"לוין מלהיט את הרוחות כדי לפלס את דרכו לראשות הליכוד"

מתיחות שיא בקואליציה: אחרי הפגנת הענק של הימין בשבוע שעבר ונאומו הבוטה של יריב לוין נגד מערכת המשפט, נתניהו טוען כי חוקי הרפורמה לא יעלו לסדר היום בזמן הקרוב • "צריך להגיע להסכמה רחבה ככל שניתן", הבהיר ראש הממשלה בשיחות סגורות • בליכוד זועמים על שר המשפטים וטוענים שהוא גורם נזק בכך שסולל לעצמו את דרכו הפוליטית: "הרפורמה היא רק תירוץ, ונתניהו נגרר אחריו" • שופטי העליון בדימוס על נאום לוין: "דברים מעוותים ושקריים"

היום ייפתח רשמית כנס הקיץ של הכנסת וככל הנראה המהפכה המשפטית והחקיקה לא יהיו חלק ממנו, לפחות לא בשלב הראשון.

 

למרות הפגנת הענק בעד הרפורמה המשפטית ביום חמישי האחרון, ומצב רוחו המורם של ראש הממשלה בעקבות התמיכה הציבורית – בשיחות סגורות מעביר נתניהו מסרים מרגיעים וטוען כי לא יתעסק בענייני הרפורמה בתחילתו של המושב הקרוב. נתניהו שוחח עם שרים וח"כים ואמר להם כי הוא עדיין תומך במשא ומתן בין שני המחנות.

 

"צריך להגיע להסכמה רחבה ככל שניתן", אמר נתניהו בשיחות סגורות. "אנחנו צריכים למקד מאמץ במיצוי ההסכמה". כאשר נשאל נתניהו על המשך החקיקה בכנסת והאם קיים דד־ליין לסיום השיחות, השיב: "בחודש הקרוב עניין הרפורמה לא יעלה על סדר היום. גם אחרי – לא יהיו תאריכים. אנחנו צריכים לעשות מאמץ להגיע להסכמות".

 

דבריו של נתניהו מגיעים על רקע המתיחות בינו לבין שר המשפטים יריב לוין, שמוביל קו קיצוני נגד מערכת המשפט ונגד פשרה. בכירים בליכוד טוענים כי לוין גורם נזק משמעותי לחלק הממלכתי־ליברלי במפלגה עם אמירות קשות וחריפות נגד מערכת המשפט, כפי שנאמרו בהפגנת הענק בירושלים בשבוע שעבר.

 

צילום: עמית שאבי
צילום: עמית שאבי

 

 

יותר ויותר קולות בליכוד טוענים כי לוין מכין את התשתית להחלפת נתניהו בעידן שאחרי, וכי הוא "מתאבד" על הרפורמה מאחר והיא מלכדת סביבו את הבייס של הליכוד. "כאשר ביבי מדבר איתנו על הסכמה רחבה – ליריב יש אג'נדה והיא לא הרפורמה המשפטית אלא התוכנית שלו לכבוש את ראשות הליכוד ולרשת את נתניהו", אמר בכיר בליכוד. "הרפורמה היא רק תירוץ ואמצעי. לכן הוא ניהל את המו"מ הקואליציוני ולא נתניהו, הוא זה שמינה את מקורביו לתפקידי שרים בממשלה ולא נתניהו והוא זה שמוביל את הקו בליכוד של הרפורמה המשפטית ולא נתניהו. גם הטוענים לכתר כמו גלנט, ברקת, כץ, ואלי כהן – מבינים שבסוף זאת לא הרפורמה המשפטית אלא דרכו של לוין לראשות הליכוד".

 

גורם אחר בליכוד הוסיף בזעם: "נתניהו נגרר אחרי יריב לוין ולא מוביל אותו. מאז שנתניהו הודיע על הקפאת הרפורמה – יריב לוין נעלם. עכשיו הוא חובר יחד עם דודי אמסלם לבן גביר וסמוטריץ' במטרה להלהיט את הרוחות בניגוד לאינטרס של נתניהו להרגיע את הרוחות. נתניהו רוצה להרגיע – יריב לוין פועל להלהיט".

 

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן, מתח ביקורת חריפה על שר המשפטים לוין וטען כי הוא מתנהל כמי שעומד בראשות הליכוד. בריאיון ל"פגוש את העיתונות" אמר ביטן כי לוין פוגע בליכוד ואם הוא לא יחזור לעמדות הליכוד – צריך להוציא אותו משורות המפלגה: "איך יכול להיות שיריב לוין מתנהל כמפלגה עצמאית שנתניהו צריך לנהל איתו משא ומתן? בסוף נתניהו צריך לקבוע ולא לוין. אז אם לוין לא מתיישר – צריך להראות לו את הדלת (החוצה)".

 

הגינויים נגד דבריו של לוין היו מקיר לקיר. בכירים באופוזיציה מתחו במהלך סוף השבוע ביקורת חריפה בעקבות נאום ההסתה של שר המשפטים נגד מערכת המשפט – וטענו כי הוא מחבל בניסיונות ההידברות בין שני המחנות.

 

לטענתם, לוין פועל לסכל פשרה עם האופוזיציה ובין היתר עושה זאת גם בניגוד לאינטרס של נתניהו שהיה מעדיף להגיע לפשרה במקום להיגרר להמשך העימות הפוליטי והקרע בעם. בשיחות סגורות מעריך גנץ כי למרות ניסיונות ההידברות לוין מעדיף להצטרף לחלק הקיצוני של הממשלה ולהעביר את הרפורמה הקיצונית שלו.

 

"דווקא בסוף השבוע הקדוש הזה, בחרו חברי קואליציה ובראשם שר המשפטים להסית ולשקר, להפריד ולפלג", אמר גנץ. "האמירות השקריות ומשולחות הרסן של לוין נגד בג"ץ מעוררות מחשבות קשות על היכולת להגיע להסכמות בשיחות בבית הנשיא. אני קורא לנתניהו לגנות את הדברים האלו באופן חד וברור".

 

בכירים בצוותי המו"מ של המחנה הממלכתי ויש עתיד טוענים כי אם יריב לוין מדבר בשמו של נתניהו הרי אין שום סיכוי להגיע לפשרה ועדיף לסיים את השיחות בין הצדדים. יחד עם זאת, קולות אחרים באופוזיציה מעריכים כי דברי לוין הם חלק ממאבק פנימי בתוך הליכוד מתוך חשש שנתניהו ימשיך בהקפאת הרפורמה ולכן פועלים לסנדל אותו מימין.

 

גם בקרב שופטי בית המשפט העליון בדימוס נרשמו תדהמה וכעס נוכח דברי הביקורת הקשים וחסרי התקדים שהוטחו בהפגנת הימין. האכזבה הראשית הייתה מדברי שר המשפטים, מי שאמור להגן על המערכת.

 

באשר לדבריו של לוין כי "צריך משפט שמגן על חייהם של חיילי צה"ל ולא על חיי שכניהם של המחבלים", אמרו גורמים משפטיים כי מדובר בדברים מעוותים ושיקריים: "בית המשפט העליון נחשב השכפ"ץ של ישראל ופסיקותיו בנושאי ביטחון הרחיקו 20 שנה את ישראל מטריבונלים בינלאומיים ומצווי מעצר שהוצאו בעולם נגד פוליטיקאים וקצינים בכירים".

 

לדברי בכירים במערכת המשפט, למרות המחלוקת הקשה שבין השר לבין נשיאת בית המשפט העליון, השניים מסתדרים היטב בכל הקשור לניהול השוטף של המערכת כולל פגישות שבועיות בארבע עינים "המתנהלות באוירה מכבדת, כפי שהיה גם בשבוע שעבר".

 

יש לציין כי למרות העלבון מהדברים, השופטים הבהירו שהפגנה היא הליך לגיטימי במשטר דמוקרטי וכי בג"ץ בכל פסיקותיו העלה את חופש הביטוי וההפגנה כערך עליון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים