מיגרנות: כך נקל את מכת הפטיש בראש
הם הולמים בחוזקה, מלווים בתשישות, בחילות ומשבשים את איכות החיים. כ-15 אחוז מאיתנו סובלים ממיגרנות. מרפא עדיין אין, אולם טיפולים חדישים מבטיחים להקל על ההתקפים. כך נקל את הכאבים
אין מי מאיתנו שלא נתקף בכאב ראש כזה או אחר. לא בכדי, הפכו כאבי הראש לתלונה השכיחה ביותר אצל רופא המשפחה. אולם אצל כ-15 אחוז מאיתנו, מופיעים כאבי ראש עזים במיוחד, המלווים בבחילות, תשישות, דיכאון, ורגישות לאור ולמגע. התקפי המיגרנה משבשים כליל את לוח הזמנים של יום ההתקף ופוגעים קשה באיכות החיים.
על פי מחקר שנערך לאחרונה והקיף 1810 חולות מיגרנה ברחבי העולם כולל ישראל, עולה כי במהלך ששת החודשים שקדמו למחקר 51 אחוז הפסידו ימי עבודה או לימודים ו-41 אחוז הגיעו באיחור בשל המיגרנה. 75 אחוז דיווחו כי המיגרנה מנעה תפקוד מלא בעבודה או בלימודים.
שני שלישים מהסובלות ממיגרנה מדווחות על התקף בשכיחות של לפחות אחת לחודש בשנה האחרונה. אצל 59 אחוז ההתקפים נמשכים מספר שעות עד ימים אחדים.
גורמי המיגרנה
עדיין לא ברור מה מעורר את התקפי המיגרנה. ההנחה המובילה היא כי אצל חלקנו קיימת נטיה גנטית למיגרנה. מבחינה כימית, האשם הוא בשליח העצבי "סרוטונין": הפרעה במנגנון פעולתו, גורמת לשיבוש בגוף, והתוצאה היא התפתחותה של דלקת בכלי הדם במוח.
דלקת זו גורמת להתרחבות כלי הדם. חומרי דלקת שונים מתחילים לצאת מכלי הדם ולגרות את קצות העצבים סביב כלי הדם המודלקים. כל אימת שדם עובר, בפעימות הלב, דרך כלי הדם, מתרחב העורק, העצבים מגורים ומפרשים זאת ככאב. לפיכך, כאבי הראש מורגשים פועמים, והחולים חשים אותם כ"בום".
על אף שלרוב המיגרנה זהה אצל רוב הסובלים, הרי שהגורמים לה הם אינדיבידואליים. עד כה זוהו מספר רב של גורמים המעוררים את ההתקף:
- שינה מועטה
- שינה מרובה
- לחץ
- מאכלים מסויימים כשוקולד, יין אדום, גבינות שמנת
- מחזור חודשי: אצל חלק גדול מהבנות מתחילה המיגרנה בגיל 12 עם קבלת המחזור.
- הריון: נמצא כמקל על המיגרנה.
הסימפטומים
המיגרנה, כאמור, מתאפיינת בכאב ראש חזק המגיח בפתאומיות ללא כל הכנה. סדר חייהם של אלו הסובלים מתדירות גבוהה של המיגרנה עלול להשתבש כליל, הם נאלצים לעזוב את מקום עבודתם עם פרוץ ההתקף ולרוב – לשכב בחדר חשוך "עד חלוף זעם".
התקפי כאב הראש מלווים בחלק גדול מהמקרים בבחילות, תשישות, הרגשה כללית רעה, הקאות, רגישות לאור, לרעש ולריחות. המיגרנוטים סובלים מאי שקט וחוסר סבלנות. כאב הראש הוא כאב פועם, המתואר כ"דופק כמו פטישים" בקצב פעימות הלב. לרוב הוא מופיע במצח או אחת הרכות, ובעל נטיה להחליף צד: פעם בימין ופעם בשמאל.
הטיפול
על אף שלא קיים מרפא למיגרנה, הרי שמגוון רחב של טיפולים עשויים להציע הקלה משמעותית. הטיפולים מתחלקים לטיפול בזמן ההתקף, או לטיפול מונע לאלו הסובלים מתדירות גבוהה של התקפים. אלא שעל פי סקרים, רק 10 אחוז מהסובלים ממיגרנה מטופלים בתרופות ספציפיות למחלה.
הטיפול בהתקף עצמו מבוסס על החומרים "טריפטאנים" – תרופות אשר פותחו בעשר השנים האחרונות המיועדות להפסיק את התהליך הדלקתי בכלי הדם.
תרופות אלו פועלות באופן ספציפי על מערכת הסרוטונין. היתרון הגדול הוא במיעוט תופעות הלוואי שלהן, בבטיחותן ויעילותן הגבוהה. הן מסוגלות להפסיק את ההתקף תוך חצי שעה עד שעה באחוז גבוה מאוד מהמשתמשים.
ארבע התרופות מקבוצה זו הנמכרות בישראל הן "אימיטרקס", "זומיג", "ריזאלט" ו"רילרט". בזמן ההתקף ניתן להשתמש גם בתרופות משככות כאב רגילות דוגמת "אקמול", "אופטלגין", "רוקאל", "רוקאסט" והתרופה הנמכרת בעולם – "אספירין" שהינה היעילה ביותר בקבוצה זו.
הטיפול המונע המקובל מתחיל מנסיון להימנע מהגורמים. אם זיהיתם כי שוקולד או גבינות שמנות מעוררים התקף, הימנעו מהם. אצל אחרים, המיגרנה מופיעה בסופי שבוע, בשל שיבוש בלוח הזמנים: אנשים אלו ישנים ביום ה' מאוחר בלילה, קמים מאוחר ביום שישי, ישנים בשישי בצהריים, ושוב נרדמים בשעת לילה מאוחרת בשישי.
שיבוש זה של שעות השינה, עלול לעורר התקף מיגרנה עז ביום שבת בבוקר. לפיכך, הפתרון הוא לשמור על סדר היום הרגיל – גם בסוף השבוע. אפשר להתעורר בשש בבוקר גם ביום שישי או שבת, לצאת מהמיטה, לשטוף פנים, ולשוב לישון לאחר זמן מה.
אם לא הצלחתם לזהות גורם ספציפי המעורר מיגרנה, תוכלו לנסות טיפול תרופתי מונע. התרופות המקובלות ביותר בעולם לעניין זה הן התרופות להורדת לחץ דם מסוג "חסמי ביטא" כדוגמת "דראלין". גם תרופות למניעת אפילפסיה נמצאו יעילות כמונעות התקפי מיגרנה כדוגמת התרופה "דפאלפט" או "טופאמקס".
לאחרונה נמצא כי גם תרופות נוגדי דיכאון עשויות להפחית או למנוע כליל התקפי מיגרנה. רבים חוששים ליטול תרופות אלו, אולם הן אינן מיועדות בהקשר זה לסובלי מיגרנה בדיכאון. ככל הנראה משפיעות תרופות אלו על אותה מערכת סרוטונין, ולפיכך ניתן להשתמש גם בהן, ללא קשר לדיכאון, לצורך מניעת המיגרנה.
הרעלן בוטולינום, בו משחו האינדיאנים את חיצם בציד, נמצא גם הוא יעיל להקלת המיגרנות. הרעלן המיוצר ע"י חיידק, מוזרק לעור, ומפסיק התקפי מיגרנה למשך מספר חודשים. החיסרון: המחיר היקר (המתחיל מ-2000 שקלים) והצורך לחזור על ההזרקות אחת לשלושה חודשים.
ומה אומרת הרפואה המשלימה?
חלק מהתיאוריות גורסות כי ויטמין B2 ומגנזיום יעילים במקרים מסויימים למניעת מיגרנות, וניתן להוסיפם ולבדוק את השפעתם האינדיבידואלית על הסובלים.
דיקור במחטים (אקופונקטורה) עשוי לסייע אצל חלק מהסובלים, אולם המדובר בטיפול ארוך וממושך, בו תדירות הדיקור הולכת ופוחתת אולם דורשת התמדה. שאר הטיפולים ברפואה המשלימה לא הוכחו מדעית.

