שתף קטע נבחר
 

ב-160 ישובים משלמים מס מופחת

מאות תושבים בנגב ובגליל, זכאים להנחות במס ההכנסה של עד כ-4,000 שקל בחודש ליחיד. בחישוב שנתי, זה חיסכון של עשרות אלפי שקלים. כך נראות הטבות המס לתושבי הפריפריה

כמה כסף שווה לכם מעבר לפריפריה? מתברר שמלבד מעלויות דיור ומחייה נמוכות, חיסכון בדלק וזמן על הכביש - ללא פקקים ובעיות חניה - למגורים הרחק ממרכז הארץ יש עוד יתרון כלכלי מובהק: הנחה משמעותית במס ההכנסה. רבים אינם מודעים לכך, אך זו אחת ההטבות המהותיות לה זכאים תושבי ישובים מסוימים בפריפריה הגיאוגרפית של מדינת ישראל.

 

 

מנתוני מרכז המידע וההסברה של תנועת אור, המקדמת התיישבות בנגב ובגליל, עולה כי תושבים המתגוררים בכ-160 ישובי פיתוח, ישובי ספר או ישובי עימות המוגדרים בחוק, לפחות 12 חודשים ברציפות, זכאים להנחות מס הנעות בין שיעור של 13% ועד ל-25% מהשכר החודשי (ליחיד), מהכנסות מעבודה כשכיר או עצמאי והכנסה מפנסיה.

 

המשמעות של כל ההטבות הניתנות היום לתושבי ישובים אלה, הוא חיסכון של אלפי שקלים בחודש ועשרות אלפי שקלים בשנה. ההטבה מורגשת במיוחד כשמדובר במשפחה בה שני בני הזוג נהנים מההטבה, כל אחד בנפרד.

 

הנהנים העיקריים מהטבה זו הם עצמאים, בעלי עסקים, עובדי ציבור, אנשי מערכת הביטחון ובעלי מקצועות חופשיים, שאינם תלויים במקום מגוריהם מבחינה מקצועית. אלה ממשיכים להרוויח את אותו השכר גם בפריפריה, אך חוסכים תשלום מס הכנסה בשיעור של אלפי שקלים בחודש. 

 

ההטבה הגדולה ביותר - לתושבי עוטף עזה

בדימונה וירוחם בדרום, שווי ההנחה ליחיד הוא עד 2,162 שקל בחודש, וכך גם במטולה, נהריה, קרית שמונה וישובי גבול הצפון. באופקים וישובי הנגב כמו אשלים, מדרשת בן גוריון ושדה בוקר - שווי הזיכוי מגיע עד ל-1,773 שקל בחודש, ואילו תושבי מצפה רמון חוסכים עד 2,770 שקל בחודש.

 

בנתיבות וכן בישובים בערבה כמו ערד, יטבתה, חצבה ועין יהב - ההנחה היא של עד 1,406 שקל בחודש, ובישובי הגליל כמו עכו, בית שאן, חצור הגלילית ולהבות הבשן, חוסכים התושבים תשלום מס הכנסה בגובה של 1,440 שקל בחודש.

 

כך למשל, תושב דימונה המרוויח שכר חודשי של 14 אלף שקל ברוטו, לא ישלם כלל מס הכנסה, ולאחר תשלום ביטוח לאומי וביטוח בריאות יגיע לשכר נטו של 12,750 שקל בחודש. לו אותו אדם היה גר באשדוד, למשל, הוא היה משלם מס בגובה 1,900 שקל ומגיע לשכר נטו של 10,800 שקל בחודש.

 

דוגמה נוספת: אם רופא תושב באר שבע יעבור לגור בקיבוץ טללים הסמוך, הוא יהנה מתוספת של עד 1,773 שקל למשכורת החודשית, או 3,546 שקל לחודש לזוג. באותו אופן, קצין משטרה המתגורר בקריות ויחליט להעתיק את מקום מגוריו מעט צפונה מעכו, יחסוך תשלום מס הכנסה בגובה 1,440 שקל בחודש, או 2,880 שקל לזוג. מאחר שכך, מבחינה כלכלית משתלם לעבור להתגורר בישוב המקנה את הטבת המס.

 

ההטבה הגדולה ביותר ניתנת כיום לתושבי עוטף עזה, כמו שדרות והישובים הסמוכים לה: אור הנר, מבקיעים, יד מרדכי, בארי, שדה אברהם ועוד, שנהנים מתוספת של עד 4,157 שקל למשכורת הנטו החודשית. תושבי האזור בעלי מס הכנסה חודשי נמוך מסכום זה, לא משלמים כלל מס הכנסה. עם זאת, ההטבה הניתנת לתושבי עוטף עזה נתפסת כזמנית בלבד, ותלויה בדרך כלל במצב הביטחוני באזור.

 

המטרה: למשוך אוכלוסייה חזקה

לאורך ההיסטוריה הכלכלית של מדינת ישראל התקיימו לא מעט דיונים בעד ונגד מתן הטבות לתושבי הפריפריה הגיאוגרפית של מדינת ישראל.

 

אמנם, יש הסבורים שהטבות המס אינן מטיבות עם המוטבים להן ובסופו של דבר, מגדילות את הפערים החברתיים. עם זאת, ההטבה במס ההכנסה לא משפיעה על בעלי הכנסה נמוכה, שמשלמים שיעור מס נמוך או אינם משלמים מס כלל, אלא מיועדת לבעלי שכר גבוה יחסית, שייהנו מהפחתה משמעותית בגובה המס החודשי. 

 

"הטבות אלה למעשה נותנות תמריץ שמגשר במידה מסוימת על פערי השכר בין המרכז לפריפריה, ומטרתו למשוך אוכלוסייה חזקה ואיכותית לעבור להתגורר בישובים אלה. זו גם הסיבה שישובים מבוססים כמו עומר ולהבים בדרום, או ישובי משגב בצפון, לא מזכים את תושביהם בהטבת המס האמורה", מסביר רוני פלמר, מנכ"ל תנועת אור.

 

פלמר מציין כי הממשלה רואה בהטבות המס כלי לעידוד אוכלוסיה איכותית לעזוב את מרכז הארץ ולהתיישב בנגב ובגליל. "בשטח - הנתונים המספריים מדברים בעד עצמם, הוא אומר. "על פי נתוני הלשכה המכרזית לסטטיסטיקה, בחמשת החודשים הראשונים של השנה נרשמה עלייה של 46% בכמות המבוקשת של דירות חדשות בדרום בהשוואה לינואר-מאי 2009. אין לי ספק שמדיניות הממשלה הנוכחית לעידוד ההטבות עושה את שלה ומביאה יותר ויותר אנשים לעבור ממרכז הארץ".

 

בתגובה לנתונים המוצגים בכתבה זו אומר השר סילבן שלום, כי "יותר ויותר אנשים מזהים את הפוטנציאל האדיר הטמון בנגב והגליל ואת הכדאיות לבוא לגור שם. הנגב והגליל מהווים את רוב שטחה של מדינת ישראל ושם נמצא העתיד. ההטבות שניתנות לתושבי הנגב והגליל יחד עם הפרויקטים הרבים שאנו מקדמים בתחום התעסוקה, הדיור, התשתיות, החינוך ותרבות הפנאי מובילים להתעוררות הנד"לנית והפיתוח העסקי בחבלי ארץ אלו".

 

שלום מוסיף כי מעבר בסיסי צה"ל דרומה לצד פיתוח יוזמות עסקיות והקמת אזורי תעשייה, ימנפו את האזור כולו ויביאו לתוספת של אלפי מקומות עבודה. בצפון מציין השר כי בית הספר לרפואה שיוקם בצפת יהפוך את האזור לאבן שואבת, לצד סלילת כביש 6 עד צומת סומך והרכבת עד כרמיאל, שלדבריו " יעשו את השינוי ויקרבו עוד יותר את הגליל למרכז".

 

"היעד שהצבתי עם כניסתי לתפקיד הוא הבאת עוד 300 אלף תושבים חדשים לנגב וכ- 300 אלף תושבים נוספים לגליל בעשור הקרוב. אין לי ספק שבעשור הקרוב, הגליל והנגב ישנו את פניהם. אני מאמין שעם החזון והפרויקטים אותם אנו מקדמים נוכל להוביל את הגליל והנגב לשינוי אמיתי", מסכם שלום.

 

למידע מפורט יותר על הטבות המס - כנסו לאתר של תנועת אור

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצפה בגליל
צילום: דורון גולן
רוני פלמר
צילום: משה מילנר
מומלצים