שתף קטע נבחר
 

תופעה: שוק כדורי הזקפה המזוייפים

שוק התרופות לזיקפה מוצף זיופים, שבמקרה הטוב אינם מביאים שום תועלת ובמקרה הגרוע גורמים לנזקים בריאותיים קשים ואף למוות. הכדורים המזויפים מכילים חומרים בלתי מזוהים ונרקחים לרוב במעבדות מזוהמות. לזיופים האלה יש ביקוש רב משתי סיבות: הם זולים, והם חוסכים לגברים את ה'בושה' להודות בפני רופא שיש להם בעיה בתפקוד המיני

הוא היה איש עסקים מצליח, באמצע שנות ה-50 לחייו, נשוי ואב לילדים. את חייו הוא סיים לפני כשבועיים, זמן קצר לאחר שנטל תרופה מזויפת לזיקפה וקיים יחסי מין עם המאהבת שלו. הוא לקה בשטף דם במוח, הובהל למרכז רפואי במרכז הארץ, אך מת לאחר כמה שעות.

 

מותו הפתאומי ונסיבות מותו הדהימו את חבריו הרבים. אומר מ', חברו הקרוב: "אני מכיר אותו עוד מהצבא ויודע כמעט כל פרט מחייו הנפתלים. הוא אהב אוכל משובח, נסיעות לחו"ל ובעיקר נשים. בשנה-שנתיים האחרונות הוא היה שרוי במתח רב בגלל עסקיו והתקשה בתפקוד המיני. לרופא הוא התבייש לפנות, ולכן רכש בכל מיני דרכים כדורים לזיקפה. גם עכשיו קשה לי להעלות על הדעת שהחבר שלי מת כתוצאה מנטילת כדור מזויף, שכלל לא ברור מה הוא הכיל". משפחתו של איש העסקים סירבה לאפשר את נתיחת הגופ הבניסיון להזים את גל השמועות על נסיבות מותו.



סיאליס אלי לילי
כדורי סיאליס מזוייפים לפני אריזה, שמיועדים לישראל

 

"בספרות הרפואית תוארו מקרים בודדים בלבד של מוות לאחר עלייה פתאומית בלחץ הדם או לאחר תעוקת לב בשל נטילת תרופות לזיקפה", אומר ד"ר יוזה חן, יו"ר האיגוד הישראלי להפרעות בתפקוד המיני. "מיעוט מקרי המוות נובע מההתוויות הברורות לחלוטין של התרופות האלה: מי שסובל מיתר לחץ דם או ממחלות לב מסוימות מוגבל בנטילתן, ורופא אחראי לא ירשום לו אותן. אבל לצד הגורמים הרפואיים האחראים קיים בארץ שוק פרוץ של תרופות זיקפה מזויפות, ובהן טמונה הסכנה".

 

זיופים מתוחכמים

 

הכל התחיל לפני שש שנים, כשחברת התרופות פייזר השיקה את תרופת הזיקפה ויאגרה. התרופה הזאת גורמת לשחרור השרירים וכלי הדם בפין, דבר המאפשר זרימת דם גדולה יותר לפין והשגת זיקפה.

 

הוויאגרה הפכה זמן קצר לאחר השקתה לתרופה המוכרת ביותר בעולם. היא נועדה לגברים הסובלים מאין-אונות ומדרגות שונות של קשיים בזיקפה וכן לגברים חולי סוכרת או שעברו ניתוח לכריתת הערמונית. כיתר התרופות הגורמות לזיקפה, הוויאגרה מחייבת מרשם. פעילותה ניכרת בתוך 45-90 דקות לאחר נטילתה.

 

ביולי 2003 השיקה חברת אלי לילי את התרופה סיאליס, שנועדה אף היא לגרום לזיקפה. לדברי יצרנית התרופה, היא יעילה ל-36 שעות – לעומת ארבע שעות היעילות של הוויאגרה – והיא מושפעת פחות מדיאטה, כלומר מותר ליטול אותה גם אם אוכלים מזון שומני. בעוד ויאגרה וסיאליס נלחמות על הבכורה, הושקה בתחילת 2004 תרופה נוספת: לוויטרה של חברת באייר. פעולתה מתחילה בתוך 16 דקות מרגע נטילתה ונמשכת, לדברי היצרן, חמש שעות.

 

תופעות הלוואי של שלוש תרופות הזיקפה – ויאגרה, סיאליס ולוויטרה – דומות ויכולות לכלול כאבי ראש, סחרחורת, תחושת דופק מואץ, סומק, גודש באף וכאבי שרירים. מדובר, לדברי הרופאים, בתופעות שוליות וחולפות.

 

אך ככל שגדל ההיצע והפך למגוון יותר, עלה ושיגשג שוק הזיופים. זה התחיל בזיופי ויאגרה, המשיך לסיאליס, ולאחרונה התחילו לזייף גם את הלוויטרה.

 

המשטרה, המכס ומשרד הבריאות מנסים להילחם בתופעה. מסביר פקד אהרון גרונדמן, ראש היחידה לקניין רוחני במשטרת ישראל: "אנו נלחמים זה שנה וחצי בייבוא של תרופות זיקפה מזויפות בעקבות פניית יצרניות התרופות אלינו. בין פברואר למאי 2004 ניהלנו חקירה מסועפת נגד חברות שמכרו תרופות מזויפות באמצעות מודעות בעיתונים. בפשיטה שערכנו בעזרת עובדי המכס תפסנו יותר מ-300 אלף כדורים מזויפים שיוצרו בסין. דרגת הזיוף היתה כל כך גבוהה, עד שעל האריזה נכתב בעברית, ולתרופה צורף עלון לצרכן".

 

מכירה דיסקרטית

 

מקור נוסף לתרופות מזויפות הוא הודו. "כשנתפס משלוח", מבהיר פקד גרונדמן, "אנחנו שולחים דוגמית לחברה שהמוצר שלה זויף, כדי שתבדוק במעבדותיה את תכולת הכדור. מרבית החומרים שמהם מורכבים הכדורים המזויפים אינם מזוהים. לעיתים ניתן לזהות אספירין בתוך מרכיבי התרופה, כך שמי שרגיש לחומר הזה עלול לפתח אלרגיה בלי לדעת למה ואף לסבול מנזקים חמורים יותר. גם התנאים שבהם מיוצרים הכדורים הופכים אותם למסוכנים. רוקחים אותם במטבחים אחוריים מזוהמים, ללא פיקוח וללא תנאי היגיינה מינימליים".

 

התרופות המזויפות נמכרות באמצעות מודעות בעיתונים. מאחר שהמודעות האלה מבטיחות תמיד "ויאגרה אמיתית", הרי שמדובר בהונאת הציבור. המכירה מתבצעת באופן דיסקרטי ביותר: שליח מגיע לביתו של מזמין התרופה המזויפת, נוטל את תמורתה הכספית ונותן את התרופה המזויפת – לרוב בתוך מעטפה. גם דרך האינטרנט ניתן לרכוש תרופות מזויפות וכן בחנויות לאביזרי מין, במכוני ליווי, בפי - צוציות ובאחרונה גם בבתי מרקחת פרטיים. "בעיקר מדאיגה אותנו התופעה של מכירת התרופות המזויפות בבתי המרקחת", אומר פקד גרונדמן, "ולכן אנחנו מרכזים מאמץ רב במיגור התופעה הזאת".

 

מה גורם לגברים רציניים, במיטב שנותיהם, להתפתות למודעות שקריות ולרכוש תרופות מזויפות? מסביר ד"ר רפי חרותי, מנהל המרפאה לשיקום מיני במרכז הרפואי 'רעות' בתל אביב: "מדובר בתופעה רחבת מימדים, שהגיעה גם לצה"ל. הדבר נובע, לדעתי, מחוסר הנוחות שחש הגבר הישראלי, המאצ'ו, בפנייה לרופא לשם קבלת מרשם לתרופת זיקפה, ולכן לפני הפנייה הבלתי נמנעת הוא מנסה כל דרך. רק לאחר שנואש מתרופות מזויפות שהזיקו לו או שלא היו יעילות, הוא נאלץ לבלוע את רוקו ולהגיע אלינו. את המשתמשים בכדורים מזויפים אני תמיד מזהיר שהרכב החומרים שלהם אינו ידוע, ושאולי מדובר בתרופות שפג תוקפן, ותופעות הלוואי מהן יהיו הרות אסון, כמו הפרעות קצב, אירועים מוחיים ואף מוות. אבל זה לא תמיד עוזר, ורק כשהישראלי מרגיש פראייר – כלומר שהוא שילם בעבור תרופה ולא קיבל שום תמורה – הוא פונה אלינו".

 

גישה חפיפית

 

הסבר נוסף לתופעה נותן ד"ר צחי בן-ציון, סגן מנהל המחלקה הפסיכיאטרית ומנהל המרפאה לתפקוד מיני במרכז הרפואי סורוקה: "לתופעה הזאת יש כמה סיבות, ובראשן מחירן הגבוה של תרופות הזיקפה והקושי להודות בבעיה. נוסף על כך מרבית הגברים הנזקקים לתרופות זיקפה לא באמת מאמינים שמדובר בבעיה רפואית, אלא נוטים לייחס את הקשיים שלהם למשהו חפיפי, ולכן גם הטיפול אינו חייב להיות רציני. זה הרי מדהים: גבר ישראלי ייסע קילומטרים בשביל פלאפל טוב או יעשה סקר שווקים לפני שהוא מחליף את האגזוז במכונית שלו, אבל בכל הנוגע לבריאותו המינית, הוא יבלע כל זיוף שיסכן את חייו".

 

למרפאתו של ד"ר בן-ציון הגיעו גברים שסבלו מתופעות לוואי בעקבות נטילת כדורים מזויפים. "כשביקשתי לבדוק את הכדור, הזדרזו מרבית הפונים להכחיש שהתרופות עדיין ברשותם. קשר השתיקה, הבושה וזמינות הזיופים פועלים לרעת כולם".

 

תגובת משרד הבריאות: "תרופות לטיפול באין-אונות מצריכות מרשם רופא. ישנם מצבים שבהם התרופות האלה אסורות לשימוש, למשל למי שנוטל תרופות מקבוצת הניטרטים לטיפול בתעוקת חזה. משרד הבריאות בשיתוף שלטונות המכס והמשטרה עושה מאמצים לתפיסת תכשירים המגיעים ארצה שלא בדרך חוקית".

 

יצרניות התרופות מודאגות בעיקר מהנזק הכלכלי שנגרם להן ומהשם הרע היוצא לתרופות המותג בגלל הזיופים הנמכרים בבתי מרקחת. ברק פלצ'י, דובר פייזר, יצרנית ויאגרה: "אנחנו מודעים לבעיה ומסייעים ככל יכולתנו למשטרה ולמשרד הבריאות להילחם בה. ניסינו להבין מדוע גברים משתמשים באופציית הזיוף. לשם כך ערכנו סקר שתוצאותיו הדהימו אותנו. התברר שגבר מודה בבעיה מינית ופונה לרופא רק 20 חודשים אחרי שזיהה אותה. גם כשהוא כבר ניגש לקבל טיפול ויוצא מהרופא עם מרשם ביד, לוקח לו עוד ארבעה חודשים לגשת לבית מרקחת ולרכוש את התרופה. זה אולי מסביר את ההעדפה לנקוט את גישת החפיף המסוכנת: רכישת התרופה בשוק הזיופים".

 

דורון שליט, מנכ"ל אלי לילי ישראל, יצרנית סיאליס: "בהערכה גסה, על כל מכירת 1,000 תרופות סיאליס חוקיות נמכרים במקביל בשוק הזיופים 300 כדורים, דבר הממחיש את היקף הזיופים העצום המתקיים בארץ. הזיוף נעשה ברמה גבוהה, וקשה להבדיל בין תרופה מקורית לתרופה מזויפת. כדור סיאליס אמיתי נמכר תמורת כ-50 שקל, בעוד מחיר הזיוף נע בין 25 ל-35 שקל".

 

מנציגת באייר ישראל, משווקת הלוויטרה, נמסר שהתרופה ממילא בשוק רק כמה חודשים, ולכן הם חייבים עדיין ללמוד את הנושא ולהיערך למלחמה בזיופים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ייצור כדורי סיאליס במזרח הרחוק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים