yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    ממון • 20.06.2017
    ההסתבכות של שאול אלוביץ'
    בעל השליטה בבזק ובכירים נוספים בקבוצה נחקרו במשרדי רשות ני"ע בחשדות לביצוע עבירות פליליות על חוק ני"ע c ההערכות: החקירה קשורה לעסקת הרכישה של מניות יס מיורוקום של אלוביץ' בפי 5 משוויין
    רועי ברגמן

    בעל השליטה בחברת התקשורת בזק, שאול אלוביץ', מנכ"ל חברת שידורי הלוויין yes רון אילון ובכירים נוספים בקבוצת בזק נחקרו אתמול במשרדי רשות ני"ע בחשדות לביצוע עבירות על חוק ני"ע ועל חוק העונשין בעסקאות שקשורות לבעל השליטה אלוביץ'.

     

    שאלות ותשובות: מהי עסקת בעלי שליטה?

     

    רשות ני"ע בראשות פרופ' שמואל האוזר פירסמה אתמול בבוקר הודעה חריגה על פתיחה בחקירה גלויה בעניין בזק מכיוון שמניית החברה נחשבת לאחת הגדולות והסחירות ביותר בבורסה בת"א. פתיחת המסחר במניה הושהתה אתמול עד לדיווח מיידי שפירסמה בזק.

     

    ברשות ני"ע סירבו לפרט מהם החשדות שנבדקים, ובבזק דיווחו אתמול רק כי נערכו חיפושים במשרדי החברה. יו"ר הרשות האוזר התייחס לחקירה אתמול בפתח דבריו בכנס אלי הורביץ לכלכלה וחברה של המכון הישראלי לדמוקרטיה: "בנושאי אכיפה אין הקלות, אין 'הנחת ריקי כהן' ואין 'הנחת סלב'. הגישה שלנו היא להקל ברגולציה היכן שאפשר, ולאכוף את הדין באופן בלתי מתפשר היכן שצריך. בעניין זה אומר רק כי מטרידים ומאכזבים אותי אותם מקרים שבהם בעלי שליטה שוכחים שבחברות ציבוריות בעלי המניות מהציבור הם שותפים שלהם".

     

    אלוביץ', בעלי וואלה, שרכש את השליטה בבזק ב־2010 מקבוצת איפקס־סבן־ארקין, מחזיק ב־26.3% מהמניות דרך בי קומיוניקיישנס. במקביל שולט אלוביץ' בחלל תקשורת, המפעילה את לווייני עמוס, וביורוקום הפרטית. במסגרת אחזקותיו מבצע אלוביץ' עסקאות תדירות בין החברות שבשליטתו תחת ההגדרות של עסקאות בעלי שליטה. כך, למשל, יס המוחזקת על ידי בזק רוכשת מקטעי שידור בלווייני חלל, ופלאפון רוכשת ציוד מיורוקום.

     

     
    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

     

    עם זאת, העסקה שכנראה הביאה את הרשות לחקור את אלוביץ' היא אחת מעסקאות בעלי העניין הגדולות שנעשו בישראל בשנים האחרונות, ובה רכשה בזק את מניות השליטה ביס מיורוקום של אלוביץ'. מיזוג יס לתוך בזק התאפשר רק לאחר שהעסקה קיבלה את אישור משרד התקשורת, שבראשו עמד באותה העת ראש הממשלה, בנימין נתניהו. נתניהו אישר לקדם את העסקה אחרי שמנכ"ל משרד התקשורת לשעבר, אבי ברגר, ביקש להתנות אותה בשיתוף פעולה של החברה ברפורמת השוק הסיטונאי. רק כמה חודשים אחרי אישור העסקה קבע היועץ המשפטי לממשלה כי נתניהו מנוע מלעסוק בנושאים הקשורים לבזק בשל קרבתו לאלוביץ.

     

    בעסקה זו מכר אלוביץ מחצית ממניות יס שבהן החזיק לבזק, שהחזיקה בשאר המניות, בתמורה ל־680 מיליון שקל במזומן. בנוסף, הסכם המכירה סיפק לאלוביץ' אופציה לקבל 370 מיליון שקל נוספים, 200 מיליון שקל מהם אם יושג הסכם מול רשות המסים בעניין ההפסדים הצבורים של יס, ו־170 מיליון שקל על פי תזרים המזומנים שתציג יס בשלוש השנים לאחר העסקה.

     

    הסכום האחרון של 170 מיליון שקל עשוי לעמוד במרכז החקירה. על פי הסכם המיזוג, תגדל התמורה של בזק ליורוקום ככל שיס תציג תזרים מזומנים חופשי גבוה יותר ב־2015־2017, עם חריג אחד: אם תמוזג יס לתוך בזק לפני תום 2017, ייחשבו תוצאות התזרים החופשי ל־2017 על בסיס אלה שרשמה ב־2016 (תזרים מזומנים חופשי – המזומנים שנשארים בקופת החרבה בסוף תקופה).

     

    תזרים המזומנים החופשי של יס עמד ב־2016 על 421 מיליון שקל, ברף העליון שמקנה ליורוקום את התמורה המרבית בעסקה. ברבעון הראשון של 2017 התהפכה המגמה והתזרים הפך לשלילי ועמד על מינוס 9 מיליון שקל, מה שלכאורה היה אמור לפגוע בתמורה שתקבל יורוקום. אלא שבסוף דצמבר 2016 השלימה בזק את מיזוג יס לתוכה, כך שתוצאות 2017 אינן רלוונטיות.

     

     
    שמואל האוזר | צילום: יובל חן
    שמואל האוזר | צילום: יובל חן

     

     

    על פי פרסום בעיתון "גלובס" לפני כחודש דחתה יס תשלומים לספקים, לכאורה כדי לעמוד ברף העליון של תזרים המזומנים החופשי שיאפשר ליורוקום לקבל את התמורה המרבית. כלומר, יס דחתה תשלומים ל־2017 כדי שתזרים המזומנים שלה יהיה גבוה יותר. בבזק דחו את הטענות. המשמעות שנובעת מדחיית התשלומים לספקים, לכאורה, היא שאלוביץ יוכל לקבל מבזק תשלום נוסף של עשרות מיליוני שקלים על חשבון החברה הציבורית, שבה הוא מחזיק רק ברבע מהמניות. כלומר, בעלי המניות מהציבור הם שישלמו את המחיר הגבוה על העסקה.

     

    בספטמבר 2016 שילמה בזק ליורוקום 188 מיליון שקל אחרי שהגיעה להסכם עם רשות המסים לפיו תשלם מס של 462 מיליון שקל בגין הרכישה, ובתמורה תקבל הכרה בהפסדים של 5.26 מיליארד שקל שרשמה יס במשך השנים. כמו כן, שילמה בזק ליורוקום 114 מיליון שקל בגין התמורה השנייה. בחברה העריכו כי זו תגדל ל־170 מיליון שקל לכל היותר. עסקת הענק אף הובילה לתביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל־אביב, ובה טען בעל מניות כי התמורה בעסקה "מופרזת" ולחברה נגרם נזק רב. ביהמ"ש טרם הכריע בנושא.

     

    את שאול אלוביץ' מייצג עו"ד ז'ק חן, בעבר בכיר בפרקליטות, ורון אילון מיוצג על ידי משרד שיינמן־נגב־סבאג בראשות עוה"ד נוית נגב ואיריס סבאג.

     

    שווי בזק נחתך ב־900 מיליון ש'

     

    חקירתו של בעל השליטה בבזק, שאול אלוביץ', ובכירים אחרים בחברה, גילחה אתמול כ־900 מיליון שקל משווייה של המניה בבורסה של תל־אביב. שווייה של בזק עמד אתמול בסוף היום על כ־17 מיליארד שקל. מחזור המסחר במניה היה אתמול ער במיוחד – פי 4 מהמחזור היומי הממוצע.

     

    מיד לאחר פתיחת המסחר במניות נפלה מניית בזק בכ־4%, ירידה שהתחזקה לקראת סיום המסחר בבורסה. בסוף היום ירדה בזק ב־4.8%, בי. קומיוניקיישנס נחלשה ב־5.6% ואינטרנט זהב ב־6.3%. זו לא הייתה ההשלכה היחידה של פתיחת החקירה בבזק. אינטרנט זהב, החברה שבראש הפירמידה הציבורית, הודיעה אתמול כי היא משהה את תהליך הנפקת איגרות החוב שהתכוונה לבצע בעקבות החקירה.

     


    פרסום ראשון: 20.06.17 , 20:17
    yed660100