הטלטלה בבנקאות העולמית נמשכת: מניית קרדיט סוויס צנחה ב־24%
המוקד במשבר הפיננסי העולמי עובר מארה"ב לשווייץ: הבנק השני בגודלו במדינה נמצא זמן רב בקשיים על רקע שורה של סקנדלים ניהוליים • הבנק הסעודי הלאומי, בעל המניות הגדול ביותר בקרדיט סוויס, הודיע אתמול כי לא יתמוך עוד פיננסית בבנק והמניה נפלה
אחרי ששלשום נראה היה כי משבר קריסת בנק סיליקון ואלי קצת נרגע והשווקים הראו סימני התאוששות, אתמול חלה דרמה גדולה חדשה בעולם הבנקאות העולמית, והפעם סביב אחד הבנקים החשובים בעולם, קרדיט סוויס השוויצרי.
ירידת ערך
הבנק נמצא כבר זמן רב בקשיים, הן פיננסיים והן ניהוליים אחרי שורה של סקנדלים. אתמול קרסה המניה של הבנק ב־24% והמניה הגיעה למעשה לשפל הגדול שלה בכל הזמנים, עם ירידת ערך של כמעט 70% בשווי השוק של הבנק בשנה האחרונה. קרדיט סוויס הוא הבנק השני בגודלו בשווייץ ואחד מהגדולים בעולם.
הרקע לירידה הדרמטית אתמול, שגרמה לירידות חדות ביותר בבורסות באירופה ולצניחה של המניות בכמה בנקים גדולים אחרים, היא הודעת נציג הבנק הסעודי הלאומי, SNB, שהבהיר כי לא יסייע פיננסית מעבר למה שעשה עד עכשיו לקרדיט סוויס. בתשובה לשאלה של כתב סוכנות הידיעות בלומברג אם ייתכן שהבנק הסעודי הלאומי יזרים השקעות נוספות כדי לתמוך בקרדיט סוויס, ענה יו"ר סעודי נשיונל בנק עמאר אל חודיירי, "בשום פנים ואופן לא, בעיקר בשל בעיה רגולטורית וחוקית".
הבנק הסעודי הלאומי הוא בעל המניות הגדול ביותר של קרדיט סוויס אחרי שבשנה האחרונה העלה את אחוז השליטה במניות הבנק לכ־10%, עם השקעה של מיליארד וחצי דולר. הקריסה אתמול מגיעה אחרי ירידות שנרשמו גם שלשום אחרי שהבנק דיווח על "חולשות מהותיות" בדיווחים שלו לשנים 2022-2021, בהן "הבקרה הפנימית של הקבוצה על דיווחים כספיים לא הייתה אפקטיבית", וצוין שההנהלה הגיעה למסקנה כי בקרות הגילוי והנהלים "לא היו יעילים".
הדיווח התפרסם בתום שבוע מתוח שבו השווקים חיכו לפרסום הדוח הכספי השנתי של הבנק. הדוח הראה כי נרשמה האצה חדה במשיכות של לקוחות מהבנק ברבעון הרביעי, עם משיכות של יותר מ־120 מיליארד דולר.
ירידות של יותר מ־3% נרשמות בבורסות פריז ומדריד, וכמעט 3% בפרנקפורט ולונדון. מדד מניות הבנקים סטוקס 600 נפל ב־5.9%. גם מניות הבנקים המובילים BNP פאריבה, קומרצבנק וסוסייטה ז'נרל ירדו ב־10%.
קרדיט סוויס נמצא בתהליך של ארגון מחדש לנוכח קשיים בעסקיו, הודיע השבוע על אי־סדרים חשבונאיים שנתגלו בדיווחיו ל־2022-2021. ב־2022 רשם הפסד של 7.3 מיליארד פרנק, לאחר הפסד של 1.7 מיליארד פרנק ב־2021. בשנתיים לפני כן היה רווחי.
הבנק מצמצם הוצאות בין היתר באמצעות קיצוץ 9,000 משרות. פייננשל טיימס מדווח כי קרדיט סוויס פנה לבנק השוויצרי הלאומי כדי שזה יפגין בו תמיכה פומבית. כמו כן נעשתה פנייה דומה גם לרשות הרגולטורית של שוויץ.
ביום שלישי, עם פרסום הדוחות השנתיים, הודיע הבנק כי מצא בעיות בהליכי הדיווח שלו בשנים 2021 ו-2022 וכי הוא מגבש כעת תוכנית תיקון. "PwC, חברת רואי החשבון העצמאית שבדקה את הדוחות הפיננסיים עבור 2022 אשר נכללים בדוח השנתי, פירסמה חוות דעת שלילית לגבי יעילות הבקרה הפנימית של החברה על הדיווחים הפיננסיים נכון ל־31 בדצמבר 2022", נאמר בהודעת קרדיט סוויס.
על רקע טענות שנשמעו בתקופה האחרונה לגבי חשש מקריסת הבנק, מנכ"ל הבנק אולריך קורנר אמר ביום שלישי כי מצבו הפיננסי של הבנק איתן, עם יחס נזילות־התחייבויות של 150%. "אף אחד אינו מרוצה מנפילת המניה, אבל אנחנו מנהלים את מה שביכולתנו, כלומר מוציאים לפועל את תוכנית ההבראה", אמר קורנר לבלומברג.
התנהלות כושלת
בכיר בעולם הבנקאות השוויצרי אמר ל"ידיעות אחרונות" כי "למרות המצב הקשה של הבנק, מדובר בבנק שהוא בגדר too big to fail כלומר שהמדינה, שווייץ, לא תאפשר לו לעולם לקרוס ותתערב אם המצב יחמיר".
לדבריו, הצרות הגדולות של קרדיט סוויס נובעות מהתנהלות והאסטרטגיה הכושלת בשוק האמריקאי, בעיקר בקרנות הגידור, שם הפסידו המון כסף. "הם רצו להיות שחקן מוביל בשוק האמריקאי ולהתחרות בענקיות כמו ג'יי־פי מורגן וגולדמן זקס בבנקאות ההשקעות, אבל היה ברור למומחים רבים שהם לא יכולים להתחרות בהן במגרש הביתי שלהן. בזמן שבנק יו־בי־אס הבין מזמן שאין טעם להתחרות בבנקאות ההשקעות בארה"ב והעדיף להתמקצע במה שמאפיין את העוצמה של הבנקאות השוויצרית, וזו הבנקאות הפרטית, בקרדיט סוויס הלכו על אסטרטגיה אחרת, והיא כשלה".

