אחרי חקיקת המהפכה: הפוליטיקאים שורפים את הגשרים להידברות
"זה בוקר קשה", אמר נשיא המדינה הרצוג. אבל על אותה במה, שר המשפטים יריב לוין – אחד ממובילי המהפכה המשפטית - מיהר להשיב: "בוקר קשה? זה בוקר של תקווה גדולה, של נחישות להמשיך ברפורמה". בזמן דבריו התחוללה סערה באולם הוועידה, כאשר חלק מהנוכחים מחאו לו כפיים ואחרים בחרו להפגין נגדו, צעקו וקראו בוז בזמן הראיון עם מורן אזולאי. הוא הגיב למפגינים: "לא תרתיעו אותנו. אתם רוצים להשתיק אותנו? זו הדמוקרטיה שלכם?".
בתגובה לדבריו של הרצוג אמר לוין: "הייתי נותן לנשיא את הטלפון כדי להראות לו את ההודעות שאני קיבלתי. האנשים בישראל מודאגים בגלל מה שהם שומעים, בגלל האופן שבו מתווכים להם את הרפורמה. אבל יש בעם ישראל גם המוני אנשים, רוב אזרחי ישראל, שקמו לבוקר אחרי לא הרבה שינה כי הם צפו בדיון בכנסת ולא יכלו לעזוב את הטלוויזיה – כדי לראות שהשינוי הזה שהם כיוונו אליו וייחלו לו עשרות שנים אכן מתרחש. עבורנו זה בוקר של תקווה גדולה, של שמחה, ושל נחישות להמשיך ולהשלים את הרפורמה הזאת".
כשנשאל על ידי אזולאי האם ההפגנות גורמות לו לעצור את הדהירה ולחשב מסלול מחדש, הוא ענה: "לצערי, עצם השאלה שלך מעידה על המצב שאנחנו נמצאים בו. מה זאת אומרת דוהר? תגידי, את שאלת את לפיד למה הוא דוהר להסכם עם לבנון שהוא חתם לא מזמן? הסכם שהוא סירב להביא אותו לכנסת? הסכם שהוא סירב לקיים בו אפילו דיון אחד בכנסת? סירב לקיים בו הצבעה? רמס את האופוזיציה".
הוא המשיך: "קודם כל אני רוצה שאתם תעשו את התפקיד האלמנטרי של תקשורת במדינה דמוקרטית. תנו במה לכולם, תציגו את הדברים כפי שהם לכולם. הנה תראי, הבאתי את הגיליון שלכם, של 'ידיעות אחרונות', מהיום. 'דמוקרטיה תחת מתקפה' (הכותרת). מה זה, פרבדה? הנדסת תודעה? מה זה אופן הצגת הדברים הזה?".
"אדוני, זה מבטא את רוח הציבור", אמרה אזולאי, "זה סיקור של המחאה האותנטית שקיימת בציבור ושל החשש שאולי הולכים למצב של דיקטטורה". "ואיפה זה מבטא את הציבור העצום שנדרס תחת גלגלי המערכת המשפטית לאורך שנים?", ענה לוין.
כשאזולאי טענה שהממשלות בשנים האחרונות, בראשותו של נתניהו, הזניחו את הציבור הזה, לוין התרעם וענה: "איפה הייתה הכותרת כשגירשו אנשים מגוש קטיף וצפון השומרון? בתהליך אינסטנט, בלי שום הקפדה על זכות האדם המינימלית שלהם".
לוין הכחיש שהרפורמה קשורה למצבו המשפטי של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שנאשם בעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים: "התשובה היא כמובן לא. אני נאבק על הנושא הזה כבר 23 שנים, אני לא מייחס לעצמי יכולת ניבואית שידעתי שיבוא יום ויהיה משפט כזה או אחר". בחודש שעבר הודה לוין במליאת הכנסת כי לקח לו שנים לשכנע בצורך ברפורמה: "שלושה כתבי אישום תרמו לזה". אתמול טען: "לא יישמתי כי לצערי לא היה לי רוב. כי היה לנו בממשלה פעם אחת את לפיד וציפי ליבני, פעם אחת את גנץ, פעם את כחלון, ולא היה לנו רוב. עכשיו ברוך השם יש לנו רוב ואנחנו נממש את הרוב שיש לנו".
הוא שלל אפשרות לעצירת החקיקה בתמורה להידברות וטען: "אני, ידי, באמת להידברות. אפשר להגיע להבנות. ודאי שלא נקפיא חקיקה. זה לא נעשה אף פעם". לדבריו, "מעולם בתולדות הכנסת לא הייתה דרישה לעצור הליכים של חקיקה להידברות. ולמה? משום שמה מטרת הליכי החקיקה בכנסת? הם נעשים לתפארת הפרוטוקול? הרי זאת בדיוק הגישה, שבית המשפט הוא מעל הכנסת והכנסת לא קיימת".
בתגובה לסעיפי הרפורמה שעברו בכנסת בקריאה ראשונה, קרא ראש האופוזיציה יאיר לפיד להרחיב את המחאה. “מה שאנחנו צריכים זה שבשבת הקרובה יהיו פה ההפגנות הגדולות ביותר בתולדות המדינה. זה הדבר היחיד שבאמת מפחיד את הממשלה בתוך התהליך הדורסני”, אמר בראיון לנחום ברנע.
“זה בוקר עצוב, קשה, מורכב ומבשר רעה”, אמר לפיד, “החוקים שעברו בקריאה ראשונה הם תחילת הסוף של הדמוקרטיה הישראלית, אז אנחנו נשב פה ונעמיד פנים שהכל בסדר? הכל לא בסדר. זה דורסני. הממשלה מתנהגת כאילו היא כבר דיקטטורה. הם צריכים לעשות רק את החלקים הטכניים בדרך. אם אנחנו, כמדינה, לא נתעשת, זה יהיה גרוע אפילו הרבה יותר”.
בנוגע לאפשרות של הידברות עם מובילי המהפכה המשפטית, אמר לפיד: “כל מה שהם אומרים על הידברות הוא שקר גס ובוטה, לא מעניין אותם הידברות. הם אומרים ‘הידברות, הידברות’ כי הם מבינים שזה פופולרי בקהל שלהם, וממשיכים”.
גם יו”ר המחנה הממלכתי בני גנץ התייחס לסוגיית ההידברות. בראיון ליובל קרני אמר: “הייתי הראשון לקרוא להידברות. לאחר הנאום הראשון של לוין אמרתי, ‘תעצרו, בואו נגיע למסגרת מוסכמת’. אני חושש ממשבר חוקתי. מתפתח פה שלטון של אדם אחד ששולט בממשלה, בכנסת ובמערכת המשפט. זו אינה דמוקרטיה. צריך שכל תהליכי החקיקה ייעצרו. אני מוכן להגיע להסכמות שטובות למדינת ישראל. אני מקווה שיהיה עם מי לדבר”.
ראש עיריית תל־אביב רון חולדאי חרד לגורלה של המדינה. “אני יודע שבהתחלה אף אחד לא ירגיש כלום, אבל אני לא רוצה לציין איפה לא הרגישו שום דבר ב־1933. אחר כך זה מגיע”, אמר בראיון לרתם איזק, “אני אומר את הדברים בכאב רב. זו הפעם הראשונה שאני לא בטוח שננצח”.
הוא ציין מדוע לא ניתן להשוות את התהליכים בישראל לכאלה שמתרחשים בפולין ובהונגריה: “שם אין מי שמאיים להפוך אותן למדינות הלכה ושם אין איום מבחוץ. ועם מה שקרה אתמול בלילה, בניסיון להפיכה המשטרית הזאת, לא נהיה מדינה חופשית. כל מי שיהיה מיעוט, אפשר יהיה להשפיל אותו”.
הקהל בוועידה היה נרעש במיוחד בזמן הראיון של מורן אזולאי עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ’. נשמעו לעברו קריאות “מושחתים”, לצד תשואות ומחיאות כפיים.
“סוגיית יוקר המחיה היא הדבר החשוב ביותר שבו אני מתעסק היום”, אמר סמוטריץ’ בתגובה להעלאת הריבית השבוע בפעם השמינית ברציפות. “סוגיית הריבית זאת סוגיה כואבת מאוד, אבל אני מניח שכולכם יודעים – כמו בכל כלכלה מערבית מתוקנת, בנק ישראל הוא עצמאי והוא חייב להישאר כזה. משיחות עם הנגיד אני יודע שגם לו הצעד הזה קשה. הוא מבין שזה פוגע ומקשה מאוד על הרבה משקי בית. הוא מבין את המחיר. הוא עושה את זה כי זאת הדרך שלו להילחם באינפלציה. ההנחה היא שבתוך שנה־שנה וחצי הריבית תחזור לרדת”.
סמוטריץ’ התייחס לשביתת השלטון המקומי מחר: “שביתה הזויה. אחרי שאנחנו מקבלים הודעה על שביתה, אנחנו מקבלים מסמך של מה הדרישות שלהם, בלי שיח ובלי כלום. עושים סיבוב על אזרחי ישראל, על הורים שצריכים לצאת לעבודה ואין להם פתרונות לילדים בגנים ובמעונות”.
על המהפכה המשפטית אמר כי הוא משוכנע שהיא טובה לכלכלה: “אנחנו רוצים שהכנסת תחוקק, הממשלה תמשול ובית המשפט יפסוק על פי החוק, ולא על פי מושגים שלא הוגדרו בשום מקום, ושרק מייצרים חוסר ודאות למשק. כל מה שקרה ב־30 השנים האחרונות זה שמרכז הכובד של קבלת ההחלטות הועבר מנבחרי ציבור שנושאים באחריות לאוסף של גופים לא נבחרים”.
סמוטריץ’ תקף את ראש האופוזיציה יאיר לפיד: “מי שתוקע את המאמצים להידברות זה רק לפיד שרוצה כאן כאוס, ולא רוצה דיאלוג. אנחנו מוכנים לזה. שיח והידברות כן, פשרות – לא. דה־לגיטימציה לממשלה נבחרת עם רוב גדול, בשום פנים ואופן לא”.
על האזהרות של כלכלנים בעולם מהרפורמה ועל מנכ”לי הבנקים שהתריעו על בריחה של כסף לחו”ל בעקבות המהפכה המשפטית הוא אמר: “הכלכלה הישראלית חזקה ויציבה. אם חלילה תהיה פגיעה זמנית, היא לא תהיה בגלל הרפורמה – היא תהיה בגלל קמפיין חסר אחריות שרוצה לפגוע בכלכלה ואז להגיד ‘אמרנו לכם’”.
לפני שעלה לבמה, התחבק יו”ר ההסתדרות ארנון בר־דוד עם סמוטריץ’ והחליף איתו מילים חמות. בהמשך, בראיון למורן אזולאי, הוא קרא לצדדים להגיע להבנות: “צריך לעשות רפורמה, אבל בנוכחית לא מופיעים הדברים החשובים. אני אשבית את העובדים רק על תנאי עובדים ושכר, כי לכך קיבלתי את המנדט”.
לקראת דיון התקציב בממשלה, ביום חמישי הקרוב, אמר השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בראיון ליובל קרני כי הוא מוטרד מהאמירות שנשמעות ממשרד האוצר, שלפיהן משרדו לא יקבל את כל מה שהובטח לו בהסכמים הקואליציוניים. “כרגע יש בעיה”, אמר והעביר מסר מאיים לראש הממשלה, שלפיו בלי 14 מיליארד השקלים שהובטחו לא יישאר בתפקיד כי לא יוכל לעמוד בהבטחות הבחירות שלו לביטחון ומשילות.
“בלילות האחרונים אני לא ישן”, אמר, “לילה אחרי לילה אני מנהל מו”מ עם ראש הממשלה ועם שר האוצר. ואני רוצה להגיד כאן על השולחן, אני חושב שבלי שיהיה משמר לאומי, בלי שנוסיף אלפי שוטרים – לא יהיה ביטחון. בעיניי זה הדבר הכי מהותי. הרפורמה המשפטית היא נפלאה וחשובה, אבל הביטחון האישי חשוב לא פחות. זה המאבק שלי ותמחאו כפיים כולכם, כי זה בשביל כולם. אני אעשה הכל כדי שבעוד יומיים אני אבשר לעם ישראל שיש משמר לאומי ושיש תוספות לשוטרים. למשטרה שלנו יש שוטרים מצוינים אבל צריך לדעת, חסרים הרבה שוטרים”.