סדרות ולא להיות
מתקשים להירדם אחרי מרתון "משחקי הכס"? מתהפכים במיטה בגלל "סיפורה של שפחה"? אתם לא לבד • מחקר אמריקאי חדש קובע: גם אם ישנים שבע שעות בלילה, צפייה רצופה (בינג') בשורה של פרקים מאותה הסדרה - פוגעת באיכות השינה
מחכים שתיגמר העונה של "משחקי הכס" כדי לצפות ברצף? מורידים פרק אחרי פרק של "בית הקלפים"? מקדישים את כל הסופ"ש למרתון של "המתים המהלכים"? אולי זה כיף, אבל לא בטוח שזה בריא. מחקר חדש מצא כי צפיית רצף (בינג') עלולה לגרום להפרעות בשינה ולעייפות כרונית גם אם אתם ישנים שבע שעות בלילה.
קראו עוד: מכורים למסך, מנקרים בישיבות | איציק שאשו
חוקרים מאוניברסיטת מישיגן בארה"ב ומבית־הספר לתקשורת המונים בבלגיה בדקו את הרגלי הצפייה והשינה של כ־420 צעירים בגילים 25-18. כ־80 אחוז מהמשתתפים (336 איש) העידו על עצמם כצופי בינג' (שלוש שעות ומעלה של צפיה מרתונית). כ־20 אחוז מהנשאלים אמרו שהם נוהגים לעשות זאת כמה פעמים בשבוע, ושבעה אחוזים אמרו שהם עושים צפייה מרתונית מדי יום. רוב מוחלט של המשתתפים במחקר טענו שהם מקפידים על 9-7 שעות שינה בלילה, כפי שממליצים ארגוני הבריאות. מספר שעות השינה הממוצע של המשתתפים עמד על שבע שעות וחצי.
צופי הבינג' דיווחו על איכות ירודה יותר של שינה לעומת אלה שלא נהגו לצפות ברצף — גם כאשר הקפידו על מספר השעות המומלץ. כמו כן דיווחו על נדודי שינה ועל עייפות רבה בבוקר שאחרי הצפייה.
"התעסקות באותו תוכן במשך שעות גורמת לצופים לחשוב גם אחרי שהסתיימה הצפייה על מה שקרה בתוכנית ולתהות מה יקרה בהמשך", אמרה ד"ר ליסה אקסלמן מבית־הספר לתקשורת המונית בבלגיה, שהמחקר שלה פורסם בימים האחרונים בכתב העת האמריקאי לרפואת שינה. "צפייה מרתונית עלולה להגביר את העוררות, להאיץ את פעימות הלב ולהאריך את פרק הזמן של ההירדמות".
אז מה עושים? החוקרים מציעים לקבוע לוחות זמנים "קשיחים" ולעמוד בהם. "צריך לקבוע זמן שבו הולכים למיטה ומפסיקים לצפות בטלוויזיה. זה יכול להיות מאתגר. אבל ברגע שמתרגלים לעמוד בלוח זמנים קצוב שקבענו מראש, זה יכול לשפר את איכות החיים בצורה נפלאה", מוסיפה ד"ר אקסלמן.
ד"ר בריאן פרימק, מנהל מרכז המחקר למדיה, לטכנולוגיה ולבריאות באוניברסיטת פיטסבורג, מציע לשנות את הרגלי הצפייה. "אפשר להיפגש עם קבוצת חברים ולעשות צפייה מרתונית בפרק זמן קבוע אחת לשבוע. זה יכול לשפר את חוויית הצפייה — וגם את איכות השינה".

