"הרפורמה הלכה לאיבוד"

למרות מאמציהם של שר המשפטים לוין ויו"ר ועדת החוקה רוטמן להמשיך לקדם את המהפכה המשפטית, שרים בכירים בליכוד יודעים: מדובר בקרב אבוד • "לא תהיה רפורמה בכנס הקיץ", אומר שר שמקורב לראש הממשלה, "מבחינה מדינית, כלכלית וחברתית, נתניהו רואה בדיוק לאן נוטה הכף" • בישיבת הממשלה אתמול התמקד נתניהו במאבק ביוקר המחיה • הרפורמה? היא לא הוזכרה כלל • מחר צפויות להתחדש שיחות ההידברות בין הקואליציה לאופוזיציה בנושא הרפורמה • "מצידו של ראש הממשלה", אמר אחד משרי מפלגתו, "שהשיחות האלה יימשכו לנצח"

מתקרבים לנקודת ההכרעה? שרים בכירים בליכוד טוענים בימים האחרונים שראש הממשלה בנימין נתניהו אינו מתכוון לקדם את הרפורמה המשפטית בכנס הקיץ וכי בפועל "הרפורמה מתה", כלשונם.

 

השרים, חלקם מקורבים מאוד לראש הממשלה נתניהו, טענו כי במכלול הנסיבות שנוצרו, ובראשן המדינית – לצד הכלכלית והקרע הפנימי בחברה – הבין נתניהו כי אין יכולת אמיתית לקדם את הרפורמה כפי שהובילו אותה יריב לוין ושמחה רוטמן – ועדיף למסמס אותה עד מועד לא ידוע. אחד השרים אמר בציניות: "מבחינת נתניהו, ששיחות ההידברות בין הקואליציה לאופוזיציה על הרפורמה – יימשכו לנצח".

 

אתמול, כששר המשפטים לוין לצידו, דיבר נתניהו על מה שהגדיר כ"יעד מרכזי" של ממשלתו: יוקר המחיה. הוא הודיע על הקמת ועדת שרים שהוא עצמו יעמוד בראשה יחד עם שר האוצר. ה"יעד המרכזי" הקודם – המהפכה המשפטית, כלל לא הוזכר. גם מתשובתו "בוודאי", בליל אישור התקציב על השאלה האם הרפורמה תחזור, הוא כבר מיהר לסגת.

 

השרים בליכוד שמצוטטים כאן אינם מביעים את דעתם אלא מנתחים בשיחות סגורות את התנהלותו של נתניהו סביב הרפורמה המשפטית. המסקנה המתבקשת שאליה הם מגיעים: הרפורמה מתה, הלכה לאיבוד. לטענתם, נתניהו בוודאי לא יודיע על כך פומבית ולא יראה סימנים לקבורת החמור של הרפורמה כדי לא לתת למחאה ולמתנגדי המהפכה המשפטית את "תמונת הניצחון" שהם כל כך רוצים. במקביל נתניהו ינסה גם שלא לקומם עליו את הבייס האולטרה־ימני בתוך הליכוד ובגוש הימין, שתומך ברפורמה.

 

"לא תהיה רפורמה בכנס הקיץ של הכנסת. לגבי ההמשך? מוקדם לקבוע", אמר בכיר בליכוד המקורב לנתניהו. "כל האירוע התנהל בצורה רשלנית: בלי הכנה מראש, בלי הדרכה וארגז כלים לעבודה ובלי הסברה. האירוע הזה עשה את הנזק הגדול ביותר לנתניהו בארץ ובעולם".

 

"לא תהיה רפורמה", אמר גם שר אחר בליכוד. "לנתניהו יש יותר מדי סיבות כדי להתרחק מהרפורמה שכפה עליו יריב לוין. לוין התחיל את הרפורמה באלף קמ"ש במקום לנהל אותה בקצב הרבה יותר מתון, אחראי ונכון. רפורמה כזאת לא עושים בכנס אחד של הכנסת".

 

אותו שר העריך בביטחון רב שלמרות ההצהרות של לוין ורוטמן, בכנס הקרוב לא יקודם הנושא כלל. "דבר כזה לא לוקח כנס אחד ולא שניים, הוא יכול לקחת גם שנה", אמר.

 

גורם אחר בליכוד סיפר כי בתוך הליכוד היה מי שאמר לנתניהו על ההפגנות: "לא מדובר במפגיני בלפור. זה לא רק השמאל הקיצוני שרוצה להפיל אותך".

 

שר אחר בליכוד הוסיף: "לוין ורוטמן מסתכלים רק על העניין האידיאולוגי והם ממוקדי מטרה. אם שמים על כף המאזניים את היתרונות והחסרונות של האירוע הדרמטי הזה - נתניהו רואה בדיוק לאן נוטה הכף".

 

משיחה עם שרים ובכירים בליכוד עולה כי זה הנרטיב ששולט בשיח הפנים ליכודי. באופן פומבי, לציטוט, אומרים את הדברים רק יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן ("לא תהיה רפורמה") שנחשב לעומתי לנתניהו ומסוכסך עימו, וח"כ טלי גוטליב ("הרפורמה מתה, לא הבנתם?") שנתפסת כעצמאית, בלשון המעטה. אבל דמויות בכירות באמת במפלגה טוענות כי לנתניהו אין אינטרס לקדם תוכנית כזו בכנס הקיץ של הכנסת שיסתיים בסוף חודש יולי השנה.

 

שר הביטחון יואב גלנט היה הבכיר היחיד שיצא בפומבי ובגלוי נגד המהלך. פיטוריו הציתו את ליל המחאה הדרמטי של ה־26 במארס. פחות מיממה לאחר מכן הודיע נתניהו על "השהיית" המהלך, ובהמשך גם חזר בו רשמית מהפיטורים. השר ברקת השמיע גם הוא ביקורת – אולם רפה הרבה יותר.

 

ההחלטה הסופית של נתניהו תהיה קשורה גם בטיב היחסים בינו לבין שר המשפטים לוין שדוחף לרפורמה הקיצונית בכול כוחו - ההולך ומידלדל. גם לוין עצמו יודע: היחיד שיקבע את עתיד המהפכה המשפטית, אם יש כזה, הוא נתניהו.

 

ובצל מותה השקט של הרפורמה בליכוד, יתחדשו מחר השיחות בין הקואליציה לאופוזיציה על הרפורמה המשפטית. מחר ייפגשו צוותי המו"מ של שני המחנות לשיחות נפרדות, ולאחר מכן לפגישה משותפת, במטרה להגיע להסכמות על ליבת הרפורמה: הוועדה לבחירת שופטים. באופוזיציה טוענים שאם הקואליציה תבחר ב־15 ביוני שני נציגי קואליציה לוועדה לבחירת שופטים – במקום נציג קואליציה ונציג אופוזיציה כפי שהיה נהוג עד עתה – זה יהיה הסימן לכישלון השיחות. יש עתיד והמחנה הממלכתי הגיעו להסכמה ביניהן שבמקרה כזה הן יפרשו מהשיחות.

 

גורמים באופוזיציה אמרו אמש שקיבלו מסרים שהקואליציה לא "תשבור את הכלים" בבחירת חברי הוועדה לבחירת שופטים, ותשמור על הנוהג שלפיו שני נציגי הכנסת בוועדה יהיו אחד מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה.

 

הוועדה לבחירת שופטים מונה תשעה נציגים: שלושה שופטים; שני שרים (אחד מהם שר המשפטים); שני נציגי לשכת עורכי הדין; ושני נציגים מהכנסת. נציגי החלק המיליטנטי במהפכה המשפטית דחפו בשבועות האחרונים לשנות את הנוהג הקיים ולמנות את שני נציגי הכנסת מהקואליציה בלבד, ולא נציג של האופוזיציה. ההערכה היא שנתניהו אינו מעוניין להגיע להסלמה והורה ליריב לוין ולשמחה רוטמן לאפשר גם בחירת נציג מהאופוזיציה לוועדה לבחירת שופטים.

 

עם זאת, גם בחירת חברי הוועדה אינה פותרת את המשבר בשיחות בין שני המחנות על עתיד המהפכה המשפטית. שר המשפטים לוין יכול אמנם לאפשר בחירת נציג מהאופוזיציה לוועדה, אבל הוא יכול גם שלא לכנס את הוועדה בהיעדר רוב אוטומטי ומובטח מראש בכל החלטה של הקואליציה.

 

ראש האופוזיציה, יאיר לפיד, העביר בימים האחרונים מסר לנציגי הקואליציה במו"מ: הוועדה חייבת להתכנס ולהתחיל לעבוד עד סוף חודש יוני, כלומר שבועיים לאחר הקמת הוועדה, אחרת נציגי יש עתיד יפרשו מהשיחות. "הכנסת צריכה לבחור את נציגיה לוועדה לבחירת שופטים, כולל נציגות האופוזיציה, לכנס את הוועדה ולהתחיל לעבוד לפי הכללים שהיו נהוגים כל השנים", אמר לפיד. "בלי זה, כל ההידברות היא הונאה ואנחנו לא יכולים לתת יד להונאה כזו". ביש עתיד טענו שבתקופת כהונת ממשלת בנט־לפיד התחילה הוועדה לעבוד חמישה ימים לאחר בחירת חברי הוועדה, כולל נציג של האופוזיציה.

 

גם במחנה הממלכתי טוענים שחודש יוני יהיה קריטי ודרמטי לגבי עתיד הרפורמה המשפטית, בעיקר סביב בחירת הוועדה לבחירת שופטים ותחילת עבודתה. "הדיונים לא יכולים להיות אינסופיים", אמרה אתמול ח"כ אורית פרקש־הכהן, חברת צוות המו"מ מטעם המחנה הממלכתי. "זהו זמן של הכרעות בתקופה הקרובה, שבו אנחנו מנסים להגיע להסכמה בהידברות. רובו המוחלט של הציבור הישראלי רוצה הסכמה רחבה ולכן אני מקווה שהקואליציה תבין מה יהיה המחיר שתשלם החברה הישראלית אם לא נגיע להסכמה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים