תיק 5,000

כנסת יקרה: ועדת הכספים אישרה את דרישת השרים להעלות את שכרם ולנתק אותו ממדד המחירים לצרכן • הסיבה: שכר חברי הכנסת, המוצמד לשכר הממוצע במשק, הולך ועולה, בעוד שראש הממשלה, השרים וסגני השרים נאלצים להסתפק במשכורת שכמעט ואינה משתנה • המשמעות: השרים יקבלו עוד 5,000 שקל בחודש, שכרו של ראש הממשלה יעלה ב־5,500 שקל ויושווה לזה של יו"ר הכנסת • באופוזיציה מיהרו לבקר את הצעד: "זה נראה רע שאנחנו קובעים את השכר של עצמנו"

ועדת הכספים של הכנסת אישרה אתמול: שכרם של ראש הממשלה, השרים וסגני השרים יעלה בכ־5,000 שקל ויוצמד לשכר הממוצע במשק ולא למדד המחירים לצרכן. ההצעה להעלות את שכר חברי הממשלה הונחה על שולחן ועדת הכספים ביוזמתו של יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני במטרה לתקן עיוות, שבמסגרתו שכר חברי הכנסת כבר עבר את שכר סגני השרים והתקרב לשכר שרי הממשלה.

 

 

העיוות נולד כתוצאה מכך ששכרם של חברי הכנסת מוצמד לשכר הממוצע במשק. בשנים האחרונות עולים נתוני השכר הממוצע מדי שנה בשיעורים לא מבוטלים, מה שגורם לעלייה שנתית נכבדה בשכר הח"כים. לעומתם, שכרו של ראש הממשלה, שרי הממשלה וסגני השרים מוצמד למדד המחירים לצרכן שכמעט ולא זז, מה שגורם לקיפאון בשכרם ויתרה מזאת, למצב שבו בשנה שעברה חברי הכנסת הרוויחו יותר מסגני השרים וכבר בשנה הקרובה צפוי היה שכרם להיות גבוה יותר משל שרי הממשלה.

 

על פי החלטת הוועדה, החל ממשכורת חודש ינואר יושווה שכר השרים, העומד כיום על 35,993 שקל, לשכר היסוד של יו"ר האופוזיציה, העומד כיום על 44,223 שקל ברוטו בחודש; שכרם של סגני השרים יושווה לשכר היסוד של חברי הכנסת ויעלה מ־35,993 ל־39,149; ושכרו של ראש הממשלה נתניהו יושווה לשכרו של יו"ר הכנסת ויעמוד על 49,554 שקל בחודש. החל מחודש ינואר 2019, שכרם של ראש הממשלה, השרים וסגני השרים יוצמד גם הוא למדד השכר הממוצע במשק.

 

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, הסביר כי "יש כאן עוול מתמשך בנוגע לשרים ויש פגיעה בעיקרון שהוסכם על כל הנוגעים בדבר, שיש צורך ליצור היררכיה ברורה וכי לא ייתכן ששרים ישתכרו פחות מחברי כנסת. אין בכוונתי להיות שר, כך שההחלטה שמובאת כאן לא נוגעת אלי".

 

קראו עוד: הרוויחו את זה ביושר | שלמה פיוטרקובסקי

קראו עוד: לנראות יש משמעות | חן ארצי־סרור

 

לדיון הגיעו כמה חברי כנסת, רובם מהאופוזיציה, שהתנגדו להעלאת השכר. למרות שלא טענו שההעלאה אינה נדרשת, המתנגדים גרסו כי לא ראוי שהכנסת היא זו שתקבע את שכר חברי הממשלה וכי דרושה ועדה חיצונית שתקבע את גובה שכר השרים.

 

ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) אמר כי "שוב ושוב חברי הכנסת מקבלים החלטות בנושא שכרם בניגוד עניינים מוחלט. אם כבר מצמידים, יש להצמיד לשכר החציוני. זה המדד שמבטא נאמנה את שכר העובדים במשק. חברי הכנסת מסרבים לוותר על הפריבילגיה שלהם, והשרים מרגישים פראיירים. כל החגיגה הזאת על חשבון הציבור".

 

"זה נראה רע שאנחנו קובעים את השכר של עצמנו", הוסיף ח"כ מיקי לוי (יש עתיד), "בואו נוציא את זה מידינו למען לא ידבק בנו איזשהו רבב בעניין הזה". ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) הסכימה: "יש בעיה בהחלטה, לפחות בנראות של הדברים, שוועדת הכספים דואגת לשכר השרים".

 

ואילו ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) דווקא תמך בצעד: "זה דיון שאפשר לעשות בו הרבה דמגוגיה. שכר השרים נמוך. שרת המשפטים לדוגמה משתכרת את השכר הנמוך ביותר מכל הנהלת משרד המשפטים, למרות שהיא אחראית עליהם מיניסטריאלית. נורא נחמד להיות דמגוג ופופוליסט". גם ח"כ אורן חזן (ליכוד) אמר כי "יש פה צביעות מצד חברי כנסת שיושבים כאן ותוקפים את ההחלטה הזאת, בעוד הם עצמם לא ויתרו על תוספות השכר עקב מנגנון ההצמדה".

 

ובתוך כך, חבר ממשלה אחד הציע כבר אתמול לייסד מנגנון שיאפשר לשרים לוותר על העלאה בשכרם, כפי שישנו לחברי הכנסת. מזה שנתיים יכול כל ח"כ להודיע לחשב הכנסת כי הוא מוותר על ההעלאה השנתית של שכרו בצמוד לשכר הממוצע במשק. בפועל, מעטים הח"כים שעושים זאת, אולם שר התחבורה ישראל כץ פנה אתמול ליו"ר ועדת הכספים משה גפני וביקש ממנו לייסד מנגנון דומה גם לשרי הממשלה. במכתב ששלח כץ לגפני הוא כתב: ״בתקופה זו, כאשר ציבורים מוחלשים כמו הנכים ואחרים נאבקים על תנאי מינימום למחיה בכבוד, אעדיף כי כסף זה יועבר למטרות חשובות אלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים