מישהי לרוץ איתה
ניקי היילי, שמונתה על ידי דונלד טראמפ לשגרירת ארה"ב באו"ם, הודיעה כי תתמודד מולו בפריימריז של המפלגה הרפובליקנית לקראת הבחירות לנשיאות ב־2024 • "כולם חושבים שאפשר להציק לאמריקה ולבעוט בה", אמרה ידידת ישראל בהכרזה על הריצה, "אבל אני לא נכנעת לבריונים – וכשבועטים בהם חזרה זה כואב יותר אם את נועלת עקבים"
ניקי היילי, לשעבר מושלת דרום קרוליינה ושגרירת ארה”ב באו”ם, הודיעה אתמול, כצפוי, על ריצה לנשיאות ב־2024. בכך הפכה לרפובליקנית הראשונה שמצהירה על ריצה מול דונלד טראמפ.
היילי, 51, העלתה אתמול סרטון שבו קראה לחילופי דורות במפלגה. "יש אנשים שמסתכלים על אמריקה ורואים פגיעות", אמרה, "השמאל הסוציאליסטי רואה הזדמנות לשכתב את ההיסטוריה. סין ורוסיה נמצאות בעלייה. כולם חושבים שאפשר להציק לנו, לבעוט בנו. אתם צריכים לדעת שאני לא נכנעת לבריונים, וכשבועטים בהם חזרה זה כואב יותר אם את נועלת עקבים".
החלטתה של היילי להיכנס למירוץ מוקדם מאוד היא סיכון מחושב. היא מקווה להגיע למצביעי פריימריז רפובליקנים לפני מועמדים פוטנציאליים אחרים – בעיקר מושל פלורידה רון דה־סנטיס, סגן הנשיא לשעבר מייק פנס והסנטור טים סקוט. היילי מאמינה שלמרות שהתחייבה לא לרוץ נגד טראמפ, הוא לא יתקוף אותה כפי שהוא תוקף יריבים אחרים. כזכור, היא מונתה בידי הנשיא לשעבר לשגרירה באו”ם וכשעזבה את התפקיד הוא אירגן לה אירוע פרידה חגיגי בחדר הסגלגל. לטענתה, היא שוחחה עם טראמפ לפני ההכרזה והוא “אמר לי ללכת עם הלב”. היילי גם קיבלה עידוד מסקרים שמראים כי במקרה של מרוץ פריימריז רב משתתפים, טראמפ לא יצליח לעבור את גבול 50 האחוזים.
היילי מתכוונת ללכת בדרך שבה הולכים כל המועמדים הרפובליקנים בשנים האחרונות: מלחמות תרבות, מחופש הפלות ועד תוכניות לימודי היסטוריה בבתי הספר. בין היתר תשתמש בביוגרפיה שלה כבת של מהגרים הודים שהפכה לאישה הראשונה ולאדם הלא לבן הראשון בבית הממשל של דרום קרוליינה כ”הוכחה לכך שאין בארה”ב גזענות מערכתית".
היילי ידועה כתומכת של ישראל וכמי שבימיה כשגרירה באו"ם הגנה עליה בתוקף. היא הובילה בין השאר את פרישת ארה"ב מאונסק"ו וממועצת זכויות האדם של האו"ם בשל יחסן המוטה נגד ישראל. את מועצת זכויות האדם אף כינתה "ביב שופכין". נוסף על כך תקפה את סוכנות הפליטים של האו"ם על היחס המיוחד שלה לפלסטינים, והביעה תמיכה נחרצת בהעברת השגרירות האמריקנית לירושלים. ביוני 2017 ביקרה בישראל, בין השאר בכותל המערבי ובמנהרת טרור של חמאס.
הכניסה של היילי למרוץ מדגישה את כישלונו של טראמפ להפחיד יריבים מפני ריצה נגדו. כרגע נראה שמרבית המועמדים הפוטנציאלים האחרים עדיין מעדיפים לחכות לרגע האחרון כדי לא להיאלץ להתבוסס עם הנשיא לשעבר בבוץ. יש גם רפובליקנים הסבורים כי טראמפ לא באמת רוצה לרוץ לנשיאות, והוא עושה זאת רק כדי להתחמק מכתבי אישום פליליים ובסופו של דבר פשוט יתאייד. זה הימור לא קטן, אבל לא לגמרי מופרך.
כך או אחרת, להיילי צפויה דרך מאוד ארוכה אם היא רוצה להיות האישה הראשונה שתוביל את המפלגה הרפובליקנית. בכל הסקרים שפורסמו עד כה היא נעה בין שניים לארבעה אחוזי תמיכה. סקר של רויטרס מאתמול העניק לטראמפ 43 אחוזים ולאדם היחיד שכנראה יכול לנצח אותו – דה־סנטיס – 31 אחוז. היילי קיבלה בסקר הזה ארבעה אחוזים.

