עצירות בפסח: לא נעים, אבל אפשר להימנע
כל פסח זה חוזר: העצירות עושה שמות בבטן, מנפיחות ועד כאבי בטן וחסימת מעיים. איך מעודדים את פעולת המעיים, ועל מה בשולחן החג כדאי לוותר?
אין כמו חג הפסח, כדי להשאיר את נייר הטואלט שבשירותים מיותם: כמידי שנה לוקים עשרות אלפי ישראלים בעצירות, המוגדרת כאי מעבר צואה במשך שלושה ימים ומעלה. אחד הגורמים לה הוא קמח המצות היבש העושה שמות בבטן וגורם גם לכאבי בטן ונפיחות. הבשורה היא שלא חייבים לסבול בכלל.
סקר שהזמינה חברת מדיצ'י מדיקל משווקת מוצרי בוארון לישראל, יצרנית תרופות הומאופתיות, ושנערך על-ידי מכון גיאוקרטוגרפיה בקרב 501 ישראלים לפני כחודש, מצא כי מחצית מהציבור סובלים מהפרעות במערכת העיכול עקב אכילת מאכלי פסח השונים. ל- 37% מהציבור, אכילת מצות בפסח גורמת להפרעות במערכת העיכול, רובם דתיים חרדים, או ישראלים ותיקים, ופחות בקרב עולים חדשים. 12 אחוז סבורים שלאחר ליל הסדר ישתמשו בתכשיר כלשהו להקלה על בעיות העיכול.
שהייה ממושכת של תוכן המעי לה תורם קמח המצות, גורמת גם לחגיגת חיידקים המפרקים את הצואה ויוצרים גזים אימתניים המעכירים את האטמוספרה. ככל שהעצירות מתארכת הופכת הצואה לקשה יותר, משום שהנוזלים נספגים במעי הגס. התוצאה: פציעות במעי ובפי הטבעת, דימומים מקומיים וכאבים עזים. לעתים עלולה להיווצר גם חסימת מעי גס מוחלטת.
והנה כמה טיפים שיצילו אתכם ממכת מצרים האמיתית של הפסח:
- סיבים לעזרתכם: הקפידו במהלך החג על תפריט עשיר בסיבים תזונתיים, המצויים בין השאר בפירות וירקות (אך לא במצות). הסיבים מגדילים את נפח הצואה, מה שמגרה את דפנות המעי ומסייע לפעילותו התקינה.
- ותרו על מצות רגילות: העדיפו מצות מקמח העשוי מחיטה מלאה כגון שיפון, שיבולת שועל המכילות יותר סיבים ומאפשרות פעולת מעיים טובה יותר. למרות שתמיד עדיף לאכול לחמניות מקמח מצה מאשר מצה מקורית.
- שתו מים: שתייה מספקת של שמונה כוסות נוזלים ביום לפחות מסייעת בריכוך הצואה, בהגדלת נפחה ובהעברה חלקה ותקינה של הפסולת אל מחוץ לגוף.
- משקאות מקלים: שתו מיץ סלק או חמיצת סלק המסייעים אף הם לעיכול טוב יותר.
- פיצוחים מועילים: הרבו באכילת שקדים ואגוזים המקלים על העיכול, אולם זכרו את הערך הקלורי הגבוה שלהם.
- זוזו כבר: הליכה מרובה, ופעילות גופנית משפרים את פעולת המעיים ומונעים גזים ועצירויות.
- משהו טבעי: אם בכל זאת העצירות לא מרפה, אפשר לנסות חליטת שזיפים, או טבליות טבעיות המקלות על העצירות. לדברי סיגל טפר, תזונאית קלינית, והתזונאית הראשית של חברת "טעם טבע אלטמן" תוכלו לנסות לפני הארוחה תערובת אנזימי עיכול לעיכול פחמימות, חלבונים ושומנים. ( מוצר לדוגמא: זימקל או עיכולקס מולטי אנזים).
- רק שימי נר: תוכלו לנסות להשתמש בנרות גליצרין לפי הטבעת: החדרה של נר כזה, גורמת לפעילות של המעי הישר הדוחף את תוכן הצואה החוצה. חבילת נרות כזו נמכרת ללא מירשם רופא, בעלות של שקלים בודדים. הנרות אינם גורמים להתמכרות, ואינם מסוכנים.
- דוקטור, הצילו: במקרים קשים (של עצירות מעל 3 ימים), עשוי הרופא להמליץ על חומרים משלשלים: באלה יש להשתמש בזהירות, תוך התייעצות עם רופא, שכן שימוש בהם יותר מכמה ימים גורם ל"התמכרות" המעיים ולהחמרת הבעיה. נוסף על התרופות מצוי בבתי המרקחת גם שוקולד משלשל, המכיל חומרים שמגרים את פעילות המעיים, וגם הוא עלול לגרום להתמכרות המעיים בשימוש ממושך.
- הריח, הריח: טבליות המכילות פחם פעיל מבטיחות להפסיק את תופעת הנפיחות. אלא שבפועל -ברוב המקרים, הן אינן מצליחות להפסיק את התופעה הטורדנית. עיקר הנפיחות נגרמות בשל שאיפת אוויר לקיבה, אם בשל דיבור או נשימה לא נכונים, ואם בשל שתיית משקאות מוגזים. במידה ואתם סובלים מגזים, נסו לשתות במהלך החג מים, וכמה שפחות משקאות מוגזים.
