ביטוח הרכב מזנק, גורמים באוצר: אין לנו שליטה

יוקר המחיה: פרמיות ביטוחי הרכב זינקו בחודשים האחרונים במאות שקלים • הסיבות: ריבוי הפקקים, העצבנות בכבישים וזינוק בתאונות קטנות שגרמו לחברות הפסדים • גורמים באוצר: יש משבר בתחום בעקבות העלייה בגניבות, מחירי החלפים והתאונות, שהביא לצמצום ההנחות

מי שחידש את ביטוח הרכב לאחרונה נדהם לגלות שהפרמיות זינקו בעשרות אחוזים. זה לא משנה אם אתם נהגים ותיקים או צעירים, אם העבר הביטוחי שלכם נקי או אם אתם כמעט ולא מזיזים את הרכב - בחודשים האחרונים העלו חברות הביטוח את התעריפים בכ־30% בממוצע והמשמעות היא תוספת של מאות ואפילו אלפי שקלים לכל מבוטח. את הסיבה תולות חברות הביטוח בהפסדים שנגרמו להן ביציאה מהקורונה וחזרת הפקקים וכתוצאה מכך העלייה בתאונות.

 

ואכן, רוב חברות הביטוח עברו בשנת 2022 להפסד בגלל ריבוי התביעות: גניבות הרכב עלו פי שלושה ומספר התביעות על כל 100 מבוטחים עלה מ־8% ל־14%. מתוך 1,000 רכבים נגנבו בעבר 2 רכבים. היום המספר עלה ל־6 רכבים.

 

אבל את ציבור הנהגים שכורע תחת יוקר המחיה לא כל כך מעניין הצרות של חברות הביטוח. משתמש בשם goldi כותב: יונדאי טוסון, שנה שעברה ביטוח חובה ומקיף עלה 4,250 שקל. עכשיו 5,650 שקל. זו עלייה של 33%". משתמש נוסף בשם גל אוזן כותב: "גם אצלי עלה מ-4,600 שקל ל-5,500 שקל" ואולו רק 2 דוגמאות מתוך עשרות.

 

בשיחה עם "ממון" אומרת אתי אלישקוב, מנכ"לית חברת הביטוח "ליברה", כי עברה ב־2022 להפסד של 3.6 מיליון שקל, לעומת רווח בסך 5.5 מיליון שקל (לפני מס) בשנת 2021. לדבריה, רובן של התאונות שמספרן זינק אינן תאונות קשות. אלישקוב: "ריבוי הפקקים והעצבנות בדרכים, גורמת לתאונות של 'במפר לבמפר' בעלות תביעה ממוצעת של עד 10,000 שקל. בגלל העומס בכבישים אני רואה עלייה בתאונות גם אצל נהגים שבעבר היו בעלי עבר ביטוחי נקי והיום כבר לא".

 

אתי אלישקוב | צילום: אבי מועלם
אתי אלישקוב | צילום: אבי מועלם

 

 

"לא מכסה הוצאות"

 

אלישקוב מוסיפה: "ראינו שגם נהגים שעושים קילומטראז' מתחת לממוצע, רק 18 עד 20 אלף ק"מ בשנה, עלו במספר הקילומטרים, בגלל הפקקים. החשיבה המקובלת שרק המבוגרים נוסעים מעט היא מוטעית. כיום גם הצעירים, בגלל מחסור בחניה, ממעטים להזיז את הרכב, זו תופעה שהתעצמה גם עם המעבר לעבודה בבית ולכן הכנסנו גם תמחור לפי נסיעה".

 

אלישקוב למעלה מ־20 שנה בענף הביטוח ולא זוכרת תקופה כזו. "אני מ־2001 בענף הביטוח. בתקופות מיתון יש יותר הונאות, תאונות, עצבנות, אבל הפעם זה הכי חמור שחוויתי. הגענו למצב שעל 100 שקל שגביתי מהמבוטח, השבתי 110 שקל בתביעות והתוצאה היא שלא כיסיתי את ההוצאות שלנו בתחום. גם ייקור חלקי החילוף תרם להפסד. פנינו לקבל סיוע באכיפה על גניבות. עד הקורונה הייתה יחידת אתגר משטרתית לגניבות הרכב, אבל פעילותה הופסקה בתקופת הקורונה".

 

לפי הנתונים כמעט כל החברות עברו להפסד או הגדילו מאוד את ההפסדים ב־2022 מסקטור ביטוחי הרכב והרכוש.

 

חברת מגדל, שב-2021 הפסידה 61 מיליון שקל, עברה להפסד של 137 מיליון ב-2022. מנורה מבטחים, שהרוויחה 35 מיליון שקל ב-2021, עברה להפסד של 140 מיליון שקל וחברת הפניקס, שצברה הפסד של 30 מיליון שקל בשנת 2021, עברה להפסד של 240 מיליון שקל בשנת 2022.

 

|
|

 

הכי נגנב - טויוטה

 

אחת הבעיות היא הגניבות. אלישקוב מציינת כי, "הרכב הכי נגנב הוא טויוטה ואחריו מאזדה. הגניבות זה היצע וביקוש, שנוצר על רקע המחסור שהיה בחלקי חילוף. ברבעון האחרון של 2022 היה שיא בגניבות רכב שאנחנו מקווים שיפחת עם השיפור במחסור בחלקי חילוף. זה הביא להתייקרות למחדשים של עד 30% ולהערכתי זה ימשיך להתייקר. אני צופה שייקח עוד שנתיים עד שהמצב ישתפר".

 

עלייה של 60%

 

באחת מחברות הביטוח הגדולות במשק אישרו אתמול לממון כי ביטוח הרכב התייקר בעשרות אחוזים ומי שחווה את ההתייקרות הגדולה ביותר הם בעלי הרכבים הזולים שמחיר הפרמייה שלהם זינק בעד 60%. מ-1,300 שקל בממוצע ליותר מ-2,000 שקלים, למשל ברכבי קיה פיקנטו. הסיבה לטענתם היא עליה בגניבות ובתביעות. "ברגע שנגמרה הקורונה, אנשים חזרו לנהוג והפקקים התגברו. זה גרם לכך שמספר התביעות זינק ומחיר הפרמייה לא כיסה את ההוצאות. לכך נוספו נזקי הגניבות שזינקו משמעותית בעקבות התייקרות מחיר החלפים בגלל מלחמת רוסיה אוקראינה, שיצרה חוסר בחלפים, בעיקר בדגמים פופלרים".

 

שי שדה יו"ר הועדה לביטוח כללי בלשכת סוכני הביטוח, טוען שסיבה נוספת לזינוק במחירים היא בעית התחרות בתחום. "יש 14 חברות ביטוח אבל רק חמש שולטות בשוק. בהשוואה למדינות ה-OECD אנחנו מפגרים: ישראל היחידה שלא פועל בה מבטח זר. במלטה לדוגמא פועלות 9 חברות ביטוח ארופאיות ובגרמניה 300 חברות ביטוח".

 

|
|

 

לדבריו מי שאישר את העלייה הוא המפקח על הביטוח במשרד האוצר וזאת כי החברות הפסידו סכומי עתק. גם שדה הבהיר כי העליה במחיר ביטוחי רכב עוברת את ה-25% ויש דגמים שההפרשים בהם אף גבוהים יותר כמו "קיה".

 

גורמים באוצר אמרו אתמול ל"ממון" כי בצורה מצרפית שוק ביטוחי הרכב הפסיד מיליארד וחצי שקל. לדבריהם יש משבר משמעותי בתחומים שמשפיעים על המצב בשוק הרכב, בין השאר במחירי החלפים או העלייה בגניבות ואלו השפעות חיצוניות שאין למפקח על הביטוח שליטה עליהן. לדברי אותם גורמים לא אושרה לחברות הביטוח עלייה בתעריפים מעבר לתעריפים המאושרים ומה שקרה בפועל הוא שחברות הביטוח צמצמו מבצעים והנחות שניתנו בעבר בגלל ההפסדים. מלשכת המפקח על הביטוח במשרד האוצר לא נמסרה תגובה.

 

אז לפני שאתם מחדשים ביטוח רכב כדאי לעשות סקר שוק מקיף. לקבל הצעות מחיר מכמה שיותר חברות ולא להסתמך רק על סוכן ביטוח אחד שעובד בדר"כ עם 2-3 חברות בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים