איך כדאי לחמם את הבית
מה קשה יותר לחמם: דירה בקומה עליונה או אמצעית? איזה מכשיר עדיף לחדר ילדים: רדיאטור או מפזר חום? אילו מוצרים חייבים בתו תקן? כל מה שרציתם לדעת על חימום לקראת החורף
הסקה מרכזית, רדיאטורים, מזגנים, תנורי גז, תנורי נפט, קמינים, תנורים חשמליים - מגוון אמצעי החימום לקראת החורף הוא רחב למדי, ולכל שיטת חימום יש יתרונות וחסרונות. איך בוחרים במה לחמם את הבית?
לכל אחד מערכת שיקולים משלו באשר לאמצעי החימום המתאימים לו, התלויים בשיטת החימום המועדפת עליו, במחיר התנור, ברמת הבטיחות ובמקום המגורים, שמשפיע אף הוא על הבחירה. משרד התשתיות מבחין בין עלויות חימום במספר אזורים: מישור החוף (הכי זול), הגולן והגליל, הנגב ויהודה, בית שאן והערבה.
המיקום משפיע
גורם נוסף שמשפיעים על עלות החימום הוא מיקום הדירה בבניין. במשרד התשתיות מציינים, כי יש הבדל בעלויות החימום בין דירות עליונות ותחתונות לדירות בקומות ביניים, שהן חמות יותר ומרוויחות מחימום הדירות השכנות מלמעלה ומלמטה. חימום בתים בודדים עולה יותר. עוד מדגיש המשרד, שבית שבו יש איטום של דלתות וחלונות זול יותר לחמם מבית פרוץ לרוח.
לדברי אהרון בהרל, המהנדס הראשי של המעבדה לחשמל ואלקטרוניקה במכון התקנים, ככל שההספק של מכשיר החימום גדול יותר, כך החימום יתבצע בעוצמה רבה יותר ומחיר ההפעלה יהיה גבוה יותר. עם זאת, יש תנורים שמחממים את החדר במהירות וברגע שמכבים אותם - החדר מתקרר במהירות, ולעומת זאת יש אמצעי חימום כמו רדיאטורים, למשל, המתחממים באיטיות והחום בחדר נשמר לזמן רב יותר.
אפשר בהחלט לשלב מספר אמצעי חימום: בהרל ממליץ על רדיאטור - מכשיר החימום הבטוח ביותר, לדבריו - לחדר הילדים, ועל חימום באמצעות מזגן לסלון. בכל מקרה, הוא ממליץ על השארת החלון פתוח קצת, מכיוון שכל תנור מכלה בהדרגה את החמצן באוויר.
לבדוק שיש תו תקן
בהרל מציין, שכל אמצעי חימום מיובא חייב לעבור ביקורת מדגמית של מכון התקנים וכל אמצעי חימום המיוצר בישראל חייב לקבל תו תקן, כלומר לעמוד תחת פיקוח של מכון התקנים. אסור על פי צו להפיץ תנורי חימום בחשמל, גז, נפט ומזגנים ללא תו תקן. התקן מתייחס בעיקר לבטיחותו של התנור.
כשבוחנים אמצעי חימום לקראת רכישה חשוב לדעת, שעל כל מוצר חייב להיות רשום שם היצרן וארץ הייצור, בצד המתח (230 וולט בישראל) וההספק (2,500-2,000 ואט, לדוגמה).
תנורי אמבטיה הם לרוב מפזרי חום, וחובה לסמן אותם כתנורי אמבטיה, משום שהם אמורים להיות אטומים לרטיבות. הסימון המקובל הוא כיתוב מפורש תנור אמבטיה או ציור של טיפות מים, או סימון בינלאומי לאטימות כנגד מים, המתחיל באותיות איי.פי ולצידן הספרה 4 או יותר.
היתרונות, החסרונות והמחירים
בסיועם של מומחי מכון התקנים, גיבשנו את היתרונות והחסרונות של סוגי התנורים השונים, ואת טווח המחירים בו ניתן לרכוש את הפופולריים שבהם:
רדיאטור - פועל באמצעות שמן שמתחמם בחשמל. יתרונו הגדול: הבטיחות. ניתן להשאירו דולק כל הלילה, גם בחדרי ילדים. החיסרון: ההתחממות האיטית של החדר. אם אתם מציבים אותו בחדר הילדים, כדאי להפעיל אותו לפני שמשכיבים את הילד, כדי שהחדר יספיק להתחמם. המחירים נעים בין 250 ל-900 שקל.
מזגן - ההוצאה הראשונית גדולה מאד, אך זהו אמצעי החימום הזול ביותר לאורך זמן. הוא יעיל במיוחד באזורים בהם הטמפרטורה לא נמוכה במיוחד. באזורים קרים המזגן יקפא ולא יפעל כראוי (מתחת ל-7 מעלות).
חברת חשב מערכות מידע, בניהולו של משה קצין, טוענת שהוצאת החשמל לשעת הפעלה של מזגן היא 1.10 שקל לשעה. החישוב בוצע לפי מזגן מפוצל, בן 2.5 כ"ס. לדברי החברה, מאז הפחתת מס הקנייה ירדה עלות האחזקה בכ-15% (החישוב לוקח בחשבון גם את עלות המזגן החדש), והמחיר לחימום הבית לעונה חורפית שלמה, בת 103 ימים, מגיע ל-1,300 שקל למזגן. מחיר מזגן מרכזי מתחיל בכ-10,000 שקל.
תנורי חימום בגז - משמשים לחימום אזורים בעלי נפח בינוני, כמו סלון. החיסרון המרכזי הוא נושא הבטיחות, עליו חשוב להקפיד: יש להרחיק את התנורים מחומרים דליקים, מכיוון שמדובר בלהבה פתוחה, ויש להשאיר פתחי אוורור בזמן פעולת התנור. אין לטלטל את התנור כשהוא דולק ולא להעמידו מול רוח, שעלולה לכבות את הלהבה ולהשאיר את הגז דולף.
מפזר חום - תנור חשמלי עם מפוח לחימום אזורים קטנים וממוקדים. יש להקפיד לנקותו לפני השימוש הראשון של העונה, מכיוון שהאבק עלול לגרום לשריפה. אין לחסום את פתח יציאת האוויר. מפזר החום נעים מאוד כשיושבים מולו, אבל החיסרון - הוא לא מחמם את כל החדר. המחירים נעים בין 100 ל-400 שקל.
קמינים - פועלים באמצעות נפט, סולר או גז. היתרון: מחממים נפח גדול בזמן קצר. הם מתאימים בעיקר לבתים פרטיים. יש להקפיד להשאיר חלון פתוח לכניסת אוויר צח, ולפני ההפעלה הראשונה של החורף לבדוק שהארובה אינה סתומה. מחירי הקמינים מתחילים בכמה אלפי שקלים.
תנורים חשמליים - יתרונם המרכזי הוא ביכולת לחמם אזור קטן ללא בזבוז אנרגיה. חסרונם - בצורך התמידי להשגיח עליהם. יש להציב אותם הרחק משטיחים, ספות או וילונות, ולבדוק שכבל החשמל תקין לכל אורכו. אסור לטלטל אותם כאשר הם מחוברים לחשמל. המחירים נעים בין 100 ל-500 שקל.
טיפים ובטיחות
מכון התקנים ממליץ על מספר כללי בטיחות בשימוש באמצעי חימום:
אם קונים תנור המיוצר בארץ - יש לוודא שהוא מסומן בתו תקן.
אין לכסות את פתחי האוורור של התנור, ואין לייבש כביסה עליו או בסמוך לו.
כדאי מאוד להרחיק ילדים מתנורים.
אם אתם מעבירים ומטלטלים תנור מחדר לחדר - עשו זאת רק כשאינו פועל.
אין להציב תנור ליד או מול חומר שעלול להתלקח.
לפני שקונים תנור, כדאי לוודא שהוא יציב.
כשמדובר בתנור גז או נפט, כדאי להשאיר פתח כלשהו לכניסת אוויר צח.
בהפעלת תנור גז או נפט - יש לוודא שכל אזור הבעירה של התנור אכן בוער.
אם קונים תנור גז, כדאי להעדיף תנור עם חיישן שמפסיק אוטומטית את זרימת הגז ברגע שהלהבה כובתה.

