גבעת התחמושת
קרבי זה הכי גבעת־שמואל, אחי • נוער הגבעה עקף את צעירי מודיעין־מכבים־רעות במדד של צה"ל, המשקלל את אחוז המתגייסים, הלוחמים והקצינים • בקרב הנשים כבשה את הבכורה נס־ציונה, שם עומדים שיעורי הגיוס על 91.1 אחוז
גבירותיי ורבותיי, מהפך.
צה"ל מפרסם הבוקר את נתוני הגיוס הגיוס והשירות בישראל לפי ערים. החישוב מתבצע לפי שלושה קריטריונים: 50% מהציון המשוקלל ניתנים על שיעור הגיוס. 25% מהציון מוענק על מספר המתגייסים שהולכים לתפקידי לוחמה. 25% הנוספים מוענקים לכל עיר לפי מספר החיילים שבוחרים במסלול של קצונה.
קראו עוד: הקרב על קיצור השירות | יוסי יהושוע
במשך שנים הורגלנו למצוא את מכבים־רעות, שני יישובים צמודים שבהם מתגוררים הרבה אנשי צבא בכירים, בראש הרשימה. אולם מכבים ורעות אוחדו עם מודיעין, העיר הגדולה שנוצרה שם כוללת צעירים מהרבה יותר רקעים, וזה פתח את התחרות למקומות אחרים.
מי ש"ניצלה את ההזדמנות" היא העיר גבעת־שמואל, שדילגה שני מקומות לעומת השנה שעברה וניצבת הפעם במקום הראשון מבחינת גיוס גברים. 89.4 אחוז מהבנים בגיל הגיוס בגבעת־שמואל הלכו לצבא, 56.1 אחוז הם לוחמים ו־16 אחוז הלכו לקצונה.
גם למודיעין־מכבים־רעות לא צריך לדאוג. המוטיבציה שם עדיין בשיא והיא ממוקמת במקום השני עם אחוז מתגייסים זהה לזה שיש בגבעת־שמואל, עם הבדל מזערי באחוז הלוחמים – 56 אחוז – ועם 13.4 אחוזי קצונה. במקום השלישי נמצאת העיר ראש־העין.
בתחתית הרשימה, במקום ה־20, נמצאת ראשון־לציון עם 86.8 אחוזי גיוס, 38.9 אחוז של לוחמים ו־7.4 אחוזי קצונה. אם חשבתם שאחוזי הגיוס בגבעת־שמואל מרשימים, קבלו בתשואות את הנשים הצעירות של נס־־ציונה. לא פחות מ־91.1 מהבנות בגיל גיוס הלכו שם לצבא, 8 אחוזים בחרו בקצונה. הוד־השרון נפרדת מהמקום הראשון, שבו החזיקה בשנה שעברה, ויורדת למקום השני. בתחתית הרשימה: קריית־ים, עם 72.5 אחוזי גיוס של נשים.
קריית־אונו מובילה בשיעור הקצונה לגברים עם 17.6 אחוז. מודיעין־מכבים־רעות מובילה בקצונה לנשים עם 12.7 אחוז.
בקרב המועצות האזוריות, זבולון מובילה בגיוס הגברים עם 93.1%, זינוק מרשים למי שהייתה במקום החמישי בשנה שעברה. בגזרת הנשים מובילה המועצה האזורית חוף השרון עם 92.6 אחוזי גיוס לאחר שבשנה שעברה היא הייתה רק במקום השישי.
הצעירים שמובילים כל הדרך לפסגת הדירוג
קורין אלבז-אלוש
אלופת הגיוס הבלתי מעורערת של השנים האחרונות מודיעין מכבים רעות, עיר בה גרים יוצאי צבא רבים, מאבדת את התואר לגבעת שמואל.
מציון משוקלל המורכב מ–50% שיעור גיוס, 25% לוחמה ו–25% יציאה לקצונה, גבעת שמואל קופצת שני מקומות למעלה בהשוואה לשנה שעברה היישר למקום הראשון עם שיעור גיוס שעומד על 89.4%, 56.1% לוחמים ו–16% קצונה.
משיחה עם בני המקום המתקרבים לשלב הגיוס ניכר כי יש הרבה מוטיבציה בקרב הצעירים. "יש לי שאיפות להגיע לסיירת מובחרת. מטכ"ל או שלדג", מספר מתן שפס. "אני מעוניין מאוד בקצונה כי לדעתי מדובר בשליחות אמיתית. הסביבה בה גדלתי מאוד מעודדת לזה ותומכת, בייחוד תנועת בני עקיבא בעיר שדוגלת באהבת הארץ והגיוס לצה"ל הוא אחד מהביטויים הגדולים לכך".
רועי נח, שרוצה גם הוא להגיע לשייטת ונמצא בשלבי מיון ליחידה, לא מופתע שהעיר שבה גדל מככבת במקום הראשון. "זאת גאווה גדולה" הוא אומר "כל החברים שלי מכוונים לקרבי. יש משהו במקום הזה שמחזק אותנו ומעודד לבחור בשירות משמעותי. עושים לנו המון שיחות על זה". גם שחר שאול, שמתגייס לחיל הטכנולוגיה, לא מוכן לוותר על הפן הקרבי: "חשוב לי להיות קרבי ולכן בחרתי לחבור לשריון. אני מגיע לחיל בעקבות תוכנית הלימודים שלי ועדיין אני רוצה לתת את הכי טוב שאפשר ולהיות בשטח. אני לומד ברמת גן ושם אני מרגיש שיש פחות מוטיבציה".
נושא הגיוס קרוב במיוחד גם לליבו של ראש עיריית גבעת שמואל יוסי ברודני, שהשתחרר מצה"ל בדרגת רב-סרן ושימש כמ"מ בחטיבת הצנחנים. "אני מצדיע לבני הנוער. הגיוס לצה"ל הוא קודש הקודשים שלנו, זכות של כל אחד ואחת לשרת את המדינה. זו גאווה גדולה לעיר ולתושביה".
בית־שאן מזנקת
ישראל מושקוביץ
התלמידים ובני הנוער בבית־שאן קיבלו את נתוני הגיוס בסיפוק רב, אבל רובם לא היו מופתעים מהעלייה המשמעותית בכל המדדים.
רון אלבז, תלמידת י"ב בבית־הספר אורט אמירים בבית־שאן, בת 17 וחצי, כבר קיבלה זימונים לקורס טיס וליחידת 8200, אולם עד כמה שזה תלוי בה היא מוותרת על התפקידים היוקרתיים ביותר בצה"ל ובלבד לממש את חלומה להיות לוחמת.
"אני רוצה להיות לוחמת בצבא, בקרקל או באריות הירדן. אני מוותרת על הקוקפיט ומעדיפה עליו אבק, בוץ ואת הקרביות. אני באה מבית מאוד ציוני, סבא שהיה צנחן במלחמת ששת הימים וביום כיפור, דוד שהוא אל"מ בצבא, אחים ובני דודים שהם תותחי־על בצבא, רציתי להיות קרבית מהרגע הראשון שהתחילו המיונים", היא מספרת בגאווה.
גיא (18), בוגר אורט פסגות הדתי וחניך במכינה הקדם־צבאית שחר במבוא־דותן, יתגייס לקורס טיס. "עבורי זה חלום ילדות, תמיד חלמתי על טיס, אחי הוא מהנדס אווירונאוטיקה והוא הכווין אותי לטיס, מההתחלה כיוונתי למשהו מובחר".
גיא מזהה את השינוי החיובי ביחס לשירות משמעותי בצבא. "חצי מהשכבה שלי הלכה למכינות ולשנת שירות. זה בעצם מצביע על המהפך שעובר הנוער בעיר, הפכנו לאוכלוסייה חזקה ששולחת את הצעירים לשנת שירות כדי לסייע במקומות אחרים. החברים שלי מכוונים ליחידות הכי יוקרתיות בצה"ל. 'אחריי' גם אחראית לשינוי".
רפי בן שטרית, ראש עיריית בית־שאן, מסכם: "הלב שלנו מתרחב והחזה שלנו מתמלא גאווה בנוער הנפלא שצומח כאן והופך להיות בחוד החנית של ההגנה על המדינה והבנייה של החברה שלנו בארץ”.
צל"ש לישיבות
אלישע בן קימון וישראל מושקוביץ
בישיבת בני עקיבא "תקוות יעקב" במושב שדה־יעקב שבעמק יזרעאל לא ממש הופתעו אתמול מנתוני הגיוס הגבוהים.
"האווירה והחינוך בישיבה אחראים לנתוני הגיוס הגבוהים בנוסף לחינוך בבתים. ההורים שותפים מלאים לעבודת הקודש שלנו", הסביר אתמול הרב מלאכי קאופמן, ראש הישיבה "תקוות יעקב".
"מכיתה ז' התלמידים שלנו אמונים על המושגים לתרום ולהתנדב, זה נכנס להם לעצמות. אנו מעודדים אותם לקחת אחריות ולהדריך בבני עקיבא ובצופים, יש אצלנו 100% גיוס, 83% מגיעים ליחידות קרביות, כמעט כל בוגר שני שלנו הוא קצין בצבא", הוסיף הרב קאופמן.
בועז שוורץ, מנהל בית־הספר הדתי שק"ד דרכא שדה־אליהו שבעמק המעיינות, הדגיש אתמול שמדובר במסורת ארוכת שנים של גיוס ליחידות מובחרות. "בעשור האחרון אנו זוכים לעמוד בפסגת נתוני הגיוס של מדינת ישראל, ועל כך גאוותנו. תלמיד גדל לתוך מערכת שבה הוא לומד להעריך את הנתינה ויודע שלתרום ולהיות שותף זה רווח. נתוני הגיוס שלנו זינקו בשנים האחרונות, וזה מעיד שניתן להיות קצין וג'נטלמן", סיכם שוורץ.
בין כל הנתונים המתפרסמים היום בולטת גם ישיבה תיכונית סוסיא בני עקיבא עם נתונים אדירים. חיים בר חי, מנכ"ל הישיבה, מספר על סודות ההצלחה. "הסביבה החברתית שאנחנו מייצרים בישיבה היא מאוד מיוחדת. אנחנו לא דוגלים בשיטות הלימוד הרגילות של שיעורים בתוך ארבע קירות. כל יום שישי לפנות בוקר התלמידים יוצאים לסיור שבו הם לומדים חומר שקיבלו כבר בתחילת השבוע, דרך הרגליים. יש הבדל בין שיעור תנ"ך בין ארבעה קירות לבין שיעור תנ"ך בשטח שבו התרחש הסיפור. זה כמו ללמד שחייה בהתכתבות".

