שתף קטע נבחר
 

כל התשובות על עדשות מגע

מה ההבדל בין עדשות מגע רכות לקשות? מהם הסיבוכים האפשריים? מדוע חשוב לעבור בדיקה אצל רופא עיניים או אצל אופטומטריסט לפני בחירת עדשות המגע? ד"ר יורם ביגר, מומחה לרפואת עיניים, עונה על כל השאלות

בעשר השנים האחרונות הרכבת עדשות מגע הפכה תופעה נפוצה מאוד בישראל. חידושים בפיתוח חומרי הגלם לייצור העדשות והכנסת שיטות הרכבה מגוונות מאפשרים כיום שימוש בעדשות מגע כמעט בכל גיל ועבור רוב הליקויים האופטיים בעיניים. עם זאת, הקלות הבלתי-נסבלת בתחום זה עלולה לגרום לזלזול מצד מרכיבי העדשות, אשר יכול לגרור סיבוכים רפואיים רבים, ביניהם סיכון משמעותי לראייה.

 

מעל מאה מיליון אנשים בעולם מרכיבים כיום עדשות מגע. ברוב המכריע של המקרים מדובר בתחליף למשקפיים, ואילו בשאר המקרים מדובר בהרכבת עדשות לצרכים רפואיים טיפוליים, או כפריט אסתטי (למשל, לשינוי צבע העין).

 

בארצות המפותחות, ובכללן ישראל, קיימת עלייה ניכרת בתופעת קוצר הראייה בגיל צעיר. מחקרי לשכת הגיוס של צה"ל מצביעים על צורך במשקפיים אצל 20% מכלל המתגייסים, לעומת כעשרה אחוזים בלבד לפני 40 שנה. גם בגיל מאוחר יותר קיימת עלייה בהופעת קוצר הראייה - אולי כתוצאה מעבודה בסביבה קרובה, כגון שימוש במחשב. כמו-כן, קיים צורך בתיקון ראייה אופטי אצל אחוז הולך וגדל באוכלוסייה.

 

קשות או רכות - זו השאלה

 

כתחליף למשקפיים עדשות המגע מהוות פתרון מאוד אטרקטיבי, בעיקר מסיבות אסתטיות, אבל גם בגלל שיש מקרים שבהם העדשות מקנות איכות ראייה, או אפשרויות עבודה טובות יותר. במחצית המאה העשרים הוכנסו לשימוש "עדשות מגע קשות" מפלסטיק PMMA, אשר היו כמעט בלעדיות באותו זמן.

 

בשנות ה-60 המאוחרות נכנסו לשימוש "עדשות מגע רכות", העשויות מפולימרים כגון HEMA. עדשות אלה הפכו לשליטות בתחום. העלייה הניכרת במספר מרכיבי עדשות המגע חלה עם הופעת החידושים הטכנולוגיים בייצור העדשות, ובכללם ייצור "עדשות קשות נושמות" ועדשות רכות מחומרים חדישים, שאפשרו הרכבה לתקופות ממושכות.

 

"עדשות קשות נושמות" מכילות שילוב של פלסטיק PMMA עם סיליקון. שילוב זה הגביר מאוד את חדירות העדשות למעבר חמצן מהאוויר ואת חדירות הדמעות אל קרנית העין. ה-RGP הן עדשות קשות חדירות לחמצן. חידוש זה אפשר הרכבת העדשות לשעות רבות יותר במהלך היום והפחית בצורה ניכרת את הפגיעה בקרנית על רקע חוסר חמצן. ואולם, סקרים חדשים מעריכים, כי כחמישה אחוזים בלבד מבין מרכיבי עדשות המגע בעולם משתמשים בעדשות קשות. התאמת עדשות אלה דורשת זמן הסתגלות ארוך, בהשוואה לעדשות רכות, וכן הן דורשות רמה מקצועית גבוהה של רופא העיניים או של האופטומטריסט המתאים אותן. העדשות הקשות והנושמות מומלצות בעיקר למקרים של קוצר ראייה גבוה, ובליקוי מסוג אסטיגמטיזם (תיקון עם צילינדר). במקרים רבים כאלו איכות הראייה עם עדשות טובה יותר מאשר עם משקפיים.

 

הטיפול האישי בעדשות קשות פשוט מאוד בהשוואה לעדשות רכות. בנוסף, ניתן להרכיב את אותו זוג עדשות למשך שנים רבות, אם אין שינוי אופטי בעין או פגמים בעדשות.

 

כאמור, רוב מרכיבי העדשות משתמשים היום בעדשות רכות. באחרונה הוכנסו לשימוש עדשות רכות, המיוצרות משילוב הידרוג'ל עם סיליקון. בכך הושגה חדירות גבוהה מאוד לחמצן, עד כדי יכולת להרכיב עדשות מסוימות ברציפות למשך חודש, ללא הסרתן בזמן השינה. קיים מגוון עצום של עדשות מגע רכות, הנבדלות בסוגי החומר הגלם ובתוכנית ההרכבה. בכל מקרה, ייצור העדשות חייב להיעשות בתנאים סטריליים קפדניים, וכך גם חיטוי העדשות על ידי המשתמש.

 

כיום, ניתן להתאים עדשות מגע רכות לצורות הרכבה שונות - הרכבה יומית של עדשה חד-פעמית, הרכבה לתקופה קצובה (בדרך כלל חודש אחד, עם הסרת העדשה בזמן השינה), והרכבה לתקופה ממושכת יותר (כל היצרנים ממליצים על הרכבת אותו זוג עדשות לשנה אחת לכל היותר).

 

חשוב לנקות, ולא עם מלח ביתי

 

התאמת עדשות המגע חייבת להתבצע בידי רופא עיניים או אופטומטריסט, לאחר בדיקה קפדנית של העיניים. מצבים שונים, כגון אלרגיה בלחמיות העין, אינם מאפשרים במקרים רבים התאמת עדשות מגע, וכך גם ליקויים אופטיים חריגים או מחלות בעפעפיים ובקרנית. מרכיבי עדשות המגע חייבים להיות במעקב רפואי תקופתי למניעה או לאבחון של סיבוכים מהעדשות.

 

שימוש בעדשות מגע, ובמיוחד בעדשות רכות, דורש טיפול יום יומי הולם בידי המשתמש. קיימות הנחיות ברורות לגבי שימוש באיפור ובתכשירים קוסמטיים, כאשר חוסר הקפדה עלול לגרום לסיבוכים. חיטוי וניקוי של העדשות חייב להתבצע בדקדקנות, תוך שימוש בתמיסות המיועדות לכך. אחד הסיבוכים החמורים - דלקת קרנית זיהומית מהטפיל אקנתאמבה - הופיע בעיקר במקרים שבהם מרכיבי העדשות הכינו בעצמם "מי מלח" להשריית העדשות.

 

הרכבת עדשות מגע שונה לחלוטין מהרכבת משקפיים בכל הכרוך בסכנות ובסיבוכים. בעוד שהרכבת משקפיים יכולה להיות לא נוחה ומטרידה, הרי ששימוש בעדשות מגע עשוי להיות כרוך בסכנות ממשיות לעיניים. שתי הבעיות העיקריות הן התפתחות דלקת לחמיות-אלרגית וסכנה לדלקת קרנית זיהומית. הסיבוך המשמעותי ביותר אצל מרכיבי עדשות מגע הוא דלקת קרנית זיהומית. בדרך כלל מדובר בזיהום של חיידקים, אבל יש מקרים שבהם הזיהום נגרם מפטריות או מטפילים מסוג אקנתאמבה. כל המחקרים אחידים במסקנתם, כי קיימים שני גורמי רקע עיקריים לסיבוך קשה זה, העלול להוביל לעכירות קבועה בקרנית ולפגיעה משמעותית ביותר בראייה. גורמי הרקע הם מצבי זיהום בסיסי ברקמות העין, או טיפול לקוי בעדשות בידי המשתמש. מכאן החשיבות הגדולה של בדיקה מקדימה ושל בדיקות מעקב רפואיות - של רופא עיניים ואופטומטריסט - לשלילת מחלה יסודית בעפעפיים, בלחמית ובקרנית העין.

 

חשובה גם הדרכת מרכיבי העדשות בנושא הטיפול, החיטוי והניקוי של העדשות, וכן לגבי שימוש נכון באיפור ובתכשירים קוסמטיים. כל אלו מהווים אבן פינה במניעת סיבוכים בעיניים.

 

רבים ממרכיבי העדשות מתחילים לסבול כעבור זמן מסוים מדלקת לחמית אלרגית - GPC. מצב זה עלול להתפתח על רקע אלרגיה בסיסית בלחמיות, בעיקר אצל אלה שסבלו בילדותם מדלקת לחמיות אביבית. אפשרויות אחרות הינן הופעת תגובה אלרגית לעדשות המגע עצמן או לתמיסות החיטוי והניקוי. באחרונה מודגש ביותר הצורך להעדיף תמיסות ללא חומר משמר, וכן לשטוף את העדשות עם תמיסת סליין נקייה לפני הרכבתן בבוקר.

 

הפחתה משמעותית בשכיחות האלרגיה לעדשות הושגה עם הכנסתן לשימוש של עדשות להרכבה לזמן קצוב, כגון עדשות חודשיות או יומיות. יש להקפיד על הרכבת העדשות בהתאם להוראת היצרן, ולא להשתמש בהן מעבר לזמן המומלץ. שימוש ממושך יותר מחזיר את הסכנה להופעת התגובה האלרגית, כמו בעדשות למשך שנה.

 

רישומי החברות המייצרות עדשות מגע מצביעים בבירור על עלייה משמעותית בהרכבת "עדשות זמניות" וירידה בהרכבת עדשות שנתיות. גם רופאי העיניים מעודדים את השינוי הזה. כיום ניתן להרכיב עדשות זמניות כמעט לכל סוגי הליקויים האופטיים - קוצר ורוחק ראייה, אסטיגמטיזם, עדשות רב מוקדיות (המשלבות תיקון אופטי למרחק ולקירוב כאחד) וכן למצב של פרסביופיה, המופיע בדרך כלל מעל גיל 40.

 

עדשות לתינוקות: יש דבר כזה

 

תחום מיוחד הוא עדשות מגע במקרים רפואיים, כגון מחלת הקרנית מסוג קרטוקונוס, או עדשות מגע טיפוליות למחלות שונות בפני השטח של הקרנית. סוג מיוחד של עדשות הינו עדשות מגע סקלרליות. עדשות גדולות אלה, בקוטר של למעלה מ-17 מ"מ, מיוצבות על פני לובן העין, עם מגע מזערי בקרנית, והשימוש בהן קיים במקרים מסוימים של מחלות קרנית, ובעיקר קרטוקונוס, או עיוות צורת הקרנית לאחר פציעה או מחלה.

 

יש גם עדשות מיוחדות לתינוקות, בדרך כלל לאחר ניתוח הסרת קטרקט מלידה. לתינוקות, ברוב המקרים, אין משתילים עדשה תוך-עינית בניתוח קטרקט, ועדשת מגע מיוחדת הינה הפתרון האופטי הטוב ביותר למניעת דרגה חמורה של עין עצלה במנותחים.

 

שימוש אחר בעדשות מגע הינו לצרכים אסתטיים בלבד - גם כאשר אין צורך בתיקון של ליקוי אופטי. לשם כך התפתח תחום עדשות המגע הצבעוניות, ויש אפילו "עדשות מגע משוגעות" עם ציורים שונים - להשלמת תחפושת פורים.

 

תחום חדש-ישן הינו אורתוקרטולוגיה - התאמת עדשות מגע קשות להרכבה בזמן השינה בלבד, כאשר העדשה גורמת שינוי אופטי משמעותי בפני השטח של הקרנית. כך ניתן להתגבר על קוצר ראייה, בדרך כלל עד 4 דיופטר, ואין צורך בהרכבת העדשות במשך שעות היום. התאמת עדשות מסוג זה אינה פשוטה, אבל השיטה טומנת בחובה אפשרות מעניינת מאוד של פתרון אופטי. כאשר מפסיקים להרכיב את העדשות הללו, המצב האופטי של העין חוזר לקדמותו תוך מספר שבועות, כך שנמנעים מהסכנות הכרוכות בניתוחים.

 

כפי שציינתי במשפטי הפתיחה, הרכבת עדשות מגע נראית כיום כפשוטה וקלה מאוד, עד כדי השוואתה ללבישת בגד או לענידת תכשיט. הנחה מוטעית זו עלולה לגרום לזחיחות דעת ולזלזול בטיפול בעדשות המגע על ידי המשתמש, ומכאן הדרך לסיבוכים הרפואיים קצרה. יש להקפיד מאוד על הבדיקה הראשונית, על הנחיות הטיפול היומיומי בעדשות ועל בדיקות מעקב תקופתיות. בכך תתאפשר מרב התועלת וההנאה מעדשות המגע.

 

 

הכותב הוא מומחה לרפואת עיניים, יו"ר - ICLOSA חוג רופאי העיניים לעדשות מגע ומחלות פני שטח העין, נציג ישראל בהנהלת - ECLSO האיגוד האירופי של רופאי העיניים, מתאימי עדשות מגע, ומנהל מקצועי אופטומטרי של רשת אופטיקה הלפרין

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים