שתף קטע נבחר
 

מודיעין שלום

בין פתח־תקווה למודיעין ממתין לכם חבל ארץ מקסים וירוק תמיד, המשלב בין חקלאות לתיירות. יצאנו לסיור בחבל מודיעין, בין יקב בוטיק, חממה מודרנית, מחלבה טעימה ושמורת טבע מיוחדת, וקינחנו בטיול אקסטרים ביער בן שמן

חבל מודיעין הוא אזור תיירות כפרית הנמצא ממש בלב המדינה - עם גבולות גיזרה שנעים בין פתח־תקווה למודיעין, כולל אזור בן שמן הירוק תמיד. ביישובי החבל, הטובלים במרחבים ירוקים הנפרשים עד האופק, תמצאו מגוון אפשרויות לטיולים ופעילויות, אך עיקר גאוותו בעסקי החקלאות המקומיים. הוא מזמן מפגש עם מסורת חקלאית אותנטית, עם העוסקים בעבודת השדה ותוצריה לצד נגיעה בחקלאות העבר. לא מעט מחקלאי האזור אוהבים לארח, ואפשר לצאת לטיול באזור בלי היערכות מוקדמת מורכבת.

 

יצאנו למסע בין חמש תחנות חקלאיות בחבל מודיעין.

 

מחלבת מרקוביץ, נחלים: גבינות משבעת המינים

 

בחצר מחלבת מרקוביץ במושב נחלים, בין בריכות מים שצמחים רכים נשפכים לתוכן, לעציצי רקפת שמנקדים את כל הירוק הזה בנקודות ורודות, משוטט לו בנחת עדר כבשים. הוא מורכב מכבשים שחורות, לבנות, מעורבות, והקשר בינן לבין המוצרים שמוכרים בחנות המחלבה ברור. או שלא. "החלב להכנת הגבינות מגיע מחוות השקמים, הכבשים פה הן רק תפאורה", מפתיע אהרון מרקוביץ, הרוח החיה מאחורי המקום.

 

החלב לא מכאן, אבל הגבינות מיוצרות פה בממלכה של תמי ואהרן מרקוביץ, שעושים ומוכרים את מה שהם הכי אוהבים - גבינות מחלב כבשים. בחלב הזה יש רמה גבוהה יותר של סידן בהשוואה לחלב בקר או עיזים, "וחוץ מחלב לא נכנס למוצרים שלנו שום חומר גלם אחר", מחייך מרקוביץ.

 

ואז הוא מתחיל להציג את התוצרת, מפליג בשבחים כאילו הגבינות היו בנותיו, וכולו אהבת אדם ואירוח, כמצופה ממי שהקים לצד המחלבה שלו חצר אירוח ענקית ומזמינה. "חשבנו איך לחבר את שבעת המינים לגבינות", אומר הגבן. "אנחנו נמצאים בארץ ישראל וזה המוטיב שלי".

 

ובתרגום לגבינות זו גבינה עם תאנים, גבינה עטופה בעלי גפן, גבינה מושרית בבירה (על שום החיטה והשעורה). ויש גם גבינות אחרות כמו זו שעטופה באצת נורי או האחת שיש בה כמהין. "מצחיק, אבל יש לי נכדים על שם הגבינות, לא הפוך", אומר מרקוביץ, שמוכר את תוצרתו רק בחנות הסמוכה למחלבה.

 

"כמה שאני עובד יותר על גבינה, ככה אני נהנה יותר לייצר אותה", הוא ממשיך. "אני מרגיש שאני בתוך חלום. לפני 30 שנה היה כאן דיר, ואם היית אומרת לי שבעוד 30 שנה אעשה כאן גבינות, הייתי אומר שאת חולמת. זה התחיל מזה שהיו לנו כבשים.

 

מחלבת מרקוביץ, מושב נחלים, ב'-ה' בשעות 19:00-10:00, שישי 13:00-8:00. בימי שישי טעימות לקבוצות בהזמנה מראש, 70 שקל לאדם. במהלך השבוע אפשר לשבת במקום עם מארז פיקניק במחיר 180 שקל לזוג בהזמנה מראש. טלפון: 03-9332797.

 

וילה וילהלמה, בני עטרות: יינות מתיישנים

 

כבר בכניסה למושב בני עטרות, משהו בו נראה לא לגמרי מקומי. מבני האבן עם הסגנון האירופי המובהק מסגירים את מקורותיו - וילהלמה הוא שמו הטמפלרי של מושב בני עטרות. וילהלמה, אחת מחמש המושבות הטמפלריות בארץ ישראל, הוקמה ב־1901 ונקראה על שם הקיסר הגרמני וילהלם השני.

 

הגרמנים ההם גידלו פה כרמים וייצרו יין. וגם היום - בווילה מרשימה שהוקמה אז - מוטי וגיל גולדמן עושים בדיוק את אותו הדבר ביקב הבוטיק שלהם, המייצר מדי שנה כ־17 אלף בקבוקים. בחצר הגדולה נמצאות מאחורי דלת כבדה חביות עץ אלון שבהן מתיישנים היינות במשך שנים.

 

משפחתו של גולדמן מגדלת כרמים כבר 60 שנה, ב־2001 נפתח היקב, ולפני עשור החלו בני הזוג לארח. פעם הוגש פה בראנץ' שעשה לו שם בכל האזור. מאז הקורונה הם עברו לאירוח עם סלסילות פיקניק - שגם הן זכו במהרה למעריצים אדוקים. בסלסילת פלסטיק לבנה מסתתרים לחמים, סלטים, ממרחים, קישים, גבינות וכמובן בקבוק יין שבוחרים לאחר טעימות מדוקדקות.

 

"הנישה שלנו זה יינות מתיישנים, שזה אומר שנים רבות בחביות", מספר גולדמן, בעל עיטור העוז מהקרב על הבופור במלחמת לבנון. וכשהוא אומר שנים רבות, הוא מתכוון לרבות מאוד. "מקובל להחזיק יין 18-12 חודשים בבית, שנתיים נחשב הרבה. אצלנו זה בין חמש לתשע שנים. זה ייחודי בארץ וגם בעולם. רק בחבל ריוחה בספרד ופיימונטה באיטליה מיישנים ככה".

 

יין העל של היקב, שענביו מגיעים מכרמים בכפר תבור, נקרא טיימלס 2006 - בלנד של 80 אחוז קברנה ועשרים אחוז מרלו, שבילה שבע שנים וחצי בחבית ובוקבק ביולי 2014.

 

כמקובל, המתיישנים הם היינות האדומים. הלבנים של היקב נותרים צעירים ורעננים. רק שרדונה 2018 בילה שנתיים בחבית, ובטעימה עולים ממנו ניחוחות מורכבים של עשן, עץ אלון, וניל, ציפורן וחמאה. "כשאתה מכניס יין לחבית אתה בונה לו נוכחות", אומר גולדמן, בעל נוכחות בעצמו, כשברקע מנמיכים המטוסים הרבים לקראת נחיתה בנמל התעופה בן גוריון הסמוך.

 

וילה וילהלמה, בני עטרות, א'-שישי בשעות 18:00-9:00 בתיאום מראש. למתעניינים יש גם סדנאות יין. 280 שקל לסלסילת פיקניק לזוג, 400 שקל לשלושה. האירוח למבוגרים בלבד. טלפון: 050-9712193.

 

נאות קדומים: חקלאות מימי התנ"ך

 

נאת קדומים, באמצע הדרך בין תל־אביב לירושלים על יד העיר מודיעין, היא פנינת טבע שלא דומה לאף שמורה אחרת שטיילתם בה. המקום העצום הזה - 2,500 דונם שטחו - מבקש להציג את הטבע והחקלאות של ארץ ישראל, כפי שהיו בימי התנ"ך, המשנה, הגמרא, במדרשים ובמסורת. במילים אחרות: המראות בנאות קדומים הם כמו התמונות שחסרות בתנ"ך.

 

על פני הגבעות והגאיות אפשר לראות כרמי זיתים וגפנים, בריכות מים, מתקנים חקלאיים וממצאים ארכיאולוגיים. בחפירות שנערכו פה נחשפו שרידיו של כפר חקלאי יהודי מימי בית שני, כולל עשרות בורות מים, חמש גתות לייצור יין ושלושה בתי בד לייצור שמן זית. פרט לממצאים האותנטיים, זוהי שמורת טבע מלאכותית - כל דבר בה ניטע על ידי המייסדים, ויעידו על כך גבעות הטרשים החשופות שנראות מרחוק.

 

נאות קדומים הוקמה ב-1964 על ידי נגה הראובני ז"ל, שברבות הימים זכתה בפרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה. הביקור בה מאפשר הצצה אל חיי היום־יום בתקופות קדומות, והיכרות מקרוב עם הטבע שאפיין את ארץ ישראל. שני מסלולי הליכה ממתינים למבקרים: מסלול באורך 1.5 ק"מ הנגיש לעגלות ולכסאות גלגלים, ומסלול באורך 3.5 ק"מ המיועד לאוהבי לכת. שני המסלולים עוברים דרך צמחייה עשירה ומתקנים משוחזרים ומקוריים כמו בית בד, גורן ומתקנים לשאיבת מים. לאורך המסלולים יש שלטי הסבר על התחנות.

 

נאות קדומים. א'-ה' בשעות 15:30-9:00 (ניתן לשהות בפארק עד 17:00). שישי וערב חג: 13:00-9:00 (ניתן לשהות בפארק עד 15:00). מחיר לסיור עצמאי: מבוגר - 25 שקל, ילד - 20 שקל. טלפון: 08-9770777.

 

|

 

חוות שורש ועלה, בן שמן: חממה חינוכית

 

כשחושבים על חקלאות, חושבים גם על הבוץ הנלווה בעבודות האדמה. חקלאות הידרופונית, לעומת זאת, מעלה את הגידולים מעל פני הקרקע והתוצאה מבהיקה מניקיון, ממש בית מרקחת לירקות.

 

כזו היא החממה ההידרופונית של גיא הורוביץ במושב בן שמן, המתמחה בגידול של חסות, עלים ירוקים, תבלינים ונבטים בגידול על מים. הורוביץ, לשעבר איש חינוך, מארח בחווה פעילות וסיור שמתרכז בחממה ההידרופונית ובשדה האורגני כולל טעימות מהתוצרת, הסברים על השיטה והקמה של מערכת הידרופונית ביתית, שיטות הגידול השונות ועוד.

 

בחממה שלו, בגודל חצי דונם, הוא מגדל על מים חסות מפונפנות, עלי בייבי ושלל צמחי תבלין כמו פטרוזיליה, עירית וכוסברה. הצמחים נטועים בגובה של קצת יותר ממטר מעל פני הקרקע בתוך צינורות שבהם מוזרמים מים במערכת סגורה. כחודש עובר מרגע ששתיל נשתל ועד שהוא הופך לחסה מוכנה לאכילה. "זו שיטה שחוסכת 90 אחוז מים והיא מתאימה במיוחד לישראל, מדינה שאינה שופעת מים", מסביר החקלאי. "לא מתעסקים באדמה בכלל אז אין חרקים".

 

בסיורים של הורוביץ, מלבד בזה שבחממה הפוטוגנית, הילדים מפרקים כבול, מכינים מצע לשתילה, מפזרים זרעים ומקבלים מגש - שעם טיפול נכון בבית - בתוך עשרה ימים יהיו בו נבטים מוכנים לאכילה. "גם כאיש חינוך בתנועות נוער, תמיד אהבתי חקלאות", מתוודה הורוביץ, "תמיד שתלתי גינות עם חניכים שעבדתי איתם בתנועה. אחרי תקופה הבנתי שבמקום להיות איש חינוך שמתעסק קצת בחקלאות, אהיה חקלאי שמתעסק קצת בחינוך".

 

חוות שורש ועלה, מושב בן שמן. הסדנאות מתקיימות בימי שבת, פעם בחודש. מחיר להורה וילד - 75 שקל , מחיר למבוגר נוסף - 20 שקל, מחיר לילד נוסף (מעל גיל 3) - 55 שקל. יש להגיע בנעליים סגורות. טלפון: 054-4659568.

 

אקסטרים בן שמן, גמזו: מחכים לכם בשדות

 

ואפשר לפגוש את החקלאות גם דרך טיול בשדות המוריקים. אחת הדרכים החווייתיות לעשות כן היא טיול איזי ריידר של חברת אקסטרים בן שמן. איזי ריידר הוא כלי רכב חשמלי שפותח ומיוצר בארץ, המאפשר לעבור בכל תוואי שטח, למשל במרחבים הירוקים ובשבילים הקסומים של יער בן שמן, כולל פינות החמד שבו, או טיול ציורִי בין כרמים ושדות ומרחבים ירוקים עד האופק. על שביל עפר או בסינגל ביער הוא "מגהץ" כל קפל קרקע ולוקח בקלות כל סיבוב.

 

הנהיגה באיזי ריידר לא מצריכה רישיון, אלא רק הדרכה קצרה שתקבלו במקום. הנהיגה מגיל 16.

 

אקסטרים בן שמן, מושב גמזו. בימים א'-ה' בתיאום מראש. מחיר סיור איזי ריידר: החל מ־200 שקל. טלפון: 050-5382500.

 

עוד רעיונות לטיול באזור תמצאו באתר של עמותת התיירות חבל מודיעין

פורסם לראשונה 09.02.23, 14:10

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים