חורף יזרעאלי

לשתות קפה בזולה מחוממת עם מוזיקה, לטעום משקה יוגורט מקורמל במחלבה שצמודה לרפת, ללגום יינות מענבים שגדלים במקום הגבוה בעמק, להשתתף בסדנה לקליעת סלים, ולקנח בארוחת פסטה ודגים: סיור חורף עם מגדלת שקדים בין יישובי עמק יזרעאל

כמדי שנה לקראת ט"ו בשבט, פריחת השקדיות תתחיל בקרוב, ובמשק השקדים של משפחת פילצביץ’ במושב היוגב שבעמק יזרעאל יצבעו שמלות הפריחה הלבנות את המרחבים, ומאות אלפי ישראלים יגיעו להתבשם מהמראה המרהיב. "יש בעץ השקד הרבה חוכמה וקסם. הוא פורח פריחה מרוכזת למשך שבועיים בשנה, כמו חנות פופ־אפ של הטבע, ובזמן הזה מושך אליו את כל המאביקים, שמתלהבים מהפריחה היפהפייה. ולא רק הם: גם מטיילים מגיעים לכאן, וזוגות שמתחתנים מגיעים למטעים כדי לצלם תמונות חתונה", אומרת לנו החקלאית לחן פילצביץ’־שדה, שביחד עם בן זוגה עידן ועם אביו אורי מנהלת את המשק הוותיק.

 

את המשק הקימו סבא משה פילצביץ’ ז"ל וסבתא מלכה, שבגיל 95 עדיין מתגוררת בבית שאותו בנו. בשנות ה־50 הם עזבו את תל־אביב והתיישבו בעמק במטרה להיעשות חקלאים, ועכשיו ארבעה דורות של עובדי אדמה חיים כאן, כולל הנכדים־הנינים הקטנים, שמסתובבים בין כלי העבודה הכבדים ורגבי האדמה, ויודעים להבדיל בין זני שקדים וזיתים.

 

"גם אני ילידת האדמה הזו - רכש ממושב כפר ברוך הסמוך", צוחקת לחן. "גם הדורות הקודמים שלי הגיעו לכאן כדי לממש חזון חקלאי וציוני, ואני מקווה שהילדים שלנו ימשיכו את המשק. להיות חקלאי זו דרך חיים, ומי שלא מגיע ממשפחת חקלאים לא יבין", אומרת לחן. היא מגישה לנו לטעום מפרי האדמה — ואנחנו מתענגים על השקדים.

 

בישראל צורכים מדי שנה כעשרה מיליון ק"ג שקדים, שחלקם הגדול מיובא מקליפורניה וחלקם גדל כאן. לחן מספרת שזן השקדים הנפוץ שגדל בארץ נקרא "שקד אום אל־פאחם". שטחי הגידול העיקריים נמצאים בעמק החולה, דרום רמת הגולן, הגליל התחתון, שפלת יהודה והנגב הצפוני, וכמובן — בעמק יזרעאל. המועצה האזורית עמק יזרעאל היא מהמועצות המקומיות הגדולות בארץ, יש בה 40 ישובים, הממוקמים במרחב תיירותי עצום המציע יערות, שדות ופינות חמד בטבע.

 

מושב היוגב הפך בשנים האחרונות למוקד קולינרי, ואנחנו מסיירים בו ובסביבתו בתיווכה של לחן, שמקפידה להכיר לנו מקומות מסקרנים וגם טעימים.

 

עגלת "דרך הקפה", קיבוץ אלונים

 

פותחים את הבוקר בקפה בקיבוץ אלונים הסמוך. בכניסה לקיבוץ ניצבת עגלת הקפה החדשה "דרך הקפה", שהוקמה ממש לפני חודשיים. בכלל, עמק יזרעאל הפך למעצמה של עגלות קפה, בעיקר בקורונה, ובעיקר בזכות הרוח הגבית של המטיילים ורוכבי האופניים. את העגלה הזו הקימו שלושה שותפים בשנות ה־20 לחייהם - מתן, דוריה ומאי — שזה היה חלום משותף שלהם. בשטח תגלו אוהל גדול, מקורה ומחומם, שמחובר לעגלת הקפה היפה שעיצבו, ובעצם מהווה זולה מקסימה בתוך הטבע, עם משטחי רביצה, שולחנות, שמיכות מפנקות, משחקים לילדים, ערסלים, מוזיקה והרגשה של בית. "אני מרגישה כאילו אני מארחת בחצר הבית שלי. ואני אוהבת את זה. אנחנו אומרים לכל האורחים שהם יכולים לבוא לשבת כאן גם כשאנחנו לא נמצאים", אומרת מאי. הרבה דברים טעימים מגישה העגלה, כמו כריכים — חביתה, בולגרית, גאודה, טבעוני, סלטים, קישים ומאפים מלוחים ומתוקים, פלוטים חמימים, עוגיות ומאפי בוקר, וכמובן כל סוגי הקפה והמשקאות החמים — כולל סחלב, צ'אי, תה מסוגים שונים. מסביב – שמורת הטבע אלוני אבא, עם מסלולים לרכיבה והליכה, ובית לחם הגלילית על שלל הנפלאות שלה.

 

א'־ו' מ־7:30 עד שעות הצהריים (עד שהאוכל מסתיים), 052-2248785.

 

רעיה קליעת סלים, בית לחם הגלילית

 

אחרי שתדלקנו קפה ומצב רוח, בואו נעבוד קצת עם הידיים בסטודיו לקליעת סלים של רעיה רייך בבית לחם הגלילית. זהו אחד היישובים היפים בארץ שהבתים שלו הוקמו בתחילת המאה הקודמת על ידי הטמפלרים שגרו פה עד מלחמת השחרור, והוא יושב באזור חורש אלונים יפהפה. שווה להגיע לכאן לטייל ולהסתובב בטבע ובין המבנים היפהפיים, וכזה הוא גם הסטודיו של רעיה. כאן לומדים קליעת סלים בשיטות רבות. קולעות וקולעים מהסביבה מגיעים לשיעורים פרטיים או משותפים, ואם אתם מטיילים בסביבה ורוצים להתנסות, יש גם סדנאות קצרצרות. "זה מרגיע אותי, אני קולעת וממש נכנסת להיפנוזה של עשייה", אומרת לנו מיצי, תלמידה ותיקה של רעיה. רעיה מקיימת שיעורי קליעה גם בבתי דיור מוגן, שם התושבים מכינים סלים שמחולקים לגני הילדים באזור. בסטודיו הקטן ניתן גם לרכוש סלים ואביזרים קלועים שונים.

 

רק בתיאום מראש: 054-6344209.

 

מחלבת יוגבי העמקים, היוגב

 

פירוש השם "יוגב" הוא איש אדמה. מושב היוגב נוסד ב־1949 על ידי בוגרי עליית הנוער מאוסטריה, מגרמניה ומרומניה, ובניו מתפרנסים גם היום מגידולי שדה, רפתות, לולים, חממות פרחים, וכן עסקים קטנים כמו מחלבה, יקב, חוות איכרים ועוד. אפשר לבלות פה כמה שעות, לטעום ולנשנש בלי סוף ולחזור הביתה בידיים מלאות בתוצרת הכי טרייה שנרכשה במחירים טובים.

 

אחרי שנוסעים בכביש הארוך החוצה את המושב, שלט צנוע בעברית, ערבית ורוסית מכוון אותנו אל מחלבת "יוגבי העמקים", שיש לה רפת צמודה, והיא מייצרת גבינות שאי־אפשר להפסיק לאכול, שמשווקות במקום וגם קצת במעדניות הסביבה. את המחלבה הקימו ב־1995 חיים הלפרין ואורי גזית, והיא שכנה בתחילת הדרך באום אל־פאחם. בשנת 2000 היא עברה לפה. במחלבה מייצרים גבינות ומעדני חלב בסגנון החביב על השוק המזרח אירופי — משקאות קפיר וריביון גיאורגי (חייבים לטעום כדי להבין את העונג), משקה יוגורט מקורמל שנקרא רז'ינקה, גבינת טבורוג כחושה ונפלאה לאפייה או לאכילה עם שמנת ודבש, גבינת ברינזה מולדבית חצי קשה לגירוד וטיגון, גבינה צפתית נימוחה, ויש גם גבינת שמנת רכה וממכרת, ג'יבנה שממנה מכינים את הכנאפה וקונים אותה כאן בכמויות, וגם לאבנה קשה ונהדרת. והכי הכי — קרם פרש, שהקונדיטורים והמסעדנים שפגשנו בסביבה ושמעו שהיינו במחלבה, התחילו להתפייט עליו בלי סוף ולהישבע שהוא הקרם פרש הטוב ביותר בארץ. כן, תצטרכו להגיע לכאן כדי להיווכח, ממש כמו שקרה למשלחת רפתנים מדנמרק שהגיעו לפני כמה ימים לסיור חקלאי בעמק, ופשוט התעלפו. גם אתם יכולים לקבוע סיור במקום וללמוד על דרכי הכנת הגבינות, אבל רק מראש ורק בקבוצות מצומצמות.

 

א'־ו', 7:00־13:00, 055-9603131.

 

יקב ובר יין, היוגב

 

ואיך אפשר גבינות בלי יין? לחן מובילה אותנו אל היקב המקומי — "יקב היוגב 8", שבצמוד לחצר שלו שוכנת הרפת של השכן, וזה כל כך ציורי ומרגש וסוריאליסטי שריח הפרות מקבל את פנינו ומתערבב בניחוח היין הנמזג כאן לכוסות. את היקב היפה הקימו הדס וגיל דורון – היא מטפלת זוגית ומשפחתית שכל הווייתה חיבור לאנשים, הוא מהנדס מים רב פעלים ומי שסבתו, שרה ניסנבאום, הייתה האהובה הראשונה של דוד בן־גוריון. בזמן הקורונה החליטו שהם רוצים להוסיף לחייהם עיסוק משותף, אז דורון הלך ללמוד ייננות ביחד עם לבנת, כלתו (אשת בנו) היפהפייה, רואת חשבון שעד אז עבדה עמוק בתחום ההייטק. המשפחה שתלה כרמים בגולן, בהרי ירושלים וגם כאן, ושכרה את שירותיו של היינן יונתן קורן, שכבר שנתיים חולם כאן יין.

 

"המטרה היא להציב את אזור הגידול שלנו במרכז היינות של היקב. כי לקנות ענבים מאזורי גידול אחרים, זה משעמם. היוגב הוא היישוב הכי גבוה בעמק, קר פה בלילה, ויש כאן אדמת טוף ובזלת שיותר קרובה לזו של רמת הגולן. נטענו כאן זני טמפרניו, גרנאש, מרסלן, מלבק וגם שאנין בלאן, ואנחנו מצפים לראות מה ייצא", אומר קורן, שמלווה אותנו מהכרמים לחדר החביות כדי לטעום את הסירה וכן רוזה ממרסלן שמחכה להתבקבק.

 

לצד הכרם והיקב שוכן בר יין שעושה שימוש בתוצרת של חקלאי היוגב והסביבה — גבינות ממחלבת ברקנית הסמוכה שבכפר יחזקאל, ירקות של חוות כרמלים מהיוגב, שמן זית, שקדים, אגוזים, לחמים ודבש מקומיים, והרבה יין כמובן.

 

מבקרים פוקדים את המקום בכל ימות השבוע לארוחות, לטעימת יינות מודרכת וסיור בכרם (55 שקל לאדם), ולאירועים שכוללים גם הרצאות, כנסים וישיבות. לצד הרוזה (תעקבו אחריו כי הוא רענן, פירותי ומבטיח), טעמנו גוורצטרמינר מענבים מאזור הר מירון, שיתחבב על אוהבי הז'אנר, ובלנד נהדר של סירה וקריניאן, קליל יחסית ונעים לשתייה.

 

היוגב 8 הוא גם יקב שיתופי שמאפשר לחובבי יין שונים ולמגדלי ענבים לייצר כאן את היין שלהם בליווי של היינן קורן, ומעניק להם פלטפורמה וגם ידע. שמח פה וטעים.

 

ב'־ד' 11:00־15:00, ה' – גם בערב עד חצות, ו' ושבת עד 16:00, 052-5977440.

 

|
|

 

משק כרמלים, היוגב

 

כרמלים הוא משק חקלאי ותיק שקיים במושב כבר 70 שנה ומגדל מגוון רחב של ירקות הידרופוניים ופירות כמו חסות, תירס מתוק, תותים, ברוקומיני, אפונה סינית, אספרגוס, קייל, פקצ'וי ועוד ירוקים נפלאים, והכל טרי ופציח ובריא. במקום יש חנות ענפה של פירות, ירקות, שמני זית, דבש, לחמים, מאפים, תבלינים, עשבי תיבול ושאר טעמי המקום, בית קפה, וכן סיורים חקלאיים.

 

הסיורים משלבים משקים ועסקים שונים במושב ובמושבי הסביבה, ומיועדים למקומות עבודה, מסגרות חינוכיות, קבוצות ומשפחות. במסגרתם מקבלים הסבר איך החל המשק, עולים על רכבי שטח קטנים ויוצאים לסיור והסברים בחממות וגם בלולי החופש של החווה. אפשר לשלב גם טעימות וארוחות צהריים שמכינים במקום, וכן טעימת יין ביקב היוגב 8 או ארוחה יזרעאלית אצל דורון בר און, השף הנחשב בן המקום. ניתן גם לשלב טיולי אופניים וטיולים מודרכים בסביבה.

 

המחירים משתנים בהתאם לתוכן ולהיקף. למשל: סיור ללא ארוחות עולה 60 שקל לאדם. סיור שמשלב ארוחה – 160 שקל.

 

א'־ה' 9:00־18:00, ו' וערבי חג 8:00־14:00, 050-4730079.

 

מסעדת בלה, בית שערים

 

אחרי הסיורים החקלאיים, היינות, הגבינות וקליעת הסלים והחלומות, הגיע הזמן לארוחה אמיתית, ובמסעדת בלה בבית שערים מחכים לנו הבעלים, ליאור גולן ועידן ליפשיץ, חברי ילדות שגדלו בעמק. "מכיתה ט' אנחנו ביחד, ואת בלה פתחנו לפני 11 שנה. לפני כן שכנה כאן המסעדה הוותיקה 'הקדרה של נגה' שרבים מכירים", הם מספרים. אחרי שליאור עבד בבויה וביוליה בתל־אביב ועידן ספג תורה קולינרית מירון שלו בטוטו ועבד ביועזר בר יין – הם כאן במסעדת שף של מטבח איטלקי ים־תיכוני משלהם, עם פסטות ודגים נפלאים.

 

טעמנו דג בס ים על הפלאנצ'ה עם פטריות יער נפלאות בחמאה לבנה, סביצ'ה נהדר מפרוסות של לוקוס (משתנה בהתאם לדגים של אותו יום), ניוקי ערמונים וכמהין הכי חורפי, מנת בוראטה נהדרת, וכן לינגוויני קאצ'ו א־פפה — שזה מבחן אמיתי למטבח איטלקי, וכאן הוא נפלא. כמו גם הגלידה שהפצירו בנו לטעום לקינוח, ושאותה מכינים עבורם בסטודיו ג'לאטו — בטעמי חמאה חומה, קוקוס, מנגו, בוטנים מלוחים ועוד.

 

ליפשיץ אומר שהחלום של כל מי שעובד פה בעמק הוא שאנשים יבינו שזו לא נקודת מעבר בדרך לכנרת ולצפון, אלא מקום שווה וטעים לטייל בו ולהישאר. לכן הוא גם שמח על הצעירים שגדלו כאן וחזרו ועכשיו חלקם עובדים במסעדה. "גם אני גדלתי בעמק, במושב היוגב. גם אני התחלתי כמקלף ירקות בקייטרינג של דורון בר און שגר פה ועובד פה, ואת המסעדה הקמתי עם ליאור בשם החברות והאהבה שלנו למקום", הוא אומר.

 

פתוח כל יום חוץ מראשון, 17:00־22:30, ה' ושבת – מ־12:00, 04-9830730.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "חורף יזרעאלי"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים