עולם בכוננות חצבת

באיטליה לא יקבלו לגנים ילדים לא מחוסנים, בגרמניה יוטלו קנסות על הורים לא מחסנים, ובבריטניה חוששים מהפסטיבלים ההמוניים בקיץ • במשרד החוץ ממליצים לנוסעים לאירופה לוודא שהם מחוסנים, אך חלק מהפונים לקבל חיסון דיווחו על מחסור

ביום חמישי האחרון ביקש משרד הבריאות בשיתוף עם משרד החוץ לחדד את ההנחיות ליוצאים לאירופה ולהתחסן מפני חצבת בעקבות עלייה ברמת התחלואה ביבשת. על פי הדיווחים האחרונים, מתרכזת עיקר התחלואה בחצבת באירופה בשבע מדינות: רומניה, איטליה, צרפת, גרמניה, פולין, בלגיה ואוקראינה.

 

חיסון ממוקד | ד"ר חנן נטר, רופא ילדים

 

 

 

במשרד הבריאות ממליצים לכל הנוסעים לאירופה לוודא שהם מחוסנים, אך ההמלצה תקפה בעיקר לנוסעים לשבע המדינות האלו, שם התפרצות המחלה היא הגדולה ביותר. במשרד הבריאות מבהירים יחד עם זאת שבכל מקרה אין המלצה להימנע מנסיעה למי שאינו מחוסן. חלק מהפונים לקבל חיסון בעקבות המלצת משרד החוץ דיווחו על מחסור בחיסונים.

 

החל מ־1 בינואר 2016 דווחו באירופה יותר מ־6,000 מקרים של חצבת ב־30 מדינות, והשנה דווח על התפרצויות של חצבת גם במדינות רומניה, אוסטריה, בלגיה, בולגריה, צ'כיה, דנמרק, צרפת, גרמניה, הונגריה, איסלנד, איטליה, פורטוגל, סלובקיה, ספרד ושוודיה.

 

לאחרונה דיווח המרכז האירופי למניעת מחלות על ירידה דרמטית בשיעור ההתחסנות נגד מחלות כמו חצבת, אבעבועות רוח וחזרת. הדבר הוביל לכך שבכמה מדינות באירופה, ובכללן איטליה וגרמניה, נקטו צעדים נגד אלו שמסרבים להתחסן.

 

 

 

באיטליה נרשמה השנה מגפה של ממש של מחלת החצבת, עד כדי כך שהממשלה החליטה בצעד יוצא דופן לחוקק בהליך בזק חוק, שמחייב הורים לילדים עד גיל 6 לחסן אותם נגד 12 מחלות שונות, ואם לא, לא יקבלו אותם לגנים. 2,395 מקרי חצבת נרשמו באיטליה מתחילת השנה והמספר ממשיך לעלות, זאת בהשוואה ל־840 מקרים בשנת 2016 כולה ו־250 מקרים בשנת 2015.

 

בבריטניה, שבה התגלו בשנה האחרונה 575 מקרים של חצבת, ממליצים לאזרחים לחסן את ילדיהם לפני חופשת הקיץ המתקרבת. במדינה אומנם הגיעו ליעד של ארגון הבריאות העולמי של 95% מחוסנים, אך מודאגים מאפשרות של התפרצות המחלה המידבקת לאור העובדה שבחודשים הקרובים מאות אלפי בריטים ייסעו לחופשות או יחגגו בפסטיבלים המוניים, שבהם סיכויי ההדבקה גבוהים יותר.

 

בגרמניה מתה מהמחלה בשבוע שעבר אם לשלושה, וברבעון הראשון של 2017 נרשמו 410 מקרים של הידבקות בחצבת, לעומת 325 מקרים ב־2016 כולה. החודש נכנס לתוקפו חוק המחייב גני ילדים על הורים המסרבים לחסן את ילדיהם, ואלה מסתכנים בקנס בגובה 2,500 יורו. בצרפת נרשמו מתחילת השנה 140 מקרים של חצבת, כאשר הממוצע הארצי הוא כ־80 חולים בשנה. החוק הצרפתי דורש לוודא שכל מי שנולד אחרי 1980 התחסן נגד המחלה לפחות פעמיים.

 

ולא רק באירופה: גם בארה"ב חוששים מהתפרצות המחלה. במדינת מינסוטה לבדה יש היום יותר מקרי חצבת מאשר היו בשנה שעברה בכל ארה"ב. בבתי־החולים ברחבי המדינה מאושפזים 73 חולי חצבת, רובם ילדים שהוריהם החליטו לא לחסן. בשנה שעברה היו 70 אשפוזים בארה"ב כולה.

 

 

לא מחוסן? יש לך 90% סיכוי להידבק | שאלות ותשובות | רותם אליזרע

 

מהי מחלת החצבת?

 

החצבת היא מחלה הנגרמת על ידי נגיף החצבת (Measles virus) ומועברת ישירות מאדם לאדם. דרכי ההדבקה הן על ידי פיזור הנגיף לסביבה בעת שיעול, עיטוש או מגע עם הפרשות מהאף ועם ליחה. חצבת מידבקת מאוד — לאדם שאינו מחוסן ונחשף לחולה יש סיכון של 90% להידבק (לתסמיני המחלה, ראו איור).

 

מהם הסיבוכים האפשריים של המחלה?

 

המחלה עלולה לגרום לסיבוכים קשים בדרכי הנשימה ובמערכת העצבים. כשליש מהחולים יפתחו סיבוכים כגון דלקת אוזניים, שלשולים ודלקת עיניים. סיבוכים נדירים יותר הם דלקת ריאות ודלקת מוח, וסיבוך נדיר מאוד היכול להופיע לאחר כ־10 שנים הוא מחלה ניוונית של המוח.

 

מי צריך להתחסן?

 

אנשים שחלו בעבר במחלה, וכן ילידי 1956 או מבוגרים יותר, נחשבים מחוסנים. לילידי 1970-1957 שנולדו בארץ ושלא חלו בעבר בחצבת מומלץ להשלים קבלת 2 מנות חיסון. לילידי 1977-1971 ילידי הארץ שחוסנו על פי שגרת החיסונים, ולא חלו בעבר בחצבת, מומלץ להשלים קבלת מנת חיסון אחת. לילידי הארץ משנת 1978 ואילך שחוסנו על פי שגרת החיסונים אין צורך בהשלמת חיסונים נגד חצבת.

 

אם לא חוסנתי ואני רוצה להתחסן, מה עושים?

 

מטיילים הנוסעים לחו"ל ואנשים שלא קיבלו את החיסון במסגרת שגרת החיסונים ומעוניינים בכך יכולים להתייעץ עם הרופא המטפל או עם רופא במרפאת מטיילים לגבי אפשרות לקבלת החיסונים. יש לשים לב שצריך להתחסן לפחות שבועיים לפני מועד הנסיעה.

 

מה המצב בישראל?

 

על פי ארגון הבריאות העולמי, ישראל נמצאת במצב שבו אין התפרצות המונית של הנגיף מאז 2014. בשנת 2016 התקבלו במשרד הבריאות דיווחים על 8 חולים בחצבת בישראל, ומאז תחילת 2017 לא דווח על מקרי תחלואה חדשים בחצבת.

 

השתתפו בהכנת הידיעה: דניאל בטיני, יניב חלילי (לונדון), תמר שבק (פריז), איתי משיח (ברלין) וציפי שמילוביץ (ניו־יורק)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים