איך עסק נולד
עסק הדולות וליווי ההיריון של מירי לב קיים ארבע שנים, וכבר מגלגל מיליונים, עם עשרות אלפי עוקבים באינסטגרם, שורה ארוכה של סלבס כמו חן אמסלם, אגם רודברג ומשי קלינשטיין שנעזרו בשירותיה, ושיתופי פעולה עם חברות מסחריות • היא עצמה אם לשישה, שרק לפני שנה ילדה ועדיין מוקפצת ללידות באמצע הלילה • בראיון ל"ממון" היא מספרת על הילדות במשפחה מבוססת מצהלה שירדה מנכסיה, על הרגעים השמחים וגם על הרגעים העצובים שבמקצוע, ולמה המוצרים שהיא מוכרת יקרים כל כך
זה קורה באמצע הראיון: מירי לב מקבלת טלפון, מקשיבה וקולה נחנק מדמעות. דממה קצרה של התעשתות, ומול עיניי התמהות היא מסבירה: "אין דופק. אתמול בלילה היא צילצלה אליי, הכרחתי אותה ללכת הבוקר לרופא שלי. עכשיו אנחנו יודעות שהיא תלך ללידה של תינוק מת. הסיוט הגדול".
לב היא הדולה הממותגת של המדינה, שהקימה אימפריה עסקית המגלגלת מיליונים מליווי היריון ולידה, וליוותה מאות לידות, כולל של סלבריטאיות שמעבירות את שמה מפה לאוזן. היא הייתה באחת הלידות המדוברות של השנה האחרונה, כשבתה של משי קלינשטיין יצאה לאוויר העולם לקול שירתן של האם והסבתא ריטה. היא עצמה אם לשישה, ועדיין מתייחסת לכל לידה כאל נס שבסופו השמחה של הידיים המלאות, ולפעמים השבר של הידיים הריקות. "יש רגע אחד בחדר הלידה, של הפלא המתרחש מול עינייך. שנייה לפני בכי התינוק אני מסתכלת על היולדת שעל המיטה ואומרת: אין סיכוי, אין מצב שכאן ייצא ילד. ואז נשמע הבכי, תינוק יוצא לעולם. זה הרגע שנותן לי את העוצמות והחשק לעוד", היא אומרת.
האימפריה שהקימה לב כוללת לא רק תמיכה בלידה אלא גם ליווי היריון, וגם תכשירי עזר, ויטמינים, עזרים, ספר שעומד לצאת על חוויות וטיפים מקצועיים, ושיתופי פעולה מסחריים עם חברות, שמחזרות אחריה במרץ. כל מי שקשור להיריון, לידה, תינוקות – הידפק ומידפק על דלתה. במשך ארבע שנות קיומו, גדל העסק שלה בקצב של 25% לשנה, גם בקורונה. את מחזור המכירות היא שומרת צמוד לחזה, בהיותה חברה פרטית, אבל הוא מוערך כאמור במיליוני שקלים. יש לה 45,000 עוקבים באינסטגרם, סדרות של מוצרים תחת המותג "מאמא הלפ" שיצרה, ובנוסף לעבודה כדולה היא מעסיקה עוד חמש דולות שפועלות במרכז הארץ. במקצועה היא אחות מוסמכת.
במהלך הראיון, שנמשך כשעתיים, מגיעים אליה עשרות ואולי מאות ווטסאפים, וכבר בראשיתו היא מתרה שהיא ממתינה לשתי לידות, ויש סיכוי שהראיון ייפסק מיידית. "כשאומרים לי שהאישה עולה לחדר לידה, אני במונית, מצלצלת לאמא שלי, היא מדליקה נר. חייבים. כל מה שיש לי בעולם הוא בזכותה. ואני בלידה עד שהאישה מרגישה טוב".
ליווית הרבה לידות, מהי הלידה שהכי זכורה לך?
"לפני שלוש שנים. ילד ראשון. ידענו מראש שהוא בלי דופק. הוריו חיכו לו לא מעט. כואב. צריך לתת מקום לכאב. כשהיא הגיעה אליי חשבתי שתהיה לידה כמו כל הלידות. מאז כבר הייתי איתה בשתי לידות תקינות. והיא אחת מהשתיים שאני מחכה לה ממש עכשיו, הפעם ללידה הרביעית".
איך הגעת לעולם הלידות?
"סיפרתי לא פעם שעוד בגן, הגננת הייתה תמיד מספרת לאמא שלי בצחוק שאני רוצה ללדת המון ילדים. החלום שלי היה להיות מיילדת. אנחנו אמנם רק שלושה אחים, אני הקטנה, אבל המשפחה המורחבת שלי הייתה גדולה מאוד. לאמא יש 11 אחים ואחיות, ויש לי למעלה מ־50 בני דודים. האווירה הייתה מלאה בלידות ובתינוקות מסביב. כשאמא הייתה רואה אישה בהיריון, היא הייתה תמיד מברכת אותה 'שתצאי בידיים מלאות'. עד שאת לא בהיריון את לא מבינה את משמעות הברכה".
כבר לא מסתכלים מלמעלה
לב (35) נשואה ליובל, יועץ אסטרטגי. שלושה מילדיה (בני 19, 16 ו־13) הם שלו מנישואיו הראשונים. "נישאנו לפני 8 שנים, ואני מגדלת אותם מאז שהיו פיצים והם ילדיי לכל דבר, ויש לנו עוד שלושה ילדים" (בני 6, 4 ושנה). את ילדותה החלה כבת למשפחה מבוססת בשכונת צהלה בתל־אביב, "בבית פנטהאוז שהיה בו הכל. אבא היה קבלן מצליח. במשבר המניות של 2008 הוא נפל כלכלית, והיינו צריכים לעבור לדירה קטנה בשכירות, תחילה בהדר יוסף, אחר כך בנווה שרת, אבל המשכתי ללמוד באותו בית ספר כי לאמא היה חשוב לשמור עלינו. גם לפני המשבר, כשהקפידה שנגדל בצניעות יחסית, וגם אחר כך. כדי לממן את לימודי הסיעוד עבדתי בשלוש עבודות – בבוקר במשרד הפקות, בלילה בברים, ובין לבין במשרד תיווך. החלום שלי היה שיום אחד אוכל להיכנס לסופר ולקנות הכל. גם מילקי. ושאמא שלי תוכל לקנות הכל", היא פורסת ידיים בעיניים נוצצות, "לדאוג לאמא שיהיה לה הכל. שתהיה רגועה. כשקיבלתי את התואר, הבאתי לה את התעודה ואמרתי: קחי, הכל שלך ובשבילך. היום אנחנו גרים ברמת השרון, אמא גרה בצפון תל־אביב, והיא איתי רוב היום, אני לא נושמת בלעדיה. אני צריכה ליווי מטורף כדי לעשות את מה שאני עושה, וזה בעלי, אמא ואחותי".
את עבודתה כאחות היא התחילה בפגייה של בית החולים מעייני הישועה כשהייתה כבר בהיריון עם בתה הבכורה. אחרי הלידה החליטה לשנות כיוון. "אמרו לי: למדת כל כך הרבה והלכת להיות דולה? מיילדות ורופאים לא אהבו את העוסקות במקצוע, הסתכלו עליהן מלמעלה. אמרו לי: את לא נראית כמו דולה. דולה נתפסה כמשהו רוחניקי. אני פרקטית מאוד, אצלי זה בא ממקום שלא הספיק לי להיות מיילדת שעובדת כמו סרט נע, נכנסת בתחילת משמרת ומקבלת יולדת, וברגע שנגמרת המשמרת סיימה את הקשר. הייתי חייבת לדעת מה קורה לפני ואחרי ומה קורה לתינוק.
"היחס של הצוות הרפואי למקצוע שלנו השתנה מאז בצורה דרמטית, ואני בהחלט חושבת שעזרתי להביא את השינוי, כשנכנסתי לתחום דווקא כאחות במקצועי, מתוך הבנה מה מקומה של הדולה, שמטרתה להקל על האישה את חוויית הלידה, לתווך, לתרגם את צרכיה מול הצוות הרפואי ולהפך, אבל אף פעם לא להתערב בהחלטה רפואית ולא להיכנס לעימותים עם הצוות הרפואי. בשום פנים אני לא מלווה לידות בבית. מבחינתי זה לקחת סיכון".
העסק שלך כולל הרבה יותר משירות של דולה בלבד.
"אחרי היולדת הראשונה הבנתי שאני רוצה לתת את כל החבילה: ליווי היריון, גם אם אין מקצוע כזה בחו"ל. כשאת נכנסת להיריון מתעוררות שאלות שאת לא יכולה לשאול את הרופא, ואני ממש לא רוצה שתשאלי את גוגל. כי גוגל לא יודע לאבחן. ולחברה שלך מקבוצת הווטסאפ שילדה אתמול אין את מה שיש לך. בגלל המידע העצום הלא רלוונטי היולדות מגיעות היום ללידה הרבה יותר חרדות. אני מוצפת בשאלות חרדתיות. אז בליווי היריון אני נותנת מענה על כל שאלה, יוצאת עם היולדת ובדרך כלל גם עם הבעל לקניות במקום שבו הם בוחרים. אנשים לא מודעים לבעיית הקניות מול השפע, כשההורים לא יודעים מה לא לקנות. הליווי כולל גם קורס הכנה ללידה בסדנה חד־פעמית. אחר כך הלידה כמובן, ואני מגיעה הביתה לאמבטיה הראשונה אחרי הלידה. ואף פעם לא נגמר הקשר. לא פעם יוצא לי לעבור ברחוב, ואמא אומרת לילדה שלה: היא האישה הראשונה שראתה אותך".
כמה זה עולה?
"ליווי הריון מלא, כולל זמינות 24/7, יציאה לקניות, שירותי דולה וקורס הכנה ללידה, עולה 8,000 שקל. שירות דולה עם קורס הכנה ללידה ובלי ליווי הריון עולה 5,300 שקל (מחיר גבוה יחסית. דולות לא ממותגות כמוה לוקחות בין 1,500 ל־4,000 שקל – ש"ח). יש גם אפשרות לקורס הכנה ללידה בלבד, בקבוצה של 30 זוגות כסדנה, וזה עולה 950 שקל, או כקורס פרטי ב־1,500 שקל".
בתעריפים כאלו, זה לא עוד פינוק של פריבילגיות?
"יולדת היום היא לא כמו פעם. כל הנשים שמסביבה ובמשפחתה עובדות. מתהליך שבו המשפחה סביבו, הפך ההיריון לתהליך בודד. גם בלידה ולאחריה. והכל מלווה בכל כך הרבה סטרס, שאלות ותהיות. אם את עוברת אותו במסלול הרגיל של קופת החולים, עד שתגיעי לתור של הרופא לשאול את מה שמציק לך הלחץ רק יגדל. בשעה שהכל יכול להסתיים בתשובה לשאלה אחת, שעם הניסיון שיש לי יכולה להרגיע. בגלל שאני מזוהה עם סלבריטאיות רבות, יש תחושה שמדובר בסיפור לעשירים, אבל אני מלווה הרבה יותר נשים לא מוכרות מאשר מוכרות. חשוב גם לזכור שיש החזר של כ־2,000 שקל מקופות החולים על קורס לידה ודולה. נשים בוחרות אם להשקיע בעגלה יוקרתית או בלווי המקצועי והמרגיע".
את חיה מהקפצה להקפצה – איך מנהלים כך משפחה עם שישה ילדים ועסק של מיליונים?
"צימצמתי לצערי את מספר הלידות שבהן אני נמצאת ל־4־5 בחודש, אבל גם היום יכולים להזעיק אותי באמצע הלילה. שואלים אותי אם זה לא משפיע על הילדים, המשפחה, ואני אומרת: זה מה שהם מכירים. לא פעם אני קמה ב־4 בבוקר כי מזעיקים אותי. אני זמינה כל הזמן. ישנה מעט. קצת התרגלתי להיות כמו אייפון שנועצים במטען. נדמה שהבטרייה נגמרת, אבל כשנועצים אותו במטען הוא שב מחדש לחיים. זה מה שקורה לי כשאני שומעת שיש לידה בדרך".
מיתגת 12 סוגים של טיפות תחת שמך, שאת דוחפת מאוד באתר שלך ובאינסטגרם – טיפות ללקיחה לפני ואחרי לידה, לאיזון הורמונלי, טיפות לניתוחים קיסריים, שאת מגדירה כי הן באישור משרד הבריאות, שלא נותן אישור להבטחות שהן נותנות אלא רק לעובדה שאין בהן רכיב מסוכן. זו לא יצירת אשליה?
"הטיפות נוצרו על ידי כימאי מוסמך וקיבלו את אישור משרד הבריאות. והן עובדות, אם כי כמו תרופות, לא עוזרות לכולן. מטרתן להרגיע ולאזן את הגוף. בכל 12 סוגי הטיפות שאני מוכרת, מדובר בתמציות צמחים ללא אלכוהול. הסט לנשים לפני ניתוח קיסרי כולל טיפות הרגעה לפני הניתוח וטיפות באלאנס שעוזרות לאזן את ההורמונים אחריו. יש לי טיפות הרגעה ליום וללילה, טיפות להיריון".
אבל למה לגבות 150 שקל למכל של 30 מ"ל נוזל? השוק מלא בתכשירי הרגעה זולים יותר משמעותית.
"זה המחיר שנכון לגבות אחרי כל התהליך שעברנו. המוצרים לא עברו ניסויים רפואיים כמו תרופות, אבל שום ביקורת לא תיגע בהצלחה שאני רואה – אני קמה כל בוקר ומקבלת הודעות מעשרות בנות: 'בזכות הטיפות נכנסתי להיריון'. יצרתי את הטיפות לנשים שנכנסות להיריון, אבל אני רואה איך הן משמשות גם נערים לפני בחינות, סטודנטים וסטודנטיות, ונשים שמרגישות סטרס מסיבות שהן לא היריון".
יש לך שיתופי פעולה עם חברות רבות, שבמסגרתם את מעלה סרטונים על מוצריהן באינסטגרם ומבצעי קופונים באתר האינטרנט שלך. איך את בוחרת על מה לכתוב?
"כל החברות בתחום פונות אליי. אני יכולה לבחור כל ספק בשוק. אני עובדת עם סופר־פארם, פמפרס, אוונט, מוסטלה (משחות ושמנים לתינוקות) ועוד. ההמלצות שלי הן אך ורק למוצרים שניסיתי על ילדיי ואני אוהבת אותם. אם אמליץ על שמן תינוקות, זה יהיה בגלל שאני משתמשת בו ורואה שבמים הוא הופך לתחליב, מה שחשוב במיוחד באמבטיה של תינוקות בשבועות הראשונים לחייהם. אני מקבלת עשרות פניות ביום לפרסם מוצרים. הגיעו אליי הצעות מטורפות ממתחרים של אוונט. לא אלך. לכן ההמלצות שלי מתמידות לאורך שנים".
מה יקרה אם תתנסי במוצר שקנית ותגלי שהוא גרוע?
"לא אשתמש ולא אפרסם את חוות הדעת השלילית שלי. אני לא מקבלת תשלום כאחוזים מהמכירות, אלא תשלום על המידע שאני מעבירה".
כשיולדת שואלת אותך איך לבחור מחלקת יולדות, מה את מייעצת?
"אל תלכי לסיור במחלקת יולדות. מה שמעניין זה אם הצוות הרפואי והמרדים זמינים, ואם המיילדות מנוסות. חשוב גם המרחק מהבית, כשליולדות במרכז יש יתרון. בתי החולים רבים על היולדות, כי כל יולדת מהווה מקור הכנסה מכובד. הם נאבקים בעיקר בנראות חדרי הלידה והמחלקה. אותי לא מעניין שום דבר מהפסיליטי שהם מעניקים – ג'קוזי, לידת מים, כי בסופו של דבר אין לך דרך לדעת מה יקרה ביום שתגיעי ללדת. חשוב העומס על הצוות והזמינות שלו".
מה היית משנה במחלקות הלידה?
"הייתי מקציבה מיילדת לכל חדר, כפי שמקובל בעולם המערבי. פחות ג'קוזי, יותר השקעה בכוח האדם. בישראל ההקצבה היא מיילדת ל־2־3 לידות".
ממאיה ועד משי
לב מעריכה שיותר מ־30% מהיולדות מגיעות היום ללידה עם דולות. "כולן רוצות להיות דולות ויש הרבה יותר קורסים", היא אומרת. אולי גם בגלל השכר הנאה — 1,500־4,000 שקל ללידה. היא פורסת בגאווה את שרשרת הידועניות שאותן ליוותה בלידתן: מאיה ורטהיימר, אגם רודברג, חן אמסלם־זגורי (פעמיים), מיכל הקטנה (בלידה שלפני האחרונה), דנה זרמון, אמירה בוזגלו. לגל גדות היא עשתה קורס לידה בזום, עכשיו היא מלווה את בר זומר.
איך הגעת אליהן?
"זה התחיל כשמאיה ורטהיימר נכנסה להיריון ופירסמה את זה באינסטגרם. הרבה סלבס פנו אליי לפניה, אבל כאן כל כך התרגשתי מההיריון שלה, ידעתי שהיא חיכתה לו הרבה זמן. ליוויתי אותה וזו הייתה חוויה לשתינו. היא סיפרה לאגם רודברג, הן חברות, והן מעבירות אחת לשנייה".
דנה זרמון, שילדה ביולי 2021, משחזרת: "כשהתפרסם שאני בהיריון, פנו אליי דולות רבות. לא הבנתי מה זה, לא התחברתי אליהן. החיבור עם מירי נוצר דרך חברה משותפת, מור סילבר. העובדה שיש לה ידע רפואי הרגיעה אותי. לא היה לי מושג מה זה תינוק, לא חוויתי קרבה לתינוקות, זו הייתה הלידה הראשונה בדור שלי במשפחה ובין החברות. התייעצתי איתה בכל – מתחושות ועד מה לקנות. בלידה הבנתי למה צריך דולה. כשאת עוברת סטרס וכולם סביבי, בעלי, אמא, עוברים אותו בפעם הראשונה, ויש מישהי שמבינה וגם עברה בעצמה, מתרחש משהו מאוד מעצים ומרגיע".
משי קלינשטיין מספרת: "הגעתי למירי כשראיתי שכל החברות שלי נעזרו בה. אני אדם שאוהב שליטה, וכאן נכנסתי למשהו שלא ידעתי עליו דבר. היו לי כל כך הרבה שאלות. רציתי מישהי שתלווה אותי בהיריון. היא הייתה זמינה 24/7. בלידה ידעתי שאני לא יכולה לנהל את הסיטואציה, וכאן הרגשתי שיש מישהי שתוכל לנהל לי הכל, לתווך ביני ובין העולם שאני לא מכירה, להסביר למה עושים כל דבר בשפה פשוטה גם ברגעי לחץ. זה היה לי יקר מפז וזהב. מבחינתי היא הייתה מדויקת. אלו רגעים מאוד אינטימיים וקריטי להיות אינטליגנטי לסיטואציה. יש לה את זה".
לב: "מאוד חוויתי את הלידה של משי. ריטה הייתה שם והן שרו, צילמתי את זה והעלינו את הלידה ברשותן. כל לידה מרגשת אבל כשאת מוסיפה פסקול של שירים כאלו, זה מאוד מרגש".
טיפים של לב לקניות לפני הלידה
• קנו רק מה שצריך לימים שאחרי הלידה — בגדים, סבון אמבטיה, בקבוקים, מוצץ, עגלה, כיסא בטיחות והמון חיתולי טטרה לפליטות של התינוק. הימנעו מהמוצרים המיותרים — פח לטיטולים, מחמם מגבונים, לא חסרים כאלו.
• מוצצים ובקבוקים: המגוון אדיר. לכו על פטמה רגילה ולא מיוחדת, כדי לא ליצור אצל התינוק הרגל למשהו מיוחד. קנו סוג אחד – ואם התינוק לא התחבר, נסו סוג אחר.
• עגלות תינוק: היתרון של עגלה מסוימת ליולדת אחת יכול להיות חיסרון ליולדת אחרת. יש היום עגלות משולבות במחירים שבין 1,500 ל־8,000 ואפשר לבחור לפי הצרכים. נסו בחנות לקפל ולהרכיב, לבדוק שהיא נכנסת לרכב, שהטיולון בזווית שכיבה של 180 מעלות (חשוב מאוד לחודשים הראשונים, לשכיבה על הבטן), שיש תמיכה לרגליים.
• בניגוד לעבר, רק מוצרים חשמליים כדאי לקנות בחו"ל. הבולטים – מוניטור נשימתי ומצלמה. מעבר לזה ניתן להשיג הכל בישראל במגוון אדיר ובהפרש מחירים מטורף.

