פונדו - לשבת קרוב לסיר הבשר
אתם לא חייבים להזמין את כל החבר'ה ולהכין מיליון תוספות. כל מה שאתם צריכים זה סיר מתאים, בשר משובח ורטבים טעימים כדי להכין פונדו בשר - המאכל שמוכיח שמותר לשחק עם אוכל
רוטב פלפלים חריפים והדרים | ![]() | רוטב חרדל וקארי | ![]() | רוטב מיונז פלפלים | ![]() | רוטב מיונז עשבי תיבול |
![]() | ||||||
רוטב גריביש | ![]() | סלסה 'וורדה' | ![]() | רוטב צ'ימיצ'ורי | ![]() | רוטב סאטה |
נכון שחשבתם שארוחה חלבית תמיד תהיה קלילה יותר בהשוואה לארוחה בשרית? גם אנחנו. אבל כשמדובר בפונדו זה דווקא הפוך - כשאוכלים פונדו גבינה סביר להניח שאחרי חמש או שש טבילות של לחם בתמיסת הגבינה העשירה והמבעבעת, תרצו בעיקר לזחול למקום חמים ולישון עד בואו של הקיץ. פונדו בשר, לעומת זאת, מאפשר לכם לאכול נתח בשר נטו, בביסים מדודים, ולטבול אותו ברוטב לבחירתכם. וזה אפילו בלי תוספת האורז/צ'יפס/פירה שהייתם מקבלים אם הייתם מזמינים סטייק במסעדה. קליל, כבר אמרנו. אפילו אטקינס היה מאשר.
(צילום: לירון אלמוג)
זה לא שיש לנו משהו נגד פונדו גבינה, להיפך. אבל אם אתם רוצים לשחק אותה כאילו אתם בבקתה מושלגת על האלפים, ההמלצה שלנו היא לחכות ליום שהטמפרטורות באמת יגרדו את האפס. במזג האוויר ההפכפך של התקופה הנוכחית, אנחנו הולכים על פונדו בשר.
וכן, קראתם ושמעתם כבר אלף פעם שאתם צריכים להזמין חברים שיקחו אתכם חלק בחגיגת הטבילות, ושפונדו הוא הזדמנות לערב של דינמיקה חברתית ומשחקי פנויים פנויות. אז הכל טוב ויפה, אבל אתם באמת לא חייבים. אפשר ליהנות מפונדו גם בארוחה זוגית, ואפילו, תאמינו או לא, בארוחת יחיד. מה נחמד יותר מלהעביר עם עצמכם ערב שלם מול הטלוויזיה כשלפניכם מונחים סיר פונדו רותח, פרוסות בשר מתחננות לצלייה וקערה עם הרוטב החביב עליכם?
(צילום: לירון אלמוג)
פונדו בשר
כדי להכין פונדו בשר צריך שלושה דברים: סיר פונדו או כלי מתאים אחר, שמן לטיגון ובשר. במתכון הבא השתמשנו בפילה בקר, אבל אפשר גם להשתמש בחלקים אחרים ואפילו בעוף.
המרכיבים (ל-6 סועדים):
1 ק"ג פילה בקר
שמן לטיגון עמוק
אופן ההכנה:
- חותכים את הבשר לקוביות של 2-3 ס"מ. מניחים בקערה גדולה ומביאים לשולחן.
- יוצקים שמן לסיר הפונדו שיגיע עד למחצית גובה הכלי. מחממים על הכיריים עד שהשמן חם (בודקים על-ידי טיגון פיסת לחם, שצריכה לצוף ולהעלות בועות סביבה).
- מעבירים את הסיר למתקן החימום על השולחן ומטגנים את הבשר בשמן לפי הטעם: נא, בינוני או עשוי. חשוב לא לטבול בשמן יותר משניים או שלושה נתחים בו זמנית, כדי לא להוריד את הטמפרטורה.
רטבים
לפונדו בשר אפשר להכין, מרוטב אחד ועד עשרים רטבים שונים. תלוי בטעמכם, מספר הסועדים ובזמן שאתם רוצים להשקיע. ריכזנו עבורכם מספר אפשרויות ואתם מוזמנים לשלב בין רטבים קרים לחמים ולשחק עם דרגות החריפות והתיבול, כל אחד לפי טעמו.
(צילום: לירון אלמוג)
מתכון של רון (שפאץ) כהן
השילוב של פלפלים חריפים טריים חרוכים מהאש ופילטים של הדרים מלמד אותנו משהו על 'יין ויאנג' ומה שביניהם.
המרכיבים:
6 פלפלים חריפים מן הסוג הישראלי המאורך – הסוג האסיאתי הקטן יותר פחות מתאים כי יש בו פחות בשר
אשכולית אדומה או שני תפוזים (או שילוב של השניים)
1 כף סוכר חום
1/3 כוס שמן זית
מלח גס
אופן ההכנה:
משמנים את הפלפלים קלות ומניחים על גריל לא חם מדי, קולים מכל הכיוונים עד שהם שחומים ויפים אבל לא שרופים – בבקשה לשים לב. מוציאים ושומרים בכלי.
את ההדרים קולפים בעזרת סכין חדה ומסירים את החלק הלבן. מחזיקים אותם ביד אחת ובעזרת סכין חדה חותכים חתך ברקמה המחברת את הפלחים השונים כדי לשחרר את הפילטים של הפרי. אחרי שמוציאים את כולם סוחטים את המיץ מהשלד שנותר.
קוצצים גס את הפלפלים - אני לא קולף אותם אבל מי שמתעקש מוזמן - וההדרים ומערבבים בקערה יחד.
בקערה נפרדת, מערבבים יחד את מיצי הקליה והמיץ של ההדרים עם הסוכר החום, טורפים פנימה את שמן הזית לאט לאט וממליחים קלות. יוצקים את הרוטב על החומר הקצוץ מערבבים ומגישים.
מתכון של איילת בן יוסף
המרכיבים:
1/2 פחית (200 מ"ל) חלב קוקוס
3 כפות גדושות חרדל דיז'ון עם גרגרים
1 כף תבלין קארי (תערובת תבלינים) הודי
1 שן שום קצוצה
חתיכת שורש ג'ינג'ר טרי (1X1ס"מ) - אופציונלי
אופן ההכנה:
- מכניסים את כל חומרי הרוטב לבלנדר ומערבלים לקבלת תערובת חלקה ואחידה. אפשר כמובן, להשתמש בבלנדר מוט. מעבירים לכלי ומגישים.
מתכון של איילת בן יוסף
המרכיבים:
2 כפות מיונז
פלפל אדום קלוי
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
- טוחנים את כל המרכיבים יחד במעבד מזון ומגישים.
הרוטב חביב עליכם? (צילום: לירון אלמוג )
מתכון של איילת בן יוסף
המרכיבים:
2 כפות מיונז
1 כף עשבי תיבול קצוצים
1 כפית שמן זית
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב את כל המרכיבים, מעבירים לכלי ומגישים.
מתכון של רותי קינן
המרכיבים:
3-4 מלפפונים בחומץ
1 כף צלפים
5 גבעולי פטרוזיליה
צרור קטן של עירית
3-4 כפות מיונית
1 כפית חרדל
אופן ההכנה:
- קוצצים דק את המלפפונים, הצלפים, הפטרוזיליה והעירית (אפשר במעבד מזון, בפעימות).
- מוסיפים את יתר החומרים ומערבבים היטב.
מתכון של רון (שפאץ) כהן
'רוטב ירוק', באיטלקית, זוהי גירסה נוספת לרוטב שנעשה על בסיס הרבה עשבי תיבול, עם חרדל וצלפים שנותנים גוף וטעם מענין.
המרכיבים:
2 שיני שום גדולות למדי
צרור נדיב של פטרוזיליה
צרור קטן של בזיליקום נענע או שילוב של שניהם
2 כפות צלפים – שטופים בהרבה מים ומסוננים
1 כף גדושה של חרדל צרפתי חלק
1 כף חומץ יין לבן
2/3 כוס שמן זית משובח
אופן ההכנה:
- כותשים את השום וחותכים את עשבי התיבול בגסות עם הגבעולים אבל בלי החלק התחתון והעבה שלהם.
- שמים את כל חומרי הגלם במעבד מזון ומפעילים, עד קבלת מרקם גס למדי.
- בזמן שהמכשיר עובד, מזליפים פנימה את שמן הזית כדי לקבל אמולסיה. מתקנים מליחות מעבירים לכלי ומגישים.
מתכון של לילך גרמן
המרכיבים:
צרור פטרוזיליה, קצוצה דק
1/2 צרור כוסברה, קצוצה דק
1/2 צרור נענע, קצוצה דק
מיץ מלימון אחד
7 שיני שום, כתושות
1/2 פלפל חריף אדום, קצוץ (אפשר יותר, או פחות לפי הטעם)
1 כף גדושה חרדל דיז'ון משובח
1 כף גדושה צלפים, קצוצים
1 כף אנשובי, קצוץ
פלפל גרוס ומלח לפי הטעם
1/2 כוס שמן זית משובח
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל המרכיבים ושומרים בקירור עד להגשה.
מתכון של רותי קינן
המרכיבים:
2 כפות שמן סויה או תירס
1 בצל קצוץ
2 שיני שום כתושות
1/4 כפית פלפלת (פפריקה) חריפה או פלפל חריף טרי
1/2 כוס חמאת בוטנים
2 כוסות חלב קוקוס
1/4 כוס רוטב סויה
2 כפיות סוכר חום
מיץ מ-1 לימון
100 גרם בוטנים מרוסקים
אופן ההכנה:
- בסיר קטן, מחממים את השמן ומטגנים בו את הבצל עד שנעשה שקוף. מוסיפים את השום והצ'ילי ומטגנים תוך בחישה עוד דקה.
- מוסיפים את חמאת הבוטנים ובוחשים עד שהתערובת מסמיכה. מוסיפים את חלב הקוקוס בהדרגה ותוך כדי בחישה שמתקבלת תערובת בסמיכות של מוסיפים את רוטב הסויה, הסוכר הלימון. ממשיכים לבשל עוד דקות.
- מסירים מהלהבה ובוחשים פנימה חצי מכמות הבוטנים. מאחסנים במקרר. מוציאים מהמקרר לפחות חצי שעה לפני ההגשה וזורים על הרוטב את שארית הבוטנים.

