שתף קטע נבחר
 

מסנג'ר ומייל בעבודה: איך להתחמק מהבוס

עוד ועוד מעסיקים מגבילים את האפשרות של עובדיהם לגלוש לאתרים, להתקין תוכנות או להשתמש בכלי מסרים מיידים כמו מסנג'ר. אם גם אתם במצב הזה, אז כדאי להכיר את הפתרונות - ויש לא מעט

קצת אחרי שהאנליסטים וחברות האבטחה סיימו להפחיד את העולם עם באג 2000 והדיבורים על וירוסים קטלניים שטרם נראו כמותם, נתגלה האוייב החדש: העובדים.

 

זה התחיל בטרנד של חישוב שעות העבודה המבוזבזות כתוצאה מגלישה במקום העבודה, שנדחף על-ידי מחקרים עם תוצאות מסמרות שיער - שלא במפתיע, מחקרים שרובם הוזמנו על-ידי חברות שמפתחות אמצעים למעקב אחרי פעילות העובד, סינון תכנים וחסימת אתרים.

 

לכך הצטרפו תובנות שהלכו והצטברו על ההיקף הגדול, גדול מאד, של פרצות אבטחה ותסבוכות משפטיות שעלולות להיווצר בסביבות מחשוב ארגוניות - כתוצאה משיתוף קבצים, התקנת תוכנות שעובדים "הביאו מהבית", גלישה לאתרי פורנו והימורים, ועוד.

 

אלו הסיבות העיקריות לכך שברוב מקומות העבודה מדיניות השימוש במידע היא הרבה יותר מגבילה כיום מאשר בעבר, ושרוב המעסיקים מבצעים מעקב ברמה זו או אחרת אחרי השימוש של העובדים במחשב וברשת. בעולם וגם בישראל, ישנם ארגונים שהלכו עם זה קצת יותר מדי רחוק - מצלמות אבטחה, כרטיסים מגנטיים שמאפשרים לעקוב אחרי המיקום הפיזי של העובד, או חיטוט בתיבת הדואר-רשת הפרטית של העובד.

 

לא נפתור את כל הבעיות הללו בכתבה אחת, אבל אם גם המעסיק שלכם מגביל את השימוש שלכם במחשב, ברשת ובטלפון, אז יש לנו כמה עצות שיהפכו את החיים שלכם - ואולי גם שלו - לקלים יותר.

 

מה עושים בלי מסנג'ר?

בין הקורבנות הראשונים של מדיניות מחשוב מגבילה נמצאות בדרך-כלל תוכנת המסרים המיידיים - אם בגלל בזבוז הזמן שלכאורה כרוך בהן או בגלל פרצות האבטחה שהן עלולות ליצור.

 

בחלק מהמקרים נחסמת הגישה לשרתים אליהם תוכנות המסרים המיידיים מתחברות, אותה קשה יותר לעקוף (אם כי לא בלתי אפשרי. נחזור לזה בהמשך). במקרים אחרים פשוט אוסרים על העובדים להתקין את התוכנות הללו.

 

הראשונה שהציעה מענה לבעיה היא חברת ICQ, עם השירות ICQ2Go!. השירות הזה מאפשר לכם להשתמש ב-ICQ דרך ממשק מבוסס דפדפן, ללא התקנה של תוכנה.

 

ICQ2Go הוביל ליצירת קטגוריה חדשה של שירותי רשת בשם Web Messengers, שכוללת שירותים מבוססי דפדפן עבור כל תוכנות המסרים המיידיים. לדוגמא, אם אתם משתמשים במסנג'ר, השירות המתאים לכם הוא MSN2Go. רשימה של שירותים נוספים תוכלו למצוא כאן.

 

כשמגבילים לכם את תיבת הדואר

מבחינה משפטית, תיבת האאוטלוק שלכם - כמו קו הטלפון, המחשב, הכסא והשולחן - היא רכושו הבלעדי של המעסיק. עד כמה מותר לו לחטט בה, זה עניין שמוכרע בימים אלה בדיוק בבית-המשפט. מה שבטוח - אתם לא יכולים לעשות בתיבה הזו מה שאתם רוצים, ולפעמים המעסיק גם יגביל אתכם ברמה הטכנית וגם יחטט לכם באימיילים הפרטיים, ולכו תתבעו.

 

במקומות עבודה מסויימים נוהגים היום גם לחסום שירותי דואר רשת כמו Yahoo! Mail, Hotmail ו-Gmail. את החסימה אפשר לעיתים קרובות לעקוף באמצעות שירות Proxy, שמשמש כמתווך ביניכם לבין שירות הדואר ולא מאפשר למעסיק (בדרך-כלל) לדעת לאן גלשתם (רשימה של כ-6500 שירותים כאלה תמצאו באתר Proxy.org). אבל זה לא תמיד פשוט ועליכם להניח שבסופו של דבר יעלו עליכם (בעיקר אם תשתמשו בכל פעם באותו שרת Proxy).

 

פתרון אפשרי לבעיה הזו ולבעיות בעלות אופי דומה, הוא להשתמש בתוכנת דואר ניידת ("Portable") שאינה דורשת התקנה, ישירות מהזיכרון הנייד ("דיסק און קי") שלכם. דוגמאות לתוכנות כאלה הן Mozilla Thunderbird Portable Edition או Reach-a-Mail. הראשונה מתוחכמת ועתירת תכונות; האחרונה קלילה ופשוטה לשימוש.

 



ישירות מהדיסק און קי: Reach-a-mail, במקום אאוטלוק

 

שתי הנ"ל יאפשרו לכם לשלוח ולקבל הודעות דואר, ישירות אל ומהזיכרון הנייד ובלי להשאיר שום דבר על המחשב של העבודה. כמובן - בהנחה שהאפשרות להשתמש בזיכרון נייד לא נחסמה ובהנחה שהפיירוול של הארגון לא חוסם כל דבר שאיננו אאוטלוק או אקספלורר. נגד זה אין מה לעשות.

 

רשימה של תוכנות ניידות נוספות והפניות למקורות לתוכנות כאלה אפשר למצוא כאן.

 

כשלא מרשים לכם להתקין תוכנות

מלבד האפשרות להריץ תוכנות ניידות ללא התקנה, ניתן להחליף היום רבות מהתוכנות בשירותי רשת שונים.

 

את שירותי הדוארשת ושירותי אופיס מקוונים כמו Google Docs ו-Zoho.com כולם מכירים. אבל ישנם גם שירותים לעריכת תמונות כמו Picnik; שירותי המרת קבצים כמו Media-convert.com או Zamzar.com ואפילו שירותים שמדמים מערכת הפעלה שלמה בתוך הדפדפן (Web OS). לדוגמה, השירות Jooce.com, שמתממשק לתוכנות המסרים המיידיים הנפוצות ומציע שטח אחסון מקוון, אפשרות לשיתוף קבצים, צפייה בוידאו ותמונות, האזנה למוזיקה ועוד.

 



אסור לכם להתקין תוכנות? השתמשו במערכת הפעלה וירטואלית (Web OS)

 

הבלוג Everything 2.0 מציע אינדקס מאלף ובו אלפי שירותי רשת ממויינים לפי נושאים. זהו מקום טוב לחפש בו פתרונות.

 

כשלא נותנים לכם להשתמש בטלפון

בחברות ישראליות רבות האפשרות להתקשר לחו"ל חסומה במכשירי הטלפון הרגילים ומותרת רק באישור מיוחד ממנהל בכיר, ובאמצעות מכשיר טלפון מיוחד.

 

אם זה המצב גם אצלכם ויש לכם שיחה דחופה לנהל בזמן העבודה - בין אם היא לצרכי עבודה או לצרכים פרטיים - אינכם חייבים להשתמש במכשיר של החברה על כל הבירוקרטיה הכרוכה בזה, וגם לא לשלם הרבה כסף על שיחה לחו"ל מהסלולרי שלכם. תוכלו להשתמש בשירות הרשת Jajah.com כדי להתקשר לכל מספר בארץ או בחו"ל, בדרך-כלל בתעריף של סנטים בודדים לדקה.



חסומים לשיחות יוצאות? השתמשו ב-Jahah
 

אינכם צריכים להתקין תוכנה או להשתמש במיקרופון ואוזניות עם Jajah - כל מה שצריך זה לומר לו את מספר הטלפון שבו אתם "נמצאים" ואת זה שאליו אתם רוצים להתקשר, והוא יחבר ביניכם.

 

להתקשר לחו"ל הבוס אולי לא מרשה לכם, אבל לענות לטלפון הוא מרשה - נכון?

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מייל פרטי מהעבודה
צילום: Index Open
מומלצים