ימין מלא־מלא משברים

רק 60 יום חלפו מאז הושבעה הממשלה ובזמן הקצר הזה משבר רודף משבר ומאיים על שרידות הקואליציה • אחרי שסגן השר אבי מעוז התפטר, גם השר פרוש מיהדות התורה הודיע לנתניהו שהוא פורש מתפקידו כאחראי על ההילולה במירון • אלא שהצרה האמיתית של ראש הממשלה היא הסכסוך עם בן גביר שממודר מישיבות ועדכונים ביטחוניים • בסביבתו תוקפים: נתניהו וגלנט מסרסים את המאבק בטרור • רה"מ הבהיר אמש: "הקמנו ממשלת ימין, והיא תמלא את ימיה"

ממשלת נתניהו השישית מציינת היום חודשיים לכהונתה אבל נראה כי ממשלת ימין מלא־מלא שהבטיחה שינוי, משילות ומאבק בטרור – עסוקה בעיקר בבעיות של עצמה. לכאורה, בפעם הראשונה יש לנתניהו את "ממשלת החלומות". בפועל, נתניהו מתעורר לעיתים עם ממשלת הסיוטים: חיכוכים, חרמות, חילופי האשמות ומדיניות הזיגזג שנגזרת בהתאם לאילוצים הפוליטיים. חודשיים להשבעתה של ממשלת ימין מלא־מלא. בינתיים, מלא־מלא משברים.

 

אירוע רודף אירוע. סגן שר מתפטר, החרדים מאיימים להצביע נגד התקציב, נתניהו נאלץ להתקפל ולתמוך בחוק עונש מוות למחבלים והקבינט הביטחוני לא מתכנס רק כי ראש הממשלה חושש משותפיו הקיצוניים איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ'. במקבלים החרדים מזנבים מאחור בטענה כי נתניהו מפר הסכמים ולא מעביר תקציבים למוסדות החינוך שלהם. וזו רק ההתחלה.

 

 

 

שר האוצר סמוטריץ' | צילום: רפי קוץ
שר האוצר סמוטריץ' | צילום: רפי קוץ

 

 

ביהדות התורה מאוכזבים

 

 

אחרי התפטרותו שלשום של סגן השר אבי מעוז ויו"ר מפלגת נעם, הפרישה שאיש לא הצטער עליה בקואליציה, הודיע אמש השר לענייני ירושלים ומסורת ישראל מאיר פרוש (יהדות התורה) כי הוא מוותר על תחום האחריות העיקרי שלו: הסמכויות על הילולת הר מירון. מדובר אמנם בסכסוך חרדי פנימי בין ש"ס ליהדות התורה, אולם התחושה ביהדות התורה שנתניהו פשוט לא סופר אותם. הגזרה בין הליכוד לחרדים ממילא לא שקטה וכל חוק של החרדים מקפיץ את הליכוד.

 

ח"כ משה גפני הודיע על "התייעצות מיוחדת" בעקבות הפרה של ההסכמים הקואליציוניים הקשורים לתקציבים ועבודות הרכבת בשבת. בשער העיתון החרדי "יתד נאמן", שמזוהה עם המפלגה, נכתב כי "רכבת ישראל ביצעה עבודות חשמל תוך חילול שבת מחפיר". עוד נכתב, כי "על כמה נושאים שנחתמו והובטחו בהסכמים הקואליציוניים עדיין לא ניתן מענה בהתאם, כמו בתקצוב מלא של מוסדות הפטור". וזה לא הכל. יו"ר ועדת הכספים החליט בניגוד להסכם הקואליציוני לעלות להצבעה חוק שיפגע בעצמאות בנק ישראל כך שיאסור על הנגיד להעלות ריבית על דירה ראשונה. נתניהו הזדעק ונאלץ להסביר לגפני כי לא ניתן לתמוך בחוק שפוגע בעצמאות בנק ישראל.

 

 

 

בן גביר ונתניהו: ראש בראש

 

 

היחסים הנפיצים עם החרדים אמנם מטרידים את נתניהו, אולם כאב הראש האמיתי שלו הוא השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. היום תעלה להצבעה טרומית הצעת חוק עונש מוות למחבלים. במשך 12 שנות כהונתו של נתניהו הוא סירב לקדם את החוק השנוי במחלוקת, זאת למרות שהדברים סוכמו עם ישראל ביתנו של ליברמן בהסכם קואליציוני בעבר. נתניהו התנגד לחוק ברמה העקרונית וגם אימץ את עמדת מערכת הביטחון. בליכוד רצו לדחות את החוק הנפיץ שעלה בתחילת השבוע בממשלה לפחות עד לאחר צום רמדאן, אולם נתניהו נאלץ בעל כורחו להעביר את החוק לאחר איום של בן גביר שבלי חוק לא יהיה תקציב. זה לא רק נתניהו; גם החרדים עצמם מתנגדים לחוק מסיבות הלכתיות ולא ברור בכלל אם להצעת החוק הזו יש רוב.

 

השותפות בין הליכוד לעוצמה יהודית של איתמר בן גביר היא הדוגמה הקלאסית לקלקולים של הממשלה הזאת ובכירים בליכוד טוענים כי זה יכול להיות זרע הפורענות שיביא לקץ הממשלה. כל אחד מושך לכיוון מנוגד. בן גביר זועם שנתניהו לא מכנס את הקבינט בעקבות המצב הביטחוני הקשה. אפילו ח"כ דני דנון הצטרף למחאה הזאת וצייץ: "אחרי הפיגוע הקשה בחווארה לא כונס הקבינט המדיני ביטחוני. גם אחרי הפיגוע אמש לא כונס הקבינט".

 

הזעם של בן גביר מגיע לאחר שבתחילת דצמבר נחשף ב"ידיעות אחרונות" כי נתניהו מתכוון להקים קבינט מצומצם של שלושה חברים (נתניהו, גלנט ודרעי) כדי לעקוף את בן גביר וסמוטריץ'. בן גביר גם לא הוזמן לדיון ביטחוני לאחר הפיגוע הקשה בחווארה. אחד מבכירי הליכוד הסביר: "מה לבן גביר ולאחריות הביטחונית באיו"ש".

 

יו"ר עוצמה יהודית הבין את הרמז. שלשום החרים דיון בכנסת בהשתתפות נתניהו במחאה על המדיניות הביטחונית של הממשלה. "מדיניות ההכלה של ראש הממשלה ושר הביטחון חייבת להשתנות, ולא ניתן יהיה לנהל מדיניות עצמאית בלי לשתף את השותפות הבכירות שבממשלה", אמרו גורמים בעוצמה יהודית. מקורביו של בן גביר טוענים כי נתניהו וגלנט מסרסים את המאבק בטרור. בליכוד מצידם מודים כי התנהגותו של בן גביר ילדותית ולא אחראית וכי משהו לא עובד בחיבור הזה.

 

 

 

קואליציה במשבר

 

הסכסוך המתוקשר והפומבי בין נתניהו לבן גביר הוא סימפטום להתנהלות הקואליציה. כמעט ולא עובר יום בלי חיכוכים ומשברים. קצב האירועים כל כך מהיר עד שקשה לזכור את המשבר המדיני שהתחולל רק בתחילת השבוע. ביום ראשון התכנסה בעקבה ועידה ביטחונית־מדינית בהשתתפות ישראל והפלסטינים ביוזמה אמריקאית. בסיום הוועידה נמסרה הודעה אמריקאית על הקפאה חלקית של הבנייה בהתנחלויות. למרות שהוועידה אושרה על ידי נתניהו והשתתף בה ראש המל"ל צחי הנגבי, שותפיו של נתניהו מימין סמוטריץ' ובן גביר התייחסו לאירוע בזלזול. "ועידה מיותרת. לא תהיה הקפאה של הבנייה והפיתוח בהתיישבות אפילו לא ליום אחד", טען סמוטריץ' והוסיף: "צה"ל ימשיך לפעול לסיכול טרור בכל שטחי איו"ש ללא שום מגבלה". ואילו בן גביר ליגלג: "מה שהיה בירדן – נשאר בירדן".

 

מי שמנסה לנצל את המצב הוא יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד, שרואה במשבר הזדמנות. לדברי לפיד האירועים הביטחוניים גרמו לאנרכיה בממשלה. "האנרכיה הזו נוצרת כי בממשלה הזו לכל אחד יש מדיניות משלו".

 

האם זו תחילתה של התפוררות שתביא להתפרקות הממשלה? כנראה שלא. נתניהו אף הבהיר אמש: "הקמנו ממשלת ימין חזקה והיא תמלא את ימיה". חודשיים זהו פרק זמן קצר מדי אפילו במונחים של הפוליטיקה הישראלית. אבל נתניהו בהחלט מוטרד מהמצב שאליו נקלעה ממשלתו. אפילו מקורבו הנאמן נתן אשל, שתמך בכל ליבו בהקמת ממשלת ימין, מבין שצריך לשנות כיוון. אתמול צייץ באחת מקבוצות הווטסאפ הפנימיות: "אני לא מציע, רק שואל את לפיד וגנץ. וחבל שהתקשורת לא שואלת אותם. האם פשרה מוסכמת תכניס אתכם לממשלת נתניהו?". בליכוד מיהרו להתנער. אבל אשל הוא איש קרוב ולכן ראוי שלא להתעלם מהכיוון שאותו בודקים מקורביו של נתניהו. אחרי הכל: נתניהו תמיד העדיף "סמן שמאלי" בכל ממשלה שהקים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים