yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: דנה קופל
    חדשות • 13.06.2019
    מחיר הגירעון
    קיצוץ רוחבי מיידי בתקציב משרדי הממשלה, גביית חובות מחברות הביטוח, והעלאת המס על כלי רכב היברידיים • במטרה למנוע מהגירעון בתקציב להגיע לבור של 4%, תתבקש ממשלת המעבר לאשר תוכנית חירום כלכלית • הבשורות הרעות: הגזרות הקשות באמת צפויות להגיע כשתוקם הממשלה הבאה
    גד ליאור

    עת הגזרות הכלכליות הגיעה, אם כי בשלב ראשון יהיו אלה צעדים כלכליים כואבים פחות מאלה שצפויים לנו בחודש ינואר הקרוב, לאחר הבחירות השניות של 2019.

     

    מחרתיים, באופן חריג, תתבקש ממשלת המעבר לאשר תוכנית כלכלית, שבמרכזה קיצוץ תקציבי משמעותי מיידי. אלמלא ביצוע צעדי החירום הללו, הודו אתמול גורמים בכירים במשרד האוצר, היה הגירעון בתקציב גדל ל־4% מהתוצר, לעומת יעד של 2.9% שקבעה הממשלה.

     

    קראו עוד: תוכנית ללא כיסוי | סבר פלוצקר

     

    עד לסוף חודש מאי הגיע הגירעון בתקציב המדינה ל־3.8%, שמשמעותם חריגה ביותר מעשרה מיליארד שקלים מהגירעון שאישרה הממשלה ל־2019 כולה. הפחתות המסים שביצע שר האוצר משה כחלון, גידול בהוצאות הממשלה, תוכנית הדגל של כחלון "מחיר למשתכן", וצעדים יקרים נוספים שיזמה הממשלה הם שגרמו לגירעון החריג, לאחר ששלוש השנים הראשונות של הממשלה הקודמת הסתיימו דווקא בעודף תקציבי.

     

    הצעדים שאותם יתבקשו שרי ממשלת המעבר לאשר ביום ראשון יהיו רק מבוא לקיצוצים כואבים נוספים בתקציבי כל משרדי הממשלה ולהעלאות מסים וביטולי פטורים ממס, שיהיה על הממשלה הבאה לגבש עם הקמתה בעוד כארבעה חודשים.

     

    התוכנית שיביא כחלון מחרתיים לאישור הממשלה תכלול בין השאר את הצעדים האלה: קיצוץ רוחבי מיידי בתקציב כל משרדי הממשלה בסכום כולל של 1.15 מיליארד שקלים. שליש מסכום הקיצוץ – 350 מיליון שקלים – ישמש כפתרון זמני להמשך סבסוד הרפורמה בצהרונים, שלה התחייב שר האוצר משה כחלון בעבר. השאר מיועד למימון נושא שלא ניתן לפרסם מעבר להגדרת משרד האוצר: "בעיה ביטחונית חסויה". לא ברור אם אפילו לשרים יוסבר בישיבת הממשלה במה מדובר.

     

    ב־2020 הקיצוץ בתקציב משרדי הממשלה יהיה בסכום כולל של 3.25 מיליארד שקלים, ויחד עם הקיצוץ שייעשה עוד השנה הוא יביא לכך שתוכניות, ופעולות שונות שתוכננו במשרדי הממשלה השונים יידחו בשנה או בשנתיים ואף יבוטלו.

     

    בנוסף, במסגרת התוכנית, יישם משרד האוצר תקנות שיבטיחו שהביטוח הלאומי יקבל מחברות הביטוח שלושה מיליארד שקלים שמגיעים לו מהחברות.

     

    150 מיליון שקלים יועברו ממפעל הפיס לממשלה בשל צמצום בהוצאותיו, וגם המס על חומרים ממסים שמשמשים לייצור חומרי בעירה או נמהלים בדלקים יועלה כך שיכניס לקופת המדינה עוד 450 מיליון שקלים בשנה.

     

    צעד נוסף הוא העלאה של כ־15% במס על כלי רכב היברידיים, ירוקים, שנהנים כיום מהנחות במס. מדובר בצעד שצפוי להכניס עוד כחצי מיליארד שקלים לקופת המדינה, אך גם יעורר ככל הנראה ביקורת קשה מצד גורמי הגנת הסביבה.

     

    מחרתיים יציג משרד האוצר לממשלה את תחזיותיו הכלכליות שלפיהן – למרות שבעבר הוצג שבשנים הקרובות יירד הגירעון מ־2.9% ל־2% ואף לפחות מכך – ב־2020 יעמוד הגירעון על 3.8%.

     

    לפי האוצר, גם בשנת 2021 צפוי גירעון של 3.8%, אלא אם יבוצעו צעדים רחבי היקף. המגמה היא שכבר ב־2020 וב־2021 הגירעון יצנח ל־2.5%, באמצעות ביצוע צעדים שעליהם תחליט הממשלה הבאה.

     


    פרסום ראשון: 13.06.19 , 23:36
    yed660100