
האיך - והלמה
"האחריות והדאגה לסביבה של כל קהילה, כפרית ועירונית כאחד, נקבעת בידי מי שחיים בה. לכן Act Locally, Think Globally, הוא אחד ממשפטי המפתח הסביבתיים החשובים ביותר שנטבעו אי פעם". אודי נתן מתעקש: השלום עם הסביבה מתחיל בתוכנו
בשבוע שעבר התקיים בקיבוץ כרמים פאנל בנושא סביבה. אני משתמש במילה "סביבה" כי לא רק אקולוגיה, נטו, היתה שם. יפתח הררי, אדריכל המתמחה בבנייה ירוקה, נתן הרצאה מאלפת על הנושא והסביר איך זה נראה, כמה זה עולה, מה האפשרויות השונות ועוד. אלכס צ'סלסקי מקיבוץ לוטן הראה כיצד פעילות למען הסביבה הטבעית, כמו גם למען הסביבה האנושית, תורמות לקהילה גם במובן החברתי. דיבר גם לוי היוז, נציג קהילה ירוקה מבאר-שבע, שהעלה
שאלות לגבי שימור שטחים פתוחים ותחבורה. והיה גם גור רותם, מתכנן פרמקלצ'ר ומייסד חוות אדמאמא במושב ניר משה הסמוך, שהסביר מה זה בדיוק.
כולנו למדנו המון ולמרות שהערב התארך ללילה, חברי הקיבוץ והאורחים הרבים שהגיעו נותרו, מרביתם לפחות, ערים עד שהפאנל הסתיים קרוב לחצות. היה מעודד לראות שרבים הביעו עניין ממשי ושאלו שאלות. אבל היה זה עניין כמעט שולי, מעין הערת אגב, שאמר גור לקראת סוף הערב, שהיה הדבר הכי חשוב שקרה בערב הזה. "פתרונות שמפגינים דאגה אמיתית לסביבה יש הרבה", הוא אמר. "כלומר, ה'איך' קיים ונגיש. השאלה שאתם צריכים לשאול את עצמכם עכשיו היא 'למה'. כי התשובה לשאלה הזו, הופכת את הפתרונות שמתאימים לכם לברורים מאוד".
Act Locally, Think Globally
מה זה בדיוק אומר? זה אומר שדאגה לסביבה מתחילה קודם כל באנשים. מידת האחריות הסביבתית של קהילה כמו כרמים או כל קהילה אחרת בארץ ובעולם - כפרית ועירונית כאחד - נקבעת באופן כמעט מוחלט על-ידי האנשים שגרים בה. במובן זה, Act Locally, Think Globally, הוא אחד ממשפטי המפתח הסביבתיים החשובים ביותר שנכתבו אי פעם. זו התורה כולה על רגל אחת, לפחות עד שגופים חקיקתיים יתערבו בנושא בצורה נמרצת יותר.
הרבה פחות חשובות, בוודאי בשלב זה של התהליך שמתרחש אצלנו, הן שאלות כמו "מאיזה חומרים נבנה" או "כמה זה יעלה לי". התשובות לשאלות הללו מגוונות מאוד: יש חומרים שנחשבים יעילים יותר באזור ובמצבים מסוימים, וכאלה שמתאימים למקומות אחרים. יש חומרים שמכוונים בעיקר לחיסכון באנרגיה, וישנם כאלה ששמים במרכז את השימוש בחומר טבעי מקומי. יש פתרונות אקולוגיים לעשירים - ויש לעניים.
אז, בעצם, 'איך'?
במהלך הפאנל הוצגה לנו קשת רחבה של 'איך'ים: 'איך' אפשר לפתח ולבנות מתוך אחריות ודאגה גדולות יותר לסביבה; 'איך' אפשר להתנהל בחיי היומיום בצורה נכונה יותר כקהילה; 'איך' משנים הרגלים אישיים קטנים, כפרטים. הדיון היה חשוב מאוד כדי להכיר את קשת הדעות בתחום הסביבתי, ומאיר עיניים כיוון שהדגים כיצד ניתן להתנהל באופן אחראי יותר - וגם את עצם העובדה שאכן ישנם פתרונות מכל מיני סוגים. והוא היה, בעיקר, מעניין מאוד.
ברור, יבואו אלה שיאמרו שפיתרון אחד איננו אקולוגי מספיק בשבילם, כמו שיהיו כאלה שיגידו שהוא אקולוגי יתר על המידה. זה בדיוק הדו שיח שבו אנחנו עוסקים
עכשיו. אבל קהילה - ואין זה משנה היכן היא ומה גודלה - צריכה קודם כל להבהיר לעצמה דבר אחד: האם מרכיב האחריות והדאגה לסביבה חשוב לה בכלל?
כמובן שבמידה מסוימת, כביכול העניין חשוב לכולם. אבל לפי התוצאות בשטח, הוא לא נמצא כרגע במיקום גבוה ברשימת סדרי העדיפויות שלנו. בינינו, מהמוכר במכולת ועד לבוסית במשרד, כמה אנשים כאלה אתם מכירים? כמה מחברי הממשלה, מעובדי הגופים הציבוריים והכלכליים הגדולים שקובעים את המדיניות בארץ, באמת מקדישים תשומת לב לנושאים סביבתיים? וזה בדיוק מרכיב ה'למה'.
נו, ו'למה'?
כדי שנוכל להפגין אחריות ודאגה אמיתית לסביבה, ברמה המקומית שלנו בכרמים, כמו גם ברמה של כל יישוב בארץ, אנחנו חייבים להבהיר לעצמנו שאנחנו באמת רוצים את זה. לא בהכרח ברמה המתבקשת, אל מול המשבר הסביבתי, אלא גבוה בסדר העדיפויות שלנו כי יותר נעים לחיות ככה. גבוה בסדר העדיפויות שלנו כי יותר בריא לחיות ככה. גבוה בסדר העדיפויות שלנו כי זה יכול לשמש כמנוף חברתי ואפילו, רחמנא ליצלן, כלכלי. לא משנה מהי הסיבה, רק גבוה יותר.
אם נעשה את זה ממקום שאינו אמיתי, לא נהפוך ליישוב שמפגין אחריות ודאגה לסביבה. זה יהיה סתם עוד מצג שווא של להטוטני פרסום, שמציגים מקום רגיל לחלוטין כמקום ירוק. וזה לא העניין כאן. זהו האתגר שניצב עכשיו לפתחנו כקהילה קטנה שרוצה לצאת לדרך חדשה ולגדול, אבל באחריות. זה האתגר שניצב לפתחו של כל מי שרוצה לעשות משהו אחראי ודואג לסביבה. כמה יהיה פה ירוק? תלוי כמה אנחנו נהיה ירוקים. ימים יגידו.
- אודי נתן, 34, עבר עם משפחתו לקיבוץ כרמים שבנגב, כדי לקחת חלק בהקמת כפר אקולוגי. בימי רביעי אחת לשבועיים הוא מתאר את התהליך, ואת החיים מנקודת מבטו של זוג צעיר שהגיע לדרום מן המרכז השבע
- ליצירת קשר ופרטים נוספים כיתבו לאימייל udidan@gmail.com

