yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אוהד צויגנברג
    חדשות • 09.11.2017
    מפכ"ל על הכוונת
    המקורבים ביותר לרה"מ נחקרים כבר ארבעה ימים, עדי המדינה שוטחים את גרסאותיהם, נתניהו צפוי להיחקר שוב בימים הקרובים – ובמפלגת השלטון מעלים הילוך בניסיון להחליש את כחולי המדים • אחרי שהקואליציה העבירה בקריאה טרומית את הצעת "חוק ביבי 2" שתאסור על המשטרה לפרסם המלצות בסוף חקירה, דווח בחדשות 2 על יוזמה חדשה: להקטין את שכרו של המפכ"ל, ולהעלות את שכרו של ראש הממשלה • מקורבי אלשיך: הוא כבר השלים עם כך שכהונתו לא תוארך מעבר לשנה זו • מפכ"ל לשעבר: "אלו שיטות של מאפיה"
    עמיחי אתאלי, טובה צימוקי, מאיר תורג'מן ואלי סניור

    מאחורי הקלעים, בחדרי החקירות ובלשכות הפרקליטים, מתנהלים כבר תקופה ארוכה — ובמיוחד בימים האחרונים — הדיונים המשטרתיים והמשפטיים בתיקים 1,000, 2,000 ו־3,000 שתוצאותיהם עשויות להיות בעלות השלכה דרמטית על ראש הממשלה נתניהו ועל הקואליציה שבראשות הליכוד. בתגובה לכך, מגיעים כעת לשיא מאמצי הנגד של מפלגת השלטון לפגוע במעמדה ובתדמיתה של המשטרה, הן מבחינה חוקית והן מבחינה ציבורית — בשורה של הצעות חוק ויוזמות חקיקה.

     

    אתמול בבוקר, בסופו של דיון סוער במליאת הכנסת, עברה ברוב של 52 תומכים מול 42 מתנגדים הצעת חוק ההמלצות — המוכר גם כ"חוק ביבי 2" — שמבקשת לאסור על המשטרה לפרסם בסופה של החקירה את המלצותיה בנוגע להגשת כתב אישום. חוק זה נחשב לשנוי במחלוקת — היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט מתנגד לו נחרצות — ולהצבעה עליו קדמו חילופי האשמות חריפים בין נציגי הקואליציה והאופוזיציה, שטענו כי היוזמה נועדה לשרת את ראש הממשלה בנימין נתניהו ולהרוויח עבורו זמן.

    קראו עוד: קמפיין ההפחדה | בן דרור ימיני

     

    ח"כ רחל עזריה מ"כולנו" הייתה חברת הקואליציה היחידה שהתנגדה בהצבעה, ואילו ח"כ בני בגין מהליכוד — שידוע כמתנגד לחוק — בחר להיעדר. אלא שהצעת החוק לא נהנית מקונצנזוס גם בקרב ראשי הקואליציה: בין המסתייגים מהחוק נמנים השר לביטחון פנים — ומי שאחראי על המשטרה — גלעד ארדן, וכן שרת המשפטים מהבית היהודי איילת שקד. בשבוע שעבר הושג סיכום בין נציגי הקואליציה, שלפיו החוק יעבור שורה של תיקונים בטרם יעלה להצבעה בקריאה ראשונה, ומה שמסתמן הוא שהצעת החוק הסופית תקבע כי לתיקים שבהם חשודים אישי ציבור — ראש הממשלה, שרים, ח"כים וראשי עיריות — יתלווה פרקליט לחקירה למן תחילתה, וכך ייתר לכאורה את הצורך בהצגת המלצות המשטרה. בתיקים הנוגעים לאזרחים מן השורה, תורשה המשטרה לפרסם את המלצותיה, אולם אלו יוצגו לפרקליטות בלבד ולא לציבור כולו.

     

    כעת עובר הקרב על החוק לזירה חדשה, שעשויה לעצב את תוכנו ולהכריע את עתידו. בליכוד מעוניינים כי המשך הטיפול בו יתבצע בוועדת הפנים, שבה הם מחזיקים, אולם שרת המשפטים שקד ואנשי הבית היהודי מבקשים לקיים את הדיון בוועדת החוקה, שהם עומדים בראשה. "החוק הזה הוא לגמרי בתחום העשייה של ועדת חוקה", אמרה אמש ח"כ שולי מועלם מהבית היהודי. "תהיה על זה מריבה בוועדת הכנסת, אבל זה יתקדם רק בהסכמת שרת המשפטים והשר לביטחון פנים".

     

     

    לאחר ההצבעה, יצאה משורות הליכוד יוזמה נוספת — שגם היא מציבה במרכז את המשטרה, ואת השוטר מס' 1. בחדשות 2 פורסם כי בליכוד יוזמים מהלך חקיקתי להקטנת משכורתו של מפכ"ל המשטרה, שעומדת על כ־83 אלף שקל בחודש, ומנגד להעלאת שכרו של ראש הממשלה, שמרוויח כ־49 אלף שקל בחודש. היוזמה הוצגה בליכוד כחלק ממהלך רחב לצמצום שכרם החודשי של בכירי הרשות השופטת, הצבא והמשטרה, אולם ניכר כי לא במקרה שמו של המפכ"ל בלט — כחלק מרצף של יוזמות חקיקה שמבקשות לפגוע במעמדה של המשטרה והעומדים בראשה, הן מבחינה חוקית והן בעיני הציבור (לרשימת היוזמות — ראו מסגרת).

     

    במשטרה הגיבו בחריפות. "לא נותר לנו אלא להצר על מגמה מסוכנת של פגיעה במשטרה בכל דרך אפשרית", נמסר. "המשטרה לא תורתע משום ניסיון לרפות את ידה". מי שהתבטא יותר בחריפות הוא אחד מהמפכ"לים לשעבר, שטען כי זו התנכלות למפכ"ל המכהן רב־ניצב רוני אלשיך. "נלחמים במפכ"ל ובחוקרים בשיטות של מאפיה", הוא אמר. "כל פעם שולחים לו עוד רמז, כדי שיבין שעם ראש ממשלה לא מתעסקים. מנסים להלך עליו אימים". בסביבתו של אלשיך הבהירו כי הם ממשיכים לעבוד כרגיל, אולם בשיחות עם מקורביו כבר טען המפכ"ל כי הוא השלים עם כך שכהונתו לא תוארך מעבר לשנה זו, השלישית שלו בתפקיד.

     

    אמר שהוא דווקא לא מעוניין בהעלאת שכרו. נתניהו
    אמר שהוא דווקא לא מעוניין בהעלאת שכרו. נתניהו

     

    נתניהו הגיב לפרסום וטען כי הוא כלל אינו מעוניין בהעלאת משכורתו. "ראש הממשלה אינו חושב שיש צורך לשנות את שכרו", נמסר מטעמו, "או את שכרם של בכירים אחרים במערכת". עם זאת, היו שמצאו דמיון בין תגובה זו לבין תגובתו בשבוע שעבר, בשיאו של הדיון הציבורי על חוק ההמלצות ועל החוק האוסר על חקירת ראש ממשלה מכהן, אז אמר: "אני לא מעוניין בשום חוק הנוגע בחקירות המתנהלות עכשיו שקשורות בי". גם אז, היו שהעריכו כי התבטאויותיו הפומביות של נתניהו לא משקפות בהכרח את האישור שנתן מאחורי הקלעים לח"כים של הליכוד לקדם את החקיקה המדוברת. במקביל, נחקרו אתמול אנשי סודו של נתניהו, עורכי הדין דוד שמרון ויצחק מולכו, בפעם הרביעית ברציפות על חלקם ב"תיק 3,000", נתניהו צפוי להיחקר פעם נוספת בעצמו, על "תיק 1,000" ו"תיק 2,000", ייתכן שכבר בימים הקרובים. בחקירה זו צפויים החוקרים לעמת אותו עם גרסתו של איש העסקים ארנון מילצ'ן.

     

    בנוסף, המשטרה כיכבה אתמול גם בדיוני ועדת הפנים — כאשר היו"ר ח"כ דודי אמסלם יזם דיון בנושא "השתלחות יועץ התקשורת של המפכ"ל ודוברת המשטרה ביו"ר הוועדה ובחברי הכנסת". אמסלם הציג ציוצים של היועץ ליאור חורב, ביניהם: "דודי אמסלם, למה לא עברת בבלפור לצחצח את הנעליים... מאוד כועסים שם" ו"הזוכה היומית בפרס הקוקוריקו ע"ש לוקו היא נאוה בוקר". מבקר המשרד לביטחון פנים והמשטרה קבע כי חורב הפר את תנאי העסקתו ואת התחייבותו להימנע מ”פרסום ביקורת פומבית על מדיניות הממשלה". חורב סירב להגיב לנאמר, ומהמשטרה נמסר: "הטענות תיבדקנה משפטית".

     


    פרסום ראשון: 09.11.17 , 00:45
    yed660100