השחקנית החדשה

לא חייבים מחשב עוצמתי או קונסולה: הענקית גוגל, כמעט מילה נרדפת לאינטרנט, חשפה את Stadia, שירות להזרמת משחקי וידיאו - מעין יוטיוב אינטראקטיבי • איך יגיבו החברות הקיימות בזירה השוקקת

סוני, מייקרוסופט ונינטנדו, מאחוריכן: ביום שלישי הודיעה גוגל על כניסה לעולם משחקי הווידיאו. זה שוק שהיא מכירה היטב כמפתחת אנדרואיד, מערכת ההפעלה הסלולרית הפופולרית בעולם, אבל עד עכשיו היא לא ניסתה לפתח משחקים או להפיץ אותם, למעט בחנות של אנדרואיד. כעת זה משתנה, ואם ההבטחות שפיזרה השבוע יתממשו, כל התעשייה תשתנה גם היא.

 

החידוש בשירות שגוגל הציגה, Stadia, הוא שניתן לוותר על מחשב משחקים עוצמתי, או על מכונה ביתית כמו פלייסטיישן או אקס־בוקס. זה כמו "יוטיוב אינטראקטיבי": המשחק מאוחסן ומופעל על מחשב מיוחד של גוגל ולא אצלכם בבית. לא צריך להוריד אותו, להתקין, או לוודא שהמחשב מספיק חזק; כל מה שאתם מקבלים זה את הווידיאו. במקביל, הפקודות מהשלט, או המקלדת והעכבר, נשלחות בחזרה.

 

דודא של מכורים | אסי גל

 

זה אומר שאותו משחק יכול לפעול בחלון הדפדפן במחשב, בלפטופ, בסמארטפון, בטאבלט או בטלוויזיה. גוגל אף הדגימה איך אפשר לעבור בין מסכים ולהמשיך לשחק. המוצר הפיזי היחיד שהיא תשיק לשירות המשחקים שלה בשלב זה הוא שלט. והשלט הזה לא יתחבר למסך בבית שלכם, אלא ישירות לגוגל דרך הרשת האלחוטית, לכן הוא יכול לשמש אתכם, לא משנה איפה תשחקו.

 

מעל כל אלה, תלביש גוגל יכולות כמו שיתוף קטע ממשחק באמצעות קישור. הכוונה אינה לשיתוף וידיאו (אם כי גם זה יקרה, באמצעות חיבור ליוטיוב), אלא רגע ספציפי בתוך המשחק עצמו. לחיצה על הקישור תאפשר להפעיל את המשחק באותה הנקודה שקבע שולח הקישור.

 

נינטנדו סוויץ'
נינטנדו סוויץ'

 

 

גוגל אינה הראשונה שמנסה לעבד את המשחקים שלנו מרחוק ולשלוח לנו אותם כווידיאו. קדמו לה חברות כמו OnLive ו־Gaikai שניסו להזרים משחקים דרך תשתית האינטרנט, ופלייקאסט הישראלית ניסתה להשתמש בתשתית של חברות כבלים להשגת אותה מטרה. שלושתן גילו שוק שעוד לא היה מוכן לזה. כיום OnLive כבר לא קיימת, גאיקאי נמכרה לסוני, ופלייקאסט ל־Electronic Arts.

 

גם עכשיו יש כמה חברות שמנסות לעשות זאת, אבל לאף אחת מהן אין משאבים כמו לגוגל. זו, ב־20 שנותיה, הפכה לחלק בלתי נפרד מהאינטרנט. העיסוק שלה בשירותי ענן והתפוצה העולמית יכולים לאפשר לה להצליח היכן שאחרים כשלו. מעבר לכך, בכל שנה החיבור שלנו לאינטרנט הופך מהיר ואמין יותר. מצד שני, לא חסרים לגוגל מיזמים שהשיקה בקול תרועה ואז סגרה.

 

את Stadia גוגל משיקה בהדרגה. כל שהסכימה להתחייב אליו, הוא שהשירות יגיע השנה לארה"ב, קנדה, בריטניה, ולחלק ניכר ממדינות אירופה. היא לא אמרה כמה מהיר יצטרך להיות חיבור האינטרנט, ולא חשפה את התמחור. אנחנו לא יודעים אם נתבקש לרכוש משחקים דרכו, לשכור אותם, או שיהיה מדובר בכלל במנוי חודשי.

 

ענן נגד מכונה: הדור הבא

 

פורטנייט על גלקסי
פורטנייט על גלקסי

 

 

ערב כניסת גוגל לשוק המשחקים, כבר יש בזירה כמה שחקנים גדולים בכל נקודה בה ניתן לפגוש משחק וידיאו: בסלון, בחדר העבודה, בדרכים או בכיס. גוגל תנסה להתחרות בכולם, אך כעת העיניים נשואות בעיקר לחברות שמייצרות מכונות משחקים ייעודיות לבית: סוני (פלייסטיישן), מייקרוסופט (אקס־בוקס) ונינטנדו (סוויץ').

 

סוויץ' נמצאת בשוק רק שנתיים, אך פלייסטיישן 4 ואקס־בוקס וואן הן מכונות ותיקות, שתיהן הושקו ב־2013. הדור הבא של שתיהן צפוי לצאת בשנה הבאה. ההכרזה של גוגל לא תשנה את התוכניות האלו. קודם כל, יש הרבה מקומות בעולם שבהם עוד אין אינטרנט מהיר דיו כדי ש־Stadia תעבוד היטב. שנית, לכולן, במיוחד לסוני ונינטנדו, יש הרבה זיכיונות בלעדיים אשר רואים אור רק על המכונות שלהן. בו בזמן, מייקרוסופט עובדת על שירות דומה לשל גוגל, שצפוי להגיע השנה לשלב הדגמה. לסוני יש שירות ענן גם היום, אבל היא לא שמה עליו דגש.

 

מחשב או מסוף

 

ומה עם מחשבי משחקים ייעודיים? אין ספק שכש־Stadia תושק, יהיו אנשים שיוכלו לוותר על כרטיס מסך באלפי שקלים, או לחסוך כסף על המעבד. אבל מחשבים ייעודיים עדיין יספקו חוויית משחק שגוגל לא תוכל בינתיים לשחזר. כבר היום נמכרים, גם בארץ, מסכי מחשב שיכולים תיאורטית להציג תמונה באיכות גבוהה מזו ש־Stadia תספק. מסך כזה של אסוס, עם השם הקליט PG27UQ, עולה כאן כמעט 15 אלף שקל. הוא יכול להציג תמונה ברזולוציה גבוהה במיוחד, 4K, ולרענן את התמונה 144 פעם בשנייה. מחשב שיוכל לנצל את היכולות שלו יעלה עוד כמה אלפים. אבל יש אנשים שקונים מסכים ומחשבים כאלו. חוויה כזו של שירותי הזרמת משחקים עוד לא קרובים להחליף.

 

מחשב אסוס ייעודי
מחשב אסוס ייעודי

 

 

מי שעשויים להיפגע יותר, הם מחשבים ניידים למשחקים. כיום, כדי לאפשר הרצת משחקים באיכות גבוהה, יצרני לפטופים מתפשרים לעיתים – על המשקל, חיי הסוללה, המחיר. אנחנו כבר לא ב־2007, אז דל הציגה לפטופ משחקים ששקל כ־9 קילו, אבל גם לפטופ במשקל 3 ק"ג יתקשה להתחרות על הגב שלכם מול לפטופ סטנדרטי, ששוקל חצי ואפילו שליש מזה.

 

לא מספיק טלפון?

 

בשנים האחרונות יש שינויים מהותיים בעולם המשחקים הניידים. פעם, מי שרצו לשחק בדרך נאלצו לבחור בין טלפון, מכונת משחקים ניידת ולפטופ. גם היום הבחירה קיימת, אך היא קשה מבעבר. הסמארטפונים שלנו מהירים יותר, מצוידים במסכים גדולים יותר, והם תמיד שם איתנו. גם מפתחי המשחקים פיתחו לאורך העשור טכנולוגיות וממשקים לטלפונים עם מסכי מגע, וכך המשחקים של היום לא יביישו מכונת משחק ייעודית. בשנה האחרונה זה בלט עם משחקים כמו פורטנייט ובאטלגראונדס – שהחלו את דרכם על מחשב והיגרו לסלולרי תוך שמירה יחסית על רמת האיכות.

 

מי שקונה מכונת משחקים ייעודית ניידת, עושה זאת בגלל קטלוג המשחקים ושליטה נוחה. כאן החברה הדומיננטית היא נינטנדו, עם סוויץ' ו־3DS שלה. עד לא מכבר הייתה לה תחרות מצד סוני, שהשיקה שני דורות לפלייסטיישן נייד, אך יצאה מהתחום לאחרונה משלא הצליחה להתחרות בטלפונים. נינטנדו מצליחה: קצב המכירות של סוויץ' הוא הכי גבוה לקונסולה של נינטנדו מאז ומעולם.

 

בקרי גוגל סטאדיה
בקרי גוגל סטאדיה

 

 

יש יותר מעתיד אחד

 

אם Stadia היא חלק מעתיד עולם המשחקים, החלק העתידני השני הוא זה של מכשירי מציאות מדומה או מורחבת (המכונה גם "מציאות רבודה"). בסוג הראשון שמים קסדה, ובמקום לראות את העולם האמיתי, רואים אחד וירטואלי; השני מציג רובד של מידע "מעל" לעולם האמיתי. דמיינו משחק מרוצים שהמסלול שלו הוא שולחן הקפה שלכם, או משחק יריות שבו האויבים יוצאים מהקירות של הבית שלכם.

 

נתחיל עם המציאות המדומה, תחום שנמצא איתנו כבר עשורים. מאז 2016 יש בשוק קסדות לא רעות בכלל, בראשן אוקולוס ריפט של פייסבוק, Vive של HTC ופלייסטיישן VR של סוני. בנוסף, יש הרבה קסדות שמשתמשות בטלפון בתור מסך. לכל מוצר יתרונות וחסרונות משלו, ובראשם, התלות של הקסדה במכשיר אחר כדי לפעול – תלות במחשב מצריכה מפרט גבוה, ולרוב גם חוטים, תלות בטלפון מגבילה את איכות החוויה.

 

ואולם, בחודשים הקרובים תשיק פייסבוק את Oculus Quest – מכונת משחקים עצמאית לחלוטין, בלי חוטים, שתאפשר לשחק בכל מקום. היא כבר השיקה אחת כזאת אשתקד, שסיפקה חוויה באיכות של סמארטפון. הפעם, הציפייה היא לחוויה דמויית קסדה שמתחברת למחשב. דיווחים ראשונים של אנשים שניסו את המוצר נשמעים נלהבים.

 

פלייסטיישן 4 פרו
פלייסטיישן 4 פרו

 

 

התחום השני, מציאות רבודה, נמצא במצב התחלתי יותר. חברות כמו גוגל, אפל ופייסבוק מתאמצות ליצור כלים למשחקים כאלה, אך כיום הכלים האלה מוגבלים לטלפון נייד. את הקפיצה לחוויות מבוססות־משקפיים, עשו מייקרוסופט וסטארט־אפ בשם Magic Leap, אך שני המוצרים האלה עוד לא מיועדים לצרכנים, כי אם למפתחים וחברות.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים