא דרושה והכרחית". לאחר מכן אמר בלעג כי "תמיד שאלתי את עצמי היכן בית הספר לסבירות, זו מכבסה של מילים. אנחנו נתקן את זה".

 

הנושא האחרון שהציג השר לוין הוא ההחלטה כי היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה ימונו כמשרות אמון. "לא עוד כפיפות של הממשלה לדרג לא נבחר. היועצים המשפטיים כשמם כן הם, יועצים ולא מחליטים. כשהם מייצגים את המדינה, הם צריכים לייצג את הממשלה ולא את הפרקליטות", אמר.

 

להכות בברזל

 

מדוע אצה ללוין הדרך והוא מיהר להציג את הרפורמה? ראשית, הוא פוליטיקאי משופשף ובעיקר שועל פרלמנטרי ותיק המכיר את כל מחילות הפוליטיקה, החדרים האחוריים של הכנסת וועדותיה, סעיפי התקנון ואיך מתמרנים אותם,. הוא יודע שמה שלא עושים בחצי השנה הראשונה לכהונת כנסת, קשה לעשות לאחר מכן, כשמתחילה השחיקה הקואליציונית. כעת, כשכל מפלגות הימין עוד מחויבות להסדריו, צריך להכות בברזל בעודו חם.

 

אבל אי־אפשר לפטור את תוכניות לוין רק כביצוע מעשי של רפורמה. לוין הוא אידיאולוג משפטי עז. מחויב בכל נימי נפשו לשינוי הפרדיגמה המשטרית במדינה. מיומו הראשון בפוליטיקה נשבע לבטל את 'המהפכה החוקתית' של אהרון ברק בטיעון שזו הפכה את פניה של המדינה לרעה.

 

לדבריו, המהפכה החוקתית הקטינה את מעמדם של הכנסת והממשלה וביזתה אותם. בעיניו, בית המשפט העליון צריך לעסוק בעיקר בהכרעה בסכסוכים, ולא בחוקה. לשיטתו, לזכויות אדם תדאג הכנסת שכן היא הנציג האמיתי של העם.

 

ואם לכונן חוקה הרי שרק הכנסת בתוקף סמכותה המכוננת יכולה לעשות זאת - כשפרשנות בית המשפט העליון תהיה מוגבלת, תעסוק רק בליבת זכויות האדם ותתרחק מכל החלטה שיש בה שבב של פוליטיקה, החלטות מעשיות של הממשלה ומינוייה. כלומר אל לבית המשפט לעסוק באמות מידה כמו "סבירות" שהם מושגים נזילים ובעיקר סובייקטיבים.

 

איתות לבג"ץ

 

אומרים שהעיתוי הוא הכל. לוין הכחיש נמרצות שכינס את מסיבת העתונאים בעיתוי הזה - ערב בג"ץ דרעי. אבל היה קשה להתעלם מניכוס ה”פריים טיים” של ערוצי הטלוויזיה בשעה שמונה, 13 שעות לפני כינוס מורחב של שופטי בג"ץ.

 

המקילים בפרשנות יאמרו שלוין ביקש לאותת ל־11 שופטי בג"ץ שלא ייכנסו לשדה הפוליטי, כי רפורמה מהותית מתרגשת ובאה, והיא תשמוט את קרקע עבודתם את הלגיטימציה שלהם. המחמירים יאמרו שלוין אומר לשופטים "תחליטו מה שתחליטו ואנחנו נעשה מה שנעשה. את מי שבחרו למעלה ממיליון אזרחים אתם רוצים לפסול? זה לא ילך לכם".

 

ובגבעה הסמוכה לכנסת, מקום מושבו של ביהמ”ש העליון. מסתבר כי לוין לא טרח כלל לעדכן את נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות בתוכניתיו כמקובל. הוא הסביר זאת בכך שעמדותיו מוכרות לכל, וממילא במהלך החקיקה יוכל כל אחד לומר את דברו כולל התנגדות לרפורמות. בנוסף שלח עקיצה לעבר שופטי העליון כשאמר: "לאף אחד מאיתנו אין זכות ויכולת לומר שהוא יודע יותר טוב מכולם. מי שלא מאמין בדמוקרטיה, חושב שיש אנשים נשגבים שיודעים יותר טוב מכל אחד - לזה קוראים דיקטטורה". הנשיאה אסתר חיות ונשיאי בית המשפט העליון בדימוס בראשם אהרון ברק לא הגיבו בינתיים.

 

הבוקר יתקיים הדיון בעליון כסדרו. הנשיאה חיות תנהל אותו כהרגלה ביד רמה, אבל המתיחות תורגש. חשוב יהיה לחיות ולשופטים להפגין כלפי חוץ עסקים כרגיל, אבל השופטים בבעיה. במקום לידה, ניצב מולה לוין כשר לעומתי. לצידו גם יו"ר ועדת חוקה לעומתי - שמחה רוטמן שבעזרת הוועדה שלו ירקמו השינויים עור וגידים.

 

 
|
|

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים