קיצור שירות
כשאבא מקבל צו שמונה, גם אמא מתגייסת, ולהפך • אם הם סטודנטים, זה עוד יותר מסובך • הקלות חדשות של המועצה להשכלה גבוהה קובעות: בני זוג של מילואימניקים יוכלו לאחר ללימודים בבוקר, ולצאת מוקדם יותר כדי לטפל בילדים
כל משפחה שבה האב או האם, ולעיתים שניהם, משרתים במילואים מכירה את הנוהל: מעטפת הזימון נוחתת בתיבת הדואר ומיד מתחיל מירוץ התיאומים והארגונים בניסיון לנהל את סדר היום כשאחד ההורים לא נמצא במשך שבוע ימים ולפעמים אף חודש. אם ההורה שנשאר בבית הוא גם סטודנט, המילואים גובים מחיר גם מהמסלול שלהם באקדמיה. הטבות חדשות שאושרו אמש ינסו להקל על המצב.
ועדת המשנה לפיתוח ומדיניות במועצה להשכלה גבוהה החליטה אתמול כי סטודנטים הורים שבן או בת זוגם משרתים במילואים זכאים להיעדר מהשעתיים הראשונות של הלימודים במוסדות להשכלה גבוהה - אוניברסיטאות ומכללות אקדמיות - ולסיים בשעה שלוש אחה"צ, זאת משום שהם נושאים לבדם בנטל הטיפול בילדים, לרבות הכנסתם והוצאתם מהגן.
"נשות המילואימניקים נושאות בנטל כבד לא פחות מבעליהן", אמר אתמול יו"ר המועצה להשכלה גבוהה ושר החינוך נפתלי בנט, "לכן עלינו להירתם למענם ומיד. מי שתורם לישראל, מגיע לו יותר".
בעקבות ההכרה בצורך לבוא לקראת הסטודנטים שנשארים לבד עם הילדים בזמן שבן או בת זוגם במילואים, הוחלט לאשר את ההתאמות ללא הבחנה בין שירות מילואים שגרתי לשירות מילואים במצב חירום. כדי שהם לא ייפגעו משירות המילואים של בן או בת הזוג, הסטודנטים יוכלו להיעדר ולא ייפגעו זכויותיהם האקדמיות בשל כך לרבות עניין דרישות נוכחות לצורך זכאות לגשת לבחינות, להגשת עבודות או למתן ציון מיטיב. הסטודנטים יהיו זכאים לדחיית קורס אקדמי, וכן למועד בחינה נוסף ודחייה של מטלות ועבודות.
ההקלות מתייחסות להורים לילדים מתחת לגיל 13. חברי הוועדה ציינו, כי עיקר הפגיעה בסטודנטים אלה היא בזמינותם לביצוע מטלות אקדמיות ובחינות. "סטודנטים הורים שבני ובנות זוגם משרתים בשירות מילואים, נאלצים למלא אחר כל התחייבויותיהם בלימודים ובנוסף לשאת באופן בלעדי בנטל הטיפול בילדים, במשק הבית ולעיתים קרובות גם בנטל העבודה בהיעדר בן/בת זוג תומך", נכתב בדברי ההסבר.
החלטה נוספת שקיבלה אתמול הוועדה הייתה להעניק הקלות משמעותיות גם לסטודנטים הנקראים לשירות חירום בצו שמונה. כך למשל הוועדה המליצה כי בתום שירות מילואים ממושך הסטודנט יהיה זכאי לשני ימי היעדרות נוספים מהאקדמיה, וכן למועד בחינה נוסף. כמו כן, הוא יהיה זכאי לדחייה בהגשת עבודות ומטלות אקדמיות. מדובר לדוגמה בחיילים המגויסים לסיוע במבצעי חילוץ לאחר אסונות טבע במדינות אחרות ועוד.
יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, רם שפע, אמר כי סטודנטים הנקראים לדגל ומתייצבים לשירות מילואים זכאים לקבל את מרב הכלים כדי להצליח. "תפקידנו לוודא שהללו, כמו גם בני זוגם, לא נקלעים לפער לימודי בעקבות השירות, ועל כן התעקשנו על הרחבת הזכויות ועל ההבחנה בין שירות שגרתי לשירות חירום, אשר מהווה אתגר חריג ומחייב בהתייחסות נפרדת".
המלצות ועדת המשנה לפיתוח ומדיניות אקדמית יועברו להתייחסות המוסדות האקדמיים ולאחר קבלת התייחסות יובא הנושא לדיון נוסף ולאישור סופי במליאת המועצה להשכלה גבוהה.

