אוכל, נחמה

לאוסף המתכונים של נחמה ריבלין ז"ל היה מקום של כבוד • היא הייתה מלקטת אותם מהעיתון, מחברה טובה או מהטבח במסעדה וכותבת את הסודות על גבי פתקיות שנדחסו לקופסה שחורה • המרשמים שצברה רעיית הנשיא היו נרקמים בכל יום מחדש לתערובות של מטעמים וריחות שהיו מתפזרים ברחבי הבית: פעם היו אלה ארטישוקים מבושלים המוגשים עם רוטב מיוחד, לעיתים היה זה חמין אטריות ועוף ואיך אפשר בלי עוגיות חמאה ושוקולד צ'יפס • לרגל השנה החדשה, חוזרת משפחת ריבלין אל המתכונים האהובים ביותר ־ אותם הם מפרסמים בגאווה רבה

מהו זיכרון? לא רק תמונה או רגע צרוב, אלא אינספור צבעים, טעמים וריחות. ואהבה? אהבה נחקקת על פיסות נייר עיתון דהויות שנשמרו במגירה, בניחושים מחוץ לדלת, מה הפעם מתבשל על הגז. בחצי שיר שהועתק על פתק, מי יודע מהיכן ושל מי. אהבה נחקקת במחוות קטנות, יומיומיות. בשגרה.

 

ריחות של בית | ענת ריבלין

 

נחמה ריבלין ז"ל שהלכה השנה לעולמה הצליחה לגעת ברבים ורבות כל כך בדיוק כך. בפשטות, בלי לעשות עניין. וחוץ מנחמה של רובי, אשת הנשיא, היא הייתה אמא וסבתא ורעיה, נחמה של הבית. זו שאוספת אלפים רבים של מתכונים בכרטיסיות שורה מסודרות בקופסה. זו שתשמור עשרות מתכונים לעוגת גבינה, בשביל לגוון, ועוד כמה מתכונים של חמין – מה שבטוח. נחמה כתבה את המתכונים על כל נייר שצץ בדרכה – לפעמים על הדפים של עו"ד ריבלין, הפרקליט הפרטי. לפעמים על מסמכים של יו"ר הכנסת. לפעמים על דף מזדמן שבצידו השני מפורסמת תערוכה חגיגית שאסור לפספס או ביקורת קולנוע, ולפעמים סתם נייר אפייה שקוף למחצה.

 

המתכונים הרבים, בכתב יד צפוף אך ברור, הם לקט של סך הטעמים והריחות שהיו ואינם. של כרובית וארטישוק לצד מרקים וקינוחים (בכוסות של סרוויסים עתיקים!). עוגות של יום־יום ועוגות של שבת. מתכונים שחוזרים אליהם שוב ושוב וכאלה שמנסים רק פעם אחת. בני משפחת ריבלין צללו אל האוצר שנותר מאחור, כמו דרישת שלום רחוקה, ובחרו כמה מהמתכונים האהובים ביותר. הם מובאים כאן ככתבם וכלשונם. המטעמים של נחמה.

 

המתכונים בכתב ידה
המתכונים בכתב ידה

מרק ארטישוק ירושלמי עם ערמונים

600 גרם ארטישוק ירושלמי מקולף ונקי

2 בצלים בינוניים

200 גרם תפו"א מקולפים וחתוכים

1 כוס שמנת מתוקה

2 ליטר ציר ירקות

4 שיני שום

מעט מיץ לימון טרי

2 כפות כוסברה קצוצה

מלח ופלפל

50 גרם חמאה

100 ערמונים קלופים קלויים וחתוכים

לפלחים

6-4 כפות שמן זית איכותי

אופן ההכנה:

לטגן את הבצל והשום בשמן שלא ישחים. להוסיף את הארטישוקים ואת התפו"א ולטגן 5 דקות. להוסיף את הציר ולבשל עד ריכוך. לטחון ולהוסיף את החמאה. להגיש עם מיץ לימון ופרוסות ערמונים.

 

עוגת גבינה

לתבנית בקוטר 26

לתחתית:

2/3 1 חבילת בסקויטים פתי־בר טחונים

1/4 כוס סוכר

100 חמאה מומסת

לגבינה:

3 מיכלי גבינה 9%

1/2 כוס + 1/3 כוס סוכר

1 כפית וניל

6 ביצים

לציפוי:

2 גביעי שמנת חמוצה

2 כפות סוכר

2 שקיות סוכר וניל

אופן ההכנה:

להכניס את כל המרכיבים (למעט הציפוי) לתנור ב־ 150 מעלות. לאפות 40 ־ 45 דקות ולהוציא ל־ 15 דקות צינון. לצפות, ולאפות שוב עוד 15 דקות.

 

עוף עם פטריות כמהין

1/2 קג' פטריות

1 בצל קצוץ

2 פלפלי ירוקים חריפים קצוצים

3 שיני שום

2 גבעולי טימין

3 עלי דפנה

3 כפות שמן זית

4 כרעי עוף

מלח, פלפל, מיץ לימון וכף כורכום, חצי

כוס מים.

אופן ההכנה:

לנקות היטב את הפטריות ולהשחים את העוף. לאדות את השום, הבצל, הטימין ועלי הדפנה. להחזיר את העוף לסיר ולהוסיף את התבלינים. לבשל על אש נמוכה 20 דקות, להוסיף את הכמהין ולבשל 20 דקות נוספות.

 

כרובית צלויה חריפה

1 כרובית

5 כפות שמן זית

3 כפות מיץ לימון

2 גביעי יוגורט

3 שיני שום

1/2 בצל אדום (סגול)

2 כפות לימונים כבושים קצוצים

1 פלפל אדום חריף

3 כפות פפריקה מתוקה

1/2 כפית כורכום, מלח ופלפל

אופן ההכנה:

להניח את הכרובית בכלי חסין חום. לרסק את כל המרכיבים במעבד מזון, לצקת את התערובת על הכרובית ולאפות כשעה ב־ 180 מעלות.

 

שוקי עוף עם ערמונים

8 שוקי עוף

4 כפות שמן

2 שיני שום

2 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי קצוץ

1 פלפל חריף

1 בצל קצוץ

רבע כוס רוטב סויה

1 כפית שמן שומשום

2 כפות סוכר

חצי כוס יין אדום

מלח, פלפל ובצל ירוק

אופן ההכנה:

להשחים את העוף בווק. להוסיף את השום, הג'ינג'ר, הפלפל החריף והבצל ולטגן 2־ 3 דקות. להוסיף את הסויה, הסוכר, היין, המלח והפלפל ־ להרתיח ולבשל כ־ 20 דקות. להוסיף את הערמונים, לאדות את רוב הנוזלים ולפזר בצל ירוק.

 

המתכונים בכתב ידה
המתכונים בכתב ידה

המבורגר דג

600 גרם פילה דג לבן טרי

1 בצל גדול מגורד וסחוט

1 פלפל חריף קצוץ

1/2 כוס כוסברה

10 עלי נענע

מלח, פלפל ושמן זית

אופן ההכנה:

לערבב את כל החומרים, ליצור 4 קציצות ולהניח במקרר שעה. להניח בקערה חסינת חום ולהכניס לתנור בחום של 180 מעלות במשך כ־ 3 דקות. להפוך לעוד דקה ולהגיש עם לימון.

 

עוגיות קצף מגולגלות (שושנים)

לבצק:

1 קמח תופח

1 חבילת מרגרינה או חמאה

3 חלמונים

3/4 כוס מיץ תפוזים

ללוש את הכל לבצק אחיד ולהכניס

למקרר

לקצף:

3 חלבונים

2 כפיות סוכר

1 חבילת אינסטנט פודינג וניל

להקציף לקצף אחיד

אופן ההכנה:

לרדד בצק לעלה דק - למרוח בקצף, לגלגל ולחתוך לשבלולים. להניח על נייר אפיה משומן ומקומח ולאפות ב־ 160 מעלות במשך 20 דקות.

 

שוקולד צ'יפס משקית "הרשי"

6 כפיות חמאה מומסת

1/3 כוס תמצית חמאה מטובלת

1/2 כוס סוכר חום בהיר

1/3 כוס סכור רגיל

1 ביצה

1.5 ־ 1 כפית תמצית וניל

1.5 כוס קמח רגיל

1/2 כפית סודה לשתיה

1/2 כפית מלח

1.3 כוס שוקולד צ'יפס

3/4 כוס אגוזים קצוצים

אופן ההכנה:

להקציף את החמאות והסוכר היטב, להוסיף ביצה ווניל. לערבב את היבשים ולהוסיף לתערובת יחד עם השוקולד והאגוזים. לאפות בין 10-12 דקות בחום של 350 מעלות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים